Supportersvereniging PSV
Home > Nieuws > Oude glorie: Jan Heintze
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

Oude glorie: Jan Heintze

11 dec 2019 - Door: MD

Jan Heintze is misschien wel één van de meest bijzondere oud voetballers van PSV. Als zeer jonge speler maakt Jan Heintze de stap van het Deense Kastrup naar PSV. Hij gaat in het gastgezin van trainer Jan Reker wonen. Het is diezelfde Reker die Heintze gaat transformeren van linksbuiten naar een fantastische linksback. Heintze heeft een grootse inzet en is een heerser op de linkerflank. Door zijn drive en inzet is hij altijd bij vele supporters geliefd.

Heintze zal in twee periodes voor PSV uitkomen. De eerste periode wordt Heintze vier keer achter elkaar landskampioen met PSV. Verder wint hij in 1988 de treble, mede met de andere Denen in dat seizoen Søren Lerby, Ivan Nielsen en Frank Arnesen.

Dan komt er toch een einde aan de periode Heintze bij PSV. Het is de nieuwe trainer Aad de Mos die in 1994 afscheid van Heintze. In de Bundesliga gaat Heintze spelen voor Bayer 04 Uerdingen en daarna Bayer Leverkusen. Heintze komt hier ook steeds oud PSV speler Erik Meijer tegen als teamgenoot. Bij Leverkusen speelt Heintze in de top van de Bundesliga hij wordt twee keer tweede en éénmaal derde in de Duitse competitie.

Onverwachts en tot verbazing van velen haalt oud ploeggenoot en op dat moment PSV trainer Eric Gerets, Heintze op 36 jarige leeftijd terug naar PSV. Heintze zal nog 4 seizoenen voor PSV uitkomen. In zijn tweede periode behaald Heintze nog driemaal de landstitel. In 2003 beëindigd Heintze zijn prachtige carrière.

De erelijst van Heintze is enorm. Negenmaal landskampioen met PSV, driemaal de KNVB beker, driemaal de Nederlandse supercup/Johan Cruijff Schaal, éénmaal de Europacup 1. Totaal speelde Heintze 397 competitie wedstrijden voor PSV en 75 Europese wedstrijden.

Voor de Deense nationale ploeg speelt Heintze 86 interlands.

Jan Heintze mag herinnerd worden als een echte clubspeler met een fantastische mentaliteit.

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 11 dec 2019 - 10:39