Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: René van der Gijp

Oude glorie: René van der Gijp

19 dec 2019 - Door: MD

Iedereen die het voetbal volgt en op televisie de voetbaltalkshows kijkt kent natuurlijk René van der Gijp. Aan de zijde van Johan Derksen is hij dé gangmaker bij Veronica Inside. Veel gesprekstof wordt door van der Gijp nog eventjes vaak met een daverende lach besproken.

René van der Gijp kwam uit een echte voetbalfamilie. Zijn vader Wim en zijn oom Cor van der Gijp zouden ook in het profvoetbal actief zijn en net als René het Nederlands elftal bereiken. De jonge René van der Gijp begon bij DFC in Dordrecht en zou hierna overstappen naar de jeugd van Feyenoord, waar hij Hans Kraay jr treft. Wanneer hij daar wordt weggestuurd is er een overgang op advies van Hans Kraay sr naar Sparta Rotterdam. Bij Sparta voetbalt van der Gijp ondermeer samen met de meest spraakmakende namen Pim Doesburg, Louis van Gaal, Adri van Tiggelen, Danny Blind, Ruud Geels, David Loggie, Wout Holverda, Ronald Lengkeek en Michel Valke. Van der Gijp debuteert in 1978 als rechtsbuiten bij Sparta en zou tot 1982 bij Sparta verblijven.

Buitenlands avontuur

Na vier seizoenen is er dan een overstap naar het Belgische KSC Lokeren. In België zou van der Gijp met KSC Lokeren ook Europees voetbal spelen in de Uefacup. Bij KSC Lokeren voetbalt van der Gijp ondermeer samen met de Deen Preben Elkjaer Larsen en de IJslander Arnor Gudjohnsen.

Van België naar Eindhoven

Na tweeënhalf seizoen in België komt er een terug keer naar de Nederlandse Eredivisie bij PSV. Halverwege het seizoen 1984/1985 kwam van der Gijp over van het Belgische Lokeren. Het seizoen dat van der Gijp in November 1984 instapte was weinig succesvol. In de Eredivisie werd PSV tweede met maar liefst 14 wedstrijden die werden gelijk gespeeld. Het seizoen moest gered worden met de KNVB beker. In de halve finale speelde PSV tegen FC Utrecht, na 0-0 in Utrecht volgt in Eindhoven de terugmatch. In de reguliere speeltijd is het 2-2, desondanks dat PSV onzettend goed voetbalt is het de keeper van FC Utrecht Jan Willem van Ede die letterlijk de wedstrijd van zijn leven keept. Kans op kans weet hij doelpogingen van PSV tegen te houden en een haast zekere overwinning van PSV te blokkeren. Na verlenging volgen strafschoppen en Rene van der Gijp mist de laatste strafschop van PSV en het zijn dan de Utrechters die naar de finale gaan en deze later winnen van Helmond Sport.

De twee seizoenen hierna 1985-1986 en 1986-1987 werd van der Gijp twee keer landskampioen met PSV samen met onder andere Hans van Breukelen, Erik Gerets, Ernie Brandts, Huub Stevens, Jan Heintze, Adick Koot, Berry van Aerle, Frank Arnesen, Ton Lokhoff, Michel Valke, Frans van Rooij, Willy van de Kerkhof, Jurrie Koolhof, Rob Mc Donald, Hallvar Thoresen en Ruud Gullit. Het was Ruud Gullit die in 1985 thuis tegen AZ '67 een lange diepe bal op van der Gijp gaf. Deze bal nam van der Gijp ineens op zijn schoen en de bal verdween van grote afstand ineens in de kruising. De commentator noemde het een subliem doelpunt van grote schoonheid. 

De beste jaren van zijn carrière beleefde van der Gijp bij PSV. Er wordt vaak gezegd dat van der Gijp niet het maximale uit zijn carrière heeft gehaald, maar bij PSV heeft hij het zeer goed gedaan dit werd bevestigd door Ruud Gullit in een gesprek met Johan Derksen. 

Een Zwitsers avontuur 

Na tweeënhalf seizoen bij PSV vervolgt er een overgang naar het Zwitserse Neuchatel Xamax FCS, waar men bij deze club dacht met van der Gijp een kopsterke spits te hebben gehaald blijkt hij echter nooit op die positie te hebben gespeeld. Uiteindelijk zou van der Gijp hier toch landskampioen worden in het seizoen 1987-1988 en tweemaal de Zwitserse Supercup winnen (Schweizer Fussball-Supercup) in 1987 en 1988. Hierna voetbalt van der Gijp anderhalf seizoen bij FC Aarau ook uit Zwitserland om vervolgens terug tekeren in de Nederlandse Eredivisie bij wederom Sparta. Zijn tweede periode in Rotterdam is maar een half seizoen en dan volgen er nog twee seizoenen SC Heerenveen waar van der Gijp dan in 1992 zijn voetbal carrière afsluit. 

International 

Als international zou van der Gijp 15 wedstrijden uitkomen voor het Nederlands elftal en hier in tweemaal scoren. Het zijn kwalificatie en vriendschappelijke wedstrijden van der Gijp zal niet aan een WK of EK toernooi deelnemen. Kenners zeggen dat van der Gijp met zijn talent meer interlands had kunnen voetballen en zelfs bij een Europese topclub terecht had kunnen komen. Van der Gijp zelf zet hier vraagtekens bij.

Wanneer je op Youtube '' René van der Gijp PSV '' intypt dan krijg je een prachtige complicatie van een aantal PSV doelpunten te zien (bron PSV tv).

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers  

Laatst bijgewerkt : 7 aug 2020 - 10:00