Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: het seizoen 1984/1985

Oude glorie: het seizoen 1984/1985

8 jan 2020 - Door: MD

Het seizoen 1984/1985 is misschien wel de grondlegger van het PSV van nu betreffende grote prijzen en titels.

Onder trainer Jan Reker had PSV bij aanvang van het seizoen 1984/1985 een prachtige selectie met o.a. Hans van Breukelen, Jan Heintze, Huub Stevens, Ernie Brandts, Glen Hysén, Berry van Aerle, Willy van de Kerkhof, Ton Lokhoff, Michel Valke, Hallvar Thoresen, Jurri Koolhof, Kenneth Brylle en tot slot in de winterstop de aankoop René van der Gijp.

Het seizoen begon met het eigen toernooi in het PSV stadion genaamd '' Het Townsend Thoresen toernooi ''.  Naast PSV waren de andere deelnemers Ajax,  Atletico Madrid en Club Brugge.

PSV won dit toernooi met fantastisch voetbal. De Eindhovenaren boekten zelfs een 8-0 overwinning op Club Brugge en in de finale werd Atletico Madrid met 2-0 verslagen.

PSV was klaar voor de competitie en de strijd voor de landstitel die sinds 1978 niet meer werd behaald. 

In de competitie won PSV 2x van Ajax (uit met 1-4 en thuis met 4-0). Er waren ruime thuisoverwinningen op Feyenoord (5-1), Haarlem (7-1) en AZ '67 (7-2).

Toch werd PSV geen kampioen want tegenover deze mooie overwinningen stonden maar liefst 14 wedstrijden die in gelijkspel beëindigt waren.

PSV werd 2e in de competitie met 6 punten achterstand.

Europees won PSV in de UEFA Cup de 1e ronde van Vorwarts Frankfurt. Daarna volgde een tweeluik met Manchester United. In Eindhoven werd het 0-0 en in return verloor PSV met 1-0, door een penalty vlak voor tijd.

Ook in het KNVB beker toernooi liep het niet goed. In de 3e ronde won PSV over twee wedstrijden van Ajax maar in de halve finale was FC Utrecht te sterk. 

Dus wederom geen prijzen voor PSV. 

Dit seizoen bracht na grote teleurstelling bij PSV en zijn achterban een keerpunt. Voorzitter Jac Ruts en manager Kees Ploegsma gingen een andere koers varen. Het begon met aankopen zoals Ruud Gullit en Erik Gerets.

Daarna werd PSV 6x kampioen in de volgende zeven jaar en won het de Europa cup 1 en diverse KNVB bekers. 

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 14 feb 2020 - 9:53

< Vorige artikel