Home > Nieuws > Oude glorie: Edward Linskens

Oude glorie: Edward Linskens

23 jan 2020 - Door: MD

Wanneer je de naam Edward Linskens en PSV uitspreekt dan komen er automatisch twee wedstrijden in de herinnering.

De halve finale wedstrijd Real Madrid-PSV 1-1 van het Europa Cup 1 toernooi (seizoen 1987-1988) en de competitiewedstrijd PSV-Ajax 2-1 (seizoen 1992-1993).

De in het het Limburgse Venray in 1968 geboren Edward Linskens voetbalt in zijn jeugd bij SV Venray. In 1986 komt er dan een overstap naar de jeugdopleiding van PSV.

Hoofdtrainer Guus Hiddink laat de jonge Linskens debuteren in januari 1988 tegen FC Twente, in de 15e minuut vervangt Linskens dan Adick Koot.

PSV-FC Twente 2-2, speelronde 19 seizoen 1987-1988, 24e minuut Eric Gerets 1-0, 33e minuut Ron Willems 1-1, 43e minuut Gerald Vanenburg 2-1, 72e minuut Piet Keur 2-2.

Trainer Hiddink heeft dan zoveel vertrouwen in Linskens, dat Linskens in april van dat jaar in de Europa Cup 1 uitwedstrijd tegen Real Madrid mag starten. Na een snelle voorsprong van Real Madrid wist Linskens in de 19e minuut de gelijkmaker te scoren. Van Frank Arnesen kreeg hij de bal in de diepte toegespeeld en met een half mislukte doelpoging scoort Linskens. Met zijn hak raakt hij de bal verkeerd en passeert hij de doelman Francisco Buyo. Deze vreemde goal blijkt goud waard, want in Eindhoven (waar Linskens in de return wedstrijd wederom basisspeler is) wordt niet gescoord en PSV plaatst zich voor de finale. Later zou Linskens verklaren dat het het hem voor altijd zou bijblijven om het Estadio Santiago Bernabeu stadion stil te krijgen met 90.000 mensen op de tribunes waar het eerder een immense herrie was.

Real Madrid-PSV 1-1, 6e minuut Hugo Sanchez (penalty) 1-0, 19e minuut Edward Linskens 1-1

PSV Real Madrid 0-0

De finale werd dan gespeeld in het Duitse Stuttgart tegen het Portugese Benfica. Linskens is wederom basisspeler en na de reguliere speeltijd en verlenging is het nog steeds 0-0. Uiteindelijk wint PSV de strafschoppenserie door dat keeper Hans van Breukelen de strafschop van Antonio Veloso weet te stoppen. Het seizoen 1987-1988 is historisch voor PSV want de club wint de 'Treble', de landstitel, KNVB Beker en de Europa Cup 1.

In het seizoen 1992-1993 is er dan ook een hoofdrol voor Linskens bij PSV in de wedstrijd thuis tegen Ajax. Halverwege de eerste helft komt Ajax via Dennis Bergkamp in 24e minuut op een 0-1 voorsprong. Het is dan vrijwel meteen er na in de 25e minuut dat Linskens koppend uit een voorzet van Arthur Numan de gelijkmaker scoort. Hierna versierde Linskens een strafschop. De verslaggever heeft het dan in zijn wedstrijd verslag over 'die dekselse Linskens want dat is hij in deze wedstrijd' (de strafschop wordt dan door Romario de Souza Faria slap ingeschoten en onzeker gemist). In de 50e minuut is er dan een tweede gele kaart voor Jan Heintze en vrijwel de gehele tweede helft moet PSV met 10 man verder. Toch wint PSV deze wedstrijd want het is Linskens die in de 85e minuut met een lob Ajax keeper Stanley Menzo (later keeper PSV) verschalkt en zo matchwinner wordt. Wanneer Linskens de winnende scoort roept de verslaggever, 'Linskens weer, het kan, het gebeurt, het is een doelpunt weer van die Linskens, wat zet die een geweldige stempel op deze wedstrijd en wat viert die een enorm feest zo een minuut 7 voor het einde van dit duel. Linskens zorgt voor 2-1 voor PSV, Ajax heeft de kans gehad heeft er even aangeroken en heeft de kans niet gegrepen in de tweede helft en zelfs gooit Linskens de doos volledig dicht voor de Amsterdammers zo lijkt het hier '.

PSV-Ajax 2-1, speelronde 19 seizoen 1992-1993, 24e minuut Dennis Bergkamp 0-1, 25e minuut Edward Linskens 1-1, 43e minuut Romario de Souza Faria

Bijzonderheden: 50e minuut Jan Heintze rode kaart (na tweemaal geel) 85e minuut Edward Linskens 2-1

Linskens zou tot begin van het seizoen 1995-1996 bij PSV spelen. Hij was de ideale 12e man, zeker niet altijd onomstreden, maar kwam toch wel tot een redelijk gemiddeld aantal wedstrijden per seizoen. Linskens speelde onder diverse trainers in al zijn PSV tijd, onder andere Guus Hiddink, Bobby Robson, Hans Westerhof, Aad de Mos, interim trainer Kees Rijvers en tot slot Dick Advocaat.

Het was uiteindelijk Advocaat die in het seizoen 1995-1996 aangaf dat er weinig uitzicht was op nog speeltijd. Hierop besloot Linskens om zijn carrière te vervolgen bij het Bredase NAC in de Eredivisie, het restant van het seizoen 1995-1996. Wanneer het voor Linskens bij NAC onder trainer Wim Rijsbergen niet voortvarend gaat door erg weinig speeltijd is er na één seizoen alweer een vertrek uit Breda. Híerna volgde in de Belgische Eerste Klasse één seizoen bij KSC Lokeren. Linskens beëindigt dan zijn actieve voetbalcarrière met nog één seizoen bij FC VVV dan uitkomende in de Eerste Divisie.