Supportersvereniging PSV
Home > Nieuws > Oude glorie: Edward Linskens
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

Oude glorie: Edward Linskens

23 jan 2020 - Door: MD

Wanneer je de naam Edward Linskens en PSV uitspreekt dan komen er automatisch twee wedstrijden in de herinnering.

De halve finale van de Europacup 1 tegen Real Madrid-PSV (in 1988) en de competitiewedstrijd PSV-Ajax (in 1993). Guus Hiddink laat de jonge Linskens debuteren in januari 1988 tegen FC Twente. De trainer heeft zoveel vertrouwen in Linskens, dat hij in april van dat jaar in de uitwedstrijd tegen Real Madrid mag starten. Na een snelle voorsprong van Real wist Linskens in de 19e minuut de gelijkmaker te scoren. Van Frank Arnesen kreeg hij de bal toegespeeld en met een half mislukte doelpoging scoort Linskens. Met zijn hak raakt hij de bal verkeerd en passeert hij de doelman Francisco Buyo. Deze vreemde goal blijkt goud waard want in Eindhoven wordt niet gescoord in de return en PSV plaatst zich voor de finale. Deze werd later tegen het Portugese Benfica gewonnen door PSV. Later zou Linskens verklaren dat het hem altijd zou bijblijven om het Bernabeu stadion stil te krijgen met 90.000 mensen op de tribune waar het eerder een immense herrie was. 

Linskens zou tot 1996 bij PSV spelen. Hij was de ideale 12e man, zeker niet altijd onomstreden maar kwam toch wel tot een redelijk gemiddeld aantal wedstrijden per seizoen. Nog een absoluut hoogtepunt was de wedstrijd PSV-Ajax in 1993. Linskens versierde een strafschop (die weliswaar door Romario werd gemist), maar hij werd zelf matchwinner met twee goals. De verslaggever had het over die dekselse Linskens die een geweldige stempel zette op deze wedstrijd.

Linskens speelde onder diverse trainers in al zijn PSV tijd, onder andere Guus Hiddink, Bobby Robson, Hans Westerhof, Aad de Mos, interim trainer Kees Rijvers en tot slot Dick Advocaat.

Het was uiteindelijk Advocaat die in 1996 aangaf dat er weinig uitzicht was op nog speeltijd. Hierop besloot Linskens om zijn carrière te vervolgen bij het Bredase NAC. Daarna volgde het Belgische KSC Lokeren en tot slot FC VVV. De erelijst van Linskens mocht er zijn:

1x Europacup 1

4x landstitel

3x KNVB beker

1x Nederlandse Supercup

Na zijn voetbalcarrière werkte hij lange tijd als beheerder van de PSV FANstore in het Philips stadion.

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 23 jan 2020 - 14:43