Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Blessureleed

Oude glorie: Blessureleed

29 jan 2020 - Door: MD

Blessureleed

Door de jaren heen heeft natuurlijk ook PSV te maken gehad met spelers die langdurig geblesseerd waren. Waar sommige spelers goed uit het herstelproces kwamen, zijn er ook bij die helaas ook voorbeelden van spelers waarbij het revalideren minder goed afliep. Hieronder volgen een aantal voorbeelden. 

Adri Koster

Bij aanvang van het seizoen 1979/1980 komt Adrie Koster over van Roda JC naar PSV. Vier seizoenen zou Koster spelen voor PSV maar door blessures speelde hij maar 40 competitiewedstrijden. Koster was in zijn eerste seizoenen een welkome versterking voor PSV. Als voetballer kon hij rechts en links uit de voeten. Twee jaar na zijn komst scheurde hij een kruisband af. Koster probeerde nog terug te komen van deze ernstige blessure maar werd na totaal zes jaar betaald voetbal medisch afgekeurd. Daarna richtte Koster zich op een carrière in het trainersvak.

Teddy Maybank

In 1980 haalde toenmalig manager Kees Ploegsma van PSV de Engelsman Edward George (Teddy) Maybank naar Eindhoven. Het was de eerste grote aankoop van Kees Ploegsma die bijna een miljoen gulden had betaald voor Maybank. Kort na zijn komst bij PSV wordt Maybank afgekeurd voor betaald voetbal.  Een ongeschikte linkerknie. De verwachtingen waren hooggespannen van de aanvaller maar na zes wedstrijden was het klaar met Maybank. In het najaar van 1980 staat Maybank bekend als de man met de rubberen knieën. Maybank zou in Eindhoven de nieuwe spits worden maar helaas het was van korte duur.

Jurrie Koolhof

Jurrie Koolhof komt in 1982 over van Vitesse naar PSV. Hij vormde een dynamisch duo met de Noor Hallvar Thoresen. Wanneer Koolhof later in het seizoen 1981/1982 aansluit weet hij nog 7x te scoren in de Eredivisie. De twee seizoenen daarna gaat hij los met scoren. Respectievelijk scoort hij 22 (seizoen 1982/1983) en 23 doelpunten (seizoen 1983/1984) in de Eredivisie. In april 1984 gaat het mis, Koolhof zakt door zijn knie. De artsen constateerden in eerste instantie niets, maar voor aanvang van het nieuwe seizoen blijkt dat zijn voorste kruisband in de knie kapot was. Koolhof zou twee jaar revalidatie nodig hebben voor herstel van zijn knie. In het seizoen 1986/1987 speelt hij eindelijk weer voor PSV. In 29 wedstrijden zou hij nog 17x scoren en landskampioen worden. Toch laat PSV Koolhof vertrekken omdat hij niet meer op zijn oude gewenste niveau kwam. Zijn volgende club wordt FC Groningen.

Eidur Gudjohnsen

Eidur Gudjohnsen komt in 1995 naar PSV. In zijn eerste seizoen speelt hij 13 Eredivisie wedstrijden en scoort daar in 3x. Een enkelbreuk tijdens een jeugdinterland gevolgd door een peesontsteking zorgen voor het einde als voetballer bij PSV. De artsen voorspelden dat hij nooit meer op hoog niveau zou kunnen voetballen. PSV verbrak zijn contract en liet hem terugkeren naar zijn vaderland. Toch gaat de carrière van Gudjohnsen door en herstelt hij wonderbaarlijk. Voor PSV een aderlating want Gudjohnsen speelt nadien voor o.a. Bolton Wanderers, Chelsea FC, FC Barcelona, AS Monaco, Tottenham Hotspur, Stoke City FC,  Fulham FC, Cercle en Club Brugge. 

Ruud van Nistelrooij

In de zomer van 1998 contracteert PSV Ruud van Nistelrooij. Hij komt over van Heerenveen voor een bedrag van 12 miljoen gulden. Van Nistelrooy is een ware doelpuntenmachine. Helaas scheurt van Nistelrooij de rechterkruisband van zijn knie en een operatie volgt met een langdurige revalidatie.  De belangstelling van Manchester United voor overname gaat even in de ijskast. Wanneer hij herstelt van deze zware blessure zal er toch een grootse transfer naar Manchester United komen voor een bedrag van 67 miljoen gulden. Van Nistelrooij groeit in Manchester uit tot de absolute wereldtop.

Jordi Hoogstrate

In 2002 kwam PSV tot overeenstemming met Jordi Hoogstrate van FC Groningen over een vijfjarig contract dat in zou gaan in de zomer van 2003. In januari 2003 werd de transfer van zo'n 3 miljoen euro beklonken. Hoogstrate zou zich nog bij FC Groningen verder ontwikkelen en dan bij aanvang van het nieuwe seizoen in Eindhoven bij PSV aansluiten.

Mede door psychische problemen en het niet aarden in zijn nieuwe woonplaats werd Hoogstrate ziek gemeld. Langdurige behandelingen van psychische klachten volgde, waardoor hij bijna twee jaar niet in clubverband speelde. Verhuur aan Emmen volgde en ook daar lukte het niet omdat er ook nog een zware knieblessure bij kwam. Uiteindelijk besloot Hoogstrate op 25 jarige leeftijd zijn voetbalcarrière te beëindigen. Een teleurstelling voor de speler en PSV. Een groot talent dat door psychische problemen en zware blessures nooit zijn talent heeft kunnen waarmaken.

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 29 jan 2020 - 15:21