Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Bommelding in Dordrecht

Oude glorie: Bommelding in Dordrecht

13 feb 2020 - Door: MD

Na twee seizoenen met, voor PSV, de Engelse trainer Bobby Robson aan het bewind, komt er een einde aan de samenwerking. Met twee behaalde landstitels en één Johan Cruijff schaal verlaat Robson PSV en vervolgt hij zijn carrière bij het Portugese Sporting Lissabon. Voorafgaand het seizoen 1992-1993 komt PSV uit bij Hans Westerhof als opvolger voor Robson. Westerhof wordt beschreven als een succesvolle, maar een enigszins onervaren trainer. Waar hij eerst trainer was van ONS Sneek en AVC Assen, staat hij dan aan het roer bij FC Groningen. Daarnaast had hij wel ervaring met de Macedonische vedette van FC Groningen; Milko Durovski. Laatstgenoemde nam het niet zo nauw met discipline en vertoonde vaak excentriek gedrag.

Zo hoopte PSV, een beetje naïef misschien, dat Westerhof de topspits van PSV 'Romario de Souza Faria' in goede banen kon leiden. Het werd daarentegen een lastig seizoen voor Westerhof, die de loodzware taak had zijn twee succesvolle voorgangers Hiddink en Robson op te volgen. Daar waar óók hij het regelmatig aan de stok kreeg met Romario en te maken had met onrust in de spelersgroep.

De selectie bestond o.a. uit de namen; Hans van Breukelen, Wim de Ron, Ernest Faber, Jan Heintze, Arthur Numan, Gheorghe Popescu, Berry van Aerle, Mitchell van der Gaag, Adri van Tiggelen, Raymond Beerens, Kalusha Bwalya, Rene Klomp, Erwin Koeman, Edward Linskens, Dick Schreuder, Gerald Vanenburg, Marco de Laat, Juul Ellerman, Peter Hoekstra, Wim Kieft, Gregory Playfair, Thomas Thorninger en Romario de Souza Faria.

PSV was de topfavoriet en leek in de Eredivisie lange tijd opnieuw op weg naar de landstitel. Het werd vroeg in het seizoen koploper. Tweemaal werd er tegen Feyenoord gelijkgespeeld met 1-1. In Eindhoven kwam PSV op voorsprong met 1-0 door een goal van Romario. Het was ook Romario die een strafschop miste in deze wedstrijd en daarmee de wedstrijd op slot had kunnen gooien. Daarna kreeg PSV vlak voor tijd een benutte strafschop tegen. In Rotterdam kwam PSV ook met 1-0 voor, wederom door Romario, maar werd er in blessuretijd gescoord door Dean Gorré van Feyenoord. Hierdoor bleef Feyenoord in het spoor van PSV.

De ommekeer kwam vlak voor het einde van het seizoen uit bij SVV/Dordrecht '90. PSV kwam met 0-1 voor door Gerald Vanenburg en leek op deze manier hard op weg naar wederom een landstitel. Het al rommelige seizoen van PSV krijgt dan nog een dreun als iemand naar het politiebureau belt in Dordrecht. Er wordt gezegd dat er een bom zou afgaan in het stadion. Van hogerhand is toen besloten dat de wedstrijd gestaakt werd en niet uitgespeeld mocht worden. Het duel zou later worden uitgespeeld, PSV verspeelde zijn voorsprong en de wedstrijd eindigde in 2-2. Kees Ploegsma verklaarde later dat dit incident PSV misschien wel de landstitel had gekost. Daarna verloor PSV uit bij Vitesse op de voorlaatste speeldag met 1-0 door een fout van doelman Hans van Breukelen. Feyenoord nam de koppositie over en gaf deze niet meer af. Door een gelijkspel op de slotdag tegen FC Volendam eindigde PSV twee punten achter de nieuwe landskampioen Feyenoord. 

Europees zou PSV zich plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League via FK Salaris Vilnius en AEK Athene. In de groepsfase met AC Milan, IFK Göteborg en FC Porto behaalde PSV slechts één punt. Uit bij FC Porto werd met 2-2 gelijkgespeeld door twee doelpunten van Romario. Met 7 doelpunten werd Romario topscorer in de Champions League dat seizoen.

De KNVB beker begon met een uitwedstrijd bij FC Volendam met een 2-4 overwinning. Daarna volgde een thuiswedstrijd met een 2-1 overwinning op FC Utrecht. In de kwartfinale verloor PSV na verlenging uit bij SC Heerenveen met 2-1.

Topspits Romario zou het nieuwe seizoen niet meer te bewonderen zijn in Eindhoven, want hij ging zijn geluk beproeven bij FC Barcelona.

Na één seizoen als hoofdtrainer werd Westerhof opgevolgd door de nieuwe trainer Aad de Mos. Westerhof was dan nog één seizoen hoofd jeugdopleiding bij PSV, waarna hij terugkeerde naar FC Groningen.

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 14 feb 2020 - 11:43