Home > Nieuws > Oude glorie: AS Saint Étienne

Oude glorie: AS Saint Étienne

19 feb 2020 - Door: MD

In het seizoen 1975-1976 was PSV dicht bij de finale van het toenmalige Europacup 1 toernooi. Het toernooi begon uit bij het Noord Ierse Linfield FC waar PSV met 1-2 won via goals van René van de Kerkhof en Ralf Edstrom. De thuiswedstrijd werd een ware slachting voor de Noord Ieren, het zou maar liefst 8-0 worden voor PSV. Twee goals van Harry Lubse en Nick Deacy, verder goals van Peter Dahlqvist, Willy van de Kerkhof, Willy van der Kuijlen en Ralf Edstrom. De tweede ronde speelt PSV tegen het Poolse Ruch Chorzow. Uit is er een 1-3 overwinning na een 1-0 achterstand in de eerste helft, na rust scoren Lubse, Edstrom en René van de Kerkhof. In Eindhoven wordt door een oppermachtig PSV met 4-0 gewonnen. Voor trainer Kees Rijvers scoren René van de Kerkhof (2x), van der Kuijlen en Lubse. De kwartfinale is betrekkelijk eenvoudig bereikt. Na een 2 -0 uitnederlaag in het toenmalige Joegoslavië tegen Hajduk Split moest PSV thuis met minimaal drie goals verschil winnen om de halve finale van het Europa Cup 1 toernooi te bereiken. Op een zinderende avond in Eindhoven was het in de reguliere speeltijd 2-0 voor PSV. Goals van de Zweed Dahlqvist en Lubse zorgden voor een verlenging. Keeper van Beveren hield PSV in de race met enkele schitterende reddingen. Uiteindelijk was het clubicoon Van der Kuijlen die de bevrijdende 3-0 maakte en de halve finale was een feit.

Na een 1-0 verlies in Frankrijk tegen AS Saint Étienne leek het op voorhand geen onoverkomelijk karwei om de nederlaag thuis recht te zetten. In de nationale competitie en het KNVB bekertoernooi was PSV onklopbaar dit seizoen en won het de dubbel. Europees was PSV ook dicht bij een finale plaats. Toch liep het anders, Edstrom werd in de wedstrijd door de keeper geslagen en kon niet verder. Hij kreeg een stomp in zijn gezicht, waar de keeper van de Fransen onbegrijpelijk mee weg kwam. PSV kwam thuis niet verder dan 0-0 en een misschien wel verdiende historische finaleplaats kwam er uiteindelijk niet. Edstrom verklaarde later dat dit PSV elftal alles had om het toernooi te winnen en hij het gevoel had dat hem iets was ontnomen. Ondanks de mooie tijd die Edstrom had in Eindhoven, deed het missen van de finale hem behoorlijk pijn. Een prachtig seizoen met de Nederlandse dubbel kende een zwart randje door de finale van de Europa Cup 1 net niet te bereiken.

AS Saint Étienne was een onverklaarbare lastige tegenstander voor PSV, want na het verlies in de halve finale in 1976 zou PSV nog tweemaal vastlopen op de Fransen. In het seizoen 1976-1977 was er wederom een verlies in het Europa Cup 1 toernooi tegen dezelfde Fransen. In de eerste ronde was het Ierse Dundalk FC geen partij voor PSV na 1-1 in de uitwedstrijd werd thuis met een grote uitslag van 6-0 gewonnen.

De wedstrijd tegen AS Saint Étienne stond nu in de tweede ronde op het programma. Na een 1-0 uitnederlaag kon PSV dit seizoen ook de schade niet repareren in Eindhoven en bleef het deze keer weer 0-0. De geschiedenis van het vorige seizoen herhaalde zich. De derde keer dat beide ploegen elkaar tegen kwamen was in de tweede ronde van het UEFA cup toernooi van het seizoen 1979-1980. PSV had in de eerste ronde het Spaanse Sporting Gijon verslagen, en dus volgde er weer een tweestrijd met de Fransen.

Vervolgens werd er in de eerste wedstrijd tegen de Fransen een goede basis gelegd voor een volgende ronde door in Eindhoven met 2-0 te winnen door goals van René van de Kerkhof en Adri Koster. In Frankrijk ging het helemaal mis, na letterlijk 5 minuten was het al 3-0 voor de Fransen die na rust uitliepen naar een grote 6-0 overwinning. PSV was deze keer totaal vernederd, en in drie seizoenen Europees voetbal was het steeds AS Saint Étienne dat de nekslag gaf. De eerste keer was pijnlijk omdat het een finale plaats koste en de derde keer omdat het een vernedering was.