Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Viva la Mexico

Oude glorie: Viva la Mexico

4 mrt 2020 - Door: MD

Carlos Salcido

Carlos Salcido was de eerste Mexicaanse voetballer die bij PSV terechtkwam, nadat hij in 2006 werd overgenomen van de Mexicaanse club Chivas de Guadalajara. Vier seizoenen zou Salcido voor PSV uitkomen en daarin 121 eredivisiewedstrijden voetballen. Hij werd in zijn eerste seizoen direct een vaste kracht in het eerste elftal van PSV. In zijn tweede seizoen werd hij zelfs reserve-aanvoerder achter de Belg Timmy Simons. Met PSV behaalde hij verschillende prijzen, waaronder twee landstitels (seizoen 2006-2007 en 2007-2008) en de Johan Cruijff schaal van 2008.

Na zijn periode bij PSV vertrok hij in 2010 naar het Engelse Fulham. Toen hij zijn carrière als voetballer beëindigde is er opnieuw contact geweest met PSV; Salcido werd namelijk ambassadeur voor PSV in Mexico. Samen met Maza Rodriguez krijgt hij deze titel, waarmee PSV de band met het land wil verstevigen en de naamsbekendheid van de club wil vergroten. Salcido verklaarde dat hij het een eer vond om deze functie te mogen uitvoeren.

Maza Rodriguez

Maza Rodriguez kwam in 2008 naar PSV en werd in Eindhoven herenigd met zijn ploeggenoot van het Mexicaans voetbalelftal én voormalig teamgenoot van Chivas; Carlos Salcido. Rodriguez tekende een contract voor drie seizoenen. Hij vertelde te moeten wennen aan het voetbal in Nederland, de snelheid van het spel en het veelvuldige fysieke contact met tegenstanders. Na een periode van gewenning, van alles betreft voetbal en andere zaken in voor hem een vreemd land, kon hij doorgroeien naar het niveau wat hij feitelijk in zich had. Hierdoor lichtte PSV in 2011 een optie in zijn contract en verlengde het tot 2013. Voor Rodriguez zou er in zijn periode bij PSV alleen een Johan Cruijff schaal zijn in 2008. In juli 2011 werd bekend dat het Duitse VFB Stuttgart Rodriguez overnam.

Andres Guardado

Andres Guardado stond al langer in de belangstelling van PSV. Echter mislukte eerdere pogingen om hem te contracteren. In het seizoen 2014-2015 lukte het wel, via een verhuur van Valencia CF aan PSV. Guardado zou de derde Mexicaan worden bij PSV en ging spelen met het rugnummer 18, dat hij vrijwel al zijn gehele carrière droeg. Guardado werd direct basisspeler bij PSV op het middenveld, met Georginio Wijnaldum en afwisselend met Adam Maher of Jorrit Hendrix. Direct in zijn eerste seizoen werd hij landskampioen. In het seizoen 2014-2015 werd hij door zowel het Algemeen Dagblad als voetbaltijdschrift ‘Voetbal International’ uitgeroepen tot beste Eredivisie speler van dat seizoen. In 2015 tekende Guardado een contract bij PSV tot 2018 en werd zo definitief overgenomen van Valencia CF. Het tweede seizoen stond hij op het middenveld met wederom Jorrit Hendrix en de dan nieuwkomer Davy Propper. Later zou hij ook nog op het veld staan met de gehuurde Marco van Ginkel. Europees zou hij met PSV komen tot de achtste finale van de Champions League, die na verlenging met strafschoppen jammerlijk werd verloren van Atletico Madrid. Ook in zijn tweede seizoen was er wederom een landstitel, ditmaal doordat concurrent Ajax op de laatste speeldag gelijkspeelde tegen de Graafschap waardoor PSV alsnog kampioen werd. Daarnaast waren er ook nog twee Johan Cruijff schalen voor Guardado bij PSV. Na drie seizoenen verkastte hij naar het Spaanse Real Betis. Als Guardado terugkijkt op zijn PSV periode verklaart hij dat hij zich heel speciaal voelde en veel dankbaarheid en liefde heeft voor Nederland en PSV. Een groot spandoek met de Mexicaanse vlag was een waardering van de fans die zo lieten zien van hem te houden.

Hector Moreno

In 2015 kwam Hector Moreno naar PSV; technisch directeur Marcel Brands contracteert hem na overname van het Spaanse RCD Espanyol. Eerder was het ook Brands die Moreno in Nederland bij AZ had gehaald en nu dus wederom een samenwerking creëerde in Eindhoven. Bij PSV werd hij herenigd met Simon Poulsen en Stijn Schaars, waarmee hij bij AZ had gevoetbald. Guardado kende hij als collega international van het Mexicaans voetbalelftal. Moreno zou inmiddels de vierde Mexicaanse voetballer worden die bij PSV onder contract kwam. Hij werd de vervanger van de vertrokken Karim Rekik en werd meteen een basisspeler. In zijn eerste seizoen zou hij veelal met Jeffrey Bruma samen centraal achterin voetballen. In zijn tweede seizoen vooral afwisselend met óf Nicolas Isimat-Mirin óf Daniel Schwaab. Voor Moreno was er één landstitel en één Johan Cruijff schaal bij PSV. Na twee seizoenen bij PSV vertrok hij naar het Italiaanse AS Roma.

Hirving Lozano

In 2017 komt, van het Mexicaanse CF Pachuca, Hirving Lozano (ook wel vaak ‘Chucky’ genoemd) naar PSV. Na al langer te zijn gescout kwam er dan eindelijk een overeenstemming en tekende Lozano een contract tot medio 2023. Met zeventien goals in zijn eerste seizoen in de Eredivisie werd hij direct landskampioen met PSV. Hierna zou hij met Mexico uitkomen op het WK voetbal van 2018. Waar vele verwachten dat het al tot een transfer zou komen, bleef Lozano nog een tweede seizoen bij PSV. Het tweede seizoen speelde hij Champions League met PSV en scoorde twee keer in de voorronde tegen BATE Borisov, later tegen Tottenham Hotspur én Internazionale in de groepswedstrijden. Het tweede seizoen zou hij met PSV als tweede eindigen in de Eredivisie. Na twee seizoenen komt er een transfer naar het Italiaanse SSC Napoli. Met circa 40 miljoen euro is hij dan, op dat moment, de duurste uitgaande transfer voor PSV ooit.

Erick Gutierrez

Erick Gutierrez, ook wel ‘Guti’ genoemd, is de zesde Mexicaanse voetballer die bij PSV komt voetballen. Net als Lozano wordt hij overgenomen van het Mexicaanse CF Pachuca. In 2018 komt hij, na langdurige geruchten, naar Eindhoven en wordt bij PSV herenigd met zijn vriend Lozano. Beide speelde samen in de jeugd én het eerste elftal van Pachuca. In september 2018 maakt Gutierrez, in de met 0-7 gewonnen competitiewedstrijd uit bij ADO Den Haag, zijn debuut voor PSV. Gutierrez zou in deze wedstrijd een assist geven op Lozano en zelf ook éénmaal scoren. In zijn eerste seizoen komt hij 16x in actie in de Eredivisie en maakt hij ook zijn debuut in de Champions League. In het tweede seizoen is hij veelal bankzitter, onder eerst trainer Mark van Bommel en later interim trainer Ernest Faber.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 4 mrt 2020 - 12:40