Home > Nieuws > Oude glorie: Fred Rutten (deel 1)

11 mrt 2020 - Door: MD

Aanstelling Fred Rutten

In het jaar 2001 komt Fred Rutten over van FC Twente naar PSV om hoofd jeugdopleiding te worden. Na één seizoen stopt hij hiermee en krijgt een andere functie. Rutten wordt tweede assistent trainer achter Erwin Koeman bij het eerste elftal. Na het vertrek van Koeman wordt hij eerste assistent. Het technisch trio is dan hoofdtrainer Guus Hiddink, eerste assistent Rutten en daarachter René Eijkelkamp. Tot 2006 zou Rutten in Eindhoven blijven. Vervolgens wordt hij hoofdtrainer bij FC Twente en het Duitse Schalke 04. In 2009 wordt Rutten aangesteld als hoofdtrainer van PSV als opvolger van Huub Stevens. De selectie wordt versterkt met André Ooijer, die terugkeert bij PSV van het Engelse Blackburn Rovers. Verder worden Orlando Engelaar, Stanislav Manolev, Andy van der Meyde, Steve Olfers en Jagos Vukovic aangetrokken. Vertrokken waren Eric Addo, Jason Culina, Jeremy Brechet, Rens van Eijden, Edison Mendez en Olivier ter Horst.

Europa League

In de Europa League begint PSV in de derde voorronde tegen Cherno More Varna. Thuis wordt met 1-0 gewonnen door een laat doelpunt van Dirk Marcellis. De return in Bulgarije wint PSV eveneens met 0-1 door een eigen doelpunt. Hiermee plaatst PSV zich voor de play-offs. Hier in treft het Bnei Yehuda Tel Aviv. Via een doelpunt van Ibrahim Afellay wint PSV de uitwedstrijd met 0-1. Dankzij een benutte strafschop van de Belg Timmy Simons wordt de zege in Eindhoven veilig gesteld en plaatst PSV zich voor de groepsfase. In de poule treft PSV Sparta Praag, CFR Cluj en FC Kopenhagen. PSV wordt eerste in de poule met vier overwinningen en twee gelijke spelen. Het begon uit in Praag en behaalde daar een benauwd gelijkspel van 2-2, na tweemaal op achterstand te zijn gezet. Het is Reis die tweemaal scoort voor PSV. Dan volgen er twee thuis wedstrijden die PSV beiden met 1-0 wint (door doelpunten van Otman Bakkal en Jonatan Reis). De wedstrijd in Kopenhagen wordt met 1-1 gelijk gespeeld. Na een achterstand zet de Hongaar Balazs Dzsudzsak met een benutte strafschop de 1-1 eindstand op het bord. De vijfde wedstrijd in de poule was thuis tegen Sparta Praag, en bij een gelijkspel zou PSV al geplaatst zijn voor een volgende ronde. In blessuretijd werd het uiteindelijk toch een overwinning voor PSV door een Praags eigen doelpunt. Een mooie bijkomstigheid was dat de trainer van Sparta Praag de oud speler van PSV Jozef Chovanec was. De laatste wedstrijd was er een 0-2 overwinning op CFR Cluj  door goals van Danko Lazovic en Nordin Amrabat. Zo wordt er Europees overwinterd en in de tweede ronde treft PSV het Duitse HSV met oud PSV er Ruud van Nistelrooij. Door een benutte strafschop verliest PSV met 1-0 in Hamburg daar waar er zeker mogelijkheden waren geweest op een Eindhovens uit doelpunt. De thuiswedstrijd begon voortvarend voor PSV want na twee minuten scoorde Ola Toivonen en vlak voor rust Dzsudzsak de 2-0. De tweede helft kantelde de wedstrijd en HSV kwam al snel op 2-1. Toen Dzsudzsak een rode kaart kreeg en kort daarna de Duitsers een penalty benutte was PSV geknakt. De 3-2 van Danny Koevermans in de 90e minuut deed niks meer af op het feit dat PSV misschien wel onverdiend was uitgeschakeld. Helaas geen Europees succes voor Fred Rutten.

Nederlands voetbal

Het KNVB beker toernooi begon voor PSV met een 2-1 overwinning tegen De Graafschap door goals van Koevermans en Afellay. De volgende ronde was er een 0-2 overwinning op Roda JC door goals van Manolev en Reis. De achtste finale was uit in Heerenveen ook hier werd ook gewonnen, ditmaal met 1-3 via Dzsudzsak, Lazovic en Amrabat. De kwartfinale werd een zware 0-3 nederlaag tegen Feyenoord. In de competitie zou PSV teleurstellend als derde eindigen met maar twee nederlagen, maar daar tegenover staan maar liefst 9 gelijke spelen. De meest spectaculaire wedstrijd van het seizoen onder Fred Rutten was de 4-3 thuisoverwinning op Ajax in de competitie. Dzsudzsak schoot twee fantastische vrije trappen achter Maarten Stekelenburg. Na tweemaal op achterstand te zijn gekomen werd bij een 3-3 stand Otman Bakkal met zijn tweede treffer matchwinner voor PSV.

Helaas eindigde het debuutseizoen van trainer Rutten uiteindelijk zonder een prijs.