Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Jeugdspelers

Oude glorie: Jeugdspelers

18 mrt 2020 - Door: MD

De jeugdopleiding van PSV is de laatste jaren enorm belangrijk geworden en jaarlijks stromen er jonge spelers door naar de selectie van het eerste elftal. Daarbij zijn er ook veel spelers die een vaste waarde worden in het eerste elftal en daarna de stap maken naar een grote buitenlandse competitie. Er wordt ook wel gezegd dat PSV een opleidingsclub is geworden voor buitenlandse clubs. Toch zijn er ook veel jeugdspelers door de jaren heen geweest die weinig in het eerste elftal van PSV hebben gevoetbald en ergens anders via PSV in de Eredivisie onderdak vonden. 

Frank Berghuis

Frank Berghuis werd bij PSV opgeleid, maar tot een echte doorbraak in het eerste elftal kwam het eigenlijk nooit. In het seizoen 1984/1985 zou hij slechts één Eredivisiewedstrijd voor PSV uitkomen en in het kampioensjaar 1985/1986 twee wedstrijden. Hierna vertrok hij naar VVV Venlo waar hij weer te maken kreeg met oud PSV trainer Jan Reker, die ook de overstap naar Venlo had gemaakt. In Venlo kreeg hij de bijnaam 'Pico'. Trainer Reker had met Frank Verbeek al een speler met deze voornaam en wilde niet nog eenzelfde voornaam in zijn selectie. Twee seizoenen zou Berghuis uitkomen voor VVV. Verder voetbalde hij nog voor PEC Zwolle, FC Volendam,  Lommel SK en SC Cambuur. Er was ook nog een overgang van FC Volendam naar het Galatasaray, maar de Turken kwamen de financiële verplichtingen niet na en zo zou Berghuis via een arbitragezaak worden vrijgesteld van zijn contract. In 1989, tijdens zijn periode bij Volendam, maakte hij zijn debuut voor het Nederlands elftal. Het zou tot één interland blijven tegen Brazilië.

Bert Verhagen

Bert Verhagen kwam via het Bredase VV Baronie bij PSV terecht. In het seizoen 1984/1985 zou hij zijn debuut maken in een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Na twee seizoenen met maar drie Eredivisiewedstrijden voor PSV werd hij verhuurd aan VVV Venlo. Daar trof hij ook Frank Berghuis en oud PSV trainer Jan Reker. Na tweeënhalf seizoen keerde hij terug uit Venlo bij PSV. Halverwege het seizoen 1988/1989 werd hij de tijdelijke vervanger voor de geblesseerde Ivan Nielsen. Hij kwam wederom tot een beperkt aantal wedstrijden. In 1990 vertrok Verhagen naar Roda JC waar hij drie seizoenen zou verblijven. Vervolgens speelde hij nog twee seizoenen voor het Tilburgse Willem ll om uiteindelijk bij Go Ahead Eagels af te sluiten.

Eric Viscaal

Eric Viscaal kwam vanaf de jeugd van het Eindhovense RKVV Tongelre bij PSV terecht. In het seizoen 1986/1987 maakte hij zijn debuut voor PSV en kwam dat seizoen tot vier wedstrijden. Zijn tweede seizoen, het gouden jaar van PSV 1987/1988, kwam hij tot twintig wedstrijden en acht doelpunten. De spits deed aardig mee bij PSV maar had veel concurrentie van onder meer Wim Kieft en Juul Ellerman. Viscaal vertrok bij PSV en zou bij redelijk veel clubs zijn carrière vervolgen. KSK Beveren, Lierse SK, AA Gent, Grasshoppers, De Graafschap, KV Mechelen, Dilbeek Sport en VK Weerde. Viscaal zou vijf keer uitkomen voor het Nederlands elftal. Na zijn carrière werd hij assistent trainer en jeugd trainer.

Roberto Lanckohr

Roberto Lanckohr was een aanvallende middenvelder die begon bij SVN. Zijn debuut in de Eredivisie maakte hij bij PSV waar hij maar één wedstijd voor uit zou komen. Hierna speelde hij één seizoen voor HFC Haarlem en daarna zeven seizoenen voor het Maastrichtse MVV. Ook kwam hij nog uit voor Fortuna Sittard, RKC Waalwijk en het Oostenrijkse Grazer AK. Na zijn carrière is Lanckohr werkzaam in het bedrijfsleven.

Robert Fuchs

Eindhovenaar Robert Fuchs kwam via RKSV Woensel bij PSV terecht. Hij zou in de seizoenen 1993/1994 en 1994/1995 beide vier wedstrijden voor PSV uitkomen. Hierna ging hij naar de Graafschap om meer wedstrijden te kunnen gaan voetballen. Drieënhalf seizoen zou hij bij de Doetinchemmers verblijven. Halverwege het seizoen 1998/1999 kwam hij terug bij PSV om nog twintig keer voor PSV uit te komen. Hierna speelde hij tweemaal een periode voor de Graafschap omdat hij bij PSV niet aan spelen toe kwam. Nadat zijn De Graafschap verhuurperiode beëindigd was en hij in Eindhoven in het seizoen 2001/2002 wederom niet aan voetballen toe kwam ging hij dat seizoen in de winterstop naar RKC Waalwijk. In Waalwijk zou hij tot en met het seizoen 2007/2008 verblijven. Als amateur zou hij nog enkele jaren actief zijn bij VV Desk.

Cemal Yilmaz

Cemal Yilmaz, geboren in Ankara Turkije, kwam als voetballer bij Willem ll terecht waar hij speelde tussen 1984 en 1986. Hierna maakte hij de overstap naar PSV en zou in het seizoen 1987/1988 driemaal voor PSV in actie komen. Hierna ging hij voor één seizoen naar het Turkse Sariyer GK en daarna voetbalde hij vijf seizoenen voor RBC Roosendaal en nog twee seizoenen in België bij Dessel Sport. In Nederland zou hij nog voetballen bij verschillende amateurverenigingen. In het amateurvoetbal zou hij verder gaan als trainer.

Gregory Playfair

Gregory Playfair, geboren in Paramaribo, werd door PSV gescout bij SC Neptunus uit Rotterdam. Tegen FC Volendam in januari 1993 maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal. Het seizoen 1993/1994 onder leiding van trainer Aad de Mos zat hij dicht tegen het eerste elftal aan en kwam tot dertien wedstrijden voor PSV. Een seizoen later kwam hij nog tot vijf wedstrijden. Playfair ging op voorspraak van RKC Waalwijk trainer Leo van Veen naar RKC. Het noodlot sloeg toe, Playfair scheurde zijn voorste en achterste kruisband en zou uiteindelijk maar zes duels voor RKC uitkomen en na één seizoen alweer vertrekken. Bij SC Cambuur zou hij wederom knieproblemen krijgen en in twee seizoenen maar één wedstrijd voetballen. In de zomer van 1998 werd zijn contract niet verlengd en beëindigde Playfair zijn carrière dat hem totaal maar 26 wedstrijden met vier goals had gebracht.

Geoffrey Prommayon

Geoffrey Prommayon voetbalde in de jeugd bij PSV in de periode 1983 - 1990. Prommayon was een hard werkende voetballer die nooit verzaakte. Hij was een typische terriër die je vier keer voorbij moest als buitenspeler, hij was klein en rap. Prommayon was niet gezegend met een enorme techniek of tactisch inzicht, maar wel een zeer nuttige speler in je elftal. In de jeugd van PSV werd hij door trainer Huub Stevens omgeturnd van een rechtsbuiten naar een verdediger, waardoor hij het betaalde voetbal kon halen. De maar 1.68 meter grote Thaise Nederlander maakte in 1990 zijn debuut voor PSV 1. Hij werd in 1991 verhuurd aan Sparta Rotterdam en in 1992 aan FC Eindhoven. Hier speelde hij zich weer in de kijker bij PSV om in 1994 bij PSV terug te keren. Dit werd zijn meest succesvolle periode bij PSV want het hele seizoen stond de 'nimmer versagende' back in de basis. Daarna kwam Chris van der Weerden bij PSV die Prommayon uit de basis speelde. Prommayon werd verhuurd aan Willem ll, waar hij vijf seizoenen zou verblijven. Later zou hij nog een terugkeer maken bij FC Eindhoven. Na zijn professionele loopbaan ging hij voetballen bij de amateurs van Blauw Geel '38 uit Veghel. In 2013 ging hij bij PSV/av spelen waar hij in 2017 stopte. Hierna werd hij assistent-trainer bij PSV/av, maar soms valt hij nog in als speler. In 2003 kwam Prommayon in opspraak maar werd in 2010 vrijgesproken van witwassen, wel werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van heling. 

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 18 mrt 2020 - 11:57