Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Bierblik incident

Oude glorie: Bierblik incident

25 mrt 2020 - Door: MD

De PSV selectie in het seizoen 1970/1971 bestond uit de namen Willy Heijink, Jan van Beveren (overgekomen van Sparta), Guus Hiddink (overgekomen van de Graafschap), Peter Kemper, Wim van den Dungen, Marinus van Dinter, Jac van Stippent, Harry Vos (overgekomen van ADO), Pleun Strik, Gerrit van Tilburg (overgekomen van Go Ahead Eagels), Wietse Veenstra, Harry Lubse, Eef Mulders (overgekomen van FC Den Bosch) en Willy van der Kuijlen. Verder zaten er in de selectie ook enkele buitenlandse spelers zoals de Montenegrijn Lazar Radovic, de Deen Henning Munk Jensen (overgekomen van Aalborg BK), de Deen Bent Schmidt Hansen, en de Belg Johan Devrindt die over kwam van het Belgische Anderlecht. De Duitser Kurt Linder was de trainer van PSV.

Competitie

In de competitie zou PSV als vierde eindigen achter Feyenoord, Ajax en ADO. Met 21 winst partijen, 7 gelijke spelen en 6 nederlagen. Johan Devrindt en Willy van der Kuijlen zouden beiden dit seizoen in de competitie 14x scoren.

KNVB beker

Het KNVB bekertoernooi was voor PSV van korte duur. In de eerste ronde werd er weliswaar gewonnen van HVC met 0-3 door twee goals van van der Kuijlen en één van Devrindt. De tweede ronde speelde PSV een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Na verlenging was het nog steeds 0-0 en PSV verliest uiteindelijk na het nemen van strafschoppen. 

Europees voetbal

Europees zou PSV dit seizoen uitkomen in het Europacup 2 toernooi. In de eerste ronde start PSV met een uitwedstrijd tegen Gottwaldov uit het toenmalige Tsjecho-slowakije. Na een 2-0 achterstand is het Johan Devrindt die het belangrijke uitdoelpunt scoort in de 88e minuut. De uitgoal blijkt goud waard want in de thuiswedstrijd tegen Gottwaldov is het Wietse Veenstra die de 1-0 maakt en zo gaat PSV verder in het toernooi. Tegen een aanvallend zwak Steaua Boekarest wint PSV thuis ruim met 4-0 tegen de Roemenen in de 2e ronde. Met rust staat PSV voor door een goal van Wietse Veenstra en na rust scoren Johan Devrindt tweemaal en éénmaal Eef Mulders. De return wint PSV overtuigend met 0-3 en Steaua bleef zo kansloos. Wietse Veenstra zou tweemaal scoren en de derde goal kwam van Willy van der Kuijlen. In de kwartfinale krijgt PSV te maken met het Duitse ASK Vorwarts Berlin. In de thuiswedstrijd scoorde PSV via Johan Devrindt en Wim van den Dungen en zo ging PSV met een 2-0 voorsprong naar Duitsland. De return slaagt PSV er in om door te komen door maar met 1-0 te verliezen, en zich te plaatsen voor de halve finale. Dan komt Real Madrid eerst naar Eindhoven en zal PSV op 0-0 houden. In deze wedstrijd haalde Eindhoven en PSV de internationale pers met toen nog een nieuw fenomeen 'supportersgeweld'. Tijdens de Europacup 2 wedstrijd werd de Ierse grensrechter David Barrett geraakt aan het hoofd door een vol bierblikje dat van de tribune werd gegooid. De kwestie ging de geschiedenis in als 'het bierblikincident'. In de return in Spanje komt PSV voor rust met 1-0 achter maar via Wim van den Dungen komt PSV rond het uur op gelijke hoogte. Wanneer Gerrit van Tilburg in het laatste kwartier rood krijgt, knakt PSV, en zal dan met 2-1 verliezen. Trainer Kurt Linder had bijna de finale gehaald, maar PSV had dus geen prijs dit seizoen. De finale werd gewonnen door het Engelse Chelsea dat Real Madrid over twee wedstrijden versloeg.

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 25 mrt 2020 - 13:58