Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Otman Bakkal

Oude glorie: Otman Bakkal

1 apr 2020 - Door: MD

Otman Bakkal werd geboren in Eindhoven als kind van Marokkaanse ouders. Hij groeide op vlakbij het Philips Stadion, in de Eindhovense wijk Strijp. Bij DBS begon hij met voetballen en werd daar op 11-jarige leeftijd gescout en kwam zo in 1996 bij de jeugdopleiding van PSV terecht. In het seizoen 2003-2004 maakte hij zijn debuut voor PSV in het betaald voetbal. Hij viel in tegen AJ Auxerre in de achtste finale van de UEFA cup. In de competitie zou hij in de uitwedstrijden tegen Willem ll en RKC Waalwijk in actie komen. In de voorbereiding van het seizoen 2004-2005 kreeg Bakkal de kans om een vaste plaats af te dwingen in het eerste elftal, maar uiteindelijk was de stap op dat moment dan nog te groot. In november 2004 zou hij aan FC Den Bosch worden verhuurd tot het einde van het seizoen. Wegens een blessure aan zijn knie in een jeugdinterland en twee maanden rust zou hij uiteindelijk maar zes wedstrijden voor FC Den Bosch uitkomen.

Doorbraak

Een seizoen later werd Bakkal verhuurd aan FC Eindhoven, hier groeide hij uit tot een vaste waarde en kwam tot 33 wedstrijden en 8 goals. Nu kwam er een stap naar FC Twente via een verhuur in het seizoen 2006-2007. Bij de Tukkers kwam hij tot 31 wedstrijden en 3 goals en was een vaste basisspeler. In de zomer van 2007 werd zijn contract bij PSV verlengd en voetbalde Bakkal zich in de basis bij PSV. Hij begon onder trainer Ronald Koeman die later werd vervangen door interim trainer Jan Wouters en na de winterstop door Sef Vergoossen. Dit seizoen kwam hij tot 31 wedstrijden en scoorde 8 keer en was zo een belangrijke schakel in dat seizoen behaalde landskampioenschap. In 2008 won hij ook nog de Johan Cruijff schaal met PSV.  De drie seizoenen er na kwam hij tot 28, 31 en 25 wedstrijden in de Eredivisie voor PSV en scoorde in die seizoenen achtereenvolgens 5, 11 en 1 keer. Bakkal groeide bij PSV uit tot de ideale twaalfde man die toch aan zijn wedstrijden kwam.

Vertrek bij PSV

In de aanloop van het seizoen 2011-2012 werd duidelijk dat Bakkal weinig speeltijd zou krijgen en er kwam een vertrek. Waar het enige tijd leek dat hij naar het Oostenrijkse Red Bull Salzburg zou gaan werd het uiteindelijk Feyenoord. Daar zou hij één goed seizoen voetballen met 29 competitie wedstrijden en 9 doelpunten, om daarna naar het Russische Dinamo Moskou te vertrekken. Hier kwam hij samen te spelen met oud PSV speler Balazs Dzsudzsak. In Moskou werd het echter geen groot succes en na één seizoen vertrok hij weer nadat zijn contract werd ontbonden met wederzijdse instemming. Vervolgens volgde nog één seizoen Feyenoord, maar dat werd mede door conditieachterstand bij aankomst en concurrentie van medespelers geen succes. Na één seizoen met enkele invalbeurten liep Bakkal uit zijn contract bij Feyenoord.

Einde carrière

Nadat hij een half jaar zonder club had gezeten kreeg Bakkal toestemming in januari 2015 om mee te trainen bij Jong PSV, onder trainer Darije Kalezic. Na een stage bij Sparta Praag, dat geen contract opleverde, gaf Bakkal in maart 2016 aan niet langer op zoek te gaan naar een nieuwe club. Bakkal is in Nederland bekend van zijn doelpunten in de topwedstrijden hij scoorde tegen Ajax en Feyenoord. De topper PSV-Ajax (augustus 2009) was een fantastische wedstrijd met een spectaculair scoreverloop met twee doelpunten van Dzsudzsak en twee van Bakkal wat uiteindelijk resulteerde in een 4-3 overwinning voor PSV. Ook werd Bakkal onderwerp van gesprek nadat Ajax speler Luis Suárez in 2010 tijdens de wedstrijd Ajax-PSV met zijn tanden in het lichaam van Bakkal zette. Het incident leverde bij menig voetbalfan afschuw op en Suárez kreeg zeven wedstrijden schorsing voor zijn onbeholpen actie.

 

Walter Kuijpers

 

Laatst bijgewerkt : 1 apr 2020 - 10:46