Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Prominente bestuursleden

Oude glorie: Prominente bestuursleden

8 apr 2020 - Door: MD

In de geschiedenis van PSV hebben op bestuurlijk vlak een aantal prominente mensen zich een lange periode fanatiek ingezet voor de club. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

Ben van Gelder 

Ben van Gelder was een echte Eindhovenaar. Bij PSV heeft hij in het eerste en tweede elftal gevoetbald. Tussen 1939 en 1950 voetbalt hij als amateur in het tweede en één seizoen in het eerste elftal van PSV. In 1950 werd van Gelder bestuurslid. Bij de invoering van betaald voetbal werd hij eerste secretaris. Van Gelder trad in dienst bij Philips en werd door de heer Otten van Philips ter beschikking gesteld aan PSV als een bedrijfsleider. Zo werd van Gelder de eerste manager van PSV. Het is van Gelder die PSV naar de overgang van amateurisme naar (semi-)professionalisme brengt. Na dertig jaar bestuurslid en een kwart eeuw manager nam van Gelder in 1980 afscheid als manager.

Hij werd opgevolgd door Kees Ploegsma. Wel bleef hij nog vijf jaar bestuurslid van PSV. Ben van Gelder was erelid van PSV. In 2003 overleed van Gelder op 85 jarige leeftijd. 

Kees Ploegsma en Jacques Ruts 

Kees Ploegsma (manager) en Jacques Ruts (voorzitter) wilde PSV naar de Europese top brengen. Beiden wilden nog enkel in topspelers investeren. Dit resulteerde in het tweede deel van de jaren 80 in de beste periode van de clubgeschiedenis. Tussen 1986 en 1992 werd de club zes keer landskampioen en het absolute hoogtepunt was in 1988 de Europacup 1. Jacques Ruts was voorzitter van PSV in de periode 1983-1993. Net als van Gelder is ook Ruts erelid van PSV. Kees Ploegsma heeft bij PSV in zijn periode het voor elkaar gekregen om de Braziliaanse spits Romario de Souza Faria naar Eindhoven te halen. Na de winst in 1988 van de landstitel, KNVB beker en de Europacup 1 was PSV op zoek naar een nieuwe spits. PSV gaat in eerste instantie voor Marc Degryse van Club Brugge, maar schakelt daarna door naar Romario. Na de Olympische spelen van Seoul lukt het om de Braziliaan te contracteren. Ook Ploegsma is erelid van PSV.

Harry van Raaij 

Harry van Raaij heeft een lange staat van dienst binnen PSV. In de periodes 1984-1990 en 1993-1996 is van Raaij penningmeester bij PSV. Daarna van 1996 t/m 2004 voorzitter.

PSV leiden als een onderneming, maar beleven als een club was zijn motto. Als aanvoerder van PSV droeg Mark van Bommel in 2003 het kampioenschap op aan van Raaij mede doordat van Raaij PSV door een hectische periode had geloodst. Van Raaij is ere lid van PSV en ook van de Supportersvereniging.

Toon Gerbrands

Per 1 juli 2014 komt Toon Gerbrands bij PSV als algemeen directeur in dienst. Hij volgt Tiny Sanders op in deze functie. Onder het bewind van Gerbrands behaalt (tot heden) twee landstitels. Verder bouwt PSV met Gerbrands aan een ultramodern trainingscomplex, genaamd de PSV Campus De Herdgang. Ook weet Gerbrands een nieuwe moderne sponsor voor PSV te realiseren. Metropoolregio Brainport Eindhoven. Recent heeft Gerbrands zijn contract verlengd in Eindhoven, mede omdat er grote toekomstplannen zijn bij PSV waar Gerbrands deel van wil uitmaken op bestuurlijk niveau.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 8 apr 2020 - 12:42