Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Hotelbrand

Oude glorie: Hotelbrand

15 apr 2020 - Door: MD

Het seizoen 1971/1972 is een zwak seizoen in de PSV geschiedenis. De selectie van de Duitse trainer Kurt Linder kende kleine wijzigingen t.o.v. het vorige seizoen. Nieuw bij PSV was Jos Dijkstra, hij was overgekomen van AFC DWS en Oeki Hoekema kwam over van de Go Ahead Eagels. Vertrokken bij PSV waren Wietse Veenstra en Harry Vos.

Een slecht jaar Eredivisie voetbal

In de competitie zou PSV dit seizoen als achtste eindigen met maar 13 overwinningen en 10 gelijke spelen en maar liefst van 11 nederlagen. Het KNVB Bekertoernooi begint PSV met een thuiswedstrijd tegen Eindhoven. Via Harry Lubse en Johan Devrindt wint PSV met 2-0. De tweede ronde wordt PSV gekoppeld aan Volendam. Vroeg in de eerste helft wordt het 1-0 door Jan Muhren en dit weet PSV niet meer recht te zetten en wordt zo uitgeschakeld.

Europees voetbal

In 1971 werd de Jaarbeursstedenbeker door de UEFA overgenomen die de naam veranderde in de UEFA Cup. Het UEFA Cup toernooi van 1971/1972 was het eerste in deze nieuwe vorm waarbij meer dan twee clubs van een voetbalbond mee konden doen. Namens de Nederlandse KNVB waren dat PSV en FC Den Haag. In de eerste ronde speelt PSV tegen het Oost Duitse FC Chemie Halle en behaalt het een 0-0 resultaat in de uitwedstrijd. De thuiswedstrijd van PSV zal echter nooit gespeeld worden. De selectie van de Duitse club verblijft in Eindhoven in het hotel 't Silveren Seepaerd. In het hotel brak 's nachts brand uit en de dag er voor was juist het voetbalelftal van FC Chemie Halle er in getrokken. Van de 86 in het hotel aanwezige gasten kwamen 9 mensen om het leven. Ook waren er vele gewonden. Eén voetballer van FC Chemie Halle, Wolfgang Hoffman kwam hierbij ook om het leven. Door deze ernstige gebeurtenissen trekt de Oost Duitse club zich terug uit het UEFA cup toernooi. In de tweede ronde moet PSV naar Spanje voor een confrontatie met Real Madrid. De Spanjaarden winnen vrij eenvoudig met 3-1. Oeki Hoekema zal, na wat later blijkt, de belangrijke 1-1 voor rust scoren. Wat een seizoen eerder niet lukte om Real uit te schakelen lukt deze keer PSV wel. Een vechtlustig PSV verslaat de Spaanse ploeg met 2-0 door een doelpunt van Eef Mulders en na rust wederom eentje van Oeki Hoekema. In de derde ronde wint PSV thuis met 1-0 van het Belgische Lierse SK door een doelpunt van Eef Mulders en verschaft zich zo een goede uitgangspositie. Toch zal het verkeerd aflopen. Via een forse 4-0 nederlaag wordt PSV uitgeschakeld.

Benefietwedstrijd

Na dit seizoen zou trainer Kurt Linder vertrekken en worden opgevolgd door Kees Rijvers. In 2006, 35 jaar na de hotelbrand speelt PSV een benefietduel ter nagedachtenis aan de ramp uit 1971, in de Duitse plaats Halle. De initiatiefnemer was Guus Hiddink die dit duel mee maakte in 1971 als speler. In de Duitse pers werd vol lof geschreven over de herdenkingswedstrijd die PSV met 0-3 won via goals van Jan Vennegoor of Hesselink en Gerald Sibon 2x.

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 15 apr 2020 - 14:34