Supportersvereniging PSV
Home > Nieuws > Oude glorie: Ronald Waterreus
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

Oude glorie: Ronald Waterreus

20 mei 2020 - Door: MD

'' Wie is onze eerste keus, dat is Ronald Waterreus '' met deze woorden en zijn strijdbaarheid heeft Ronald Waterreus 10 jaar bij PSV op doel gestaan. In 1994, toen Hans van Breukelen zijn keepershandschoenen aan de wilgen hing, zocht PSV een opvolger. Van concurrent Ajax kwam Stanley Menzo over met de bedoeling om eerste keeper van PSV te worden. Ronald Waterreus werd overgenomen van Roda JC als tweede keeper. Nadat trainer Aad de Mos was vervangen door Dick Advocaat kreeg Waterreus de voorkeur. Stanley Menzo verloor de strijd van Waterreus. Met Jan Willem van Ede haalde PSV in het seizoen 1996-1997 een reservekeeper, wederom bleef Waterreus op doel. 

Daarna haalde PSV in de zomer van 1997 de Duitse keeper Georg Koch als concurrent voor Waterreus. Wederom knokte de strijdbare Waterreus zich in het doel. Georg Koch speelde slechts 3 wedstrijden. Door dat hij slecht kon wennen in Nederland en een gemotiveerde Waterreus om zich heen had vertrok hij al na 3 maanden.

Vervolgens werd bij aanvang van het seizoen 1998/1999 oud-PSV'er Patrick Lodewijks gehaald. Hij werd door Bobby Robson (die voor de 2e keer trainer was van PSV) reserve keeper achter Waterreus.

Van basis naar de tribune

In 1999/2000 kwam oud speler Eric Gerets als trainer bij PSV. Waterreus degradeerde naar 3e keeper. Waterreus mocht zelfs vertrekken bij PSV, maar wilde blijven om toch voor zijn kansen te gaan in Eindhoven. Ivica Kralj was gehaald maar raakte geblesseerd toen deze weer hersteld was bleef Waterreus op doel en won weer de strijd nu van Ivica Kralj en wederom Patrick Lodewijks. 

Guus Hiddink die wederom coach werd bij PSV als opvolger van Eric Gerets, had met Jelle ten Rouwelaar in 2002 een jonge talentvolle nieuwe keeper. Waterreus was tijdelijk geblesseerd, maar na zijn herstel verving hij de zwak keepende Jelle ten Rouwelaar, die werd verhuurd aan FC Groningen.

Rob van Dijk werd hierna aangetrokken door PSV, maar ook hij kon Waterreus niet uit het Eindhovense doel krijgen.

Uiteindelijk vertrok Waterreus in 2004 bij PSV na 10 jaar in Eindhoven te hebben gespeeld. Bij zijn afscheid in het stadion versprak de stadionspeaker zich door Ronald Koeman uit te spreken i.p.v. Ronald Waterreus. De reactie van Waterreus was dat als ze hem na 10 jaar nog niet kende hij wel kon gaan. 

Prijzenkast in Eindhoven

Vier keer werd Waterreus landskampioen met PSV en één keer won hij de KNVB beker. Bij zijn vertrek sprak Waterreus zich uit ooit nog te willen terugkeren bij PSV. Oud-voorzitter van PSV, Harry van Raaij noemde hierna Waterreus in de toekomst een kandidaat als voorzitter van PSV. Later stond Waterreus nog onder contract bij Manchester City, Glasgow Rangers, AZ en New York Red Bull. Een opmerkelijk detail was dat Waterreus bij PSV met rugnummer 23 speelde. Dit omdat Michael Jordan (zijn favoriete sporter) ook dit rugnummer droeg. Ook speelde Waterreus nog 7 interlands voor het Nederlands elftal. 

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 21 mei 2020 - 11:29