Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Kalusha Bwalya

Oude glorie: Kalusha Bwalya

3 jun 2020 - Door: MD

Kalusha Bwalya begon in 1979 op zestienjarige leeftijd met zijn actieve voetbalcarrière. De in 1963 geboren Zambiaanse voetballer maakte bij Mufulira Blackpool zijn debuut in de Zambiaanse competitie. Na een jaar ging hij voetballen bij zijn volgende club in Zambia, Mufulira Wanderers. Ook zou hij in 1983 bij het nationale team van Zambia komen en zijn debuut maken tegen Oeganda.

Voetballen in Europa 

In 1986 was er dan van het Afrikaanse continent een overstap als voetballer richting Europa. Kalusha werd door het Belgische Cercle Brugge gehaald en hierna kwam er een overgang naar PSV. Voordat Kalusha naar PSV kwam voetbalde hij op de Olympische spelen in het Zuid-Koreaanse Seoel. Door dit toernooi kreeg Kalusha wereldwijde bekendheid. Zambia zou de kwartfinale bereiken en in de wedstrijd tegen Italië scoorde Kalusha driemaal (4-0 winst). Totaal zou Kalusha zes doelpunten scoren tijdens dit Olympisch toernooi, wat hem een tweede plek op de topscorerslijst opleverde. Het was zijn toekomstige ploeggenoot Romario de Souza Faria die tijdens dit toernooi zevenmaal scoorde.

Scoren in Eindhoven

Kalusha kwam met ingang van het seizoen 1989/1990 bij PSV en zou hier 179 wedstrijden spelen en daarin maar liefst 61x scoren. Na zijn PSV periode vertrok hij naar naar het Mexicaanse CF America in het seizoen 1994/1995. Bij PSV zou hij tweemaal de landstitel veroveren en één KNVB beker en éénmaal de Nederlandse supercup.

Vliegramp  

Op 28 april 1993 was er één van de grootste voetbalrampen in de geschiedenis. Het vliegtuig met alle selectiespelers van Zambia op weg naar Senegal voor een WK-kwalificatiewedstrijd stortte neer in Gabon. Alle inzittenden kwamen hierbij om het leven. De droom om het WK te halen was daarmee vervlogen. Kalusha en Musonda die ook eigenlijk bij de selectie van Zambia zaten waren niet aanwezig in het vliegtuig. Het wonder was achteraf dat Kalusha op dat moment in Nederland nog formaliteiten voor PSV moest verrichten en zo aan de dramatische ramp ontkwam. Hierna werkte Kalusha samen met de Zambiaanse voetbalbond aan een nieuw voetbalteam, het WK werd niet gehaald maar wel de finale in 1994 van de Afrika Cup in Tunesië. In zijn precies 100 interlands wist hij 50 maal te scoren, als smaakmaker kan hij terecht de beste Zambiaanse voetballer ooit worden genoemd. De WK droom bleef bij Kalusha, maar mede door het vliegtuigongeluk in 1993 wilde het niet lukken als speler zich te plaatsen voor het WK. Kalusha werd bondscoach van zijn land en onder groot enthousiasme werd "Great Kalu" gepresenteerd. Het land raakte in extase toen Zambia daadwerkelijk mee ging strijden voor een WK plaats. In een zware poule met Senegal en Togo eindigde Zambia derde en waren Senegal en Togo wel gekwalificeerd. Tegenwoordig is Kalusha voorzitter van de Zambiaanse voetbalbond. Daarnaast is hij de oprichter van de Kalusha Foundation. Voetbal wordt hierbij ingezet als middel om de jeugd voor te lichten over HIV en Aids. Met behulp van de slogan "A Healthy Body, A Healthy Future" wordt de Zambiaanse jeugd bijeengebracht en voorgelicht over het Aidsprobleem. De Kalusha Foundation is gevestigd in Lusaka en Nederland. 

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 3 jun 2020 - 11:24