Home > Nieuws > Oude glorie: Dubbele pech

Oude glorie: Dubbele pech

10 jun 2020 - Door: MD

In het seizoen 1969-1970 werd PSV getraind door Kurt Linder. Door twee opmerkelijke gebeurtenissen in het KNVB Bekertoernooi en in het Europa Cup 2 toernooi zou dit een bijzonder bizar seizoen worden voor PSV. Vertrokken bij PSV waren de spelers Stanley Bish naar AFC DWS, Pavle Kis naar Bayer Leverkusen en Willy Senders naar FC Eindhoven. Nieuw bij PSV waren John Fredrix van Fortuna Sittard, Peter Ressel van NEC Nijmegen en Wietse Veenstra van Go Ahead Eagles. Met deze drie nieuwe aanwinsten voor PSV bestond de selectie verder uit de namen Pim Doesburg, Willy Heijink, Sjef Blatter, Ab Fafie, Peter Kemper, Lazar Radovic, Daan Schrijvers, Wim van den Dungen, Jac van Stippent, Kresten Bjerre, Nico Mares, Pleun Strik, Harry Lubse, Bent Schmidt Hansen, Willy van der Kuijlen en Gerard Weber.

Derde in de Eredivisie

In de Eredivisie eindigde PSV dit seizoen als derde, achter Ajax en Feyenoord. 19 overwinningen, 8 gelijke spelen en maar liefst 7 nederlagen. Wel had PSV, met 26 doelpunten, de topscorer van de Eredivisie in zijn selectie, namelijk Willy van der Kuijlen. In het KNVB Bekertoernooi begon PSV met een uitwedstrijd tegen stadsgenoot FC Eindhoven. Na een 1-0 achterstand voor rust door oud PSV-er Willy Senders won PSV de wedstrijd met 1-2. De doelpuntenmakers in de tweede helft namens PSV waren Lazar Radovic en Nico Mares. De twee ronde betrof een thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch '67. Het werd een 4-2 overwinning voor PSV met doelpunten van Nico Mares, Willy van der Kuijlen (2x) en Wietse Veenstra. PSV had in de derde ronde tegen Telstar strafschoppen nodig om door te gaan. In de verlening scoorde Nico Mares de 1-0, maar Fred André maakte in diezelfde verlenging nog de gelijkmaker. De kwartfinale was wederom een thuiswedstrijd, nu tegen ADO Den Haag. Via Willy van der Kuijlen en Bent Schmidt Hansen scoorde PSV in minuut 89 en 90; de absolute slotfase. De halve finale werd voor PSV gespeeld op neutraal terrein, wat toen gebruikelijk was. In het Goffertstadion was GVAV de tegenstander. Via een 1-0 overwinning door een doelpunt van Willy van der Kuijlen bereikte PSV de finale.

De bekerfinale

De finale stond PSV tegenover Ajax, wat zeer opmerkelijk was omdat die eerder waren uitgeschakeld. In de derde ronde verloor Ajax van AZ '67 met 2-1, maar om tot acht kwartfinalisten te komen moest één van de uitgeschakelde clubs 'teruggeloot' worden en dat werd Ajax!  Zo bekerde Ajax als ‘Lucky Loser’ toch door. De KNVB was niet gelukkig met de gang van zaken en verwijderde de betreffende regel uit de regelementen. Tevens werd in het daaropvolgende seizoen een tussenronde ingevoerd, om zo tot een even aantal kwartfinalisten te komen. De kiem van deze vreemde gang van zaken lag in het feit dat men met een oneven aantal clubs aan het Bekertoernooi begon. Met 53 deelnemende clubs was een 'normaal' bekerschema niet, of nauwelijks, mogelijk. PSV kreeg alsnog Ajax als tegenstander in de finale. De finale vond plaats op 27 mei 1970. De locatie was Stadion de Vliert in ’s Hertogenbosch, dat met dertigduizend toeschouwers was uitverkocht. De finale werd gewonnen door Ajax met 2-0. Een kleine pleister op de wonden voor PSV was dat Ajax ook al landskampioen was en zich via die weg al verzekerde van deelname aan het Europa Cup 2 seizoen. De scheidsrechter Schalks kreeg een afscheidsgeschenk een pressepapier (Ajax) en een scheerapparaat van (PSV).

Vreemd einde aan Europees avontuur

Europees begon PSV met een uitwedstrijd in het Europa Cup 2 toernooi tegen het Oostenrijkse Rapid Wien. Via Wietse Veenstra en Bent Schmidt Hansen kwam PSV op 0-2 en gingen ze uiteindelijk met een 1-2 overwinning terug naar Eindhoven. De thuiswedstrijd liet PSV wederom zien duidelijk sterker te zijn over de twee wedstrijden. In Eindhoven werd het 4-2. Willy van der Kuijlen en Wietse Veenstra scoorde éénmaal en Bent Schmidt Hansen tweemaal. De tweede ronde werd PSV gekoppeld aan AS Roma. De uitwedstrijd werd nipt verloren met 1-0 door een doelpunt van Fabio Capello in de 88e minuut. De thuiswedstrijd in Eindhoven werd door een doelpunt van Willy van der Kuijlen ook 1-0, maar nu voor PSV. Toch werd PSV onfortuinlijk uitgeschakeld. In de verlenging werd niet gescoord en een toss door middel van een muntstuk beëindigde daarna het Europese seizoen van PSV .

Tweemaal was PSV onfortuinlijk dit seizoen; in de bizarre situatie van het KNVB Bekertoernooi en het lot van het muntstuk als beslissing in het Europa Cup 2 toernooi.