Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Huub Stevens

Oude glorie: Huub Stevens

25 jun 2020 - Door: MD

Huub Stevens werd geboren in het Limburgse Sittard en groeide op in de volkswijk Stadbroek. Hij voetbalde in zijn jeugd bij RKSV Sittardia om vervolgens op twaalfjarige leeftijd naar Fortuna Sittard te verkassen. Al op zestienjarige leeftijd debuteerde Stevens in het eerste elftal van Fortuna, wat onder leiding stond van trainer Evert Teunissen. Voor Stevens was het een zware periode omdat hij in 1971 als tiener zijn vader verloor bij een auto-ongeluk. Stevens kwam in de periode van 1970 tot 1975 in 104 competitie wedstrijden uit voor Fortuna. Verder groeide hij daar uit tot een belangrijke schakel en tevens een bikkelharde verdediger.

Overstap naar PSV

Adrie van Kraaij voetbalde samen met Stevens bij de UEFA-jeugd en attendeerde zijn werkgever PSV op de kwaliteiten van Stevens. In 1975 kwam er een overgang van Fortuna Sittard naar PSV. Stevens zou de opvolger moeten worden van de Zweedse voorstopper Björn Nordqvist. Alhoewel trainer Kees Rijvers niet direct onder de indruk was van Stevens, wist hij door hard te trainen toch een basisplaats te veroveren. De eerste twee seizoenen had Stevens meerdere tegenslagen in de vorm van een kuitbeenbreuk en een breuk in het middenvoetsbeentje. Stevens won ondanks zijn blessures in 1976 de dubbel met PSV. Met één punt voorsprong op Feyenoord werd PSV landskampioen en in de bekerfinale werd in Rotterdam gewonnen van Roda JC. Na verlenging won PSV met 1-0  door een doelpunt van Ralf Edstrom. In het Europacup 1 toernooi bereikte Stevens met PSV zelfs de halve finale, waar het Franse Saint-Étienne het struikelblok werd. Het seizoen 1977-1978 speelde Stevens vrijwel alles, werd hij met PSV landskampioen en won hij de UEFA Cup. Na een aantal goede jaren volgde er voor PSV en Stevens een sportieve terugval. In 1980 werd trainer Rijvers vervangen voor Jan Reker, die op zijn beurt na enkele maanden plaatsmaakte voor Thijs Libregts. Met Libregts werd PSV in 1982 ‘vice-kampioen’. In 1983 coachte Reker wederom het eerste team van PSV na het vertrek van Libregts. Pas in het seizoen 1985-1986 zou er voor PSV en Stevens een prijs behaald worden, in de vorm van het landskampioenschap. Uiteindelijk verloor Stevens zijn basisplaats en besloot hij te stoppen met zijn actieve voetbalcarrière. Met PSV veroverde hij 3 landstitels, 1 KNVB Beker en 1x de UEFA Cup.

Van speler naar trainer

Toch bleef Stevens verbonden met PSV, in 1986 begon hij namelijk zijn trainerscarrière in Eindhoven. Deze periode tot 1993 trainde hij diverse jeugdteams, om daarna aan de slag te gaan als trainer van Roda JC Kerkrade. In het  succesvolle seizoen 1994-1995 werd Stevens met Roda JC tweede in de Eredivisie, achter Ajax. Zo kwam er in oktober 1996 een overgang naar het Duitse Schalke 04. Hier bleef Stevens tot 2002, en was hij uiterst succesvol met winst van de UEFA Cup in 1997 en de verovering van de Duitse DFB-Pokal in 2001 en 2002. Hierna volgde een periode bij Hertha BSC, echter had hij in Berlijn geen succes en werd in december 2003 weggestuurd. Daarna ging hij 1.FC Köln trainen en wist door het kampioenschap van de 2e Bundesliga direct promotie te bewerkstelligen. Stevens was de enige trainer die bij 1. FC Köln tussen 1996 en 2006 niet werd ontslagen. Hierna volgde een terug keer naar Nederland om voor de tweede maal Roda JC te gaan trainen in de periode mei 2005 tot februari 2007. Na zijn tweede periode bij Roda JC kwam er een overstap naar het laag-geklasseerde Duitse Hamburger SV. Stevens wist HSV te behoeden van degradatie en onder zijn leiding werden er in vijftien wedstrijden dertig punten behaald, wat uiteindelijk nog een zevende plaats in de Bundesliga opleverde. In zijn volledige seizoen bij HSV werd hij vierde en plaatste zich zo voor de UEFA Cup. In 2006, toen Stevens trainer was bij Roda JC, waren gesprekken met PSV voor een aanstelling als hoofdtrainer, uiteindelijk werd er toen voor Ronald Koeman gekozen. Koeman vertrok later, na een kampioenschap, vrij onverwacht bij PSV en verkaste naar het Spaanse Valencia. Koeman noemde zijn vertrek naar Valencia zelf een voorbijrazende trein waar je maar één keer in je leven op kan springen. Zodoende werd Stevens wederom benaderd, nadat Martin Jol en Fred Rutten hadden aangegeven niet beschikbaar te zijn, en zo koos PSV voor Stevens. Bij HSV stond Stevens nog onder contract, dus werd door PSV besloten om voormalig assistent Jan Wouters als interim -trainer te laten werken en daarna trainer Sef Vergoossen het lopende seizoen af te laten maken. Wat resulteerde in een landstitel.

Als trainer naar Eindhoven

Bij aanvang van het seizoen 2008-2009 begon Stevens dan eindelijk als trainer bij PSV, waar de selectie flink was verandert. Vertrokken waren Reimond Manco, Stijn Wuytens, Cassio Ramos, Jonathan Reis, Eric Addo, Tommie van der Leegte, Rens van Eijden, Mika Vayrynen, Ismail Aissati, Alcides Araujo Alves, Jefferson Farfan, Heurelho Gomes, Slobodan Rajkovic en Genero Zeefuik.

Nieuw bij PSV waren, Ola Toivonen, Haibin Zhou, Stef Nijland, Nordin Amrabat, Jeremie Brechet, Andreas Isaksson, Maza Rodriguez, Funso Ojo en Erik Pieters. Verder bestond de selectie uit de namen Bas Roorda, Fagner Conserva Lemos, Jan Kromkamp, Dirk Marcellis, Carlos Salcido, Ibrahim Afellay, Otman Bakkal, Jason Culina, Edison Mendez, Timmy Simons, Mike Zonneveld, Balazs Dzsudzsak, Danny Koevermans en Danko Lazovic.

Er waren diverse problemen waardoor het geen succesformule werd voor Stevens als trainer van PSV. Stevens wilde na zijn aanstelling Adri Koster en Erwin Koeman graag als zijn assistenten. Algemeen directeur Jan Reker kwam in aanvaring met Stevens, kwam met Koster niet tot overeenstemming en Koeman werd door Reker afgeserveerd. Stevens kreeg zo de, nog zittende assistenten, Wouters en Dwight Lodeweges min of meer opgedrongen. Verder waren er na het vertrek van keeperstrainer Joop Hiele nog Hans Segers en de Braziliaan Flavio Tenius. Deze Tenius was aan keeper Heurelho Gomes toegezegd bij contractonderhandelingen. Gomes vertrok bij PSV, en nog voor de komst van Stevens was Tenius weg en vervangen door Anton Scheutjens. 

Ook was er het vertrek van Jefferson Farfan naar Schalke 04, waardoor PSV aanvallend was verzwakt. Stevens wilde graag dat PSV zich versterkte met Milan Jovanovic van Standard Luik of Mevlut Erdinc van FC Sochaux. Echter was dit door bezuinigingen niet mogelijk, waardoor de kwaliteit van de selectie verder achteruit ging. Na het vertrek van de, met ruzie vertrokken, Gomes werd de tweede keeper van Manchester City gehaald; Andreas Isaksson. Er was weinig concurrentie voor Isaksson door een 35-jarige Bas Roorda en een nog zeer jonge Jeroen Zoet. Verder was er nog een aanvaring op de training met Edison Mendez via een felle woordenwisseling. Ook kreeg Danko Lazovic nog een boete door het uitspreken van een scheldwoord tegen Stevens. Wat er ook niet prettiger op werd bij PSV voor Stevens was dat Carlos Salcido in een interview onder de titel "Ik voel me als voetballer doodgemaakt" zich afkeerde op Stevens. De spelersgroep zegde het vertrouwen in Stevens op.

Het ontslag 

Uiteindelijk, in januari 2009, bood Stevens zijn ontslag als hoofdtrainer aan bij de directie. In de competitie was er een achterstand van 15 punten op koploper AZ. Dan was er ook een vroege uitschakeling in het KNVB Bekertoernooi. Na in de 2e ronde te winnen van Jong PSV met 3-0 was er uit bij AZ in de 3e ronde een 1-0 nederlaag in de verlenging. In het Champions League toernooi werd PSV in de poule met Liverpool FC, Atletico Madrid en Olympique Marseille laatste met vijf nederlagen en één overwinning thuis op Olympique Marseille. Alleen de Johan Cruijff Schaal, bij aanvang van het seizoen, werd door Stevens als trainer van PSV gewonnen door een 2-0 overwinning op Feyenoord. Doelpunten in deze wedstrijd werden pas in de tweede helft gemaakt door Danko Lazovic en Dirk Marcellis. Na zeven maanden was het voorbij en had Stevens de succesjaren van Guus Hiddink, Ronald Koeman en Sef Vergoossen geen vervolg kunnen geven. De samenwerking met Jan Reker verliep slecht. Zo zou er niets gedaan worden met adviezen aan de directie en zou er geen klik zijn met de spelersgroep. Het resterende seizoen werd afgemaakt door Lodeweges. In oktober 2009 diende er nog een arbitragezaak tussen Stevens en PSV over de afwikkeling van de vertrekregeling. Reker zou Stevens beschuldigen van het in diskrediet brengen van de club PSV in twee interviews met de Telegraaf en Voetbal International. Stevens had als tegenreactie dat zijn werk structureel was ondermijnd door Reker en hij zo niet meer kon functioneren bij PSV. De arbitragezaak gaf PSV deels gelijk en mocht zo voldoen met de helft van de toegewezen vergoeding.

Na zijn PSV periode vertrok Stevens naar Red Bull Salzburg, waar hij in zijn eerste seizoen landskampioen werd.

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 22 sep 2020 - 9:59