Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Records en statistieken

Oude glorie: Records en statistieken

1 jul 2020 - Door: MD

Maar liefst 4 penalty's 

In de Eredivisie zijn er voor PSV bijzondere records en statistieken te vermelden. In februari 2005 kreeg PSV in de thuiswedstrijd tegen RBC maar liefst 4 strafschoppen van scheidsrechter Roland van der Hulst. Een record in de Nederlandse Eredivisie. Opmerkelijk wel was dat PSV van de vier gegeven penalty’s er maar twee wist te benutten. Uiteindelijk won PSV de wedstrijd met 4-1. Van Bommel en Vennegoor of Hesselink scoorde beide uit een penalty.  De andere twee velddoelpunten kwamen van wederom van Bommel en John de Jong.

Meeste wedstrijden

Oud keeper Pim Doesburg speelde twee periodes voor zowel PSV als Sparta. Hij is recordhouder in de Eredivisie met 687 wedstrijden. Doesburg behaalde met PSV in zijn periode twee landstitels in de seizoenen 1985/1986 en 1986/1987, alleen in die periode was Hans van Breukelen wel de eerste keeper.

Hattrick hero

Zakaria Bakkali scoorde in 2013 bij de thuiswedstrijd tegen het Nijmegense NEC een hattrick. De Belgische belofte van PSV was toen 17 jaar en 196 dagen oud en is daarmee recordhouder als jongste speler ooit in de Eredivisie die een hattrick scoorde. PSV won de wedstrijd tegen NEC met 5-0. De andere twee doelpunten kwamen van Georgino Wijnaldum.

Meest scorende debutant

Samen met Harald Berg van FC Den Haag in 1969 bezit Jurgen Locadia het record van de meeste doelpunten als debutant. Locadia scoorde in zijn debuutwedstrijd (in 2012) 3x in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo als invaller in de 68e minuut voor Luciano Narsingh. PSV won de uitwedstrijd met 0-6 De andere drie doelpunten kwamen van de Belg Dries Mertens.

Topscorer per seizoen

Coen Dillen scoorde voor PSV in het seizoen 1956/1957 maar liefst 43 x wat tot heden nog steeds een record is voor de Nederlandse Eredivisie. Dillen kreeg de bijnaam het kanon.

Topscorer aller tijden Eredivisie

Bij het PSV stadion aan de oostkant is een standbeeld geplaatst van Dillen net als van Willy van der Kuijlen. Ook van der Kuijlen bezit een record, hij is de Eredivisie topscorer aller tijden met maar liefst 311 competitie doelpunten. Waarvan 308 in dienst van PSV.

Buitenlandse topscorer Eredivisie

Hallvar Thoresen is met 152 doelpunten de meest scorende buitenlandse voetballer in de Eredivisie met 46 doelpunten voor FC Twente en 106 doelpunten voor PSV.

Succesvolle series

Hieronder een overzicht van enkele succesvolle series waar PSV een record bezit:

  • Voor PSV bestaat er ook een prachtig record in het eigen Philips Stadion. In de Eredivisie bleef PSV maar liefst 93x ongeslagen in thuiswedstrijden in de periode 1983 t/m 1989. Geen enkele andere club heeft ooit zo'n reeks neergezet.
  • PSV heeft ook het record van meeste overwinningen op rij vanaf de seizoenstart. In het seizoen 1987/1988 won PSV 17x achter elkaar.
  • PSV bezit samen met Ajax het record van 4x op rij landskampioen te worden. Alleen PSV presteerde dit liefst tweemaal gedurende de seizoenen 1985/1986 - 1988/1989 en 2004/2005 - 2007/2008.
  • Met 54 wedstrijden achter elkaar te scoren is er voor PSV ook het record van de langste reeks wedstrijden met minimaal 1 doelpunt te scoren.

Eigen doelpunten

De wedstrijd PSV MVV 8-1 in oktober 1989 gaat de geschiedenis in als de wedstrijd met de meeste eigen doelpunten. Liefst drie van MVV. Voor PSV scoorde Wim Kieft, Juul Ellerman, en Romario 3x.

Meeste eigen doelpunten Eredivisie

Een curieus record om op je naam te hebben staan is het totaal aantal eigen doelpunten. Drie spelers hebben deze '' eer ''. 

Daan Schrijvers, NAC Breda, DWS, PSV

Sven van Beek, Feyenoord 

Reginaldo de Santana voetbalnaam Marilia, Sparta 

Deze drie voetballers scoorde 6x een eigen doelpunt.

Een ijzersterke defensie

Heurelho Gomes en Edwin Zoetebier hebben samen er voor gezorgd dat PSV zijn verdediging in de periode 2004 maar liefst 1159 minuten niet gepasseerd werd en geen doelpunten tegen kreeg, wederom een record.

Snelste rode kaart

Jetro Willems kreeg in het seizoen 2014-2015 tijdens NAC Breda-PSV na 29 seconden al een rode kaart. Dit was de snelste ooit in de Eredivisie. Uiteindelijk werd Willems niet geschorst de wedstrijden daarna want door de tuchtcommissie van de KNVB werd de rode kaart geseponeerd.

Succescoach

Guus Hiddink is recordhouder met zes landstitels bij een club. In  de Eredivisie presteerde Hiddink dit als coach van PSV.

Spelers met de meeste clubs in de Eredivisie

Marco Boogers, Chris Dekker, Ruud Geels, Youssouf Hersi, Henny Meijer, Erik Falkenburg zij kwamen allen voor 7 clubs uit in de Eredivisie.

Ruud Geels kwam als enige speler uit voor PSV. Totaal kwam Ruud Geels uit voor Telstar, Feyenoord, Go Ahead Eagels, Ajax, Sparta, PSV en NAC Breda.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 28 okt 2020 - 11:55