Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Helmonders

Oude glorie: Helmonders

8 jul 2020 - Door: MD

In de buurt van Eindhoven ligt de stad Helmond. Veel PSV supporters (en ook leden van de Supportersvereniging PSV) komen ook uit Helmond. Dit is ook te danken aan vijf prominente oud PSV spelers uit Helmond.

Willy van der Kuijlen

Liefst 18 seizoenen speelde Willy van der Kuijlen voor PSV 1. Hij maakte voor PSV 308 Eredivisie doelpunten en daarmee is hij met afstand de Eredivisie topschutter aller tijden. Vanaf het seizoen 1964/65 t/m 1980/81 speelde van der Kuijlen een ongekend hoog aantal wedstrijden per seizoen,  vaak 30 of meer. Op uitzondering van zijn laatste seizoen. Totaal kwam hij tot 528 competitie wedstrijden. Scoren van goals was het handelsmerk van van der Kuijlen bij PSV. Willy van der Kuijlen is altijd nog aan PSV verbonden gebleven als jeugd assistent, spitsentrainer en scout. Verder zien we van der Kuijlen altijd bij de presentatie van een nieuwe speler van PSV 1 en dan reikt hij het shirt uit. Willy is een icoon van PSV en mede daardoor is er een standbeeld gemaakt van hem gemaakt aan de oostkant van het Philips stadion.

Gebroeders van de Kerkhof

Ook uit Helmond kwamen de gebroeders van de Kerkhof, Willy en René. Beide werden door PSV overgenomen van FC Twente '65. Vanaf het seizoen 1973/74 t/m 1982/83 speelden ze samen bij PSV. Waar René nog voor een buitenlands avontuur ging bleef Willy PSV trouw tot het seizoen 1987/88. Bij de naam PSV wordt altijd gedacht aan de broers van de Kerkhof. Willy had de grootste prijzenlijst bij PSV met 6 kampioenschappen en 3 KNVB bekers en 2 Europacups. Na het beëindigen van zijn carrière bij PSV werd er in het Philips Stadion een afscheidswedstrijd gespeeld voor en met Willy van de Kerkhof. 

Berry van Aerle

Een speler met karakter en tomeloze inzet was Berry van Aerle voor PSV. Hij debuteerde in het seizoen 1981/82  in PSV 1 en zou (buiten 1 seizoen verhuur) tot het seizoen 1993/94 bij PSV blijven. Van Aerle was ongekend populair bij PSV en zijn supporters. Vijf landstitels, de Europacup 1 en 3 KNVB bekers staan op zijn prijzenlijst. Na zijn carrière kwam hij terug bij PSV in diverse functies en momenteel is hij scout voor het 1e elftal. Van Aerle is altijd rond PSV populair gebleven. Cabaretier Theo Maassen heeft in een van zijn eerste shows ook een komisch stukje over van Aerle voorgedragen.

Fredje Bouma

Tot slot afkomstig uit Helmond is Wilfred Bouma. Hij speelde in drie periodes bij PSV. Als jeugdspeler om daarna verhuurd te worden aan MVV en Fortuna Sittard. Daarna zijn doorbraak bij PSV en toen een uitstap naar het Engelse Aston Villa. Echter wilde hij zijn carrière wel afsluiten in Eindhoven. Bouma heeft in Eindhovense dienst op vele posities gespeeld. Hij bestreek de hele linkerkant en soms werd hij ook als linker centrale verdediger geposteerd. Bouma scoorde ook regelmatig en was een voetballer met enorme inzet. Met PSV speelde hij de halve finale tegen AC Milan in de Champions League. Na zijn actieve carrière richt Bouma zich op het trainerschap. Het afgelopen seizoen fungeerde Bouma als assistent trainer van Jong PSV.

Voor vele PSV supporters is het te hopen dat er in de toekomst wederom een vedette uit Helmond in PSV 1 doorbreekt. 

Laatst bijgewerkt : 8 jul 2020 - 12:05