Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Guus Hiddink

Oude glorie: Guus Hiddink

26 aug 2020 - Door: MD

In de geschiedenis van PSV is Guus Hiddink in twee periodes bij PSV de meest succesvolle trainer aller tijden.

De in 1946 in het Gelderlandse Varsseveld geboren Guus Hiddink voetbalde in zijn jeugd bij SC Varsseveld. Hiddink was een middenvelder en zou als 15 jarige al uitkomen voor het eerste elftal van de amateurs van SC Varsseveld. Dankzij een studie aan de CIOS opleiding kwam Hiddink via een stage bij De Graafschap terecht. Nadat Hiddink deze studie aan het CIOS voltooid had was hij ook meteen gediplomeerd voetbaltrainer. Met het behaalde B-diploma had Hiddink toendertijd het op één na hoogste trainers diploma. Hiddink zou bij De Graafschap door hoofdtrainer Evert Teunissen als fulltime jeugdtrainer en assistent-trainer worden aangesteld.

Wanneer in 1967 De Graafschap degradeert naar de Tweede Divisie is het dan hoofdtrainer Ad Zonderland van De Graafschap die Hiddink die al een jaar niet meer had gevoetbald in 1967 bij zijn selectie toevoegd. Hiddink voetbalde met De Graafschap twee seizoenen in de Tweede Divisie. De Graafschap werd dan in het seizoen 1968-1969 kampioen van de Tweede Divisie en Hiddink zijn aandeel was groot als topscorer met 22 doelpunten. Vervolgens was er nog één seizoen Eerste Divisie voor Hiddink bij De Graafschap wanneer hij dan daarna ingaande het seizoen 1970-1971 de overstap naar PSV maakte. Bij PSV komt Hiddink weinig aan voetballen toe en medio 1972 is er dan weer een terugkeer naar De Graafschap. 

Wanneer Hiddink weer bij De Graafschap voetbalt in de Eerste Divisie treft hij dan Piet de Visser als hoofdtrainer. Het seizoen 1972-1973 is er dan via de nacompetitie promotie naar de Eredivisie voor De Graafschap met Hiddink. Wanneer de Graafschap dan het seizoen 1976-1977 degradeert gaat Hiddink naar NEC Nijmegen dat dan in de Eredivisie uitkomt. 

Amerikaans avontuur 

Er zijn voor Hiddink twee avonturen in Amerika als voetballer. Allereerst bij Washington Diplomats enkele maanden in 1978 waarna hij terugkeert bij NEC. Vervolgens wederom een korte periode in Amerika nu bij San Jose Earthquakes. Wanneer Hiddink weer in Nederland arriveert voetbalt hij dan voor de derde keer bij NEC en sluit zijn voetbal carrière daarna af met nog twee seizoenen bij De Graafschap. 

Guus Hiddink had ook twee broers in het betaalde voetbal, René Hiddink die alleen voor De Graafschap uit kwam en Karel Hiddink die uitkwam voor De Graafschap, FC Groningen en SC Veendam.

Start trainerscarrière

PSV periode 1

Guus Hiddink begint zijn trainerscarrière als assistent-trainer bij De Graafschap. Deze fuctie bekleedt hij hierna ook bij PSV als assistent van Jan Reker. Wanneer dan eerst Reker vertrekt bij PSV (naar FC VVV Venlo) en later ook Hans Kraay sr dan wordt Hiddink de hoofdtrainer van PSV gedurende de seizoenen 1986-1987 tot 1989-1990. Zijn selectie van het topseizoen van PSV uit het seizoen 1987-1988 waarin PSV de 'Treble' wint bestaat uit, Hans van Breukelen, Patrick Lodewijks, Eric Gerets, Jan Heintze, Ronald Koeman, Adick Koot, Ivan Nielsen, Berry van Aerle, Eric van Kessel, John Veldman, Frank Arnesen, Anton Janssen, Roberto Lanckohr, Willy van de Kerkhof, Sören Lerby, Edward Linskens, Gerald Vanenburg, Hans Gillhaus, Wim Kieft, Hallvar Thoresen, Cemal Yilmaz en Eric Viscaal. 

Zijn eerste periode in Eindhoven is zeer succesvol. Met 3 landstitels, 3 KNVB Bekers en de Europa cup 1. In zijn eerste periode in Eindhoven werd PSV versterkt met de eerste Braziliaanse speler in Nederland, Romario de Souza Faria. Hiddink heeft de magie om Romario vaak op de juiste momenten in topwedstrijden te prikkelen en te laten schitteren.

Fenerbahçe 

Na zijn eerste zeer succesvolle periode bij PSV begint Hiddink het seizoen 1990-1991 aan zijn eerste buitenlandse avontuur als trainer bij het Turkse Fenerbahçe. Er zit een clausule in zijn contract dat Hiddink mag vertrekken na één seizoen als er een Italiaanse of Spaanse club van de diensten van Hiddink als trainer gebruik zou willen maken. Wanneer Hiddink dan een contract tekent bij het Spaanse Valencia CF heeft hij door zijn clausule geen belemmering voor een overgang naar Spanje.

Valencia CF

Het Spaanse Valencia CF meldt zich dan voor Hiddink en met deze club behaald hij tweemaal UEFA Cup voetbal. Het derde seizoen bij Valencia CF wordt Hiddink halverwege het seizoen ontslagen, maar wanneer de resultaten slecht blijven wordt Hiddink drie maanden later toch terug gevraagd om dreigende degradatie te voorkomen. In drie seizoenen bij Valencia CF eindigde Hiddink tweemaal als vierde in de Primera Division en éénmaal als zevende. Na zijn Valencia periode is er voor Hiddink dan een sabbatical.

Nederlands elftal periode 1

Wanneer Dick Advocaat als hoofdtrainer naar PSV vertrekt wordt Hiddink in januari 1995 de opvolger van Advocaat als bondscoach bij het Nederlands elftal. Hiddink begint bij ' Oranje ' met de opdracht de kwalificatie voor het EK in 1996 te bewerkstelligen. Wanneer er verloren wordt in de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland lijkt het Nederlands elftal uitgeschakeld voor plaatsing van het EK 1996. Als Tsjechië dan verliest van dreumes Luxemburg zijn er nog kansen voor het Nederlands elftal.

Er komt een play-off wedstrijd in Engeland in het stadion Anfield van Liverpool FC tegen Ierland. Het Nederlands elftal wint deze beslissingswedstrijd met 2-0 door twee doelpunten van Patrick Kluivert (later speler van PSV). Zo weet Hiddink zich alsnog te kwalificeren en komt op het EK tot de kwartfinale.

Tegen Frankrijk in de kwartfinale blijft het tot na de verlengingen 0-0 en brengen strafschoppen de beslissing. Waar Frankrijk 5x scoort is het Nederlands elftal door de gemiste penalty van Clarence Seedorf uitgeschakeld. Tijdens dit toernooi was er voor Hiddink de onenigheid van 'de kabel'. Frustratie tussen spelers van Surinaamse afkomst en blanke (Ajax) spelers.Tijdens het toernooi zou Hiddink speler Edgar Davids uit zijn selectie verwijderden. Alle randzaken tijdens dit EK zouden mede invloed hebben gehad op de teleurstellende resultaten van het Nederlands elftal dit toernooi.

Kwalificatie voor het WK van 1998 in Frankrijk verloopt dan veel beter, het Nederlands elftal wordt eerste in groep 7 met de landen Belgie, Turkije, Wales en San Marino. Tijdens het WK wordt het Nederlands elftal eerste in zijn groep met België  Mexico en Zuid-Korea. Vervolgens in de achtste en de kwartfinale wint Hiddink met het Nederlands elftal van achtereenvolgens Joegoslavië met 2-1 en van Argentinië met 2-1. De halve finale is dan tegen Brazilië waar het na de verlenging 1-1 is gebleven. Strafschoppen moeten dan de beslissing brengen en deze worden door Brazilië met 4-2 gewonnen en het ' Oranje ' van Hiddink was uitgeschakeld. De troostfinale verliest Nederland dan met 2-1 van Kroatië. Frankrijk wordt dan in eigen land wereldkampioen door Brazilië met 3-0 te verslaan door twee doelpunten van Zinedine Zidane en één van Emmanuel Petit.

Real Madrid 

Na het WK van 1998 treed Hiddink dan in dienst van de 'Koninklijke' Real Madrid. Doordat Real Madrid het seizoen ervoor de Champions League had gewonnen was er de wedstrijd om de wereldbeker in het Japanse Tokio. Waar Hiddink eerder met PSV de wereldbeker aan het Uruguayaanse Nacional moest laten, wint hij deze keer wel de wereldbeker. Het Braziliaanse CR Vasco da Gama wordt met 2-1 verslagen. Wanneer het seizoen verder bij Real Madrid teleurstellend verloopt volgt er in Maart 1999 ontslag. 

Hierna na zou Hiddink drie maanden interim-coach zijn bij Real Betis Sevilla en vervolgens in 2000 een rust pauze/sabbatical inlassen.

Zuid-Korea 

In januari 2001 wordt Hiddink dan aangesteld als Bondscoach van Zuid-Korea. Plaatsing voor het WK van 2002 hoeft dan niet want als gastland zijn Zuid-Korea en Japan beide al geplaatst. Hiddink presteert tijdens dit WK onverwachts goed en bereikte met Zuid-Korea de halve finale waar dan uiteindelijk Duitsland met 1-0 te sterk was. De troostfinale wordt dan door Turkije met 3-2  gewonnen, maar een 4e plaats voor Zuid-Korea op het WK van 2002 is een ongekende grootse prestatie. Er ontstaat dan in Zuid-Korea een enorme hype voor Hiddink en een mega belangstelling voor hem waarbij zijn populariteit ongekende vormen aanneemt. In zijn geboorteplaats Varsseveld wordt een museum ingericht. Het Guuseum waar veel Zuid-Koreanen naar toe komen. In Korea wordt dan in 2002 het Gwangju World Cup Stadion omgedoopt in de naam Guus Hiddink stadion.

PSV periode 2

Na het succesvolle WK met Zuid-Korea keerde Hiddink ingaande het seizoen 2002-2003 terug bij PSV als trainer en was de opvolger van hoofdtrainer Eric Gerets. Van Zuid-Korea komen dan de beide Koreanen Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee naar PSV die Hiddink bij zijn selectie had van het nationale elftal van Zuid-Korea. In zijn tweede periode bij PSV de seizoenen 2002-2003 tot 2005-2006 is Hiddink wederom succesvol met 3 landstitels, 1 KNVB beker en één Johan Cruijff schaal. Het seizoen 2004-2005 herhaalde Hiddink bijna zijn prestaties uit het seizoen 1987-1988 toen de 'Treble' werd gewonnen. Hiddink won dit seizoen de landstitel en de KNVB beker en bereikte de halve finale van de Champions League waar PSV strandde tegen het Italiaanse AC Milan. Na deze geweldige succesvolle periode vertrekt Hiddink bij PSV en wordt opgevolgd als hoofdtrainer door oudspeler van PSV Ronald Koeman.

Australië 

In juli 2005 wordt Hiddink dan aangesteld als Bondscoach van Australië. Deze functie zou hij in eerste instantie combineren met zijn trainerschap bij PSV. Met Australië wist Hiddink zich via play-offs tegen Uruguay te kwalificeren voor het WK van 2006. In Montevideo had Uruguay met 1-0 gewonnen, voor eigen publiek wist Hiddink met 1-0 te winnen van Uruguay, na de verlengingen kwamen er strafschoppen. Australië won de strafschoppenserie en plaatste zich met Hiddink sinds 1974 voor de tweede keer in de geschiedenis voor een WK. Het WK van 2006 in Duitsland kwam Hiddink met Australië in een groep met Brazilië, Kroatië en Japan. Australië werd tweede in de groep en plaatste zich zo voor de achtste finale. Italië was in de achtste finale te machtig voor Australië en won met 1-0. Een troost voor Hiddink en Australië was dat Italië uiteindelijk de wereldkampioen werd van 2006.

Rusland 

In april 2006 wordt bekend dat Hiddink Bondscoach zou worden van Rusland. Hiddink plaatst zich met Rusland voor het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. De Russische nationale ploeg verslaat dan met Hiddink het Nederlands elftal in de kwartfinale na verlengingen met 3-1. In de halve finale is dan Spanje met 3-0 te sterk voor Rusland en uiteindelijk wordt Spanje Europees Kampioen door in de finale Duitsland met 1-0 te verslaan. 

Interim-trainer Chelsea FC periode 1

In februari 2009 wordt Hiddink dan aangesteld als interim-trainer bij Chelsea FC tot het einde van het seizoen 2008-2009. Hiddink kreeg het elftal van Chelsea FC aan het voetballen en won in de Premier League 11 van de 13 gespeelde wedstrijden. Dit resulteerde in de derde plaats in de Premier League wat recht gaf op plaatsing van de groepsfase in de Champions League. Met de gewonnen FA cup haalde Hiddink ook nog een prijs binnen voor de Engelsen. In de Champions League was er in de halve finale tegen FC Barcelona in Spanje een 0-0 resultaat. In de terugmatch thuis op Stamford Bridge kwam Chelsea FC in de 5e minuut op een 1-0 voorsprong door Michael Essien. Nadat Eric Abidal van FC Barcelona in de 66e minuut een rode kaart kreeg en FC Barcelona zo met 10 man kwam te staan leek de finale voor Hiddink met Chelsea FC dichtbij. Het verloopt dan toch nog teleurstellend anders voor Hiddink want in de blessuretijd is het Andres Iniesta die de bevrijdende 1-1 voor FC Barcelona binnenschiet en de Chelsea FC aanhang in mineur achterlaat.

Wederom is er voor Hiddink in de halve finale van de Champions League uitschakeling. Het is is dan uiteindelijk FC Barcelona die de Champions League wint door in de finale Manchester United met 2-0 te verslaan. In de laatste wedstrijd van Hiddink bij Chelsea FC in het seizoen 2008-2009 wordt hij door het publiek de hele tweede helft toegezongen en vormen de spelers na afloop een erehaag.

Turkije 

In augustus 2010 wordt Hiddink aangesteld als Bondscoach van Turkije. Zijn opdracht is kwalificatie voor het EK van 2012 in Oekraïne en Polen. Hiddink bereikte de play-offs voor een ticket voor het EK met als tegenstander Kroatië. Vaak lukte het Hiddink om altijd met zijn teams op het juiste moment tot ongekende hoogte te komen. Alleen deze keer ging Hiddink met Turkije in de thuiswedstrijd zwaar onderuit tegen Kroatië met 0-3. In de uitwedstrijd in Zagreb blijft het dan 0-0 en is er uitschakeling voor Hiddink met Turkije. Hiddink bereikt hierna dan met de Turkse voetbalbond een overeenstemming betreffende ontbinding van zijn contract.

Anzji Machatsjkala

Na eerder Bondscoach te zijn geweest van Rusland volgt er in februari 2012 weer een baan in Rusland als hoofdtrainer. Deze keer bij de Russische club Anzji Machatsjkala. In de Russische competitie is er voor Hiddink met Anzji Machatsjkala een vijfde plaats, en zo plaatsing voor Europa League voetbal. Hiddink bereikte in zijn tweede seizoen 2012- 2013 met Anzji Machatsjkala de derde plaats in de Russische competitie en zo wederom plaatsing voor Europa League voetbal. In dit toernooi seizoen 2012-2013 komt Hiddink met Anzji Machatsjkala tot de achtste finale waarin het Engelse Newcastle United over twee wedstrijden te sterk is. In juli 2013 vertrekt Hiddink dan vrij onverwachts bij Anzji Machatsjkala. Eerder had Hiddink recent daarvoor nog zijn contract bij Anzji Machatsjkala verlengd. Hiddink wordt dan opgevolgd door de Nederlander René Meulensteen.

Technische staf PSV

In februari 2014 wordt dan bekend gemaakt door PSV dat Hiddink de technische staf van PSV- trainer Phillip Cocu wekelijks zou gaan ondersteunen tot einde van het seizoen 2013-2014.

Nederlands elftal periode 2

Als opvolger van Louis van Gaal wordt Hiddink in augustus 2014 voor de tweede keer bondscoach van het Nederlands elftal. Deze periode is voor Hiddink en het Nederlands elftal niet succesvol. In 5 kwalificatie wedstrijden behaalt Hiddink maar 7 punten. In totaal 10 interlands inclusief vriendschappelijk wedstrijden zijn er maar 4 overwinningen. Eind juni 2015 werd besloten bij de KNVB dat Hiddink zijn contract als bondscoach per 1 juli 2015 werd beëindigd. Na het EK van 2016 waar Nederland niet voor gekwalificeerd was werd Danny Blind de nieuwe bondscoach. Hiddink komt later met de mededeling dat hij door de KNVB was ontslagen. 

Chelsea FC periode 2

Wanneer hoofdtrainer Jose Mourinho ontslagen is bij Chelsea FC wordt Hiddink in december 2015 aangesteld als hoofdtrainer tot einde van het seizoen. Einde van het seizoen 2015-2016 is er dan een 10e plaats voor Chelsea FC met Hiddink als hoofdtrainer in de Premier League. 

China onder 21

In september 2018 is er een dan avontuur in China als Bondscoach van China onder 21 en 23 waar Hiddink kwalificatie behaald voor het Aziatisch kampioenschap. 

Erelijst

De erelijst van Guus Hiddink is zeer verdienstelijk. 

1986-1987 Landskampioen, PSV

1987-1988 Landskampioen, KNVB Beker, Europacup 1, PSV

1988-1989 Landskampioen, KNVB Beker, PSV

1989-1990 KNVB Beker, PSV

1998 Wereldbeker, Real Madrid 

1998 WK 1998 4e, Nederland

2002 WK 2002 4e, Zuid-Korea 

2002-2003 Landskampioen, PSV 

2004-2005 Landskampioen, KNVB Beker, PSV 

2004-2005 Rinus Michels Award

2005-2006 Landskampioen, PSV 

2005-2006 Rinus Michels Award 

2009 FA Cup, Chelsea FC 

Onderscheidingen 

-AFC (Asian Football Confederation) Manager van het jaar 2002

-World Soccer Manager van het jaar 2002

-Nederlands Coach van het Jaar (Sport) 2002 en 2005

-Russisch Coach van het Jaar 2008

-Eredoctoraat van de Universiteit van Seoul 2005

-De mascotte van voetbalclub De Graafschap is als eerbetoon vernoemd naar Guus Hiddink. (Hiddink was speler en trainer bij De Graafschap)

-Het Gwangju World Cup Stadion in Zuid-Korea hernoemd in 2002 als het Guus Hiddink Stadion. 

-Ereburger van Seoul benoemd in 2002

-Ereburger van Eindhoven benoemd in 2006 

-Hiddink zijn beeltenis als Bondscoach van Australië wordt afgedrukt in 2006 op een postzegel van de Australia Post.

-Oeuvreprijs van de KNVB in 2007 vanwege prestaties in binnen-en buitenland. 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 26 aug 2020 - 15:01