Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Willy Janssen

Oude glorie: Willy Janssen

2 sep 2020 - Door: MD

De bijzondere gebeurtenis rond Willy Janssen

De in Sittard geboren Willy Janssen kwam in 1976 bij PSV en zou in het seizoen 1976-1977 één wedstrijd uitkomen in het eerste elftal van PSV. Vervolgens zou hij in het seizoen 1977-1978 verblijven bij de jeugdopleiding van PSV. Het seizoen 1978-1979 komt Janssen onder trainer Kees Rijvers aan een respectabel aantal wedstrijden voor PSV en wordt zelfs bijna een vaste waarde voor het eerste elftal. In januari 1980 vertrekt dan trainer Rijvers bij PSV naar het Belgische Beringen FC en wordt hij vervolgens in 1981 bondscoach van het Nederlands elftal. Rijvers wordt in 1980 opgevolgd door Jan Reker die het seizoen afmaakt. Vervolgens bij aanvang van het seizoen 1980-1981 wordt Thijs Libregts de nieuwe trainer van PSV. Libregts ziet echter niets in de voetballer Janssen en in het begin van het seizoen 1981-1982 belandt Janssen op een zijspoor. 

Eén interland

Bondscoach Rijvers speelt met het Nederlands elftal in september 1981 een oefenwedstrijd in Zürich tegen Zwitserland. De wedstrijd wordt met 2-1 verloren door Nederland waar John Metgod voor Oranje scoort. Bondscoach Rijvers was bezig met een verjonging van het Nederlands elftal. In de wedstrijd tegen de Zwitserse nationale ploeg maakten Wim Kieft, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Willy Janssen hun debuut voor Oranje. De oproep van Janssen was voor de buitenwereld misschien opmerkelijk, omdat de toen 21-jarige verdediger geen vaste basisspeler was bij PSV. Voor Janssen zelf was de oproep minder opvallend. Hij sprak zich uit ' Rijvers kende me nog goed van zijn tijd bij PSV en zag het altijd in me zitten. Trainer Libregts was er niet blij mee, want die wilde eerst dat ik een vaste basisplaats bij PSV zou hebben. De jeugd kreeg toen weinig kansen bij PSV ook Michel Valke en Erwin Koeman kregen geen kans, dat was een hard gelag '. De wedstrijd tegen de Zwitsers zou Janssen in het centrum van de verdediging staan samen met Huub Stevens. De pers was destijds erg negatief over Janssen zijn optreden zei hij, maar van de staf van het Nederlands elftal en zijn medespelers kreeg hij wel positieve berichten.

Conflict Thijs Libregts en Kees Rijvers 

Wanneer Janssen terug komt bij PSV is het trainer Libregts die een conflict had met Rijvers en zich te kijk gezet vond door Rijvers en zo Janssen geen speeltijd meer gunde. Voor Janssen zou het uiteindelijk blijven tot deze ene interland terwijl Kieft, Gullit en Rijkaard belangrijke spelers werden van Oranje en vele interlands voetbalde. Janssen gaf aan dat het voor hem ook anders had kunnen verlopen, maar veel pech had gehad. Hij had zeker talent en ook alle jeugdselecties van Oranje doorlopen en behoorlijk wat wedstrijden voor PSV gespeeld. Hij zag zelf kansen voor een doorbraak, maar door blessures liep het anders. Zijn eerste serieuze blessure had hij al op zijn achttiende en dat ging maar steeds door.

NAC Breda 

In december 1981 is er dan een vertrek van Janssen bij PSV naar NAC Breda en komt Ton Lokhoff van NAC naar PSV. Bij NAC voetbalt Janssen nog verdienstelijk,  maar werd uiteindelijk afgekeurd. Op 23 jarige leeftijd voetbalt hij in februari 1983 zijn laatste wedstrijd. Hij wilde toen even niets met voetbal te maken hebben en had het helemaal gehad. ' Ik leefde er helemaal voor en anderen die dat niet deden, hadden niks '. Het is niet eerlijk verdeeld waren zijn gedachten. Na zijn actieve voetbalcarrière werkt Willy Janssen als softwareontwikkelaar. Hij is de vader van Tim Janssen die ook in het betaald voetbal uitkomt. Tim Janssen voetbalt bij de amateurclub ESV en komt dan in 1995 bij de jeugdopleiding van PSV. Zijn officiële debuut voor PSV 1 maakt Tim Janssen als speler van de A1 in juli 2003 tijdens een oefenwedstrijd tegen het Engelse Crystal Palace. In december 2004 wordt Tim Janssen verhuurd aan FC Zwolle en hierna aan FC Eindhoven. Verder komt Tim Janssen nog uit voor RKC Waalwijk, NEC, en in Denemarken voor Esbjerg fB en FC Midtylland, De Graafschap,  Fortuna Sittard en in de USL Championship in de Verenigde Staten bij Oklahoma City Energy FC. In het seizoen 2017-2018 voetbalt Tim Janssen voor RKSV Nuenen.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 2 sep 2020 - 11:47