Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Mister PSV

Oude glorie: Mister PSV

7 okt 2020 - Door: MD

Vandaag publiceren we de 50e editie van in de categorie '' Wat eens d'oude glorie ''. In deze jubileumeditie hoort er natuurlijk een prominent persoon centraal te staan. Niemand minder dan Willy van er Kuijlen wordt vandaag uitgelicht.

'Mister PSV' is natuurlijk Willy van der Kuijlen met zijn grote staat van dienst bij PSV. Zijn handelsmerk was scoren met harde schoten zowel met links als rechts. De voetballer van der Kuijlen was de man van 'kappen, draaien, passen, schieten en scoren'. Voetbal van ongehoorde schoonheid en zuiverheid. Dat schieten en scoren, ja dat kon van der Kuijlen zodat er vaak vanaf de tribunes door de supporters geroepen werd 'Skiete Willy'. Van der Kuijlen wordt door de PSV supporters gezien als één van de beste spelers aller tijden en daarlangs ook één van de meest populaire spelers aller tijden.

Jeugd bij HVV Helmond 

De in Helmond in 1946 geboren van de Kuijlen vertelt, ' Ik was al vanaf kinds af aan altijd bezig met de bal. Tegen mijn ouders zei ik, dat ik op school mijn best deed, maar dat ik maar één ding wilde: hogerop komen met voetbal '. Op doel schieten en scoren, ik vond het geweldig. Ik oefende mijn traptechniek, onder andere, door de bal eindeloos tegen een muurtje aan te trappen. Ik lette erop dat mijn standbeen altijd goed naast de bal stond, want dat is de basis van een goede trap. Traptechniek is volgens van der Kuijlen uitstekend te trainen, maar de gouden regel blijft: oefenen, oefenen, oefenen. In het weekend was ik altijd op het sportpark van mijn club HVV Helmond te vinden. Op zaterdag voetbalde ik en op zondag keek ik naar de seniorenwedstrijden. Dit werkte motiverend voor mij en ik had ook altijd mijn sporttas bij, want er was altijd wel een team dat een speler te kort kwam. Zo heb ik op jonge leeftijd heel wat wedstrijden bij de senioren gespeeld. Ook toen probeerde ik altijd in goede schietpositie te komen en als het even kon, dan schoot ik. Vaak was dit van buiten het strafschopgebied. Wat je nu vaak ziet is dat spelers de bal het liefst over de doellijn willen dribbelen en lijken afstandsschoten taboe. Ik vind dat jammer '.

Van der Kuijlen begint te voetballen bij de jeugd van HVV Helmond en verblijft daar in de periode 1953-1964. Hij vertelt, ' door mijn wedstrijden bij de senioren speelde ik me in de kijker. Eerst bij HVV Helmond, daar speelde ik mij op mijn 15e in het eerste elftal. Daarna kwam PSV, maar er waren meerdere clubs die belangstelling hadden voor mij '. 

Overstap naar PSV 

Dan is er de overstap naar PSV de club die hij een jaar eerder nog afwees. ' Mijn droom werd werkelijkheid: ik was profspeler en hierdoor kreeg ik nog meer de gelegenheid om mijn traptechniek te vervolmaken. Tijdens mijn actieve voetbalcarrière ben ik gelukkig weinig geblesseerd geweest. Dit heb ik, onder andere te danken aan het feit dat ik me altijd goed heb verzorgd. Natuurlijk hadden tegenstanders het op mij voorzien, maar ik was rap en behendig en had er goed het oog in wanneer een tegenstander mij probeerde te raken. Omdat het voor mij niet uitmaakte of de bal voor mijn linker- of rechtervoet lag was mijn handelingssnelheid zeer hoog. En wanneer er eens een tegenstander was die me wist te raken, probeerde ik altijd op sportieve wijze revanche te nemen door te scoren '. Van der Kuijlen zou maar liefst 18 seizoenen voor PSV uitkomen in de periode van seizoen 1964-1965 tot begin seizoen 1981-1982.  

Succesperiode

De tweede helft van de jaren 70 waren de succesjaren en hoogtepunten bij PSV voor van der Kuijlen en had hij echt een leidende rol. Van der Kuijlen werd 3x landskampioen met PSV in de seizoenen 1974-1975, 1975-1976 en in 1977-1978. Ook won hij 2x de KNVB Beker in de seizoenen 1973-1974 en 1975-1976. Europees waren er eerder ook al bijna grote successen voor van der Kuijlen bij PSV. In het seizoen 1974-1975 door de halve finale te bereiken in het Europacup ll toernooi waar Dynamo Kiev te sterk was. Het seizoen 1975-1976 de halve finale in het Europa Cup 1 toernooi waar het Franse Saint-Étienne dan te sterk is.

Uiteindelijk was er dan óók Europees succes voor PSV en van der Kuijlen in het seizoen 1977-1978 door het veroveren van de UEFA Cup. Van der Kuijlen was 3x topscorer van de Eredivisie;

 • seizoen 1965-1966, 23 doelpunten samen met Piet Kruiver van Feyenoord
 • seizoen 1969-1970, 26 doelpunten
 • seizoen 1973-1974, 27 doelpunten

Clubtopscorer in de Eredivisie zou van der Kuijlen 13x zijn voor PSV. Voor PSV scoorde van der Kuijlen in al zijn seizoenen te samen bij de Eindhovenaren 308 keer in de Eredivisie en nog 3 keer voor MVV Maastricht. Hiermee is hij de topscorer allertijden van de Nederlandse Eredivisie met 311 doelpunten.

Diverse trainers voor van der Kuijlen bij PSV 

Bij PSV zou van der Kuijlen in zijn periode voetballen onder de trainers, Bram Appel, Milan Nikolic, Wim Blokland, Kurt Linder, Kees Rijvers, Jan Reker en Thijs Libregts

Onder trainer Kees Rijvers kende van der Kuijlen zijn beste periode bij PSV. Van der Kuijlen zou met de Zweed Ralf Edstrom een koningskoppel vormen. Edstrom was dankzij zijn lengte letterlijk onklopbaar in de lucht, zo zou Edstrom de ballen panklaar leggen voor van der Kuijlen en die jaagde de ballen dan hard in de goal. Verder komen de tweelingbroers Willy en René van de Kerkhof naar PSV, die Rijvers nog kent van zijn FC Twente periode en Huub Stevens van Fortuna Sittard en Ernie Brandts van de Graafschap. Zo bouwt trainer Rijvers aan een onverslaanbaar team, waar in van der Kuijlen de spil van het elftal is.

Vertrek bij PSV naar MVV Maastricht 

In het seizoen 1981-1982 onder dan trainer Thijs Libregts van PSV komt van der Kuijlen kort na het begin van het seizoen op de bank. Nadat er eerder al wrijving is met medespelers, die dan niet meer direct in dienst voor van der Kuijlen willen voetballen is dat het punt dat van der Kuijlen het genoeg vind en vertrekt bij PSV. Aan een periode van 18 seizoenen met ongekend veel doelpunten in de Eredivisie, KNVB beker en Europees komt dan een einde. Van der Kuijlen zou naar het Maastrichtse MVV vertrekken en dan later in dat seizoen 1981-1982 in Maastricht tegen 'zijn' PSV uitkomen.

MVV-PSV 1-7 speelronde 34. Saillant detail; de enige treffer voor MVV was van der Kuijlen die zo tegen PSV zou scoren.

Na zijn periode bij MVV beëindigd van der Kuijlen zijn voetbal carrière aan het einde van het seizoen 1982-1983 in de Belgische Tweede klasse bij KVV Overpelt Fabriek.

Nederlands elftal 

Van der Kuijlen kwam maar tot 22 interlands waarin hij 7x scoorde, het was zeker niet de vraag of Willy wel of niet bij het Nederlands elftal thuishoorde. De reden dat van der Kuijlen die in de jaren 70 zijn top tijd beleefde niet meer interlands speelde, was de affaire met Johan Cruijff. Van der Kuijlen kon niet goed overweg met Amsterdammer Cruijff en een aantal andere Ajacieden die de kant van Cruijff kozen het zogenaamde 'kamp-Cruijf'. Er was een ruzie tussen Cruijff met Johan Neeskens tegenover van der Kuijlen en Jan van Beveren. Het conflict ging ondermeer over de soms onprofessionele houding van beide Amsterdammers. Die in de ogen van van der Kuijlen en van Beveren teveel voorrang kregen. Ze kregen priveleges door tussenkomst van Cor Coster (schoonvader en zakenbehartiger van de Ajax spelers) in de selectie. De ruzie gaat zelfs zover dat enkele spelers van Ajax onderling regelen dat van der Kuijlen de bal minder krijgt aangespeeld. Van der Kuijlen zei ' ik had het moeilijk met een stuk of vijf of zes Ajacieden, die Amsterdammers liggen me niet zo '.

Dan voelt van der Kuijlen zich gepasseerd en niet meer welkom en samen met zijn ploegmaat van PSV, keeper van Beveren die zich solidair verklaarde aan van der Kuijlen trokken zij zich terug van het Nederlands elftal. Wanneer van der Kuijlen vertrok bij Oranje zou hij zich later toch weer laten selecteren, maar na 3 keer bedankte hij opnieuw omdat hij zich voor de zoveelste keer onwelkom voelde en gebruikt en misbruikt. Zou van der Kuijlen iets meer flair hebben gehad dan zou hij een wereldster zijn geworden. Cruijff kon niemand als gelijke velen en vond het vervelend als een betere schutter, die van der Kuijlen was, meer aandacht zou krijgen.

Van der Kuijlen speelde oefeninterlands en kwalificatiewedstrijden voor het EK van 1968, 1972, 1976 en WK van 1970 en 1978, maar zou nooit bij een eindtoernooi actief zijn.

Bal door het net

Bijzondere momenten van van der Kuijlen zijn de wedstrijd FC Wageningen PSV 1-1 uit het seizoen 1974-1975 waar van der Kuijlen dwars door het net schiet en na veel tumult toch het doelpunt toegewezen krijgt. Van der Kuijlen spreekt zich uit; ' ik heb zoveel doelpunten gemaakt, dat ik niet meer weet hoeveel er goed of slecht waren. Tegen FC Wageningen schoot ik door het net heen. Ik heb landstitels en bekers gewonnen, maar dat doelpunt herinneren de mensen zich waarschijnlijk het best, dat was het meest iconische inderdaad '. Verder de bekerfinale in het seizoen 1973-1974 waarin van der Kuijlen 3 keer scoort.

NAC-PSV 0-6;

 • 10e minuut Gerrie Deijkers 0-1
 • 40e minuut René van de Kerkhof 0-2
 • 51e minuut Willy van der Kuijlen 0-3
 • 53e minuut Ralf Edstrom 0-4
 • 58e minuut Willy van der Kuijlen 0-5
 • 90e minuut Willy van der Kuijlen 0-6

De derde goal van PSV door van der Kuijlen was een schitterend schot net over de middenlijn van zo'n 40 meter ineens in de goal.

Een ander hoogtepunt is de finale van de UEFA Cup seizoen 1977-1978 waarin van der Kuijlen schitterend scoort. Traditioneel zoals zovaak eerst met rechts op de lat en dan de terugkeerende bal met links aanneemt en de 3-0 binnenschiet.

PSV-SC Bastia 3-0;

 • 24e minuut Willy van de Kerkhof 1-0
 • 65e minuut Gerrie Deijkers 2-0
 • 67e minuut Willy van der Kuijlen 3-0

Het is van der Kuijlen waaraan de gewonnen UEFA Cup wordt uitgereikt en hij wordt door medespelers Willy van de Kerkhof en Huub Stevens op de schouders opgetild op het veld.

Altijd verbonden aan PSV

Wanneer van der Kuijlen zijn voetbal carrière beëindigd keert hij in diverse functies terug bij PSV. Ondermeer als jeugd-, assistent- en spitsen trainer. Ook zou hij actief zijn als scout. Verder was hij ook nog een periode assistent-trainer van Jan Reker bij Roda JC. Aan de oostkant van het PSV stadion staan 2 bronzen beelden één van oud speler Coen Dillen (de speler die ooit in één seizoen 43x scoorde in de Eredivisie wat heden nog steeds een record is) en één van van der Kuijlen. Er komt in 2011 een biografie over van der Kuijlen getiteld 'Onze Willy-voor altijd Mister PSV'. Geschreven door Frans van den Nieuwenhof en deze vertelt het levensverhaal van van der Kuijlen.

' Willy was een echte clubman, hij speelde bijna zijn hele leven voor PSV. De trainers die met hem werkten, roemen zijn ongekende talenten en hadden vaak moeite om door te dringen tot zijn ware aard. Willy was weerbarstig, meegaand en dan weer opstandig. Goedlachs, stuurs, zachtaardig, sociaal en eigenzinnig. Dit boek vertelt niet alleen het levensverhaal van Onze Willy, het is tevens een fascinerende reis door vele decennia topvoetbal '.

Van der Kuijlen is benoemd tot 'lid van verdienste' bij PSV. Ook is er voor van der Kuijlen de erepenning van de stad Helmond. Wanneer PSV een nieuwe speler aantrekt is van der Kuijlen als clubicoon ook altijd aanwezig. Tijdens de presentatie aan de pers rijkt hij het PSV-shirt uit aan de nieuwe speler. Ook heeft van der Kuijlen de kampioensschaal uitgereikt aan de aanvoerder van PSV na een kampioenswedstrijd. Wanneer van der Kuijlen 69 jaar oud is en nog actief is voor PSV verlengt PSV zijn contract met 5 jaar als jeugdscout.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 7 okt 2020 - 11:57