Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: het seizoen 1996/1997

Oude glorie: het seizoen 1996/1997

27 jan 2021 - Door: MD

Het seizoen 1996/1997 zou de selectie van dan trainer Dick Advocaat in zijn derde seizoen bij PSV met in- en uitgaande spelers flink veranderen. Vertrokken bij PSV waren Boudewijn Phalplatz, Rene Klomp, Ferry Maas, Tommie van der Leegte en Ronaldo Luis Nazario de Lima. Nieuwkomers bij PSV waren, Jan Willem van Ede, Marcos André Batista Santos benoemd als Vampeta, Zeljko Petrovic, Marcelo Silva Ramos, Marc Degryse, Anders Nielsen, Ovidiu Stinga, Piotr Matys, Niclas Jensen, Gilles De Bilde en Dennis Rommedahl. De selectie bestond verder uit Ronald Waterreus, Wilbert Need, Ernest Faber, Arthur Numan, Jaap Stam, Stan Valckx, Chris van der Weerden, Daniel Voigt, Phillip Cocu, Björn van der Doelen, Marciano Vink, Boudewijn Zenden, Francisco Claudio Oliveira Pereira, René Eijkelkamp, Eidur Gudjohnsen en Luc Nilis.

Johan Cruijff Schaal

In 1996 werd de naam de Nederlandse Supercup verandert in de Johan Cruijff Schaal. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal was in Amsterdam in de dan nieuwe Amsterdam Arena tegen landskampioen Ajax waar PSV als bekerwinnaar de tegenstander was. De wedstrijd werd door PSV gewonnen met 0-3. Na 45 minuten in de eerste helft was het nog 0-0, maar na nauwelijks 3 minuten spelen in de tweede helft was het René Eijkelkamp die met een prachtige volley PSV op een 0-1 voorsprong schoot. Ajax kon deze domper niet verwerken en de Eindhovenaren zette de wedstrijd geheel naar hun hand. Het was de nieuwe Belgische aanwinst Marc Degryse die PSV verdiend met 2 doelpunten naar de overwinning schoot. Het was duidelijk dat Ajax nog niet gewend was aan zijn nieuwe omgeving, de Amsterdam Arena.

Ajax-PSV 0-3

 • 48e minuut René Eijkelkamp 0-1
 • 61e minuut Marc Degryse 0-2
 • 78e minuut Marc Degryse 0-3

Eredivisie 

In de Eredivisie zou PSV dit seizoen landskampioen worden met 4 punten voorsprong op Ajax. De cijfers: 24 overwinningen, 5 wedstrijden gelijk en 5 verliespartijen met een doelsaldo 90 voor en 26 tegen, plus 64. Topscorer van de Eredivisie dit seizoen was Luc Nilis met 21 doelpunten. Van titelconcurrent Ajax werd tweemaal gewonnen, uit in Amsterdam in speelronde 20 met 0-2, thuis in Eindhoven in speelronde 28 met 2-0. Daarnaast werden de supporters ook verwend met een aantal grote uitslagen:

Daar tegenover stonden ook een aantal nederlagen in de uitwedstrijden tegen De Graafschap, Willem II, Vitesse, SC Heerenveen en Roda JC.

Europacup 2 toernooi

Als KNVB-beker winnaar van het seizoen 1995-1996 kwam PSV dit seizoen Europees in het Europacup 2 toernooi uit. 

In de eerste ronde begon PSV met een uit wedstrijd tegen het Georgische FK Dinamo Batumi en in Georgië werd het 1-1.

FK Dinamo Batumi-PSV 1-1

 • 18e minuut Amiran Mujiri 1-0
 • 39e minuut Luc Nilis 1-1

De return in Eindhoven werd een 3-0 overwinning voor PSV. 

PSV-FK Dinamo Batumi 3-0

 • 15e minuut Luc Nilis (penalty) 1-0
 • 57e minuut René Eijkelkamp 2-0
 • 86e minuut Marcelo Silva Ramos 3-0

In de tweede ronde treft PSV het Noorse SK Brann en begint met een uitwedstrijd die zeer onverwachts met 2-1 wordt verloren.

SK Brann-PSV 2-1

 • 30e minuut Mons Ivar Mjelde 1-0
 • 35e minuut Mons Ivar Mjelde (penalty) 2-0
 • 90e minuut Phillip Cocu 2-1

Na de nederlaag in Noorwegen was PSV ervan overtuigd om thuis in Eindhoven dit vlot te herstellen en zich weer te plaatsen voor de volgende ronde, maar door een 2-2 gelijkspel werd PSV tegen het kleine SK Brann te kijk gezet en uitgeschakeld. In de geschiedenis van PSV mag deze uitschakeling wel neergezet worden als één van de grootste teleurstellingen ooit in het Europese voetbal voor de Eindhovenaren, iets wat eigenlijk niemand vooraf had voorspeld.

PSV-SK Brann 2-2

 • 35e minuut Geir Hasund 0-1
 • 60e minuut Tore André Flo 0-2
 • 74e minuut René Eijkelkamp 1-2
 • 83e minuut Boudewijn Zenden 2-2

NOS-commentator Jan Roelfs maakte destijds in dienst van sportzender Sport 7 zowel de heen als de terugwedstrijd tussen PSV en SK Brann van dichtbij mee. ' Wat een gekkenhuis was het destijds in Noorwegen. Niemand had ook maar voor één procent verwacht dat SK Brann thuis van PSV zou winnen, laat staan dat ze PSV zouden uitschakelen '. ' Ik weet nog dat ik na de heenwedstrijd in Bergen in het vliegtuig naar Eindhoven achter Wim Jonk zat '.  'Wim, hoe moet het nu verder?', vroeg ik hem. ' Dat zullen met Advocaat weer flink wat praatsessies worden ', zei hij met een glimlach. 'Advocaat kon praten als Brugman, maar die praatsessies hadden niet geholpen '.

Mede dankzij een doelpunt van ene Tore André Flo, die later bij Chelsea FC en Glasgow Rangers zou schitteren, wordt PSV op eigen veld verrassend op 2-2 gehouden.

Arthur Numan destijds PSV-speler zei hier over later, ' We hadden die wedstrijd thuis wel met 6-0 moeten winnen. We misten zoveel kansen, echt niet normaal. SK Brann kwam er twee keer uit en twee keer scoorden ze, het was een afgang voor ons '. Volgens Numan was er van onderschatting toch een beetje sprake. ' We hoefden in de thuiswedstrijd maar met 1-0 te winnen en we waren gewaarschuwd door de 2-1 nederlaag in Noorwegen. Dus we dachten: dat doen we wel even. Nou, niet dus. Wat een mokerslag was het toen we eruit vlogen. Niemand had dit verwacht '. Na die ‘’ Noorse mokerslag ‘’ was er na afloop vooral verbijstering in de Eindhovense kleedkamer. Numan vervolgt; ' Die Noren vierden een flink feestje en wij zaten vol ontluistering voor ons uit te staren. Nee, er werd in de kleedkamer niet met schoenen gegooid, maar het was voor iedereen wel een flinke klap. We zijn in dat seizoen gelukkig nog kampioen geworden waardoor dit debacle wat sneller naar de achtergrond werd gedrukt '. Het avontuur van SK Brann strandt uiteindelijk in de kwartfinales tegen Liverpool FC van Robbie Fowler en Steve McManaman. Na de toch weer verrassende 1-1 in Bergen wordt het op Anfield 3-0 voor de Reds.

KNVB-bekertoernooi

In de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi stroomde PSV in, en begon het toernooi met een uitwedstrijd tegen het dan in de Eerste Divisie uitkomende VVV Venlo. 

VVV Venlo-PSV 1-2

 • 40e minuut Luc Nilis 0-1
 • 50e minuut Boudewijn Zenden 0-2
 • 81e minuut Maurice Hofman 1-2

In de achtste finale is er een thuiswedstrijd voor PSV tegen AZ.

PSV-AZ 2-3

 • 6e minuut Luc Nilis 1-0
 • 7e minuut Michael Buskermolen 1-1
 • 54e minuut Luc Nilis (penalty) 2-1
 • 61e minuut Michael Buskermolen 2-2
 • 103e minuut Roberto Verhagen (sudden death) 2-3.

Bijzonderheden, Roberto Verhagen de matchwinnaar in de achtste finale voetbalde in de jeugd in de periode 1987-1992 bij PSV en zat bij de PSV-selectie in de periode 1992-1995. Wel werd hij in deze periode ook verhuurd aan FC Eindhoven en Telstar. AZ zou zelf later in de kwartfinale verliezen van Willem II. In de Eredivisie eindige AZ als laatste en degradeerde het naar de Eerste Divisie.

Waar PSV in het seizoen 1996-1997 de Johan Cruijff Schaal won en Landskampioen werd stonden helaas hier tegenover zwakke prestaties in het Europacup 2 toernooi en het KNVB-bekertoernooi.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 27 jan 2021 - 11:34