Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Jérémie Bréchet

Oude glorie: Jérémie Bréchet

17 feb 2021 - Door: MD

In deze editie van ‘’ Wat eens d’oude glorie blikken we terug op de eerste Franse speler die onder contract stond bij PSV. Zijn naam; Jérémie Pierre Bréchet.

Jérémie Pierre Bréchet werd geboren op 14 augustus 1979 in Lyon Frankrijk. Bréchet voetbalde eerder voor Olympique Lyonnais waar hij zijn debuut maakte in het betaalde voetbal (1998-1999). Met Olympique Lyon werd Bréchet tweemaal kampioen van Frankrijk (in 2002 en 2003). Verder won Bréchet met Olympique Lyonnais in 2002 de Coupe de la Ligue en de Trophée des Champions. 

Uitstapjes naar Italië en Spanje

Na zijn periode bij Olympique Lyonnais kwam Bréchet uit voor Inter Milaan. Het Italiaanse avontuur in de serie A duurt maar één seizoen. Na 6 competitiewedstrijden met een dan achtste plaats in de Serie A volgt er ontslag voor trainer Héctor Cúper.  Met een blessure belandt Bréchet op een zijspoor bij Inter Milaan en mocht vertrekken. Hij komt uiteindelijk maar tot 9 competitiewedstrijden in Italië.

Het Spaanse Real Sociedad neemt hem over voor €1.500.000. Wederom kampt Bréchet met een blessure en komt hij in twee seizoenen maar tot 20 competitiewedstrijden bij de Spaanse subtopper.

Terug naar Frankrijk

Ingaande het seizoen 2006-2007 is er een vertrek bij Real Sociedad wanneer Bréchet overtuigd wordt van de ambitieuze plannen van FC Sochaux in de Franse Ligue 1. Bij FC Sochaux bloeit Bréchet op en wordt aanvoerder en ondervindt geen last van ernstige blessures als voorheen. Twee seizoenen FC Sochaux zouden hem de Franse beker opleveren. Het was voor FC Sochaux de tweede keer in de clubhistorie dat de club een prijs in eigen land won. Bréchet was een linksbenige speler die op meerdere posities in een elftal kon voetballen; op het middenveld, linksback en centraal in de verdediging. Door zijn goede prestaties bij FC Sochaux was er van meerdere clubs belangstelling voor Bréchet. Onder andere FC Nantes en PSV toonden interesse, maar ook FC Sochaux wilde hem langer vastleggen.

Transfervrij naar PSV

De in 1979 geboren Bréchet zou een contract voor drie seizoenen bij PSV ondertekenen en starten in het seizoen 2008-2009. Een unicum voor PSV, want de dan 28-jarige Bréchet is dan de éérste Fransman in dienst van PSV. Bréchet wilde hogerop en er waren voor hem veel goede redenen om voor PSV te kiezen. Op de website van PSV gaf hij aan "Dit is een beroemde club die al jarenlang in de Champions League meedoet en op nationaal niveau absoluut top is. De club en het stadion maakten meteen een goede indruk op me bij onze eerste kennismaking ". Toenmalig PSV-directeur Jan Reker gaf aan tevreden te zijn met de nieuwe aanwinst. " Een ervaren speler, een type dat PSV zeer goed kan gebruiken."

Het seizoen 2008-2009

Met Bréchet als nieuwe speler kwamen bij aanvang van het seizoen 2008-2009 ook nog Ola Toivonen, Haibin Zhou, Stef Nijland, Nordin Amrabat, Andreas Isaksson, Maza Rodriguez, Funso Ojo en Erik Pieters PSV versterken. Nieuwe trainer bij PSV was oud-speler Huub Stevens die te maken had met een vertrek van Heurelho Gomes, Jefferson Farfan, Eric Addo, Ismail Aissati, Alcides Araujo Alves, Stijn Wuytens, Mika Vayrynen, Cassio Ramos, Tommie van der Leegte, Rens van Eijden, Slobodan Rajkovic en Genero Zeefuik.

Het seizoen 2008-2009 bracht voor PSV de Johan Cruijff schaal waar PSV het als landskampioen op nam tegen bekerwinnaar Feyenoord. PSV won deze wedstrijd met 2-0 door doelpunten van Danko Lazovic en Dirk Marcellis. 

In de competitie zou PSV in het seizoen 2008-2009 teleurstellend als vierde eindigen achter landskampioen AZ gevolgd door FC Twente en Ajax.

In het KNVB-bekertoernooi stroomde PSV de tweede ronde in en werd gekoppeld aan Jong PSV. Het eerste elftal van PSV won met 0-3 door doelpunten van Stijn Wuytens en tweemaal Danko Lazovic. 

De derde ronde was er voor PSV een uitwedstrijd bij AZ en deze werd in de verlenging verloren met 1-0. Hierdoor werd PSV al relatief vroeg uitgeschakeld in het nationale bekertoernooi.

In de Champions League zou PSV uitkomen in een poule met Liverpool FC, Atletico Madrid en Olympique Marseille. Alleen een thuisoverwinning op Olympique Marseille met 2-0 bracht PSV punten, zodoende eindigde PSV als laatste in de poule.

Trainer Huub Stevens zou het seizoen niet afmaken in Eindhoven. PSV en Huub Stevens hebben vast moeten stellen dat de onderlinge relatie en het vertrouwen tussen hoofdtrainer en selectie niet voldoende zijn om optimaal te presteren, zo stelt de club. Reden voor Stevens om in het belang van PSV zijn ontslag in te dienen. De leiding van PSV vermeldde op de eigen website het besluit te betreuren, maar respecteerde Stevens zijn beslissing. Uiteindelijk zou Dwight Lodeweges als interim coach het seizoen afmaken. 

Heimwee

Jeremie Bréchet zijn verblijf bij PSV zou eindigen na één seizoen in Eindhoven. Wegens familieomstandigheden keerde hij terug naar Frankrijk. Hij had 33 officiële wedstrijden voor PSV gespeeld. Na de hoge verwachtingen bij aanvang van zijn komst was zijn enige prijs de Johan Cruijff schaal. Bréchet zou na zijn PSV-periode nog uitkomen voor FC Sochaux (drie seizoenen), Troyes AC (één seizoen), Girondins Bordeaux (één seizoen) en Gazelec FCO Ajaccio (vier seizoenen, acterend in de Ligue 2).

Frans international 

In zijn periode bij Olympique Lyonnais wordt Bréchet door de dan in 2001 Franse bondscoach Roger Lemer bij de selectie van het nationale Frans elftal gehaald. Bréchet zit bij de definitieve selectie die strijd om de Confederations Cup. Frankrijk verovert de Confederations Cup in 2001 door winst in de halve finale met 2-1 van Brazilië en in de finale met 1-0 van Japan. Zo kon deze prijs ook op de erelijst van Bréchet worden geplaatst. In 2018 zou Bréchet als drievoudig Frans international stoppen met zijn actieve voetbalcarrière.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

 

Laatst bijgewerkt : 17 feb 2021 - 10:43