Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Ola Toivonen

Oude glorie: Ola Toivonen

9 mrt 2021 - Door: MD

Ola Toivonen werd geboren op 3 juli 1986 in Degerfors Zweden. Toivonen zou in zijn voetbalcarrière veelal uitkomen op de posities van aanvallende middenvelder, schaduwspits en centrumspits. In zijn thuisland Zweden begint zijn profcarrière bij Degerfors IF dat uitkomt in de Divisie 2 Västra Svealand. In 2004 maakt hij met deze club promotie mee via de play-offs naar de Superettan. In 2006 is er een overstap naar Õrgryte IS uit Göteborg. Hier verblijft Toivonen maar één seizoen en maakt in 25 wedstrijden 6 doelpunten. Desondanks degradeert hij met deze club uit de Allsvenkan.

Transfer naar Zweedse topclub Malmö FF

Ondanks degradatie was het spel van Toivonen opgevallen en komt er een transfer van circa 1,1 miljoen euro naar Malmö FF. Hiermee is Toivonen na Alfonso Alves (1,3 miljoen euro) dan de duurste transfer in de geschiedenis van Malmö FF. Bij Malmö FF is er dan de echte doorbraak van Toivonen in de Allsvenkan divisie en speelt hij zich bij de selectie van het nationale elftal van Zweden. In zijn eerste seizoen komt hij in 24 wedstrijden tot 3 doelpunten in zijn tweede seizoen voetbalt hij 27 wedstrijden en maakt daarin 14 doelpunten.

Van Zweden naar Nederland

In de eerste helft van het seizoen 2008-2009 blijkt al snel dat het vertrek van Jefferson Farfan naar het Duitse FC Schalke 04 bij PSV zwaar valt en er moet versterking komen. In de zoektocht naar scorend vermogen komt PSV uit in Zweden bij Ola Toivonen. Toivonen wordt onder meer door dan scout Luc Nilis gevolgd voor eventuele versterking voor PSV.  In oktober 2008 reist een delegatie van PSV af om Toivonen aan het werk te zien. PSV doet in het najaar van 2008 een bod op Toivonen maar dat wordt afgewezen door Malmö FF. In januari 2009 komt PSV uiteindelijk tot een akkoord met het Zweedse Malmö FF over een overname van Toivonen voor zo'n 4 miljoen euro. Met de aanwinst van de Zweed heeft PSV meerdere clubs afgetroefd. Saillant is dat Toivonen werd binnengehaald als spits. In Zweden speelde hij echter nooit in de punt van de aanval, maar op de nummer tien positie.

Toivonen tekende een contract tot medio 2012 met een optie voor nog twee seizoenen. In het resterende seizoen 2008-2009 werd hij als diepste spits al snel bepalend en scoorde in 14 wedstrijden 6 doelpunten in de Eredivisie. Op 8 november 2009 scoorde Toivonen 4 keer in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Zo werd hij de 21e speler in de historie van PSV bij wie dit lukte en de 4e in het laatste decennium na Mateja Kežman, Mark van Bommel en Arnold Bruggink. 

Zijn tweede volledige seizoen in Eindhoven scoort hij 13 goals in de competitie en wekt hij zelfs interesse van het Engelse Liverpool FC. Toivonen zou later hierover verklaren na overleg met zijn naaste en zijn zaakwaarnemer dat het niet het juiste moment was. 

De voetballer Toivonen deed er alles aan om te winnen en maakte soms gretig gebruik van de situatie. In Nederland werd het type speler Toivonen niet altijd gewaardeerd door zijn manier van voetballen. Supporters en spelers van andere clubs ergerden zich vaak aan hem, hij ging misschien soms ook wel wat te ver, maar Toivonen had nooit de intentie om een tegenstander te blesseren. Hoe de buitenwereld verder over hem dacht interesseerde Toivonen niet echt. "I am not a bad guy, maar ik kan me voorstellen dat supporters en spelers van andere clubs zich soms aan mij ergerden ''. Hij wist dat hij van waarde was voor PSV, door zijn vaak slimme manier van voetballen. Toivonen kon in een topwedstrijd als PSV-Ajax soms het bloed onder de nagels van de tegenstander halen. " Bij PSV had ik gewoon met iedereen een goede band, ik hoop dat de PSV-fans mij herinneren om mijn inzet voor de club."

Promotie tot aanvoerder

Onder trainer Fred Rutten werd Toivonen benoemd als aanvoerder van PSV als opvolger van Orlando Engelaar. In het seizoen 2011-2012 wordt de optie in zijn contract gelicht om twee seizoenen te verlengen tot de zomer van 2014. Het seizoen 2010-2011 scoort hij 15 keer en het seizoen 2011-2012 maar liefst 18 keer. 

In oktober 2012 scheurt Toivonen bij een training van de Zweedse nationale ploeg één van zijn hamstringpezen af. Er volgt een revalidatie van een klein halfjaar. Het seizoen vol blessureleed is er één voor Toivonen om snel te vergeten. Hij zal jammerlijk genoeg zijn beste niveau nooit meer halen in Eindhoven. Het seizoen 2012-2013 scoort hij nog 8 keer in de competitie. 

In 2013 bereikt PSV een akkoord over een transfer naar Norwich City, maar dit ziet Toivonen echter niet zitten. Hij stond eerder in de belangstelling van de top van de Premier League, dus de Zweed voelde weinig voor een vertrek naar degradatiekandidaat Norwich. Norwich City ziet hij niet als echt een stap vooruit. Kort hierna ruilt Toivonen zijn zaakwaarnemer de Zweed Martin Dahlin in voor Mino Raiola.

Keeper Toivonen 

Op 27 oktober 2013 was Toivonen enige minuten keeper van PSV, in een verloren uitwedstrijd bij Roda JC (2-1). Keeper Przemyslaw Tytoń raakte ernstig geblesseerd en moest het veld verlaten, maar trainer Cocu had al drie keer gewisselfd. Toivonen zou de laatste paar minuten keepen toen PSV al met 2-1 achterstond. 

Vertrek bij PSV 

Er ontstaat een conflict met PSV over zijn nog één jaar doorlopende contract; de keuze was of bijtekenen of meewerken aan een transfer. Tijdelijk komt Toivonen bij Jong PSV te spelen, maar na een gesprek met trainer Phillip Cocu wordt hij weer toegelaten tot de A-selectie. Doordat zijn directe concurrent Georginio Wijnaldum geblesseerd raakte komt Toivonen toch weer terug in de basisopstelling van het eerste elftal van PSV. Er volgt een principeakkoord over een éénjarige contract verlening als er geen winterse transfer zou komen. Uiteindelijk zou Toivonen toch vertrekken in januari 2014 naar het Franse Stade Rennes. Na zijn vertrek vertelde Toivonen later dat hij het eeuwig zonde heeft gevonden nooit kampioen te zijn geworden met PSV. De jaren voordat hij kwam en nadat hij was vertrokken werd PSV kampioen. Hij kijk met veel plezier terug op zijn periode bij PSV maar het bracht hem geen geluk met prijzen. De landstitel liep hij mis in zijn tijd in Eindhoven, maar wel won hij éénmaal de KNVB beker (seizoen 2011-2012) en de Johan Cruijff schaal (2012).

Stade Rennes

Voor 2,5 miljoen euro is er dan toch nog een transfersom voor PSV en een transfer voor Toivonen halverwege het seizoen 2013-2014. Bij Stade Rennes komt Toivonen in het restant van zijn eerste seizoen in de Franse Ligue 1 tot 15 wedstrijden en hier in scoort hij 7 maal voor Stade Rennes. De finale van de Coupe de France behaald Toivonen ook alleen deze ging verloren met 2-0 tegen EA Guingamp. Zijn tweede seizoen komt hij tot 30 competitie wedstrijden en scoort daarin wederom 7x. 

De plas over naar Sunderland AFC

In augustus 2015 is er een verhuur van Stade Rennes aan het Engelse Sunderland AFC in de Engelse Premier league. Hier krijgt Toivonen te maken met trainer Dick Advocaat en Jeremain Lens die hij beide nog kent uit zijn periode bij PSV. Een vaste basisplaats veroverde Toivonen niet bij Sunderland en kwam niet tot scoren. Wel zou hij als basisspeler de finale van de met 4-1 verloren wedstrijd om de League Cup tegen Manchester City spelen. 

Terug naar Frankrijk

Toivonen keert terug naar Stade Rennes en kort hierna wordt hij verkocht aan Toulouse FC dat uitkomt in de Ligue 1 van Frankrijk. Bij Toulouse verblijft Toivonen 2 seizoenen. In zijn eerste seizoen komt hij tot 35 wedstrijden met daarin 7 doelpunten en in zijn tweede seizoen tot 23 wedstrijden waarin hij niet scoort. 

Van Frankrijk naar Australië  

Na twee seizoenen bij Toulouse FC is er een vertrek naar Australië voor Toivonen en komt hij uit voor Melbourne Victory in de A-League. Hij verblijft daar twee seizoenen en komt zijn eerste seizoen tot 22 wedstrijden en 15 doelpunten en in zijn tweede seizoen tot 18 wedstrijden en 10 doelpunten. In Australië legt de lange Zweed dus prima statistieken op de mat.

Weer naar huis

In 2020 is er een terugkeer naar zijn geboorteland Zweden. Hier tekent hij bij zijn oude club Malmö FF een tweejarig contract dus waarschijnlijk gaat hij zijn voetbalcarrière daar afsluiten.

Op de site van de Zweedse club verklaart Toivonen, "Ik heb lang moeten wachten, maar het voelt geweldig om hier weer te zijn, de wens om terug te keren is er sinds de dag dat ik vertrok en ik ben de club altijd blijven volgen ".

" Ola heeft tijdens zijn jaren in het buitenland altijd interesse getoond om terug te keren in Malmö, gezien de huidige situatie hebben we niet veel financiële ruimte, maar we hebben een goede overeenkomst kunnen sluiten " aldus Daniel Anderson de technisch Directeur van Malmö FF.

In 2020 wordt Toivonen met Malmö FF landskampioen van de Allsvenkan de hoogste voetbal divisie van Zweden.

Zweeds international 

Met Zweden -21 scoorde Toivonen een hattrick tegen Wales -21 in 2007. De vriendschappelijke wedstrijd won Jong Zweden met 4-3. Met Zweden -21 bereikte Toivonen de halve finale van het EK -21 in 2009.

Toivonen debuteerde in 2007 als international onder bondscoach Lars Lagerbåck en zou 64 interlands voor Zweden voetballen met daarin 14 doelpunten. Hij verklaarde; " Mijn jaren als international hebben mij geweldige herinneringen en vrienden voor het leven gegeven, met het WK in Rusland in 2018 als afsluiting ".

Interview 

Wanneer Toivonen weer voor de tweede keer voor Malmö FF voetbalt vertelt hij positieve woorden in een interview over zijn PSV periode met Ibrahim Afellay en Georgino Wijnaldum. Afellay maakte in zijn gezamenlijke tijd bij PSV veel indruk op de Zweed. Zo zei hij, " Ibi is voor mij absoluut de beste met wie ik in mijn tijd bij PSV heb gespeeld. Hij was iedere keer de ster van de training en werkte altijd extra voor zichzelf. Helaas heeft die zware knieblessure, gevolgd met een knieoperatie, verkeerd voor Ibi uitgepakt. Hij was eerder veruit de beste", aldus Toivonen.

De Zweed speelde in Eindhoven ook nog een korte periode samen met Liverpool-middenvelder Georgino Wijnaldum. Toivonen volgt de carrière van de oud PSV speler en Oranje-international vol bewondering. " Gini heeft me het meest verbaasd dat hij het nu zo goed doet in Liverpool ".

Verder vertelt Toivonen; " Net als iedere andere Zweedse aanvaller die sinds Zlatan Ibrahimovic naar de Eredivisie kwam, werd ik de nieuwe Zlatan vernoemd.  Net als Alexander Isak van Willem ll recent. De media vinden dat mooi hè? Ik trok me er niet veel van aan. Ik voelde me op mijn plek bij PSV, zeker op De Herdgang, bij Paul en Liesbeth van Kemenade, die heerlijke maaltijden voor ons maakten ". 

PSV-Feyenoord 10-0

In de voor altijd historische competitiewedstrijd op 24 oktober 2010 PSV-Feyenoord die eindigde in 10-0 was Toivonen basisspeler en scoorde hij de 4-0.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 9 mrt 2021 - 11:44