Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Tony Sixpack

Oude glorie: Tony Sixpack

17 mrt 2021 - Door: MD

Ton Lokhoff werd op 25 december 1959 geboren in Breda. Het Brabantse Breda en NAC zal als een rode draad door het leven gaan van Lokhoff, ook wel Tony Sixpack genoemd. Van jongs af aan speelde de krachtige en sterke Lokhoff voor de Noad Avendo Combinatie (NAC in de volksmond). Bijzonder was dat hij eerder werd toegelaten dan dat eigenlijk gebruikelijk was. Waar je normaal vanaf je 10e mocht meedoen, werd Lokhoff al op zijn 9e lid en kwam hij uit voor NAC D2.

Van uit de jeugd van NAC debuteerde het latere Bredase clubicoon Lokhoff in het seizoen 1978-1979 voor het eerste elftal van NAC, dan uitkomende in de Eredivisie. Het eerste seizoen komt hij tot 1 wedstrijd en debuteert hij in de wedstrijd NAC-VVV 2-0. Lokhoff komt in de 83e minuut als invaller in het veld voor Josip Mohorovic. Zijn eerste Bredase periode zou Lokhoff voor NAC de 'Yellow Army' 4 seizoenen in de Eredivisie uitkomen tot einde het seizoen 1981-1982. Vanaf zijn tweede seizoen in het eerste elftal van NAC komt hij achtereenvolgens 31, 32 en 34 wedstrijden in de Eredivisie uit voor de Bredanaars. NAC wordt vanaf het seizoen 1978-1979 achtereenvolgens 10e, 16e, 13e en 11e.  Lokhoff is in zijn eerste periode bij NAC ook nog aanvoerder en vaak de animator van het eerste elftal. Na het vierde seizoen bij NAC in het eerste elftal komt er een vertrek aan de Bredase Beatrixstraat waar het stadion van NAC is gelegen. Er is interesse van zowel PSV als Feyenoord voor de met regelmaat ook nog scorende middenvelder. Lokhoff scoort in zijn eerste 4 Eredivisie seizoenen bij NAC 11 doelpunten.

Overgang naar PSV

Willy Janssen vertrekt in juni 1981 van PSV naar NAC en er volgt ingaande het seizoen 1982-1983 een omgekeerde stap van Lokhoff naar PSV.  Bij PSV komt Lokhoff te voetballen in zijn eerste seizoen in Eindhoven onder dan PSV-trainer Thijs Libregts. Verder krijgt Lokhoff in zijn eerste seizoen bij PSV te maken met een aantal oer-PSV'ers zoals Ernie Brandts, Jan Poortvliet, Huub Stevens, Willy en René van de Kerkhof. Daarbij bestond de selectie ook uit spelers als Berry van Aerle, Hallvar Thoresen en Jurrie Koolhof, die één seizoen eerder bij PSV waren gekomen en, Jan Heintze die in hetzelfde seizoen als Lokhoff bij PSV kwam. Het seizoen 1982-1983 komt Lokhoff direct in de basis in het eerste elftal van PSV en komt tot 34 competitiewedstrijden waarin hij 3x scoort. PSV zal dit seizoen als 3e eindigen in de Eredivisie. In de UEFA Cup strand PSV in de eerste ronde tegen Dundee United.

In het KNVB Beker toernooi mist PSV de finale op een haartje door toedoen van Ajax. In Amsterdam wordt het 2-0, maar PSV lijkt de schade in Eindhoven bijna te repareren. In de verlenging in de absolute slotseconde lijkt PSV geplaatst. De scheidsrechter lijkt af te gaan fluiten bij een 3-0 stand voor PSV, maar door een laatste Ajax aanval wordt PSV door een eigen doelpunt van Ernie Brandts zéér onverwacht alsnog zuur en pijnlijk uitgeschakeld.

Het tweede seizoen (1983-1984) wordt eerder assistent-trainer Jan Reker opvolger van de naar Feyenoord vertrokken trainer Thijs Libregts. Bij PSV vertrokken bij aanvang van dit seizoen de Koreaan Jung-Moo Huh, Rob Landsbergen, Jan Poortvliet, Edwin van Berge Henegouwen en René van de Kerkhof. Nieuwkomers zijn Arie Haan, Adick Koot en de aan Feyenoord verhuurde teruggekeerde Michel Valke. De Zweed Glenn Hysén komt later in het seizoen óók nog naar Eindhoven om PSV te versterken. Onder Reker als hoofdtrainer in zijn eerste volledige seizoen bij PSV komt Lokhoff tot 27 competitiewedstrijden en scoort hij 4x. PSV eindigde het tweede seizoen van Lokhoff als tweede achter Feyenoord in de Eredivisie (Reker was begin 1980 in januari de opvolger van de toen vertokken Kees Rijvers en maakte het seizoen 1979-1980 af al eerste trainer).

Seizoen 1984-1985

Het seizoen 1984-1985 is een net niet seizoen voor PSV van Reker en Lokhoff. Bij PSV vertrokken bij aanvang van dit seizoen Arie Haan, Mart van Duren, Hans Smulders en Hans Segers. Nieuwkomers zijn Hans van Breukelen, die overkomt van het Engelse Nottingham Forest, de Deen Kenneth Brylle komt van RSC Anderlecht, Peter Corbijn en later in het seizoen komt René van der Gijp over van het Belgische KSC Lokeren. In de Eredivisie eindigde PSV als 2e met 6 punten achter Ajax. Medeoorzaak doordat PSV dit seizoen maar liefst 14x gelijk speelde en 3x verloor. Opmerkelijk is dat PSV dit seizoen 3x van Ajax won. In de Eredivisie uit in Amsterdam speelronde 17 met 1-4 en in Eindhoven met 4-0 speelronde 34. In het KNVB Beker toernooi treft PSV in de 3e ronde Ajax in een uitwedstrijd in Amsterdam wordt het 1-1, en in Eindhoven wint PSV met 2-0.

Lokhoff zou in zijn derde seizoen bij PSV tot 33 competitiewedstrijden en hierin 6x scoren.

12 september 1984 de dag van Lokhoff

Een mooie anekdote is die van de Eredivisiewedstrijd PSV-Feyenoord 5-1. Naast de grote winst van PSV was het DE dag van Ton Lokhoff. Hij was de dag ervoor vader geworden, maar wilde koste wat kost spelen. En met succes: Lokhoff was de maker van de 1-0 in de 1e minuut. Na deze wedstrijd werd hem gevraagd of hij een knappe dochter had gekregen. 'Tony Sixpack' antwoordde: " Wat denk je nu met zo'n knappe jongen als ik, ik heb 28 uur niet geslapen en de hele dag visite gehad, maar deze wedstrijd wilde ik voor geen goud missen. Ik zag die opening op het middenveld en ben blijven gaan. Laag sloeg de bal achter keeper Joop Hiele. Ik werd gewisseld in de 87e minuut om dat de trainer mij wat applaus gunde in verband met mijn baby ".

Eindelijk weer een kampioenschap

Na het zeer teleurstellende seizoen 1984-1985 voor PSV wordt er een ommekeer ingezet. Manager Kees Ploegsma en voorzitter Jac Ruts gaan inzetten op eindelijk weer hoofdprijzen voor PSV. Want sinds het seizoen 1977-1978 waren met een landskampioenschap en de UEFA Cup de laatste behaalde prijzen voor PSV. Het 1e elftal moest worden uitgebouwd en aangevuld met topspelers met directe meerwaarde. Het laatste seizoen van zowel dan trainer Reker en voetballer Lokhoff bij PSV is het begin van een succesperiode van de voetbalclub uit Eindhoven. Reker krijgt te maken bij PSV met de dan aangestelde technisch manager Hans Kraay sr bij PSV. Het seizoen 1985-1986 zijn vertrokken bij aanvang van het seizoen Glenn Hysén, Kenneth Brylle, Peter Corbijn, Raymond Libregts, Erik-Janvan den Boogaard en Piet Wildschut. Nieuwkomers zijn Eric Gerets, Ruud Gullit, Rob Mc Donald en Henk Vos. Later in het seizoen zou de Deen Frank Arnesen overkomen van het Belgische RSC Anderlecht naar PSV. 

Eindelijk is er dan succes voor PSV en Lokhoff het kampioenschap van het seizoen 1985-1986. 

Met 27 overwinningen, 6 gelijke spelen en maar 1 nederlaag is er een eerste plaats met 60 punten 100 doelpunten voor en 22 tegen. In speelronde 32 wordt de landstitel veiliggesteld in een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles waarin PSV de wedstrijd met 8-2 wint. Hallvar Thoresen maakt een onvervalste hattrick door in de eerste helft 3x te scoren.

Lokhoff zou in zijn laatste seizoen voor PSV in 32 competitiewedstrijden uitkomen en hierin 6x scoren. Op een reünie jaren later in het Philips stadion met een gedeelte aanwezigen van oud-spelers van de selectie seizoen 1985-1986 zou Lokhoff vertellen zich nog veel van het kampioensseizoen te herinneren. Zoals de 100 goals en 60 punten van de maximale 68 zodat PSV glansrijk kampioen werd. (In die tijd was een overwinning 2 punten waard).

De enige nederlaag was uit bij FC Den Bosch. Het was een jaar waarbij je van tevoren eigenlijk al wist deze wedstrijd gaan we vandaag winnen, en dat gaf een gevoel van onoverwinnelijkheid. Toch ging het uitzonderlijk mis in Den Bosch, maar dat bleek achteraf de enige nederlaag in competitieverband. Het blijkt wel dat we toen een hele goede ploeg hadden want 2 jaar later won PSV de Europacup 1 en ook van dat team deden toen ook veel spelers mee uit het seizoen 1985-1986. Lokhoff sprak uit dat het landskampioenschap met PSV hét hoogtepunt was in zijn actieve voetbalcarrière. Dit team kwam later nog bij elkaar in het Philips Stadion voor een gezellige reunië

In de UEFA Cup wint PSV in de 1e ronde het tweeluik van het Luxemburgse Avenir Beggen door onder andere een doelpunt van Ton Lokhoff, maar een groot smetje was de rode kaart van Ruud Gullit. In de tweede ronde strandt PSV door toedoen van Dnjepr Dnjepropetrovsk.

Frans avontuur 

Na 4 seizoenen bij PSV is er dan een buitenlands avontuur bij het Franse Nîmes Olympique wat op dat moment uitkomt in de Ligue 2. Lokhoff komt in het seizoen 1986-1987 tot 33 competitiewedstrijden en hierin 6 doelpunten. In Groep B is er na 34 wedstrijden een 6e plaats.

Het seizoen 1987-1988 zijn er dan 30 competitiewedstrijden en wederom 6 doelpunten. In Groep A is er na 34 wedstrijden een 6e plaats. Twee seizoenen verblijft Lokhoff in Frankrijk, sportief was deze stap niet geslaagd. Het niveau van de Ligue 2 beviel Lokhoff niet en zijn vrouw kon er zich niet thuis voelen.

Volgende halte: Rotterdam

Terug in Nederland in het seizoen 1988-1989 voetbalt Lokhoff dan alsnog voor Feyenoord. Feyenoord wordt in zijn eerste seizoen 4e in de Eredivisie onder trainer Rob Jacobs. Lokhoff komt tot 34 competitiewedstrijden en hierin scoort hij 6x. Het tweede seizoen 1989-1990 is een dramatisch seizoen voor Feyenoord met een 11e plaats in de Eredivisie onder eerst trainer Pim Verbeek en later in het seizoen de Zweedse trainer Gunder Bengtson. Voor Lokhoff zijn er 32 competitiewedstrijden waarin hij 1x scoort. Het derde seizoen bij Feyenoord komt Lokhoff maar tot 13 wedstrijden en geen doelpunten en is er halverwege het seizoen een vertrek uit Rotterdam.

Terug naar huis

Bij NAC Breda komt Lokhoff in de Eerste Divisie terecht halverwege het seizoen 1990-1991. De seizoenen 1990-1991 en 1991-1992 zijn er een 2e en 4e plaats in de competitie. Via de nacompetitie weet NAC twee keer geen promotie te behalen. Het seizoen 1992-1993 is er dan een 3e plaats voor NAC in de Eerste Divisie en is er dan uiteindelijk promotie via de nacompetitie. ' De Parel van het Zuiden ' was weer terug in de Eredivisie onder aanvoering van de onmiskenbare patron en aanvoerder Lokhoff. Hij zou voor altijd in de Bredase harten gesloten zijn als de speler die NAC naar promotie gidste. In 3 seizoenen Eerste Divisie scoort Lokhoff 15x voor NAC.

Drie seizoenen zou Lokhoff dan nog voor NAC in de Eredivisie uitkomen met achtereenvolgens een 7e, 10e en 8e plaats. Het seizoen 1995-1996 is zijn laatste seizoen als betaald voetballer. In de Eredivisie zou Lokhoff in zijn laatste 3 seizoenen nog 14x scoren. 

Afscheid als profvoetballer

Op 11 augustus 1996 beëindigt Lokhoff (dan inmiddels 37 jaar oud) als ' Mister NAC ' zijn actieve voetbalcarrière tegen het Braziliaanse Grêmio, het was tevens de opening van het Fujifilm-stadion. De wedstrijd eindigde in 0-0. Lokhoff speelde de eerste 20 minuten en neemt dan afscheid, hij geeft na zijn wissel de aanvoerdersband aan de Australiër Graham Arnold. Over twee periodes speelde Lokhoff 1978-1982 en 1991-1996 in het eerste elftal van NAC.

Nederlands elftal 

Als international speelde Lokhoff twee interlands voor het Nederlands elftal in zijn periode als PSV-speler. Dit waren respectievelijk interlands tegen Oostenrijk en Hongarije.

Assistent-trainer/hoofdtrainer 

Na zijn actieve loopbaan als voetballer kon het niet anders dan dat 'Mister NAC' actief zou blijven bij 'ZIJN' club NAC. Vanaf het seizoen 1996-1997 is Lokhoff assistent-trainer bij NAC onder achtereenvolgens de hoofdtrainers Wim Rijsbergen, Herbert Neuman, Ronald Spelbos, Kees Zwamborn en Henk ten Cate. Vanaf juli 2003 is Lokhoff dan zelf hoofdtrainer van NAC. Daar wordt hij dan in december 2005 ontslagen wegens aanhoudende tegenvallende resultaten.

De periode van Lokhoff achtereenvolgens 2006-2021:

  • Hoofdtrainer bij SBV Excelsior Rotterdam 
  • Assistent-trainer van Huub Stevens bij Red Bull Salzburg 
  • Hoofdtrainer bij VVV Venlo 
  • Assistent-trainer van Huub Stevens bij PAOK Saloniki 
  • Assistent-trainer bij VFB Stuttgart 
  • Assistent-trainer bij VFL Wolfsburg 
  • Assistent-trainer bij VFL Wolfsburg ll

Interview 

Lokhoff vertelt in een interview dat zijn karakter en inzicht zijn sterke punten waren als voetballer. In zijn jaren bij PSV was hij buitenste middenvelder in een 4-4-2 systeem en was hij elk seizoen goed voor 15 tot 20 assists. " Ik had een aardige voorzet in de benen als ik een bal ergens neer wilde leggen dan lukte dat in de regel ook wel. Ik was zeker niet de snelste, maar wist goed mijn momenten te kiezen. In mijn laatste seizoenen als prof heb ik op nummer 10 gespeeld bij NAC. Op die positie leer je je krachten verdelen en om je heen te kijken. Als rechtshalf bij PSV was de pijp vaak na een uur leeg, omdat ik alleen maar aan het rennen en vliegen was. Als spelbepaler moet je heel anders voetballen. In die rol leer je veel meer over het spel. Daar heb ik als trainer ook profijt van gehad. Je leert naar het team in zijn totaliteit te kijken. Toen ik jong was dacht ik alleen aan mij eigen wedstrijdje, was ik alleen bezig met mezelf. Naarmate ik ouder werd, ging ik me nadrukkelijk bemoeien met het functioneren van anderen."

Lokhoff was als voetballer een type die in zijn begin jaren veel beslissende voorzetten gaf. Door veel te oefenen werd dit een specialiteit. Lokhoff vertelt, "Bij PSV ontdekte ik voor het eerst dat die voorzet van mij een wapen kon zijn. Dan ging ik na de training met Jurrie Koolhof en Hallvar Thoresen en later Ruud Gullit nog even aan de slag, dat vonden we heerlijk ".

Technisch Directeur van NAC

Na een afwezigheid van 16 jaar komt Ton Lokhoff naar ‘’ huis ‘’. Per 1 april 2021 treedt hij in dienst als Technisch Directeur van NAC. Hij zal leidinggeven aan het voetbaltechnische gedeelte van de club. Lokhoff tekent een contract tot de zomer van 2024. Ton Lokhoff kan met recht 'Mister NAC' worden genoemd. Als trainer en als voetballer was hij jaren betrokken bij de club uit Breda en maakt hij de cirkel rond met zijn terugkeer als Technisch Directeur in 'ZIJN' Breda.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 17 mrt 2021 - 15:37