Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Hans van Breukelen

Oude glorie: Hans van Breukelen

13 apr 2021 - Door: MD

Hans van Breukelen wordt geboren op 4 oktober 1956 te Utrecht. Van Breukelen zal in zijn actieve voetbalcarrière bekend staan als iemand die vol voor zijn prestaties gaat en leeft voor zijn sport. Dit alles brengt hem tot een zeer succesvolle periode zowel bij zijn club PSV als bij het Nederlands elftal. Ook voor deze editie van Wat eens d'oude glorie is een uitvoerig interview afgenomen omdat het een feestelijk nummer (75e) is.  

Voetbalclub BVC

Als jonge voetballer begon Hans van Breukelen bij BVC (Biltse Voetbal Club) uit De Bilt in Utrecht in de periode 1964-1975.

 • In uw periode bij BVC begon u daar direct als keeper of heeft u daar ook nog gespeeld als voetballer?

HvB: "Ik ben direct op doel gaan staan en er niet meer uit gekomen”. 

 

 • Wanneer werd het voor u duidelijk dat u het niveau had om betaald voetbal te gaan halen?

HvB: "Pas in mijn 3e seizoen bij FC Utrecht. Ik wilde na dat seizoen mijn kans krijgen en pakken om in het 1e van de FC te spelen. Anders had ik gesolliciteerd op een baan in Hoofddorp”.

 

 • Hoe stond op jonge leeftijd uw thuisomgeving achter uw aanstaande voetbalcarrière en daarnaast toch ook nog een schoolopleiding?

HvB: "Mijn ouders hebben mij altijd de gelegenheid gegeven om te sporten. Bij de amateurs door al mijn vuile modderige keeperskleding te wassen en mijn vader die altijd kwam kijken, als hij kon. Zij hebben mij nooit gepusht. Wel om mijn school af te maken en als ik onvoldoendes op mijn rapport had, mocht ik i.p.v. 2x, maar 1x in de week gaan trainen. Ik zorgde er wel voor, dat ik kon blijven trainen”.

 

 • Welke elftallen heeft u bij BVC allemaal doorlopen?

 HvB: "Van de pupillen (was 8 jaar toen ik lid mocht worden), aspiranten, A junioren en 2e en 1e elftal van BVC (4e klasse KNVB). Er waren weekenden bij toen ik 15-16 jaar was, dat ik op zaterdagmiddag in de A-junioren speelde, zondagochtend om 10.00u in het 2e en reserve zat bij het 1e. Een geweldige tijd"!

 

In 1975 is er dan een overstap naar de jeugd van FC Utrecht.

 

 • Toen u de overstap maakte naar FC Utrecht waren er nog meer clubs die belangstelling voor u hadden?

 HvB: "Nee”.

 

 • Door wie werd u gescout van FC Utrecht en wat bracht voor u de overtuiging om deze keuze te maken?

HvB: "Joop Lelieveld, oud keeper van FC Utrecht”.

  

 • Toen u bij FC Utrecht in de jeugd kwam had u toen contact/overleg met dan hoofdtrainer van het 1e elftal Jan Rab?

HvB: "Han Berger was mijn trainer bij het 2e van FC Utrecht. In die tijd had de FC maar twee elftallen; het 1e en een jeugdteam. Met Jan Rab zijn wel de contractonderhandelingen geweest: ik kreeg 300 gulden bruto per maand plus reiskosten van 2500 euro in 1x betaald. Als een soort tekengeld. Daar kon ik toen een brommer van kopen om mij te verplaatsen tussen De Bilt (woonplaats), Zeist (school) en Utrecht (stadion)”.

Debuut FC Utrecht 

Het seizoen 1976-1977 is er dan het debuut van Hans van Breukelen in het eerste elftal van FC Utrecht. Vanaf het seizoen 1978-1979 is van Breukelen dan vast de 1e keeper van FC Utrecht tot het begin van het seizoen 1982-1983. Het seizoen 1978-1979 is er dan een 13e plaats en het seizoen 1979-1980 is er een 5e plaats in de Eredivisie. Het seizoen 1980-1981 is er een 3e plaats in de eredivisie en in het seizoen 1981-1982 is er wederom een 5e plaats in de eredivisie. Met FC Utrecht bereikt Hans van Breukelen 3 seizoenen achter elkaar dan zo Europees voetbal onder succestrainer Han Berger. Het topseizoen 1980-1981 weet FC Utrecht met de 3e plaats dan onder andere Feyenoord en PSV onder zich te houden. De selectie van FC Utrecht seizoen 1980-1981 bestaat naast Hans van Breukelen dan uit meerdere bekende voetbal namen als Ton de Kruyk, Ton du Chatinier, Frans Adelaar, Gert Kruys, Jan van den Akker, Gerard van der Lem, Willem van Hanegem, Jan Wouters, Willy Carbo, Jan Monster en Leo van Veen. Veel spelers die later in de voetballerij nog vaak in diverse functies actief zijn.

 

 • Welke wedstrijd was voor FC Utrecht uw debuut in de Eredivisie seizoen 1976-1977?

HvB: "Sparta uit (tegen Pim Doesburg) we verloren met 3-0. Ik moest Blagoi Istatov vervangen die geschorst of geblesseerd was zover ik nog weet”.

       

 • Bij FC Utrecht maakte u goede seizoenen mee met maar liefst 3x op rij Europees voetbal, hoe kijkt u terug op dan trainer Han Berger en uw periode bij FC Utrecht?

HvB: "Han Berger is de man geweest die mij een kans gegeven heeft om in het eerste te spelen van FC Utrecht en daarmee aan de basis heeft gestaan van mijn voetbalcarrière. Ik had met hem een bijzondere relatie. Hij twijfelde niet aan mijn keeperskwaliteiten, maar vond mij soms wel een rare snijboon, hoe ik mij opstelde/mij uitte. Hij had voetbalverstand en kon goed omgaan met oudere en jongere spelers. Bewijzen uit die tijd zijn ook wel de standen op de ranglijst. Tot op de dag vandaag nog contact met hem”.

    

 • Het seizoen 1980-1981 bij FC Utrecht speelde u samen met Willem van Hanegem en Leo van Veen in de selectie, dat was natuurlijk geweldig om mee te maken?

HvB: "Ik heb van die 2 heel veel geleerd. Die kromme heb ik het hemd van zijn lijf gevraagd. Hij was vroeger in onze familie onze Nederlandse favoriete speler. Mijn vader was van huis uit een Feyenoord supporter”.    

 

Nottingham Forest 

Het seizoen 1982-1983 komt Hans van Breukelen nog in het begin van het seizoen uit voor FC Utrecht, maar gaat al snel dat seizoen naar de Premier League bij het Engelse Nottingham Forest. Het is dan de succesvolle manager Brian Clough (landskampioen van de Premier League seizoen 1977-1978 en in 1979 en 1980 winnaar van de Europa Cup 1 met Nottingham Forest) die voor Nottingham Forest een opvolger zoekt voor keeper Peter Shilton. Met Hans van Breukelen op doel is er voor Nottingham Forest in het seizoen 1982-1983 dan een 5e plaats in de Premier League en het seizoen 1983-1984 is er een zelfs een 3e plaats in de Premier League. 

 • Hoe was het contact ontstaan met Nottingham Forest?

HvB: "Via mijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk was ik onder de aandacht gebracht bij Nottingham Forest omdat Peter Shilton vertrokken was naar Southampton. Hoofdscout en ex-keeper Alan Hill heeft mij verschillende malen bekeken en manager Brian Clough geadviseerd om mij te nemen”.

Vorig jaar was ik nog bij Forest en kwam ik Alan weer tegen. Toen vroeg ik hem waarom hij toen dacht dat ik geschikt was om Peter Shilton op te volgen? Zijn antwoord was kort en helder: your presence, vrij vertaald: je uitstraling.

 

 • Waren er nog meer clubs in Nederland of het buitenland die u wilde vastleggen op dat moment?

 HvB: "Ja PSV, maar dan voor een jaar later. Manager Ben van Gelder zei tegen mij na de laatste wedstrijd die ik voor FC Utrecht speelde tegen PSV: "wacht met tekenen, eind van dit seizoen kom ik bij je terug”.

        

 • De periode dat u naar Engeland ging was Nottingham Forest echt de top in de Premier League. Dat moet wel een geweldig gevoel hebben gegeven dat die club u benaderde?

HvB: "Zeker, ik voelde mij vereerd en voelde dat ik klaar was voor een overstap. Bovendien kon FC Utrecht door mijn verkoop 'de club redden'. Het kwam voor FC Utrecht en mij op een juist moment”.

 • Wat was het verhaal van de club Nottingham Forest wat u overtuigde om deze stap naar Engeland te maken op voor u dan toch nog vrij jonge leeftijd?

HvB: "Nottingham Forest hoefde mij niet te overtuigen, ik wilde deze kans met open armen aanpakken. Het Engelse voetbal had mij altijd al aangetrokken vanwege de ongelooflijke beleving in de stadions en de wijze van journalistieke benadering, hetgeen ik later ervoer bij de contacten met supporters”.

 

 • Er was wel een grote naam die u als keeper moest vervangen namelijk Peter Shilton, die grote successen met Nottingham Forest had bereikt. Gaf dit een extra druk voor u of eerder meer motivatie?

HvB: "Ik heb bij mijn komst in een interview gezegd, dat het heel moeilijk, misschien wel onmogelijk was om Peter Shilton te vervangen, maar dat ik mijn stinkende best ging doen. Ik had toen het geluk dat ik de 2e of 3e wedstrijd een penalty van Luther Blisset tegen wist te houden en Shilton had in zijn hele carrière nog nooit een strafschop gestopt. Toen zei men: hij is niet zo goed als Shilts, maar hij kan wel strafschoppen stoppen, we wonnen die wedstrijd tegen Watford FC met 1-0. Uiteraard iedereen blij en ik in het bijzonder”.

 

 • Het seizoen 1983-1984 treft u in de 2e ronde PSV in het UEFA Cup en verslaat uw toekomstige club. Met Nottingham Forest komt u dan tot de halve finale waarin RSC Anderlecht dan over 2 wedstrijden te sterk is.

HvB: "Tegen PSV heb ik alleen in Eindhoven kunnen spelen. Ik brak daarna mijn kuitbeen. Tegen RSC Anderlecht uit 'zijn we genaaid.' De Spaanse scheidsrechter was omgekocht!! Dat is 12 jaar later(!) ook bewezen. Dat voelde ik al tijdens de wedstrijd en heb dat ook direct na het verlies geroepen. Het staat nog in kranten van die tijd, het ergste is, dat er ons een finale door de neus mee geboord is”.

 

 • Als u terugkijkt op 2 seizoenen Nottingham Forest dan heeft u daar toch op zeer goed en hoog niveau gespeeld die 2 seizoenen?

HvB: "Ik kijk er met veel plezier en ook met trots op terug, terwijl ik daar ook 2 behoorlijke blessures heb opgelopen. Ook heb ik mij daar verder kunnen ontwikkelen als doelman. De waardering was groot en men vond het jammer dat ik al na 2 jaar vertrok. Het leven was ook mooi in Engeland”.

Overstap naar PSV 

PSV benadert dan Hans van Breukelen ingaande het seizoen 1984-1985 om eerste keeper te worden in Eindhoven. Van Breukelen is op dat moment keeper in de Premier League van Nottingham Forest en in die periode is die club top in de Premier League. Bij PSV groeide van Breukelen uit tot een legende

 

 • Wat overtuigde u om voor PSV te kiezen als u eigenlijk op dat moment in de top van de Engelse Premier League speelde, wat was het verhaal van PSV, hun perspectief en plannen?

HvB: "Ik wilde graag een prijs winnen en vaste keeper van het Nederlands Elftal worden. Door bij PSV te gaan spelen, vergrootte ik die kansen. Daarbij had ik PSV altijd al een mooie club gevonden en Jan van Beveren was mijn idool als doelman. In zijn voetsporen kon ik gaan treden. Uit het 4-jarige contract van PSV sprak ook vertrouwen naar mij uit”.

 

 • Wanneer u dan voor PSV wilde uitkomen was de club Nottingham Forest bereid om u een overstap naar Eindhoven te laten maken, verliep dat soepel?

HvB: "Nee, het verliep niet soepel. Mijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk was naar Engeland gekomen om het contract met Forest open te breken en te verlengen, op verzoek van manager Brian Clough. Ger vertelde mij dat PSV mij graag wilde contracteren. Dat hebben wij toen ook eerlijk bij Clough aangekaart. Hij antwoordde dat hij zich niet onder druk liet zetten. Ik heb hem aangegeven dat als hij mij bij iedere interland vrij zou geven om voor Oranje te spelen en hij mij een aanbod zou doen, ik ook graag zou blijven. Maar hij liet zich niet onder druk zetten en tot onze verbazing liet hij weten dat ik voor een bepaald transferbedrag kon vertrekken. Hij had 700.000,-- gulden aan FC Utrecht betaald en vroeg aan PSV 850.000, - gulden.

Wat opmerkelijk in dit verhaal is: als je in Engeland voor een andere club tekent, moet je direct vertrekken. Dat wilde ik niet, want ik wilde het seizoen afmaken. Tot ieders verbazing gaf hij toestemming. Toen hij voor de UEFA-Cup wedstrijd tegen Celtic bekend maakte dat ik na een blessure weer zou spelen en aan het eind van het seizoen weer zou terugkeren naar Nederland, ontstond er wel de nodige commotie. Hij heeft mij later nog geprobeerd om Karen en mij over te halen toch een nieuw contract voor hem te tekenen”.

 

 • Uw keuze voor PSV had ook te maken om zo goed in beeld te zijn voor het Nederlands elftal?

HvB: "Da's duidelijk, in die tijd waren de regels anders en als Forest een wedstrijd moest spelen, mocht ik niet weg. Het was zo van ik betaal jouw salaris, dus ik beslis”.

 

 • Wanneer u bij PSV begint liggen er genoeg uitdagingen. De club had na het landskampioenschap en de UEFA Cup van het seizoen 1977-1978 geen prijzen meer behaald, met de selectie waar u bij kwam zag u uitdagingen om eindelijk prijzen voor PSV te behalen?

HvB: "Bij PSV was ik gekomen om een landskampioenschap mee te maken, een KNVB Beker te winnen en vaste keeper van het Nederlands elftal te worden en een eindronde met Oranje mee te maken. Ik barste van de ambities”.

Teleurstellende start

Wanneer Hans van Breukelen bij PSV dan begint in het seizoen 1984-1985 is Jan Reker de hoofdtrainer en zijn assistent Guus Hiddink. De selectie bestond ondermeer uit de namen, Pim Doesburg, Ernie Brandts, Jan Heintze, Glenn Hysén, Adick Koot, Huub Stevens, Berry van Aerle, Piet Wildschut, Willy van de Kerkhof, Ton Lokhoff, Michel Valke, Frans van Rooij, Kenneth Brylle, Jurrie Koolhof, Hallvar Thoresen en René van der Gijp (vd Gijp kwam later in het seizoen over van KSC Lokeren). Het seizoen van PSV begint uitstekend met winst in Eindhoven van het eigen Townsend Thoresen toernooi. Deelnemers zijn Club Brugge, Atletico Madrid en Ajax.

PSV wordt winnaar van het thuis toernooi door Club Brugge met maar liefst 8-0 te verslaan en in de finaleronde te winnen van Atletico Madrid met 2-0.

-In de Eredivisie wint PSV 2x van Ajax, maar strooit veel met de punten door maar liefst 14x gelijk te spelen en zo uiteindelijk teleurstellend 2e wordt in de Eredivisie.

-In het KNVB Beker toernooi wordt Ajax over 2 wedstrijden in de 3e ronde uitgeschakeld. Na dan daarna in 2 wedstrijden MVV Maastricht te hebben verslagen volgt de halve finale tegen de oude club van Hans van Breukelen FC Utrecht. In Utrecht blijft het 0-0. In Eindhoven is het PSV tegen keeper Jan-Willem van Ede. 2 kansen van FC Utrecht zijn 2 goals en PSV komt uiteindelijk tot 2-2. Waar letterlijk vele door de supporters al getelde schoten van PSV tellen als een doelpunt is het de FC Utrecht keeper van Ede die de dag van zijn leven had. Letterlijk de moeilijkste schoten houdt hij tegen, hij keert alles. Als er dan in de verlengingen niet gescoord wordt verliest PSV teleurstellend de penalty reeks.

-Europees verslaat PSV in de eerste ronde FC  Vorwärts Frankfurt/Oder en in de tweede ronde is het thuis en uit 0-0 tegen Manchester United. In de verlengingen wordt PSV dan in Manchester uitgeschakeld door een gegeven penalty die wordt benut door Gordon Strachan 1-0.

 • Als u het eerste seizoen van u bij PSV terugkijkt, kun je dan zeggen een net niet seizoen? Europees valt het net verkeerd in de 2e ronde en in de KNVB Beker is het in de halve finale de dag van Jan Willem van Ede. In de Eredivisie was PSV niet stabiel genoeg waar de grote wedstrijden gewonnen worden strooit PSV met de punten tegen veel tegenstanders. Was dit een domper voor u?

HvB: "Is een understatement. Ik was zwaar teleurgesteld en gefrustreerd tegelijk. Heb toen bij manager Kees Ploegsma ook aangegeven dat als we 'op deze manier zouden doorgaan' het niets zou worden met PSV en als er geen veranderingen zouden komen, ik het liefst zou teruggaan naar Engeland. Kees had mij toen verzekerd dat er verbeteringen zouden komen: dat jaar werd Ruud Gullit gecontracteerd en daarna zijn we naar het team van 1988 toegegroeid. Mede dankzij het trio Ruts, van Raaij en Ploegsma”.

 

 • Hoe was het om met keeper Pim Doesburg bij PSV samen te mogen werken? 

HvB: "Does was een wereldgozer en goede collega. Ook heerlijk fanatiek en wilde mij altijd onder druk zetten. Ik weet nog dat hij mij bij de eerste training van PSV zei: "je denkt toch niet dat ik zomaar de goal uit ga”.

 

 • De overgang van dan reservekeeper van PSV Hans Segers naar Nottingham Forest, was dat mede op advies van u?

HvB: "Ja, dat klopt. Hans viel na mijn komst tussen wal en schip. Toen heb ik hem aanbevolen bij Forest. Daar mocht hij komen voor een proefperiode en daar heeft hij de mensen van Nottingham Forest weten te overtuigen. Hans had het waargemaakt en daarna een prima carrière gehad in Engeland”.

 

Eindelijk landskampioen 

Het seizoen 1985-1986 is er dan de grote ommekeer voor PSV en het begin van de tweede succesperiode in de clubgeschiedenis. Voorzitter Jac Ruts en Manager Kees Ploegsma willen dan eindelijk succes met PSV en hoog inzetten met de komst van Hans Kraay sr. De selectie wordt dan versterkt met Ruud Gullit (van concurrent Feyenoord), Erik Gerets, Rob Mc Donald en later in het seizoen Frank Arnesen. Eindelijk is er weer een landstitel voor PSV sinds 1978. Overtuigend wordt PSV 1e met de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagels in Eindhoven die met 8-2 werd gewonnen. Eindelijk succes voor PSV en haar supporters.

Rode kaart 

Een smet op het seizoen was natuurlijk de rode kaart voor Ruud Gullit in het tweeluik tegen de Luxemburgse dwerg Avenir Beggen. Een zeer zwaar bestrafte overtreding waar PSV, dat uit al had gewonnen van de Luxemburgers en thuis ook al ruim voorstond, twee seizoenen last van zou hebben. 

 • Heeft PSV niet overwogen om in beroep te gaan, als je die beelden terugkijkt is er weinig opzet van Gullit in zijn actie?

HvB: "Niet dat ik weet. Bovendien: dat had toch geen zin, ook al in die tijd”.

 

 • Het seizoen 1985-1986 verliest PSV over 2 wedstrijden dan in de 2e ronde van het UEFA Cup toernooi van Dnjepr Dnjepropetrovsk, hoe anders was het geweest met Ruud Gullit erbij? 

HvB: "Dat zullen we nooit weten, maar bij Dnjepr speelde een zekere Oleg Protasov, aardig spitsje”.

Ontslag Hans Kraay sr 

Het seizoen 1986-1987 bouwt PSV hard door aan zijn selectie en versterkt zich met spelers van de concurrentie, Ronald Koeman en Gerald Vanenburg van Ajax en Ivan Nielsen van Feyenoord. PSV wordt overtuigend kampioen met 6 punten voorsprong op Ajax in het dan nog twee punten systeem voor een overwinning.

 

 • Dit seizoen was Hans Kraay sr trainer met Guus Hiddink als assistent-trainer. Toen Kraaij sr werd ontslagen in maart 1987 nam Guus Hiddink het over en maakte het seizoen af. Guus Hiddink dan als hoofdtrainer van PSV, zijn aanpak werkte dat direct en bracht dat een bepaalde strijdwijze bij PSV?

HvB: "Kraay sr was ontslagen. Mede op advies van enkele spelers is het bestuur door gegaan met Guus Hiddink, nadat duidelijk werd dat de keuze van het bestuur, zijnde Rinus Michels, niet haalbaar was”.

Europees in het Europacup 1 toernooi loot PSV in de 1e ronde dan Bayern München en moest helaas het stellen zonder Ruud Gullit door zijn nog openstaande schorsing van een seizoen eerder. In Eindhoven is er een 0-2 verlies door 2 doelpunten van Reinhold Mathy in de 79e en 89e minuut. De return kan PSV de opgelopen schade van de thuiswedstrijd niet meer herstellen en blijft steken op 0-0 en zo is het Europacup 1 toernooi direct in de 1e ronde al voorbij.

Het seizoen is verder beroemd door twee gebeurtenissen.

 

 • Affaire 1; het polletjes incident, dit kun je nu positief terug kijken en zeggen Hans van Breukelen werd tóch maar wél voor de 2e keer landskampioen en klaar.

HvB: "Dat was een (anti)climax in een jaar waarin ik voor mijn gevoel achtervolgd werd door Cruyff en zijn vrienden van de pers: Stanley Menzo moest namelijk in Oranje, en daar stond ik. Voelde mij daardoor opgejaagd en ging ook meer fouten maken door 'ook mee te gaan voetballen', niet mijn sterkste punt. Dat leidde tot het passeren voor Oranje op 29 april van dat jaar. Michels had er ook geen vertrouwen meer in, achteraf is dit het keerpunt in mijn carrière geweest. Dieper kon ik niet zakken”.

 

 • Affaire 2; verder was er het vertrek van Ruud Gullit naar AC Milan en de affaire met Hans Kraay sr die veel voor PSV had gedaan en niet prettig vertrok, hoe heeft u dit beleefd met Gullit en Kraay sr? 

HvB: "Ik stond achter Gullit. De sfeer was naar de knoppen, veel spanning en ongenoegen. Kraay sr heeft inderdaad veel voor PSV betekend d.m.v. goede aankopen, maar ik vond het logisch dat hij vertrok”.

 

 • Tot slot over dit seizoen; twee en een half seizoen was René van der Gijp medespeler bij u bij PSV. Van der Gijp kon weergaloos zijn of dramatisch. De beleving van sport bedrijven was voor van der Gijp toch totaal anders dan voor u, botste dit wel eens? 

HvB: "Zekers, maar ook wel veel gelachen met hem”.

 

Triple voor PSV 

Het gouden seizoen van PSV 1987-1988; landskampioen, winnaar KNVB Beker en de winst van de Europa Cup 1.

Het vertrek van Ruud Gullit, Jurrie Koolhof, René van der Gijp en Michel Valke werd opgevangen met nieuwelingen als Sören Lerby, Wim Kieft, Anton Janssen, Hans Gillhaus en de terug van verhuur aan FC Antwerp gekeerde Berry van Aerle. De Eredivisie is PSV dan onhoudbaar en al vroeg in het seizoen is duidelijk dat dat de 3e landstitel op rij naar Eindhoven zou gaan. De KNVB Beker wordt ook veroverd nog voor dat de finale van de Europa Cup 1 wordt gespeeld.

 • Hoe was het om zo overtuigend sterk te zijn in dit seizoen, dit team was een enorme gesmeerde eenheid?

HvB: "Het klopte allemaal. Enorm gedreven professionals die veel van elkaar eisten en een trainersstaf die dat perfect managende. Hoofdtrainer Guus Hiddink en zijn assistent-trainer Hans Dorjee vormden een perfect duo en dat paste perfect bij deze ambitieuze spelersgroep”.

De Europa Cup 1 was de slagroom op de taart en eindelijk in het zuiden van het land de Europa Cup 1.

 

 • Als je dit toernooi terugkijkt dan begint het met de gouden goal de 3-0 in Eindhoven van Adick Koot tegen Galatasaray.

Wanneer er uit bij Galatasaray dan snel een 2-0 achterstand is was er het gevoel dat het nog fout ging?

HvB: "Nee, daar denk je niet aan. Je bent dan in het nu bezig en gedachten (zeker negatieve) moet je uitbannen. In de rust was er een wissel en waren weer in controle”.

Na de overtuigende overwinning in het tweeluik tegen het Oostenrijkse Rapid Wien in de achtste finale volgt dan de kwartfinale tegen het Franse Girondins de Bordeaux. De wedstrijd wordt spannend na een 1-1 (doelpunt PSV Wim Kieft) in Frankrijk en een spannende 0-0 in Eindhoven is PSV door naar de halve finale waar het Real Madrid treft. Real Madrid wordt in Spanje op 1-1 gehouden door het beroemde doelpunt van Edward Linskens. Hierna is er interview van Ronald Koeman in het blad Sport International. Koeman zou zich uitspreken dat de harde tackle van Hans Gillhaus op Jean Tigana 'grote klasse' vond. Er volgt een schorsing in de terugwedstrijd in Eindhoven tegen Real Madrid.

 

 • Willy van de Kerkhof werd de vervanger voor Ronald Koeman in deze wedstrijd. Hoe was de voorbereiding door deze hectiek rond Ronald Koeman vooraf deze halve finale? 

HvB: "Was wat afleiding, maar die wedstrijd moest toch gespeeld worden en dat hadden we aardig gedaan”.

Hans van Breukelen onderscheidde zich dit seizoen zeer vaak, beroemd is de redding op de inbreng van de Mexicaanse spits Hugo Sánchez. Het publiek keerde zich tegen Sánchez.

 

 • Dit was één van uw beste wedstrijden ooit in uw carrière?

HvB: "Het ging wel aardig en als je de nul houdt als keeper, doe je het altijd goed. Een goede bijdrage aan het behalen van de finale”.

 

De finale PSV-Benfica, voor af interviews dat een overwinning voor altijd is en je moet winnen.

De wedstrijd was niet spectaculair maar ongekend spannend. Uiteindelijk strafschoppen waar u er een paar keer al kort bij zat. Het moment dat Sören Lerby roept ‘’hou er onderhand eens 1 uit’’. Dan Anton Janssen die scoort en dan; Hans van Breukelen de matchwinnaar?

 

 • U sloeg een kruis en de spelers bedolven u, de hoofdprijs voor PSV en met een prachtig seizoen bij PSV de ultieme revanche en wederopstanding van Hans van Breukelen, u ging met de Beker het stadion rond als matchwinnaar?

HvB: "Vooral dankbaar en tegelijkertijd komt een droom uit. Van een geboren verliezer, zoals in een jaar eerder afgeschilderd tot een gemaakte winnaar. Van zero naar hero. Ongekend; ik heb het zeer intens beleefd!"

Het seizoen na de Europa Cup 1 winst is er wederom de landstitel en de KNVB Beker winst. In de Europa Cup is er de overtuigende overwinning op FC Porto en het daarna mist u het tweeluik in de kwartfinale tegen Real Madrid door een blessure.

 

 • Hoe heeft u toen de jonge Patrick Lodewijks gesteund en geholpen? Lodewijks heeft die 2 wedstrijden het geweldig gedaan als uw vervanger. 

HvB: "Patrick heeft zeer zeker goed gespeeld. Het is logisch om je collega te steunen, zeker als hij je vanuit Madrid voor de wedstrijd nog even belt. Ik heb hem toen twee zaken gezegd: hiervoor heb je tot nog toe als keeper alles gedaan om zover te komen, dus een prachtige kans om het te laten zien en ga er vooral van genieten. Niet denken, maar doen!"

 

 • U heeft relatief weinig blessures gehad, maar om dan de kwartfinale tegen Real Madrid te missen is natuurlijk pijnlijk?

HvB: "Het was waardeloos. Zeker omdat het kwam door een zware knieblessure die ik had opgelopen tijdens een zaalvoetbaltoernooi in Duitsland. Helaa,s maar blessures horen bij een voetbalcarrière”.

Pas in de verlenging verloor PSV in de uitwedstrijd van de Spanjaarden met 2-1, het had zomaar nog een keer kunnen gebeuren dat Real Madrid verslagen werd. In Eindhoven was Romario met een bal op de paal dicht bij de winnende.  De wedstrijden om de Europese Supercup tegen KV Mechelen die de Europa Cup 2 hadden gewonnen was u er ook niet bij. Na de 3-0 in de uitwedstrijd was de return in Eindhoven eigenlijk al gespeeld. Zuurder was de finale om de wereldbeker waar PSV in de verlenging in de 119e minuut nog met 2-1 voorstond. Jammerlijk dat de gelijkmaker viel. Ditmaal viel de penaltyreeks niet in het voordeel van PSV. 

 

 • Hoe kwam deze teleurstelling bij PSV aan, want de wereldbeker winnen zou iets bijzonders zijn geweest en zeker als PSV er zó dicht bij was?

HvB: "Ik ervaar dit nog steeds als een grote teleurstelling, mede omdat ik twee keer in de fout ging bij twee hoge ballen en later géén penalty wist te pakken....daar baal ik tot de dag van vandaag van”.

Het seizoen 1989-1990 is er dan na 4 landstitels op rij een 2e plaats in de eredivisie met 1 punt achter Ajax. Romario wordt met 23 doelpunten wel topscorer.

 

 • Terugkijkend op dit seizoen ,waar had PSV het laten liggen in de eredivisie?

HvB: "Dat kan ik je na zoveel jaren niet zeggen. Maar als je 4x kampioen achter elkaar wordt, dan kan er weleens gemakzucht optreden en dat wordt dan keihard afgestraft”.

 

In de Europa Cup 1 is er een formaliteit tegen FC Luzern in de 1e ronde. Daarna de historische wedstrijd tegen Steaua Boekarest, na de 1-0 nederlaag in Roemenië en de 0-1 achterstand in Eindhoven. Juul Ellerman met twee doelpunten en een hattrick van Romario maken deze overwinning van PSV historisch. Wederom is Bayern München in de Europa Cup 1 te sterk over twee wedstrijden. Ditmaal in de kwartfinale, helaas heeft PSV er dan Romario twee keer niet bij. Een goed KNVB Beker toernooi met in de halve finale de winst op Ajax in Eindhoven. De finale wordt gewonnen van Vitesse met 1-0 door een penalty van Stan Valckx.

 

 • Was de KNVB Beker een goedmakertje op een teleurstellend seizoen? 

HvB: "Correct, zo voelde het wel ofschoon ik wel blij was dat ik in de laatste minuut een strafschop van John vd Brom wist te keren”.  

Het seizoen 1990-1991 de landstitel 

Een nieuwe trainer voor PSV aangaande het seizoen 1990-1991 in de vorm van de Engelsman Bobby Robson. Robson begint laat bij PSV dat seizoen nadat hij als bondscoach van Engeland op het WK in Italië actief is geweest en daar tot de halve finale komt. Het seizoen bracht een bijzondere spannende ontknoping waarbij PSV het op de voorlaatste speeldag uit bij FC Groningen ui thanden lijkt te geven door een fors 4-1 verlies. Hierna toch blijdschap nadat Ajax geheel onverwachts verliest op Spangen van SVV Dordrecht '90 met 1-0.

 

 • Hoe was deze uitslag bij de selectie van PSV ontvangen, verbazing, blijdschap?

HvB: " Ik weet nog dat ik geblesseerd op de bank zat en op het scorebord SVV-Ajax steeds zag langskomen. Het bleef maar 1-0 (dankzij een formidabele Joop Hiele), terwijl wij kansloos van Groningen verloren”.

In de kleedkamer zei Bobby Robson: "Jongens, we hebben net een verschrikkelijk auto-ongeluk gehad, maar we zijn nog steeds springlevend. Voordat we met de bus de stad Groningen uit waren, hoorde ik hem snurken!"

 

 • Als u terugkijkt op twee seizoenen Bobby Robson heeft de gentleman er het maximale uitgehaald voor PSV of mocht er eigenlijk Europees meer verwacht worden?

HvB: "Bobby was een geweldige man; een echte vaderfiguur. Ik mocht hem heel graag. Toch denk ik dat zijn voetbalbeleving 'anders was' dan van ons. Hij heeft wel naar behoren gepresteerd”.

Hoofdtrainer Hans Westerhof 

Hans Westerhof is dan de nieuwe aangestelde trainer van PSV. Heel het seizoen is PSV de koploper in de Eredivisie, maar het uiteindelijk gaat het tegen het einde fout. In Eindhoven is er een 1-0 voorsprong op Feyenoord en een zeer discutabele strafschop voor Feyenoord in de 90e minuut die de 1-1 bracht. In Rotterdam staat PSV wederom voor met 0-1 en wederom op het einde valt de 1-1 waar eerder Romario onterecht afgefloten wordt voor buitenspel en zo de zekere 0-2 niet scoort. Dan is er de bommelding in Dordrecht. PSV staat met 0-1 voor en dan is er in de rust de bommelding en de wedstrijd wordt gestaakt. Wanneer PSV later de wedstrijd uitspeelt is er uiteindelijk een 2-2 eindstand en duur puntenverlies. Wanneer het dan uit bij Vitesse voor PSV misgaat is Feyenoord uiteindelijk de landskampioen.

 

 • Als u terugkijkt is dit wel een landstitel die op een niet geheel zuivere manier verloren wordt zou je kunnen zeggen lijkt me?

HvB: "Er zijn dat seizoen een aantal 'momenten geweest' die de doorslag gegeven hebben in het missen van de landstitel. Maar misschien was er meer aan de hand: het klopte ook niet meer in de spelersgroep, veel spanning en ongenoegen en uiteindelijk de fout die ik maak tegen Vitesse. Terugkijkend verdienden wij dat landskampioenschap ook niet, te veel geëmmer, gezeur onderling, te veel energie naar de verkeerde dingen. Wij als spelers hadden dat kampioenschap verkloot, Westerhof werd het aangerekend”.

Het seizoen brengt uiteindelijk de Nederlandse Supercup met een 1-0 overwinning van PSV op Feyenoord. Europees verslaat PSV FK Zalgiris Vilnius in de 1e ronde en AEK Athene in de 2e ronde. In de poulefase in de Champions League met FC Porto, AC Milan en IFK Göteborg wordt er 1 punt gehaald uit bij FC Porto en wordt PSV roemloos laatste.

Het was het laatste seizoen van Romario bij PSV en direct ook voor trainer Hans Westerhof die dan voor 1 seizoen naar de jeugdopleiding van PSV ging. 

 

 • Als je terugkijkt was de magie van Romario bij PSV uitgewerkt en was dat ook mede oorzaak van het verlies van de landstitel? 

HvB: "De magie was uitgewerkt omdat wij als spelersgroep anders met hem om hadden moeten gaan. Dat zeg ik nu, omdat óók ik tijdens dat seizoen vaak van Romario gebaald had. We wisten allemaal dat hij ons kampioen kon maken, maar wij hebben hem dat goede gevoel niet over kunnen brengen. I.p.v. daarvan liepen we vooral tegen hem te zeiken, dat hij meer moest doen (ik inclusief).  Logisch ook dat hij aan het eind van dat seizoen weg wilde”.

Hoofdtrainer Aad de Mos 

Aad de Mos wordt dan de nieuwe trainer van PSV ingaande het seizoen 1993-1994 en heeft bij zijn aantreden de uitspraak garant te staan voor succes. Iets wat hij bij heel zijn PSV-periode mee zal dragen. Twee bepalende spelers die lang gezicht gaven aan PSV zijn dan vertrokken uit Eindhoven, Romario en Gerald Vanenburg.  Aad de Mos versterkt PSV dan met Nii Lamptey, Erik Meijer, Klas Ingesson, Edwin van Ankeren, Jerry de Jong, Tom van Mol en later in het seizoen met Jan Wouters. 

De Mos eindigde teleurstellend in de eredivisie op de 3e plaats op 10 punten achter Ajax. Europees kan PSV een 2-1 uitnederlaag tegen het Duitse Karlsruher SC niet herstellen in Eindhoven en is het in de UEFA Cup in de 1e ronde al uitgeschakeld.  De KNVB Beker eindigde voor PSV in de kwartfinale uit bij NAC Breda waar in de verlenging met 1-0 wordt verloren. Einde van het seizoen 1993-1994 is dan het moment wanneer dan Hans van Breukelen stopt bij PSV en zijn actieve voetbalcarrière.

 

 • Wanneer wist u dat het klaar was, want in februari 1994 gaf u PSV het signaal dat u einde van het seizoen 1993-1994 zou stoppen? Een sportman die zó voor zijn voetbalcarrière geleefd had stopt met iets waar hij op dat moment heel zijn leven mee bezig is geweest, wat gaf u de doorslag dit besluit?

HvB: "Ik was er voor mijn gevoel wel klaar mee. Kon het fysiek allemaal nog wel opbrengen, maar mentaal werd het steeds moeilijker. Dat kwam natuurlijk ook doordat we dat seizoen slecht presteerden. Ik vond de manier waarop PSV onwaardig. Bovendien zag ik het niet zitten om nog een jaar met De Mos te werken”.

 

 • Uw club carrière als keeper, hoogte- en dieptepunten, het heeft u wel gevormd in de man die u nu bent? Een strijder.

HvB: "Heb mijn vak door schade en schande geleerd, als hobby begonnen en altijd zeer intens beleefd. Met andere woorden, verlies heb ik persoonlijk mij zelf aangetrokken en daardoor was ik niet makkelijk voor mijzelf en mijn omgeving. Succes heb ik gevierd alsof ik op een roze wolk zat, samen met mijn omgeving. Mijn vrouw, kinderen, ouders, familie, vrienden en natuurlijk supporters”.

 

 • Heeft u in uw PSV-periode eerder ooit overwogen om elders naar een andere club te gaan, want u bent erg lang 1e keeper van PSV geweest?

HvB: "Er was een aanbieding uit Japan in 1993. Na goed overleg thuis, niet gedaan. Nadat ik in 1994 stopte, vroeg Louis van Gaal mij tijdens de wedstrijd Nederland-België op het WK in Amerika of ik nog een jaar bij Ajax op de bank wilde zitten achter Edwin van der Sar maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt”.

 

 • U woonde in Leende en sloot u ook aan bij de plaatselijke bevolking, was het totaal plaatje belangrijk voor u bij PSV om zolang te blijven? 

HvB: "Leende en Brabant hebben wij altijd als 'een warm bad' gevoeld. Ook de ondernemersgeest, het samenwerken en het gunnen, spreken mij als karaktereigenschappen nog steeds aan. Net als dat PSV die familiaire professionele club zal blijven”.

Nederlands elftal

In de carrière van Hans van Breukelen speelt het Nederlands elftal ook een belangrijke bijdrage in zijn hoogtepunten van zijn carrière. Het debuut van Hans van Breukelen was op 11 oktober 1980 Nederland-West Duitsland 1-1. Met 2x deelname aan een EK eindronde 1988 en 1992 en de WK van 1990 komt van Breukelen uiteindelijk uit op 73 interlands. Het begint niet direct goed want de WK eindronde van 1982 in Spanje wordt niet behaald. Verder lijkt Nederland dan zich wel te plaatsen voor het EK eindronde van 1984 in Frankrijk. Waar van Breukelen in de kwalificatiewedstrijden begint als keeper is het Piet Schrijvers die in de beslissende fase op doel staat. Nederland lijkt zich dan te plaatsen met een 5-0 overwinning op Malta. Vier dagen later wint Spanje met 12-1 van hetzelfde Malta. Spanje kwam zo op een gelijk doelsaldo en ging naar het EK op basis van het gemaakte aantal doelpunten ( 24 tegen 22). Dan is er ook nog het gemiste WK van 1986 in Mexico. België en Nederland spelen onderling een tweeluik voor de beslissing van deelname aan het WK. Uit in Brussel is er al in de 4e minuut een domme rode kaart voor Wim Kieft. Oranje verliest dan met 1-0 door een doelpunt van Franky Vercauteren in de 20e minuut. In Rotterdam lijkt het Nederlands elftal het recht te zetten door goals van Peter Houtman in de 60e minuut en Rob de Wit in de 72e minuut voor de beslissende 2-0. Het is dan op dat moment PSV-speler Erik Gerets die een voorzet geeft op de ingevallen Georges Grūn die dan de 2-1 maakt in de 85e minuut en zo Nederland uitschakelt. Wéér gaat Nederland sinds het WK van 1978 in Argentinië niet na een eindtoernooi.

 

 • Hoe kijkt u terug op de periode van deze drie gemiste eind toernooien? 

HvB: "In 1982 was ik medeverantwoordelijk voor het ontbreken, door de vrije trap van Michel Platini (in mijn hoek). Dan die 12-1 van Spanje op Malta voelde enerzijds als genaaid en anderzijds als een nachtmerrie want we gingen niet naar het EK 1984. De kopbal van Grūn in 1985, heeft mij nog tijden achtervolgd. Wat had ik daar een enorm kloten gevoel aan over gehouden. Daarvoor was ik niet teruggekomen naar Nederland”.

 

 • Dat u gepasseerd werd door bondscoach Kees Rijvers tegen het einde van de kwalificatie voor de eindronde van 1984 voor Piet Schrijvers, hoe heeft u dat ervaren?

HvB: "Dat kwam door mijn blessure die ik in Engeland opgelopen had. Een logische beslissing van Bondscoach Rijvers, die juist alle vertrouwen in mij had. Hij heeft mij zelfs nog aanvoerder van Oranje gemaakt”.

 

 • In uw beginperiode bij het Nederlands elftal heeft u nog al wat bondscoaches gehad, Jan Zwartkruis, Rob Baan, Kees Rijvers, Rinus Michels en Leo Beenhakker. Zij allen slaagde er niet in zich te plaatsen voor een eindtoernooi in de periode 1980 tot 1986. Als u terugkijkt zijn er verkeerde keuzes gemaakt? 

HvB: "We zaten in die fase in een transitie, de gouden jaren 70-generatie moest vervangen worden. Dat is met hobbels gegaan. Het had dus met kwaliteit en ervaring te maken”.

 

 • Na uw vervelende affaire in 1987 'het polletje incident' gaan er geluiden rond om dan Stanley Menzo of Joop Hiele eerste keeper te maken van het Nederlands elftal. Het zijn dan uw vrouw en aanvoerder Ruud Gullit die u overtuigen er vol voor te gaan en weer te laten zien dat u de absolute nummer één keeper bent voor het Nederlands elftal. U hervond zich fantastisch en de rest is geschiedenis. Dit positieve kantelpunt moet u gesterkt hebben voor het leven lijkt me?

HvB: "Het is vooral mijn vrouw Karen geweest die mij 'anders heeft doen laten denken'. Haptonoom Ted Troost (op advies van Ruud Gullit) heeft mij het laatste zetje gegeven. Zoals eerder aangegeven, dat jaartje heeft mij als mens gevormd en bevestigd dat er altijd een weg is om terug te komen”.

 

 • Dan is er de derde periode Rinus Michels als bondscoach en eindelijk plaatsing voor een eindtoernooi en de absolute hoofdprijs winnaar van het EK 1988. Kunnen we zeggen dat het nu eindelijk eens goed viel voor Nederland. Bijvoorbeeld de wedstrijd tegen Ierland dat de broodnodige 1-0 (doelpunt Wim Kieft) uiteindelijk toch nog valt? 

HvB: "Als je naar dat toernooi kijkt, heeft het zeker meegezeten. Geluk hoort erbij en het is mooi als het jouw kant uitvalt. Toch geloof ik ook, dat met de bereidheid het voor en met elkaar te doen de basis van het succes gelegd is”.

Hoofdrol Hans van Breukelen 

Het is dan wéér Hans van Breukelen die een hoofdrol op eist, nu op het EK van 1988. Onder meer in de halve finale de kraker tegen West-Duitsland waar van Breukelen tegenstander Frank Mill onder de zoden beukt, na een te korte terugspeelbal van Ronald Koeman. Dan is er in de finale de gestopte strafschop van Igor Belanov tegen Rusland. Een prachtige revanche voor van Breukelen met een seizoen waar hij eerst met PSV de triple won en daarna het EK met het Nederlands elftal.

 

 • Dan is er de WK eindronde voor het Nederlands elftal van 1990 in Italië, waar zoveel verwachtingen waren vooraf en het totaal mislukte. Gedoe met bondscoach Thijs Libregts. De roep om Johan Cruijff. Dan uiteindelijk is het Leo Beenhakker die als Bondscoach het Nederlands elftal moet aansturen. Nederland wordt 3e in haar poule met 3 gelijke spelen. De vier beste nummers 3 uit alle poules waaronder Nederland mochten ook door naar de achtste finales. In de 2e ronde is het einde toernooi voor Nederland na het 2-1 verlies tegen West-Duitsland. Hans van Breukelen keept een fenomenale wedstrijd, maar Nederland stond met legen handen. Hoe zou u dit toernooi samenvatten?

HvB: " De opstelling was hetzelfde (als tegen Egypte), maar een andere instelling en wij konden daar als spelers en staf geen verandering in brengen. Een gemiste kans met zo'n generatie spelers”.

 

 • Het EK van 1992 in Zweden. De halve finale 2-2 tegen Denemarken wanneer Nederland uitgeschakeld wordt na strafschoppen. Kunnen we hier zeggen dat Nederland nogmaals een EK had kunnen eigenlijk moeten winnen? De vierde periode van Rinus Michels als bondscoach, waar ging het mis?

HvB: "Ja, daar hadden we het toernooi kunnen winnen. Was het onderschatting tegen Denemarken? Waarom werden afspraken in het veld niet nagekomen? Waarom stopte ik geen strafschop?"

 

 • Hoe kijkt Hans van Breukelen terug op zijn carrière als profvoetballer/keeper bij zijn clubs en het Nederlands elftal?

HvB: "Als een bevoorrecht mens en met gepaste trots”.

Carrière na het voetbal

Hans van Breukelen zal na zijn actieve voetbalcarrière directeur technische zaken zijn bij FC Utrecht beginnende in 1997 voor een periode van 3 jaar. In juli 2010 tot 2016 is er dan een 1e periode voor van Breukelen als lid van de raad van commissarissen van PSV. Van Breukelen was verder zelfstandig ondernemer bij HvB Management en directeur van Sport&Technology. De periode juli 2016 tot augustus 2017 is van Breukelen technisch directeur bij de KNVB. Van Breukelen was 13 maanden in functie als technisch directeur. "Ik vertrek met een goed gevoel, omdat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om onze doelstellingen te realiseren", zegt van Breukelen. Maar ik blijf zelfkritisch. Het is mij onvoldoende gelukt om mijn - en onze - ambities waar te maken. Daaruit trek ik mijn conclusies”.

In 2019 keert Hans van Breukelen terug bij PSV in de raad van commissarissen. 

Erelijst

 • 1x Europacup 1
 • 6x Landskampioen 
 • 3x KNVB Beker 
 • 1x Nederlandse Supercup 
 • 1x Europees Kampioen

Individuele prijzen 

 • Nederlands keeper van het jaar: 1987, 1988, 1991, 1992
 • UEFA Europees Kampioenschap Team van het Toernooi:1988
 • Wereld keeper van het jaar: Zilver Bal 1988
 • Wereld keeper van het jaar: Bronzen Bal 1992

Lid van verdienste 

PSV benoemde Hans van Breukelen in oktober 2016 tot lid van verdienste 

Over Hans (door de auteur)

Hans van Breukelen een bijzonder persoon, die vol voor zijn sport leefde. Intens zou je wel kunnen zeggen. Een open man die gedurfd vertelde dat zijn 1e vrouw hem groots steunde in de zwaarste periodes en hem hielp zijn steun en toeverlaat was. Het verlies van zijn vrouw in een relatie van 36 jaar ook deelde. Openlijk sprak over het geloof en de dood. Een nieuwe liefde hem weer een nieuwe wending in zijn leven gaf. De voetbalcarrière van Hans van Breukelen gaf hem levenslessen en nam dit de rest van zijn leven mee, je kunt wel zeggen gesterkt als persoon en mens. Van Breukelen brengt in meetings gesprekken zijn ervaringen bij de mensen. Hans van Breukelen, een man die warm is en puur en vol beleving zit. Dank aan Hans van Breukelen om zo open een interview te mogen houden.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

 

Laatst bijgewerkt : 13 apr 2021 - 15:26