Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: André Ooijer

Oude glorie: André Ooijer

21 apr 2021 - Door: MD

André Ooijer wordt geboren in Amsterdam op 11 juli 1974. Als 5-jarige begon hij te voetballen bij de amateurclubs ASC SDW en AVV SDZ uit Amsterdam. Vervolgens is er een overstap naar de jeugd van Ajax tijdens het seizoen 1986-1987. Het seizoen 1993-1994 zit Ooijer bij de selectie van het 1e elftal van Ajax, maar komt daar dan niet tot speelminuten.

FC Volendam 

Het seizoen 1994-1995 wordt Ooijer verhuurd aan FC Volendam dat dan uitkomt in de Eredivisie. Onder trainer Wim Rijsbergen is er dan voor FC Volendam een verdienstelijke 11e plaats in de Eredivisie. Ooijer komt tot 32 optredens in de Eredivisie en scoort daarin 4 doelpunten voor FC Volendam. Met FC Volendam bereikt Ooijer het seizoen 1994-1995 dan de KNVB Beker finale, die helaas verloren wordt van Feyenoord. 

Roda JC 

Na 1 seizoen bij FC Volendam zouden er wederom geen speelminuten zijn in het vooruitzicht voor Ooijer in het 1e elftal van Ajax. Zo komt er dan een vertrek uit Amsterdam door interesse van het Limburgse Roda JC. De Limburgse club uit Kerkrade wilde Ooijer graag inlijven en bood hem een basisplaats aan in het 1e elftal. Ooijer sprak zich hier over uit, "het was best een grote stap om naar Limburg te gaan. Ik was voor het eerst onder de hoede van mijn ouders weg. Toen kwam het internet en de telefonie net opzetten, Limburg leek wel de andere kant van de wereld".  

Seizoen 1995-1996 onder trainer Huub Stevens is er voor Roda JC een 4e plaats in de Eredivisie. Ooijer kwam tot 23 wedstrijden waarin hij 1 doelpunt scoorde. (Eddy Achterberg vervangt Huub Stevens en vervolgens wordt dan Martin Jol de nieuwe trainer en die maakt het seizoen af). Seizoen 1996-1997 is er onder trainer Martin Jol voor Roda JC een 6e plaats in de Eredivisie. Ooijer kwam tot 33 wedstrijden waarin hij 2 doelpunten scoorde. Seizoen 1997-1998 onder trainer Martin Jol zijn er voor Ooijer nog 19 wedstrijden en 6 doelpunten tot de winterstop. De carrière van Ooijer kreeg in Limburg een boost en hij bleek een multi-talent te zijn en was inzetbaar op verschillende posities binnen het veld. Het hoogtepunt voor Ooijer bij Roda JC was winst van de KNVB Beker seizoen 1996-1997 door in de finale SC Heerenveen met 4-2 te verslaan. In de winterstop seizoen 1997-1998 is de ontwikkeling van Ooijer zodanig gevorderd dat er dan een transfer van Roda JC  naar PSV plaatsvindt.

De eerste periode bij PSV

In Eindhoven bij PSV zien ze de stappen die Ooijer maakt als voetballer. PSV legt Ooijer dan een contract voor en er volgt een overstap naar Eindhoven. PSV nam Ooijer over van Roda JC voor het bedrag van €450.000,--. Ooijer sprak zich hier over uit, "bij FC Volendam en Roda JC werd ik beoordeeld op 8 van de 10 dingen die ik goed deed, bij PSV op 2 van de 10 dingen die ik niet goed deed, dat was even wennen".

De beginperiode van Ooijer bij PSV zijn er regelmatig blessures zodat hij regelmatig wat wedstrijden miste. In de eerste periode van Ooijer bij PSV zijn Dick Advocaat, Bobby Robson, Erik Gerets en Guus Hiddink zijn trainers. De prijzen voor Ooijer bij PSV zijn er in overvloed:

  • 5x Landskampioen de seizoenen 1999-2000, 2000-2001, 2002-2003, 2004-2005, 2005-2006
  • 1x KNVB Beker seizoen 2004-2005
  • 3x Johan Cruijff Schaal 2000, 2001, 2003

Het seizoen 2004-2005 is voor PSV en Ooijer een absoluut topseizoen. Winnaar van de Nederlandse dubbel en de halve finale van de Champions League waar AC Milan over 2 wedstrijden PSV pijnlijk uitschakelde. Terugkijkend op het tweeluik tegen AC Milan had PSV de kansen op een uit doelpunt in Italië absoluut gehad, maar niet gemaakt en dat brak een uiteindelijke finale plaats op. Ooijer maakte ook regelmatig een doelpunt voor PSV getuige deze compilatie

Van Eindhoven naar Blackburn

Ingaande het seizoen 2006-2007 vertrekt Ooijer naar de Premier League en gaat daar voetballen bij Blackburn Rovers. Wanneer Ooijer zelf een overeenkomst had met de Engelse club gaat PSV niet direct akkoord. Ooijer meldde zich ziek om dan een breuk te forceren. Door de transfer geruchten achtte Ooijer zich niet meer in staat om een wedstrijd voor PSV te spelen.

'De club heeft mij pijn gedaan', vertelde Ooijer op weg naar Blackburn. 'Ik heb geen zin om een mes in iemands rug te steken. Maar de situatie was voor mij onwerkbaar geworden'.

Het punt was volgens Ooijer dat PSV na een dienstverband van 8 jaar een te hoge transfersom vroeg.

Wanneer de transfer uiteindelijk toch rondkomt vertelt Ooijer bij Blackburn, "Ik ben blij dat ik hier ben en ik kijk er enorm naar uit om hier te voetballen. Het is voor mij een volgende stap in mijn loopbaan en ik denk dat dit voor mij de juiste keuze is. Toen Blackburn interesse toonde, was ik er voor mezelf snel uit. Ik heb van verschillende mensen gehoord dat Blackburn een warme club is en ook Ruud van Nistelrooij heeft me geadviseerd om hier naartoe te gaan". Blackburn-manager Mark Hughes is dolblij met Ooijer. "Tijdens onze zoektocht naar een nieuwe verdediger kwamen we al snel bij André uit. Hij zal met zijn ervaring op het hoogste niveau, van enorme waarde kunnen worden voor onze ploeg ".

Direct na het WK 2006 begon Ooijer niet geheel fit bij Blackburn Rovers aan het seizoen 2006-2007. Zo was er een slecht begin met een moeizame start. Ooijer vertelt; "elke keer na een uur begonnen de pijntjes. Op zo'n moment wil je er niet uit, maar kun je dat eigenlijk beter wel doen". Ooijer vindt dan wat later in Engeland steeds beter zijn draai in de Premier League. Hij begon te wennen aan de Engelse speelstijl en hervond zijn fitheid. Zo wordt hij bij Blackburn Rovers een vaste waarde, en komt tot 20 competitiewedstrijden. Dan slaat in januari 2007 het noodlot toe met een zware blessure van een gebroken kuitbeen en verrekte hij zijn enkelbanden.

Zo zou zijn 1e seizoen 2006-2007 bij Blackburn Rovers er dan opzitten. Op de vraag of Ooijer dan op dat moment heeft getwijfeld om zijn topsport carrière te beëindigen antwoord hij resoluut; "opgeven deed ik dus niet, ik heb me terug geknokt. Na vol gas revalideren kwam ik nog sterker terug ook"!

Onder trainer Mark Hughes eindigt Blackburn Rovers op de 10e plaats. Het tweede seizoen bij Blackburn Rovers is Ooijer basisspeler. Door zijn goede optredens is er in de loop van het seizoen Nederlandse interesse in de dan 33-jarige Ooijer, van onder meer Feyenoord en later ook nog van Ajax en AZ. Onder trainer Mark Hughes eindigt Blackburn Rovers op de 7e plaats en komt Ooijer tot 27 competitiewedstrijden. Het is dan zijn club Blackburn Rovers die de optie in zijn contract licht om nog een derde seizoen bij Blackburn te voetballen. Het seizoen 2008-2009 is Ooijer wederom een vaste waarde en was een belangrijke schakel in de verdediging van de Blackburn Rovers. Onder trainer Paul Ince en later Sam Allardyce eindigt Ooijer bij Blackburn Rovers in zijn derde en laatste seizoen op de 15e plaats. Ooijer speelt in zijn laatste seizoen bij Blackburn Rovers 32 competitiewedstrijden en scoorde hierin 2 doelpunten.

Terug naar Eindhoven

Ingaande het seizoen 2009-2010 komt Ooijer terug bij PSV en ondertekend dan een 1-jarig contract bij PSV. Hij werkte bewust toe naar de ultieme afsluiter van zijn tijd als profvoetballer: deelname aan het WK in Zuid-Afrika. Het seizoen herwon Ooijer pas laat het vertrouwen. In de Eredivisie zijn er 25 wedstrijden voor Ooijer en eindigt PSV als derde achter landskampioen FC Twente en Ajax. 

In de periode tussen 1997 en 2006 had Ooijer al bij PSV gespeeld en in zijn tweede periode liep zijn éénjarig contract in de zomer van 2010 af. Ooijer vertelt; "ik wilde eigenlijk gewoon die 10 jaar volmaken. Dan ben je officieel een clubicoon, net als mijn schoonvader Willy van de Kerkhof". Ooijer trok in februari dat seizoen al aan de bel bij PSV-hoofdtrainer Fred Rutten. Die zei; "het komt wel goed, maak je niet druk". PSV besloot echter om de verbintenis per 1 juli dan formeel op te zeggen. Ooijer ging weer naar trainer Rutten toe en vroeg wat er aan de hand was, de gang van zaken. Rutten zei; "dat is een formaliteit, dat moet gebeuren, maar we komen er nog op terug bij je, maak je niet druk". Aan het einde van het seizoen was er dan nog geen duidelijkheid. Ooijer vertelt; "we speelden de laatste thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Ik wilde voor die wedstrijd weten waar ik aan toe was. Als ik weg zou gaan, wilde ik via de voordeur weg met een mooi afscheid". 

"We verlengen je contract niet"

Toen het seizoen eenmaal voorbij was en het WK in Zuid-Afrika naderde, wist Ooijer echter nog steeds niet waar zijn toekomst lag. De Amsterdammer besloot toen zelf actie te gaan ondernemen. "Ik ben gaan bellen en toen hebben ze me uitgenodigd voor een gesprek in het stadion, met Fred Rutten en Jan Reker dan de algemeen directeur van PSV. Rutten zei toen heel droog tegen me: we verlengen je contract niet. Nou, mijn wereld stortte in. Hij zei daarover; ‘’ je verdient te veel en je kan geen 3 wedstrijden meer in de week spelen. Het feit was dat ik al veel salaris had ingeleverd toen ik terugkwam uit Engeland". De emoties liepen vervolgens hoog op bij Ooijer. Ik zei; ‘’wat is dit voor naaistreek? Dat sloeg bij mij zó in. Ik ben opgestaan en weggegaan, anders had ik ze een blauw oog geslagen. Ik heb niets meer van PSV gehoord of vernomen daarna. Op het WK, toen tegen Brazilië in de kwartfinale (Ooijer moest op het laatste moment de geblesseerde Joris Mathijsen vervangen) heb ik wel laten zien dat ik nog kon voetballen". Het deed Ooijer pijn dat hij nooit afscheid heeft kunnen nemen van het PSV-publiek.

Ajax

Na de WK-toernooi wilde Ooijer eigenlijk stoppen, maar toen klopte dan Ajax-trainer Martin Jol aan. Ooijer vertelt; "de keuze vanuit PSV naar Ajax over te stappen was uiteraard geen makkelijke". Ooijer kwam in het begin redelijk aan voetballen toe, maar na de trainerswissel kwam hij onder dan de nieuwe trainer Frank de Boer op het tweede plan terecht. Ooijer werd wel in Amsterdam in zijn eerste seizoen 2010-2011 landskampioen. Er kwam nog een verlenging voor nog één seizoen. Het seizoen 2011-2012 is er een geringe bijdrage van Ooijer die desondanks wederom een Amsterdamse landstitel behaalde met Ajax. In maart 2012 maakte Ooijer bekend na het dan lopende seizoen te stoppen met zijn actieve voetbalcarrière. Op 37-jarige leeftijd beëindigd Ooijer dan in mei 2012 zijn carrière.

Nederlands elftal 

André Ooijer zou voor het Nederlands elftal 55 wedstrijden uitkomen en hierin 3x scoren.

Onder Bondscoach Guus Hiddink behoort Ooijer tot de selectie van het WK van 1998 in Frankrijk, maar maakt tijdens het toernooi geen speelminuten. Voor het EK EURO 2000 in Nederland en België wordt Ooijer uiteindelijk niet geselecteerd. Ooijer was één van de laatste spelers die door dan Bondscoach Frank Rijkaard afviel voor de definitieve selectie. Onder de bondscoaches Louis van Gaal en Dick Advocaat komt Ooijer maar sporadisch spelen toe mede door veel blessures. Het WK van 2006 in Duitsland zit Ooijer bij de definitieve selectie en is dan ook de vaste centrale verdediger tijdens het toernooi. Samen met Oranje doelman Edwin van der Sar is Ooijer de enige die alle minuten van het Nederlands elftal speelde tijdens dit WK. Het toernooi beëindigd voor Nederland in de achtste finale na een 1-0 verlies tegen Portugal. Het WK van 2010 zit Ooijer bij de definitieve selectie van het Nederlands elftal en zal hij een fantastische wedstrijd voetballen in de kwartfinale tegen Brazilië. Als vervanger van Joris Mathijsen komt Ooijer dan op het laatste moment in de basis terecht en wint Nederland met 2-1 van de Brazilianen. De finale zal het Nederlands elftal uiteindelijk met 1-0 verliezen van Spanje.

Behaalde uitdaging 

Tijdens zijn voetbalcarrière leek het er een aantal keer op dat André Ooijer klaar zou zijn op topsportniveau. Onder andere blessureleed en keuzes van buitenaf zorgden ervoor dat Ooijer niet in één rechte lijn op het door hem zo begeerde doel afging: deelname aan een EK of WK en een buitenlands avontuur bleef lange tijd buiten zicht. Er waren fikse tegenslagen, het overlijden van zijn beide ouders en een flinke portie blessureleed. In 2000 wordt Ooijer niet opgeroepen voor de selectie die deelneemt aan het EK, vier jaar later tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het volgende EK slaat het noodlot toe. "Ik maakte de 2-0 maar viel daarna geblesseerd uit en moest geopereerd worden aan mijn knie. Het bleek een zware operatie waardoor ik opnieuw een EK miste, dat was echt een domper die mij tijd heeft gekost om te verwerken".

In deze periode vertelt Ooijer aan voetbalmagazine VI dat 'zijn carrière niet compleet was, het EK en een buitenlands avontuur had dat moeten compenseren' en zo'n groot toernooi op zijn leeftijd niet zo makkelijk terugkomt. Het verloop dat daarna nog op zijn profcarrière zou volgen had Ooijer toen duidelijk nog niet voorspeld. "Natuurlijk kon ik dat op zo'n moment niet voorzien, tijd komt nooit meer terug". Met zijn overstap naar Blackburn Rovers vervulde Ooijer zijn droom alsnog van een buitenlands avontuur. Tijdens het WK 2010 was daar zijn onverwachte optreden in de kwartfinale tegen Brazilië wat voor Ooijer een absoluut hoogtepunt zou zijn in zijn carrière.

Met alle eerdere tegenslagen was het Ooijer die zelf dit alles overwon en bereikte hij zo alsnog zijn gestelde doel: deelname aan een EK of WK en een buitenlands avontuur. 

André Ooijer omschreven: 'doorzettingsvermogen werd beloond met succes.'

Na zijn actieve voetbalcarrière 

André Ooijer is inzetbaar voor presentaties in het bedrijfsleven. Ooijer vertelt; "Afhankelijk van het thema van de bijeenkomst heb ik veel anekdotes en verhalen uit de kleedkamer. Verder zijn er veel parallellen te trekken tussen mijn voetballeven en het bedrijfsleven. Ik spreek bijvoorbeeld graag over toernooien als het EK en WK, de weg hiernaar toe is een interessant en mooi proces".

Trainer 

André Ooijer zal na zijn actieve voetbalcarrière bij PSV als trainer verder gaan.

Periode 2014 - 2020 PSV -19(assistent-trainer)

Periode 2017 - 2020 PSV (individuele trainer)

Periode 2020 - heden  PSV 1 (assistent-trainer)

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 21 apr 2021 - 10:56