Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Jonathan Reis

Oude glorie: Jonathan Reis

12 mei 2021 - Door: MD

Jonathan Jackson de Lima Reis werd geboren 6 juni 1989 in Contagem Brazilië. Als kleine jongen droomde Reis van een voetbalcarrière als die van Ronaldinho en Ronaldo. In het rijtje Romario de Souza Faria en Ronaldo Luis Nazario de Lima zouden we eigenlijk als echte 3e Braziliaanse topspits bij PSV Jonathan Jackson de Lima Reis/Jonathan Reis kunnen benoemen. In potentie misschien wel net zo goed als Romario en Ronaldo, maar door diverse voorvallen liep het helaas totaal anders. Reis had alles in huis zoals een goede passeerbeweging, voortreffelijk schot, was kopsterk en had individuele acties. Dit alles maakte hem een multifunctionele spits. In dienst van PSV maakte hij ook een aantal fraaie doelpunten.

Naar PSV

Na eerder op stage te zijn geweest bij de Amsterdamse concurrent Ajax, wordt in december 2006 bekend gemaakt dat in de zomer van 2007 Reis over zou komen van de Braziliaanse Clube Atletico Mineiro. De opvolger bij PSV van Romario en Ronaldo leek eindelijk te zijn gevonden. Reis werd voor vijf seizoenen vastgelegd en trainer Ronald Koeman zag in hem een toekomstige versterking. In het seizoen 2007-2008 komt Reis bij de A-selectie van PSV. Na het vertrek van Koeman krijgt Reis te maken met trainer Sef Vergoossen. Hiermee komt Reis in conflict omdat die vindt dat hij te weinig speeltijd krijgt en dat er een verhuur periode hem ontzegd is. Na een weigering van Reis voor een jeugdtoernooi van Borussia Dortmund krijgt hij van PSV een boete. Dan breekt Reis zijn voet en mist het einde van de competitie. Het gips dat hij krijgt haalt hij er te vroeg zelf af tot ontzetting van de medische staf van PSV. Door deze actie van Reis weigert de medische staf daarop hem te behandelen.

 

Drugs

Daarna bij het begin van het seizoen 2008-2009 breekt Reis wederom dezelfde voet en mist de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Reis heeft nu te maken met trainer Huub Stevens waar hij mee botst. Stevens vindt het onacceptabel dat Reis te laat teruggekomen was van vakantie en wederom geblesseerd raakte aan zijn voet. Reis wordt verhuurd aan het Braziliaanse Tupi FC, een Braziliaanse tweedeklasser. Reis vertelt over deze periode, "ik zat er mentaal doorheen en wanneer je je zwak voelt zijn drugs nooit ver weg in Brazilië."

 

Bij aanvang van het seizoen 2009-2010 staat Reis op de nominatie om verkocht te worden. In de voorbereiding geeft de dan nieuwe trainer van PSV Fred Rutten hem toch een kans. In het Europa League duel met Sparta Praag scoort hij 2x als invaller in de 80e minuut de 1-1 en in blessuretijd de 2-2. Ook scoort hij in de Europa Leauge tegen FC Kopenhagen de enige en winnende treffer. Nadat hij in de competitie uit bij NEC de 0-2 (eindstand 0-4) scoorde en ook in het bekertoernooi besluit trainer Rutten hem definitief bij de A selectie te behouden. 

 

Ontslag

Bij PSV wisten ze dat Reis een verslaving had, trainer Fred Rutten wilde Reis helpen. Er werd voorgesteld om Reis naar een afkickkliniek te laten gaan. Reis was er op dat moment niet klaar voor. Zo wordt Reis dan door PSV op staande voet ontslagen, reden gebruik van verboden verdovende middelen en weigering van door de club aangeboden hulp. Reis zei hierover; "als je gaat, moet je er ook zelf helemaal achter staan. Ik kon het nog niet. Pas toen PSV mij had ontslagen en ik in Brazilië zat, met mijn vrouw en zoon, nam ik het besluit om af te kicken." Reis kwam tot inkeer en accepteert hulp. Door goede prestaties dwingt hij het af dat PSV weer met hem door wil. Met technisch directeur Marcel Brands wordt er een nieuw contract getekend van 1 jaar met een optie dat te verlengen. Het volgende incident is dat Reis betrapt wordt met alcohol achter het stuur, zijn rijbewijs werd ingevorderd en kreeg een proces-verbaal. Reis vertelt, "ik was zonder familie in Nederland, gedeprimeerd. Ik wilde geen drugs gebruiken, dus nam ik alcohol. Zo is het gebeurd. Ik heb ervan geleerd. Drugs gebruikte ik wel in Brazilië, niet in Nederland."

Desondanks behoud Reis het vertrouwen van trainer Rutten. Van PSV kreeg hij een boete en daarna ging Reis eindelijk fantastisch voetballen. Dan volgt de 10-0 overwinning op Feyenoord in Eindhoven en Reis scoort 3x. "Ik ben supertrots op de 10-0 en ben blij dat ik van dit stukje bijzondere geschiedenis deel uit heb mogen maken." vertelt Reis over de ultieme vernedering van Feyenoord. Elegant als effectief toont Reis zijn klasse met 3 doelpunten als wettig en overtuigend bewijs van zijn suprematie. Reis lijkt zijn belofte als topspits als nog in te lossen. Trainer Rutten haalt het beste in hem boven en zo leek Reis een absolute topspits te worden bij PSV.

 

Horror blessure 

Op 19 december 2010 slaat het noodlot toe voor Reis in een thuiswedstrijd tegen Roda JC. In een duel met Roda keeper Przemyslaw Tyton raakt hij zwaar geblesseerd, een horror blessure. Zijn voorste en achterste kruisband en de mediale band zijn gescheurd. Tyton zou zich aan Reis verontschuldigen en blijven informeren hoe het herstel verliep van Reis. Reis zou Tyton niks verwijten en verklaren dat het een fair duel was. Dit was wel het ergste wat je als voetballer kon meemaken zei hij. De dokters gaven hem een zeer kleine kans op herstel voor topvoetbal. Reis stond voor een zwaar revalidatietraject voor herstel. PSV was terughoudend met het verlengen van zijn contract, wegens een te groot risico en Reis werd zo zelfs even club loos. Bij terugkomst in Eindhoven is er een medische keuring en zijn er vervolgens gesprekken met de PSV-staf. Uiteindelijk ondanks goede gesprekken besluit Reis niet in te gaan op een aanbieding van PSV. Een contract tot het einde van het seizoen vond Reis niet acceptabel.

 

Vitesse 

Reis verbond zich op 4 december 2011 aan het Arnhemse Vitesse. Reis verklaarde later dat hij na zijn zware blessure bij Vitesse kon tekenen tot het einde van het seizoen 2011-2012 met een optie tot verlening. PSV vond het te riskant een lang contract. Trainer Rutten was dan inmiddels de trainer van Vitesse waar Reis eerder fantastisch mee samen werkte bij PSV en waar hij voor door het vuur ging. Reis was verheugd om herenigd te zijn met trainer Rutten. Ondanks alle fouten die Reis maakte gaf Rutten hem steeds de kans als voetballer. Op 27 juni 2012 werd bekend dat het contract van Reis met 4 jaar verlengd werd. In het Vitesse shirt wint Reis dan op 25 november 2012 in Eindhoven van PSV met 1-2. Reis zou zelf de 1-1 uit een vrije trap scoren en zou een assist geven voor de winnende goal van Wilfried Bony. Dit alles tot ontzetting van de Eindhovense aanhang die hem geen warm welkom gaven en eerder woest op hem waren. Bij Vitesse was deze wedstrijd voor Reis één van zijn weinige hoogtepunten in zijn Arnhemse periode.

 

Peter Bosz 

Na het vertrek trainer Rutten bij Vitesse wordt in Arnhem Peter Bosz aangesteld als trainer. Reis kon niet goed overweg met Bosz die hem zelfs uit de selectie zet op 17 september 2013. Bosz vertelt, "als iemand zich buiten het team plaatst, dan grijp ik in en dat heb ik dus gedaan." De Braziliaanse spits werd teruggezet naar Jong Vitesse. Volgens Bosz moest Reis eerst maar eens hard werken en daarna zou hij wel verder zien. In december 2013 liet Reis zijn contract bij Vitesse ontbinden. Reis vertelt, "Vitesse vond dit niet erg, want ik had een heel goed salaris." Volgens Vitesse is in 'goed overleg' besloten dat Reis terugkeert naar Brazilië. Technisch directeur van Vitesse Mohammed Alllach gaf aan dat er te weinig perspectief was voor Reis bij Vitesse. Thuis in Brazilië dan zonder club blikt Reis terug op die periode en is niet te spreken over trainer Bosz. "Die man dacht dat hij José Mourinho was," vertelt Reis. "Altijd chagrijnig kijken, nooit in voor een grapje, een arrogant persoon. Kijk maar eens naar de foto's die van Bosz zijn gemaakt. Er kan geen lachje vanaf. Ik kon niet goed met hem werken, hij snapte me niet." Toch is de dan 25-jarige spits niet alleen kritisch op de trainer. "Ik leunde te veel achterover, zeker onder Bosz. Ik was chagrijnig omdat ik weinig speelde en op de trainingen deed ik er te weinig aan om de situatie te veranderen. Ik trainde zelden geconcentreerd." Uiteindelijk kijkt Reis toch met een goed gevoel terug op zijn tijd bij Vitesse. "De club gaf mij vertrouwen na mijn zware blessure en zware revalidatieperiode. Jammer genoeg heb ik niet zoveel voor Vitesse kunnen betekenen als ik had gehoopt."

 

Brazilië, Turkije, Japan, Indonesië 

Reis speelde nog bij diverse clubs in Brazilië. Bij EC Bahia in de Campeonato Brasileiro Série A wordt zijn contract al na 10 dagen ontbonden, vervolgens voetbalt hij in Brazilië bij kleinere clubs als Tombense, Campolina en Brumadinho. In Turkije tekent Reis in juli 2015 bij Boluspor. Hier zijn er problemen met zijn overschrijving en kampt hij met overgewicht. In januari 2016 wordt daar zijn contract ontbonden. In Japan komt Reis uit voor Consadole Sapporo dat speelt in de J2 League. Hier wordt Reis met de club kampioen en promoveert zo naar de J1 League. In 2017 scoort hij nog 6x in de J1 League voor Consadole Sapporo. In 2018 is er een overgang naar Albirex Niigata dat dan uitkomt in de J2 League, hier komt Reis vanwege een blessure niet in actie en eind 2018 is hij daar dan einde contract. In maart 2019 gaat Reis naar Indonesië bij Bhayangkara FC hier speelt zijn knie weer op en dan besluit Reis een punt achter zijn carrière te zetten. Reis wordt dan jeugdtrainer bij Brumadinho in Brazilië.

 

Als Reis terugkijkt op zijn loopbaan dan heeft hij spijt van zijn begin jaren met het gebruik van alcohol en drugs. Hij was onbezonnen en onverantwoordelijk en dit zou hij nooit meer zo doen. Toch kijkt hij met een goed gevoel terug op zijn periode bij PSV. Jonathan Reis een groot voetbaltalent die door jeugdige impulsieve acties en de pech van een zeer zware blessure een misschien wel fantastische voetbalcarrière als topspits helaas zag sneuvelen.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 12 mei 2021 - 11:43