Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Flemming Povlsen

Oude glorie: Flemming Povlsen

19 mei 2021 - Door: MD

De Deense voetballer Flemming Povlsen wordt geboren op 3 december 1966 in Braband Denemarken. In de jeugd voetbalt Povlsen bij Viby IF. Zijn professionele carrière begint voor Povlsen bij het Deense AGF Aarhus. Van 1984 tot en met 1986 kwam Povlsen uit voor de club uit de tweede stad van Denemarken. Hier speelde Povlsen zich in de voetbalkijker door onder andere 13x te scoren in 40 wedstrijden.

Castilla CF

In 1986 komt er dan een overstap naar het Spaanse Castilla CF het reserveteam van Real Madrid (Real Madrid B). Ook hier maakte de Deen de 40 wedstrijden vol, maar dan in één seizoen, en stond hij 10x als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier.

Counterspits

Na één seizoen in Spanje volgt er dan een overstap naar het Duitse 1.FC Köln. Het zijn voor Povlsen twee goede seizoenen in Keulen waarin hij 29x scoorde. Met 1.FC Köln wordt Povlsen in het seizoen 1988-1989 vicelandskampioen in de Bundesliga achter landskampioen Bayern München, een historische prestatie. Het voetbal wat 1.FC Köln speelt is voor Povlsen op het lijf geschreven, de deur achterin dichthouden en dan snel uitbreken. Als counterspits ideaal voor Povlsen die met veel snelheid de diepte zocht. De interesse van PSV is dan gewekt.

Transfer naar PSV 

Na twee topseizoenen bij 1.FC Köln met 29 doelpunten komt er overgang van uit Duitsland naar PSV. PSV betaalt aan 1.FC Kõln 2,3 miljoen euro en zo wordt dan de transfer richting Eindhoven afgerond. Povlsen vertelt; "Ronald Koeman vertrok naar FC Barcelona en ik heb zijn huis gekocht aan de rand van Eindhoven en niet ver van het trainingscomplex."

Bij aanvang van het seizoen 1989-1990 treft Povlsen bij PSV Guus Hiddink als trainer. De toen 22- jarige Deen Povlsen moet bij PSV dan de strijd aangaan voor een plaats in de voorhoede met Romario de Souza Faria, Wim Kieft, Juul Ellerman en Hans Gillhaus. Gillhaus zou later in het seizoen vertrekken naar het Schotse Aberdeen FC. In zijn debuut wedstrijd in de Eredivisie uit bij het Tilburgse Willem ll scoort Povlsen 2x in de door PSV met 3-4 gewonnen wedstrijd. Povlsen komt uiteindelijk tot 10 doelpunten voor PSV in de Eredivisie. PSV zou dit seizoen in de Eredivisie tweede worden op 1 punt achter Ajax.

Steaua Boekarest 

In het Europa Cup 1 toernooi seizoen 1989-1990 begint PSV de 1e ronde tegen het Zwitserse FC Luzern. In de thuiswedstrijd wint PSV met 3-0 en komt Povlsen als invaller voor Gerald Vanenburg in de 81e minuut in het veld. De return in Zwitserland wordt door PSV met 0-2 gewonnen, maar Povlsen komt in deze wedstrijd niet in actie. In de achtste finale treft PSV dan Steaua Boekarest. Povlsen is 2x basisspeler in de ontmoeting met de Roemenen. Na het 1-0 verlies door een doelpunt van Marius Lăcătuş in Boekarest is er dan de fantastische wedstrijd van PSV in Eindhoven. De return wordt met 5-1 gewonnen na een 0-1 achterstand door wederom een doelpunt van Marius Lăcătuş. PSV speelt net als in Boekarest deze wedstrijd met een aanvallende ploeg met Romario, Kieft, Ellerman en Povlsen in de basisopstelling. Het zijn 2x Ellerman en 3x Romario die met schitterende doelpunten de wedstrijd doen kantelen in het voordeel van PSV. De kwartfinale treft PSV dan Bayern München. Op 4 maart 1990 is er eerst nog de wedstrijd PSV-FC Den Haag 9-2. Zeer pijnlijk voor PSV is het uitvallen van Romario die in een duel met Marco Gentile zijn onderbeen breekt en zo de aanstaande kwartfinale tegen Bayern München moet missen. In München begint PSV met een 2-1 nederlaag. In de 75e minuut scoort Roland Wohlfarth de 1-0 en is het Povlsen de in de 77e minuut de gelijkmaker maakt. Roland Grahammer scoort in de 85e minuut de winnende treffer voor Bayern. 

De return in Eindhoven staat Povlsen net als in München wederom in de basis. In Eindhoven is er een 0-1 nederlaag voor PSV door een eigen doelpunt van Eric Gerets in de 90e minuut en zo strand dan het Europees seizoen van PSV.

KNVB-Beker winst

Voor Povlsen en PSV is er dan uiteindelijk toch een prijs in het seizoen 1989-1990. De KNVB Beker wordt gewonnen. In de 2e ronde stroomt PSV in het toernooi. Er wordt achtereenvolgend gewonnen van BV Veendam, Feyenoord, Emmen, Ajax. In de spannende finale wordt Vitesse met 1-0 verslagen door een benutte strafschop van stan Valck.

Povlsen zou uiteindelijk maar 1 seizoen voor PSV uitkomen. Povlsen verklaarde later dat hij Eindhoven een fijne stad vond en dat het zelfs Deens aandeed. De mensen waren rustig, bescheiden en vriendelijk op dat vlak was er niks mis in zijn PSV-periode. Toch werd zijn periode in Eindhoven geen onverdeeld succes. Op voetbalgebied voelde Povlsen zich niet op zijn plaats bij PSV. Hij liet zei hij zelf te weinig zien van wat hij eigenlijk voetballend kon.

Bij 1.FC Köln speelde hij in een verdedigend team. De deur achterin dichthouden en dan snel uitbreken, Povlsen was een counterspits, een speler met veel snelheid die de diepte zocht. Bij PSV werd het spel gemaakt en kregen de aanvallers vaak een dubbele bewaking, dit was voor Povlsen een te grote omschakeling verklaarde hij. "Mijn start was uitstekend bij PSV met Romario naast me." Het Braziliaanse fenomeen was ook volgens Povlsen van wereldklasse. "Op trainingen stond ik vol ongeloof te kijken. In Duitsland was ik gewend dat we keihard moesten trainen. Romario wandelde over het veld. Wat moest dat dan in het weekend worden? Maar dan stond hij er wel." Uiteindelijk komt Povlsen tot 29 wedstrijden voor PSV.

Borussia Dortmund 

Povlsen keert terug naar Duitsland ingaande het seizoen 1990-1991 en gaat voetballen bij Borussia Dortmund. Hij start onder trainer Horst Köppel en na 1 seizoen krijgt Povlsen dan Ottmar Hitzfeld als trainer. In het seizoen 1994-1995 wordt Povlsen onder trainer Hitzfeld met Borussia Dortmund landskampioen. Na 34 wedstrijden zou Dortmund eindigen met 49 punten, met 1 punt voorsprong op SV Werder Bremen. Povlsen voetbalt in het kampioensseizoen onder meer samen met bekende namen als Stefan Reuter, Matthias Sammer, Andreas Mõller, Karl-Heinz Riedle en Stéphane Chapuisat. Uiteindelijk zou Povlsen 5 seizoenen uitkomen voor Borussia Dortmund. 

Povlsen sluit zijn voetbalcarrière af in 2004 bij Braband IF in Denemarken. Povlsen heeft in zijn laatste seizoenen als profvoetballer veel last van zware knieblessures.  

Europees Kampioen 

Voor het Deense nationale elftal speelde hij 62 interlands en scoorde hierin 21 keer. Het EK van 1992 in gastland Zweden treft Denemarken Nederland in de halve finale. In de reguliere speeltijd is het 2-2. In de verlenging wordt er niet meer gescoord. De strafschoppen serie wordt door Denemarken met 5-4 gewonnen. Povlsen benut de tweede strafschop voor Denemarken. Het is Marco van Basten die als enige mist. In de finale wint Denemarken dan met 2-0 van Duitsland en is zo Europees Kampioen. Het zo genoemde '' campingelftal '' wist vriend en vijand te verrassen met de winst van het EK. 

Povlsen vertelt over de halve finale tegen Nederland, "hooghartigheid, gebrek aan respect, voor Denen zijn zulke minne eigenschappen eender als rode lappen voor een stier. De arrogantie waarmee Oranje zijn warming-up afwerkte, de Nederlanders hadden zo'n eeuwige lach om hun mond. De meeste hadden al een hoofdprijs gewonnen. Ze waren niet hongerig. Ze dachten zeker dat ze veel meer voorstelden dan wij. Nou dat hebben we gezien. Op het veld ben je namelijk nooit beter dan een ander. Ik ben blij dat we die houding hebben afgestraft. Denen laten niet met zich sollen."

Deugd

De uitschakeling van Nederland heeft Povlsen trouwens in meer opzichten deugd gedaan. Zijn spel wekte indruk en daarmee, vond hij, zette hij de vergissing van PSV even goed recht. Povlsen kwam, naar de wens van trainer Guus Hiddink, van Keulen naar PSV, maar speelde er te weinig. "Als ik werd ingezet, was het vaak te laat. Ik raakte mijn zelfvertrouwen kwijt en vergat zo te voetballen. Ik moest van mijzelf terug naar Duitsland." In Duitsland werd Povlsen weer het 'mannetje.'

Na zijn actieve carrière was Povlsen was onder andere technisch directeur bij FC Aarhus.

Getrainde clubs

Povlsen heeft 10 jaar lang ook als in het trainersgilde gezeten in de rol van assistent- of spitsentrainer. Hieronder zie je het rijtje clubs waar de Deen gewerkt heeft:

  • 2005-2009 assistent-trainer AC Horsens
  • 2009 assistent-trainer Randers FC
  • 2010-2012 assistent-trainer Silkeborg IF 
  • 2013-2014 assistent-trainer Odense BK 
  • 2014-2015 spitsentrainer Aarhus GF

Als voetbalanalist blijft Povlsen ook actief in de voetbalwereld.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 19 mei 2021 - 9:33