Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Romario

Oude glorie: Romario

2 jun 2021 - Door: MD

Romario de Souza Faria, bijnaam O Baixinho (Het Kleintje verwijzend naar zijn geringe lengte 169 cm) wordt geboren op 29 januari 1966 in Rio de Janeiro Brazilië. Hij groeit op in de favelas van Jacarzinho, één van de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Hier speelde hij als zoveel Brazilianen straatvoetbal.

In zijn jeugd voetbalde Romario voor Olaria Atlético Clube een club uit Rio de Janeiro uit de wijk Olaria. Vervolgens is er een overgang naar CR Vasco da Gama ook uit Rio de Janeiro. In 1985 is er zijn debuut in de Braziliaanse Série A bij Vasco da Gama. Drie seizoenen zou Romario uitkomen voor Vasco da Gama in de periode 1985-1988.

Olympische spelen 1988 

Met Brazilië doet Romario mee aan de Olympische zomerspelen in 1988 in Seoul. Brazilië bereikt de finale waarin gevoetbald wordt tegen de Sovjet-Unie. Brazilië zou deze wedstrijd verliezen met 2-1. Voor Brazilië was er zo de 2e plaats in het Olympisch toernooi en een zilveren medaille. Romario werd met 7 doelpunten topscorer van het Olympisch toernooi. De interesse van grote clubs was hiermee gewekt.

Target 

Na het winnen van de Europacup 1 in 1988 zocht PSV een nieuwe spits. Mede omdat PSV veel Europese wedstrijden van het successeizoen 1987-1988 gelijk had gespeeld moest het scorende vermogen omhoog. In zijn zoektocht naar een nieuwe spits kwam PSV uit bij de Belg Marc Degreyse van Club Brugge. De onderhandelingen met de Belgen duurden echter lang, want Club Brugge wilde zelf eerst een 'tropische verrassing' binnenhalen voordat Degryse kon worden verkocht. PSV wilde niet wachten en moest door schakelen voor een andere spits. Penningmeester Harry van Raaij en voorzitter Jac Ruts hadden onderhandeld met Club Brugge en konden niet verder op dat moment voor de Degryse. Ze namen contract op met manager Kees Ploegsma sr en zeiden dat Club Brugge bezig was met een 'tropische verassing'. De Bruggenaren hadden echter niet losgelaten om wie het ging. Wel was er de mededeling van Club Brugge aan PSV dat als hun nieuwe spits zou zijn binnengehaald er met PSV gesproken kon worden over een transfer van Degryse naar PSV. Van Raaij en Ruts vroegen aan Ploegsma sr wie dan die 'tropische verrassing' kon zijn. Ploegsma sr gaf aan geen flauw idee te hebben wie dat kon zijn. Hij vroeg aan zijn zoontje Kees Ploegsma jr of hij het dan wel wist. Deze gaf aan dat het maar om één speler kon gaan en dat was Romario. Op dat moment waren de Olympische spelen bezig in Seoul waar Brazilië aan meedeed en Romario furore maakte. Dit toernooi was de grote doorbraak van Romario. 

Contract bij PSV 

Bij PSV werd toen besloten dat Romario de nieuwe spits van PSV moest worden. Ploegsma sr en trainer Guus Hiddink maken dan haast en vliegen samen naar Rio de Janeiro. Wanneer Romario terugkomt in Brazilië van de Olympische spelen in Seoul wordt hij letterlijk door de PSV delegatie opgevangen op het vliegveld. Na een zware week onderhandelingen met vallen en opstaan tekent Romario uiteindelijk in Brazilië voor een overgang naar PSV. Een paar dagen later belde Club Brugge naar PSV of er nog interesse was voor Degryse. Dit tot verbazing van PSV, want in Eindhoven dacht men dat Club Brugge nu had misgegrepen op Romario voor hun 'tropische verrassing'. Nu bleek dat het al die tijd om Frank Farina ging, de spits van het Olympisch elftal van Australië. Ploegsma jr werd later de vraag gesteld in een documentaire over Romario in het programma andere tijden sport, wat hij dacht toen Club Brugge Farina presenteerde. Hij zei dat Club Brugge de verkeerde 'tropische verrassing' had gehaald want Romario was de ster op de Olympische spelen van Seoul. Voor zo'n 3 miljoen dollar werd Romario gekocht van Vasco da Gama en hij zou de eerste Braziliaan in de Nederlandse Eredivisie zijn. Harry van Raaij zei later over Romario dat Johan Cruijff Ajax op de kaart had gezet en dat Romario dat met zijn prestaties bij PSV had gedaan.

Debuut 

Op zaterdag 29 oktober 1988 maakt Romario dan zijn debuut voor PSV. De wedstrijd PSV-FC Twente is 56 minuten onderweg als de kleine Braziliaan klaarstaat. Het bordje met het rugnummer van Juul Ellerman gaat omhoog, trainer Hiddink gaat wisselen. Met rugnummer 14 betreedt de dan 22-jarige Romario het veld van het Philips stadion. In zijn eerste wedstrijd in dienst van PSV zal Romario nog niet scoren, hoewel hij wel een grote kans krijgt. Ronald Koeman legt de bal af op de Braziliaan, maar hij schiet de bal over het doel van FC Twente keeper Hans de Koning. PSV wint daarentegen de wedstrijd met 3-0 door doelpunten van Juul Ellerman, Gerald Vanenburg en Ronald Koeman. Een week later, op bezoek bij Roda JC debuteert Romario in de basis en maakt direct zijn eerste treffer in Eindhovense dienst. PSV wint in Kerkrade met 0-1 en zo is Romario direct bepalend wat vanaf dat moment vaak een vervolg zou krijgen. Het begin van vele vaak exotische doelpunten van de Braziliaan.

'Roo-Maa-Riejo'

Romario arriveert in Eindhoven dan als een nog onbekende Braziliaan. Ze noemen hem 'Roo-Maa-Riejo'. De PSV supporters in het Philps stadion zullen vaak helemaal los gaan als Romario als een ontembaar roofdier uit Rio de Janeiro zijn klasse laat zien. Romario, de beste voetballer die PSV ooit heeft gehad. Mister PSV is onmiskenbaar Willy van der Kuijlen, een Brabantse jongen en bovendien de clubtopscorer aller tijden; geen enkele voetballer maakte meer doelpunten in de Eredivisie. Bij een vraag aan de kenners wie de beste PSV-speler aller tijden is, wordt dan steeds die ene exotische naam genoemd: Romario de Souza Faria. Een voetballer met een fabelachtig prachtig technisch vermogen.

Apart was hoe Romario een beetje lispelde in zijn charmante Nederlands en dat klonk grappig, zeker als hij geen appelmoes lustte of vertelde dat hij voor 'PeeSfee voetbalde en zijn uitspraak dat hij een 'beetje moe was'. Daarentegen gaf deze zelfde Romario aan PSV echter groots internationale allure.

Totaal zou Romario 5 seizoenen bij PSV verblijven vanaf het seizoen 1988-1989 t/m het seizoen 1992-1993. In Eindhovense dienst behaalde hij de onderstaande prijzen:

 • Landskampioen: 1988/1989, 1990/1991 en 1991/1992
 • KNVB Beker: 1988/1989 en 1989/1990
 • Nederlandse Supercup: 1992
 • Topscorer Eredivisie: 1988/1989, 1989/1990 en 1990/1991 (in dit seizoen moest Romario de titel delen met Dennis Bergkamp)
 • Eredivisie speler van het jaar: 1989

In 5 seizoenen komt Romario tot 109 competitiewedstrijden voor PSV, waar in hij 98 doelpunten scoorde.

Klik met trainer Guus Hiddink 

Romario zou Guus Hiddink, Bobby Robson en Hans Westerhof als zijn trainers bij PSV hebben. Met Hiddink was er de beste klik tussen trainer en speler. Met Robson en Westerhof waren er aanvaringen tussen speler en trainer. Romario had zo zijn eigen manier van doen. Een voetballer die dacht alles te kunnen flikken, iedereen dacht te kunnen bedonderen en hij dacht overal mee te kunnen wegkomen. Te laat terugkomen van vakantie, vaak in het Eindhovense uitgaansleven aanwezig, trainingen overslaan. Romario was regelmatig 'een beetje moe'. Hij liep er op trainingen regelmatig ongeïnspireerd bij, hij was geen trainingsdier, en dat is nog maar zacht uitgedrukt. Soms gingen medespelers (Twan Scheepers, Stan Valckx, en de dan aanvoerder van PSV Erik Gerets) naar het woonhuis van Romario om hem op te halen als hij niet kwam opdagen voor de training. Er was zelfs ook een tijd dat Romario bij uitwedstrijden niet met de spelersbus mee ging. Dit alles tot ergernis van de PSV leiding en diverse medespelers. Verschillende medespelers pikten het gedrag van Romario op een moment niet meer en uitte zelfs pittige kritiek op de lichtvoetige aanvaller. In wedstrijden leek het soms of hij amper aanwezig was en ongeïnspireerd oogde. Soms leek de situatie onhoudbaar, maar dan was daar ineens Romario die in zijn eentje als zo vaak weer een wedstrijd besliste. Romario kreeg alles en iedereen stil, hij presteerde namelijk fenomenaal in de lichtstad en bezorgde PSV in zijn eentje meer dan eens de punten. Door zijn zo belangrijke doelpunten in vaak de topwedstrijden wist hij steeds weer de harten van de Eindhovense voetbalsupporters te veroveren. Prachtige acties, en bijzondere passeerbewegingen en vaak schitterende goals, Romario had letterlijk alles als absolute topspits. In de topwedstrijden in de Eredivisie tegen Ajax en Feyenoord was Romario zeer vaak beslissend en scoorde vaak. Het meest beroemd is zijn galavoorstelling in de Europacup 1 wedstrijd van november 1989 tegen Steaua Boekarest waar in PSV 5-1 won en Romario 3x magistraal scoorde.

Twan Scheepers 

Twan Scheepers, ploeggenoot van Romario had een goede klik met de Braziliaan en was in Brazilië bij hem op vakantie geweest. Hij zag daar in Brazilië een totaal andere Romario die helemaal in zijn eigen omgeving op leefde. Zo begreep Scheepers toen wel wat Romario in Eindhoven als Braziliaan miste. Onder trainer Guus Hiddink veroverde Romario in zijn eerste seizoen 1988-1989 meteen met PSV de 'Dubbel' de landstitel en de KNVB Beker. Het seizoen 1989-1990 was er alleen de winst van de KNVB Beker. Na dit seizoen zou succestrainer Hiddink vertrekken bij PSV en bij het Turkse Fenerbahçe trainer worden. In de Britse gentleman Bobby Robson vond PSV een opvolger.

Bobby Robson 

Trainer Bobby Robson is zeer kritisch op Romario, de Braziliaan traint en speelt vaak slap. Tijdens een teambespreking hekelt Robson openlijk het wispelturige gedrag van Romario en zei, de ene dag ben je Pelé en de andere dag Mickey Mouse. Brazilianen vinden zichzelf de beste en dan vergelijken met Pelé viel bij Romario niet goed. Deze uitspraak bracht schade bij Romario in de band met Robson. Wanneer Romario in de met 2-1 gewonnen Europacup 1 wedstrijd tegen Besiktas in oktober 1991 gewisseld wordt door Robson is er een negatief gebaar dat hij het helemaal niet eens is met zijn wissel. Er is een cynisch applaus van Romario richting de bank, en zelfs nog de beroemde middelvinger. Trainer en gentleman Bobby Robson is gekrenkt en Romario is ontevreden en de pers zit er bovenop. Aan de PSV leiding om iedereen weer met de neuzen de zelfde richting in te krijgen. Toch zou Romario de eerste 2 seizoenen van trainer Robson bij PSV 2x landskampioen worden.

Hans Westerhof 

Het laatste seizoen van Romario in Eindhoven is onder trainer Hans Westerhof, het seizoen 1992-1993. Er is er een teleurstellende 2e plaats in de Eredivisie, waar PSV de landstitel vlak pas voor het einde van het seizoen verliest aan Feyenoord. Wel wordt de Nederlandse Supercup gewonnen.

Na dat trainer Westerhof Romario in het Champions League duel uit bij AEK Athene op de bank zet daalt de relatie tussen trainer en speler tot het nulpunt. Het was duidelijk het breekpunt voor Romario bij PSV. Ploegsma sr en Ruts hadden in Athene er nog alles aan gedaan om Romario nog tot inkeer te brengen en hem te vragen minimaal nog op de bank plaats te nemen. Romario zei dat ze alles konden proberen maar zijn besluit stond vast hij wilde weg na vijf seizoenen bij PSV. Dan speelt PSV later een oefenwedstrijd uit tegen Valencia CF waar dan Guus Hiddink de trainer is. Romario steelt de show en Valencia CF wil Romario overnemen. Ploegsma sr zou ook al onderhandelen met Valencia CF over een overgang. Dan is het Romario die zelf zegt tegen Ploegsma sr dat het niet doorgaat want hij kiest anders. 

FC Barcelona 

Er kwam namelijk een overgang ingaande het seizoen 1993-1994 naar het FC Barcelona van dan trainer Johan Cruijff en oud PSV speler Ronald Koeman. Bij FC Barcelona zou Romario helemaal verder uitgroeien als absolute topspits en ging hij rustig verder met waarin hij zo goed in was namelijk: doelpunten scoren. In het seizoen 1993-1994 wordt Romario met FC Barcelona direct landskampioen van Spanje in de Primera Division. Hij maakte deel uit van het illustere 'Dream Team' en vormde een aanvalsduo met de Bulgaar Hristo Stoitchkov en de Deen Michael Laudrup. Romario komt in 33 wedstrijden tot 30 doelpunten en wordt topscorer van het seizoen. Bij FC Barcelona had Romario een hoofdrol in de galavoorstelling tegen Real Madrid in 1994. Het werd 5-0 voor FC Barcelona en Romario scoorde 3x, hij gaf ook nog een assist op Iván Iglesias voor de laatste treffer. FC Barcelona bereikte ook dit seizoen de UEFA Champions League finale van het seizoen 1993-1994, ondanks het feit dat FC Barcelona zwaar favoriet was verloren ze uiteindelijk met 0-4 van AC Milan. De Spaanse kranten zagen in aanloop naar de finale FC Barcelona, met Romario en Stoichkov al als winnaar van de finale, terwijl trainer Johan Cruijff zijn team vertelde: "jullie zijn beter dan AC Milan, we gaan winnen". AC Milan-verdediger Paolo Maldini gaf toe dat zijn ploeg de underdog was, maar dat ze werden aangespoord door wat ze zagen als arrogantie uit Barcelona. Maldini zei, "de fout van FC Barcelona was dat zij de finale aan gingen om de beker op te halen en vergaten om er om te strijden."

Pak slaag voor Manchester United

Romario zijn hoogtepunt bij FC Barcelona was in het seizoen 1994-1995 de groepsfase in de Champions League in de 2 wedstrijden tegen Manchester United. Romario scoorde in de uitwedstrijd op Old Trafford en ook opnieuw in de met 4-0 gewonnen wedstrijd in Camp Nou tegen de Engelsen. 

Aanvoerder en verdediger Steve Bruce van Manchester United vertelt later, "van alle grote dingen die tijdens mijn voetbalcarrière zijn gebeurd, is de wedstrijd tegen FC Barcelona mij het meest bijgebleven. We kregen daar een pak slaag, Stoichkov en Romario staan nog steeds in mijn geheugen gegrift, vooral Romario, de beste speler die ik ooit heb gezien." Begin 1995 na een conflict met FC Barcelona trainer Johan Cruijff keert Romario terug naar Brazilië. Slechts anderhalf jaar zou Romario uitkomen voor FC Barcelona. Met een gewonnen landstitel en de Supercup vertrok hij naar zijn geboorteland Brazilië en gaat hij daar bij CR Flamengo voetballen. 

Begin 1997 is er weer een terug keer naar Spanje, hij tekent bij Valencia CF, maar zijn 2e periode in Spanje is geen succes en na 1 seizoen vertrekt Romario wederom naar Brazilië. Daar komt Romario uit voor CR Flamengo, CR Vasco da Gama en Fluminense FC allen in de serie A van Brazilië.

Vervolgens bij Al-Sadd Sport Club in de Qatari League. Dan weer in Brazilië bij Fluminense FC en CR Vasco da Gama in de serie A van Brazilië. In Amerika bij Miami FC in de USL First Division. In Australië bij Adelaide United in de A-league. Wederom in Brazilië bij CR Vasco da Gama in de serie A van Brazilië en America in de Campeonato Carioca.

Duizendste doelpunt 

Romario was lange tijd op jacht naar 1000 doelpunten in het betaald voetbal. Een prestatie die voor hem alleen door Pelé werd geleverd (en volgens sommigen ook door Arthur Friedenreich). Op 8 april 2007, toen Romario volgens zijn eigen telling op 999 doelpunten stond, meldde De Volkskrant dat hij echter was vergeten een wedstrijd die hij destijds met PSV speelde tegen Nieuw-Buinen mee te tellen, zodat hij de 1000 al op 25 maart 2007 zou hebben bereikt. Het bericht werd wereldnieuws, maar Romario hield vast aan zijn 999 goals. Bovendien werd dit doelpunt volgens de archivaris van PSV niet door Romario gemaakt, maar door Twan Scheepers. Op 20 mei 2007 was het dan zover, in de wedstrijd tegen Sport Recife maakte de spits uit een penalty zijn 1000e doelpunt. Hierop werd hij bedolven door teamgenoten en journalisten. De wedstrijd lag zo 16 minuten stil.

Kritiek

Romario regisseerde zijn eigen afscheidstournee. De spits benaderde zijn oud-werkgevers in zijn zoektocht naar de goals die hij had gemaakt. Al snel bleek dat de Braziliaan als profvoetballer het aantal van 1000 doelpunten helemaal niet zou halen. De voetballer legde zich er niet bij neer en verzon een aantal listen. De spits bedacht zijn eigen regels en begon te tellen vanaf het moment dat hij in 1983 als jeugdvoetballer actief werd bij Olaria Atlético Clube. Oefenduels, feest wedstrijden en volgens sommige critici zelfs nooit gespeelde wedstrijden zou hij laten meetellen. Hoewel zijn prestatie veel lof oogstte, was er aan het einde ook veel kritiek. Zijn club, Vasco da Gama, organiseerde veel oefenpartijtjes soms tegen strandvoetballers om Romario aan zijn 1000 doelpunten te helpen. Ook zou Romario het salaris van zijn teamgenoten hebben betaald, zodat hij in de spits mocht spelen. 

De fans van Vasco da Gama trokken zich niets aan van de kritiek. Zij lieten een standbeeld maken voor de beste voetballer die de club ooit had voorbracht.  Persoonlijk claimt Romario dus meer dan 1000 goals te hebben gescoord. Er zijn veel statistieken met verschillende uitkomsten, maar geen enkele statistiek komt ook maar enigszins in de buurt van 1000 doelpunten. Hoe dan ook wat zeker overeind blijft is dat waar Romario ook speelde, hij (bijna) altijd scoorde.

Einde voetbalcarrière 

Als voetballer hield Romario het uiteindelijk lang vol. Pas in 2007 vond hij het op 41-jarige leeftijd mooi geweest en beëindigde hij zijn voetbalcarrière. Romario verdween zo uit de spotlights, maar de wereld zal hem voor altijd herinneren als een fenomeen als voetballer. Romario was de kleurrijkste en beste Braziliaanse voetballer die ooit in Nederland speelde.

Trainer Erik Gerets 

Het had niet veel gescheeld of Romario was in 2001 teruggekeerd bij PSV. De Braziliaanse superspits wilde weer in Eindhoven gaan voetballen. Het was oud-ploeggenoot en dan trainer van PSV Erik Gerets die dit tegenhield. Oud-voorzitter Harry van Raaij onthult dat hij een flink meningsverschil had met trainer Gerets over een comeback van Romario. De zaakwaarnemer van Romario, Giovanni Branchini nam in 2001 contact met van Raaij op. De inzet was dat de dan inmiddels 35-jarige Romario zich richting het WK via PSV in de kijker van de Braziliaanse bondscoach wilde voetballen. Van Raaij vertelde dat hij het helemaal zag zitten en dat Romario 8 ton wilde verdienen, een schijntje voor een topspeler als Romario. Trainer Gerets durfde het niet aan, en zei 'Dan komt hij hier weer maar wat aanklooien, hij is altijd te laat op de training'. Van Raaij vond dat juist mooi aan Romario, je wist nooit wat hij ging doen. In de voetballerij moeten het allemaal eenheidsworsten zijn, Romario had daar juist lak aan. Hij deed waar hij zin in had en zijn manier van leven intrigeerde van Raaij.

Carnaval 2019

Romario de Souza Faria is een wereldwijd voetbalfenomeen en vele jaren na zijn carrière nog altijd een ongekende grootheid. Niet alleen in zijn thuisland Brazilië, maar ook in Europa is de kleine Braziliaan een idool voor velen. In Eindhoven is Romario een bijzondere speler en mythe tegelijk, die voor een bepaald tijdperk in de geschiedenis van PSV heeft gestaan. De goalgetter keerde al diverse malen terug naar Eindhoven onder andere in een duel onderling met oud PSV spelers. Hij beseft dat de band tussen hem en de club erg bijzonder is. Bij de achterban van PSV is hij een blijvend idool.  In 2019 wordt Romario uitgenodigd door sponsor Energie Direct, tijdens carnaval in Eindhoven. Er komt een carnavalswagen waar Romario op staat en zo een rondrit maakt in de carnavalsoptocht van Eindhoven. In een gesprek met PSV TV was Romario duidelijk onder de indruk van zijn ontvangst. In de documentaire die PSV maakte over de Braziliaan lijkt hij zich soms te verontschuldigen voor zijn soms onnavolgbare streken in zijn voetbal periode bij PSV. Romario sprak prachtige woorden over zijn verblijf bij PSV. 'Ik besef dat ik de mensen hier veel moois heb gebracht en ik weet dat ik daarmee onderdeel van de geschiedenis van deze prachtige club ben geworden'. Er is door PSV TV ook een documentaire over Romario gemaakt. 

Braziliaans elftal

Als international speelde hij 79 interlands waarin hij 64 doelpunten maakte. Het WK van 1994 in de Verenigde Staten werd door Romario met Brazilië gewonnen. Romario was de absolute ster op dit Wereldkampioenschap en wordt uitgeroepen als beste speler van het WK toernooi. Samen met Bebeto vormde Romario een succesvol spitsenkoppel. De Goddelijke Kanaries versloegen onder meer Oranje in de kwartfinale met 3-2 in het bloedhete Dallas. Uiteindelijk wonnen Romario en co de finale van Italië na het nemen van strafschoppen. Met 5 doelpunten had Romario een belangrijk aandeel in dit succes.

Erelijst Braziliaans international

Romario heeft ook voor zijn land een behoorlijk aan prijzen in de wacht weten te slepen. Een overzichtje:

 • Zuid-Amerikaans jeugdkampioenschap: 1985
 • Australia Bicentenary Gold Cup: 1988
 • Olympische Spelen: Zilver 1988
 • Wereldkampioenschap: 1994
 • Copa America: 1997, 1999
 • Confederations Cup: 1997

Prijzenkast

 • Campeonato Carioca Vasco da Gama: 1987, 1988
 • Campeonato Brasileiro Série A Vasco da Gama: 2000
 • Copa Mercosur Vasco da Gama, 2000 (mini toernooi Zuid-Amerika)
 • Landskampioen Nederland PSV: 1989, 1991, 1992
 • KNVB Beker: 1989, 1990
 • Nederlandse Supercup: 1992
 • La Liga Barcelona: 1994
 • Campeonato Carioca Flamengo:1996, 1999
 • Copa Mercosur Flamengo: 1999 (mini toernooi Zuid-Amerika)
 • Qatar Crown Prince Cup Al-Sadd: 2003

Persoonlijke prijzen

 • Onder 20 topscorer Zuid-Amerikaans kampioenschap: 1985
 • Campeonato Carioca’s topscorer: 1986, 1987, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000
 • Vasco da Gama Speler van het Jaar: 1987, 1988, 2000, 2001
 • Topscorer Olympische Spelen: 1988 Seoul 
 • Topscorer Nederland: 1989, 1990, 1991
 • Topscorer KNVB Beker: 1989, 1990
 • Nederlands voetballer van het jaar: 1989
 • Champions League topscorer : 1990, 1993
 • Onze de Bronze: 1993
 • FIFA Wereld Speler van het jaar: 1993
 • FIFA World Cup Golden Ball: 1994
 • FIFA World Cup Bronze Boot: 1994
 • FIFA World Cup All-Star Team: 1994
 • Onze d'Or: 1994
 • FIFA Wereld Speler van het jaar: 1994
 • Zuid Amerikaans Elftal van het Jaar: 1995, 2000, 2001
 • FIFA Confederations Cup Golden Shoe: 1997
 • FIFA Confederations Cup Silver Ball: 1997
 • Topscorer Braziliaanse competitive: 2000, 2001, 2005
 • FIFA World Cup Bronze Ball: 2000
 • Zuid Amerikaans voetballer van het jaar: 2000
 • FIFA World Cup Dream Team: 2002
 • FIFA 100: 2004
 • Golden Foot Legends Award: 2007
 • International Football Hall of Fame Pachuca Mexico 
 • Brazilian Football Museum Hall of Fame
 • Ballon d'Or 1994 Le nouveau palmarès

Topscorerstitels: Romario zou 19 keer topscorer zijn van een officiële competitie.

Record 

Romario scoorde het snelste doelpunt ooit in een Nederlandse Bekerfinale. Op 25 mei 1989 scoorde hij al in de 2e minuut tijdens de Bekerfinale tegen FC Groningen. Anno 2021 is dit nog steeds een record. PSV won de KNVB Beker finale met 4-1.

Strandvoetbal

Strandvoetbal is een grote hobby van Romario. Geregeld nam hij deel aan toernooien in Rio de Janeiro. Ook maakte hij deel uit van de Braziliaanse ploeg die in 2005 op het 1e door de FIFA georganiseerde WK 3e werd.

Ambassadeur van PSV

Romario wordt opnieuw in een officiële rol aan PSV verbonden. In navolging van de Mexicaanse oud spelers van PSV, Carlos Salcido en Maza Rodriguez bindt PSV opnieuw een grootheid uit de geschiedenis van de club. De Braziliaanse vedette wordt ambassadeur van PSV. Het ambassadeurschap van PSV houdt in dat Romario beschikbaar is om in Brazilië als gezicht van PSV op te treden. Commercieel directeur Frans Janssen zegt zeer blij te zijn met de aanstelling van Romario. "Romario is een legende, in Eindhoven, in Brazilië, eigenlijk overal. Het is fantastisch dat iemand met zijn status zich voor PSV wil inzetten ‘’. Romario vertelt, "PSV is mijn club, ik vind het een grote eer om deze nieuwe rol te krijgen."

Politiek Brazilië 

Na zijn actieve voetbalcarrière ging Romario verder in de politiek. Drie jaar na zijn voetbalpensioen veroverde Romario met bijna 150.000 voorkeurstemmen een plekje in het Braziliaanse parlement.

Als politicus werd het WK van 2014 zijn stokpaardje. Schandalig vond hij het dat de Braziliaanse regering zoveel geld in het toernooi stopte. De overheid moest het geld in zaken als de gezondheidszorg en het onderwijs investeren. De wereldkampioen van 1994 zet zich als kritisch politicus af tegen Braziliaanse voetbalhelden als Pelé en Ronaldo, die juist openlijk steun voor het WK uitspraken. Romario leek in dat opzicht meer op de overleden oud voetballer Socrates die ook als socialist opkwam voor de zwakkeren in de samenleving. Romario's ogen werden geopend na de geboorte van zijn dochter Ivy in 2005. Zijn 6e kind kwam met het syndroom van Down op de wereld. Hij dacht aanvankelijk dat dit een straf voor zijn zonden was. Zijn vrouw Isabella Bittencourt wist hem ervan te overtuigen dat zijn kind een gift van God was. Romario ging anders tegen het leven aankijken en kwam in aanraking met andere ouders van gehandicapte kinderen. Hij zag opeens hoe weinig voorzieningen er in Brazilië waren voor mensen met een handicap en besloot politiek actief te worden.

Romario de Souza Faria dé voetballer van PSV die op alle manieren in de geschiedenis een blijvend icoon zal blijven voor iedere PSV supporter en iedere voetbal liefhebber overal in de wereld.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 2 jun 2021 - 13:59