Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Van the Man

Oude glorie: Van the Man

16 jun 2021 - Door: MD

De op 1 juli 1976 in het Brabantse Geffen geboren Ruud van Nistelrooij begint bij de plaatselijke club VV Nooit Geacht met voetballen. Na enige tijd stapt van Nistelrooij over naar RKSV Magriet uit Oss met als reden dat deze club hoger aangeschreven stond. Vervolgens komt er een overgang naar de jeugd van FC Den Bosch. Op 17-jarige leeftijd is er dan zijn debuut in het eerste elftal van FC Den Bosch onder trainer Hans van der Pluijm. Bij FC Den Bosch vormt van Nistelrooij een duo met Anthony Lurling. Opvallend is dat dan in die periode Lurling meer de afmaker was en van Nistelrooij de aangever. Het scorende vermogen wat van Nistelrooij in zich had kwam er bij FC Den Bosch nog niet direct echt uit omdat hij centraal het middenveld werd geposteerd. Toch ontwikkelt van Nistelrooij zich zo goed bij FC Den Bosch dat PSV al interesse toont maar niet doorpakt. Trainer Dick Advocaat van PSV oordeelt dan dat van Nistelrooij op dat moment nog te licht is voor het grote werk. Toen van Nistelrooij de overstap maakte van FC Den Bosch naar SC Heerenveen verliet hij letterlijk met tranen in de ogen de Brabantse hoofdstad. Hij wilde niet weg bij de club waar hij 11 jaar voetbalde, maar wilde ook niet nog een seizoen in de Eerste Divisie meemaken. 

Van Brabant naar Friesland

Het is dan SC Heerenveen dat van Nistelrooij wel overneemt van FC Den Bosch voor 650.000 gulden. In eerste instantie werd hij gehaald als een nummer 10. Toch zet SC Heerenveen trainer Foppe de Haan van Nistelrooij in de punt van de aanval. In eerste instantie vindt van Nistelrooij moeilijk zijn draai, maar tijdens het seizoen ontwikkelt hij zich steeds beter. Trainer de Haan stoomde van Nistelrooij klaar als afmaker. De klik met de bekendste Friese coach allertijden was ongekend. Achteraf zegt van Nistelrooij over het jaar in Friesland dat het een goede basis was voor zijn verdere carrière; 'de kwaliteit van de trainingen was hoog en het was daar goed toeven'.

In Heerenveen had van Nistelrooij een eigen appartement en stond voor het eerst op eigen benen en moest veel dingen ineens zelf regelen. Over de club SC Heerenveen had van Nistelrooij niets anders dan lof. Voorzitter Riemer van der Velde zou over Van Nistelrooij later zeggen, dat hij zelden zo'n bezeten vent had gezien. Zelfs fysieke tegenslag bracht volgens van der Velde van Nistelrooij niet uit balans. Daarbij gaf hij ook aan dat van Nistelrooij misschien een paar procent minder aanleg had dan een Marco van Basten, maar dit met zijn enorme gretigheid compenseerde. In de competitie komt van Nistelrooij tot 13 doelpunten en in het KNVB-beker toernooi scoort hij 3 doelpunten. Eén van de mooie herinneringen vindt van Nistelrooij de unieke 'kleine bekerfinale' destijds omdat de echte finalisten Ajax en PSV zich al voor de Champions League hadden geplaatst. Daardoor kon de club voor het eerst in de historie Europees voetbal spelen. Zelf zou van Nistelrooij dit in Zuid-Friesland niet meemaken. Het goede spel van van Nistelrooij in Friesland levert opnieuw interesse van PSV op en deze keer komt het wel tot een overgang. 

Transfer naar PSV 

PSV betaalt dan 15 miljoen gulden (6,8 miljoen euro) aan SC Heerenveen voor van Nistelrooij die voor vijf seizoenen tekent bij PSV. Op dat moment een recordbedrag voor een binnenlandse transfer.

Vanaf dag één pikte van Nistelrooij moeiteloos aan bij PSV. De samenwerking tussen PSV en van Nistelrooij werd een succesverhaal van grote omvang. Bij PSV zal van Nistelrooij in zijn eerste seizoen een geweldig duo vormen met de Belgische topspits Luc Nilis. In Eindhoven wordt hij tweemaal landskampioen in de seizoenen 1998-1999 en 1999-2000. Verder wordt hij tweemaal topscorer in de Eredivisie met 31 en 29 goals en tweemaal Nederlands voetballer van het jaar in de seizoenen 1998-1999 en 1999-2000. De enige smet voor van Nistelrooij in zijn PSV periode is zijn blessure die ontstaat in een oefenwedstrijd in maart 2000 tegen het Deense Silkeborg IF. Na een ongelukkige val bij een ingezette omhaal komt van Nistelrooij verkeerd terecht. Bij onderzoek in het ziekenhuis blijkt de mediale band van zijn rechterknie te zijn afgescheurd. De knie moest in het gips en het herstel zou twee maanden duren. Van Nistelrooij stond in de belangstelling van meerdere buitenlandse clubs maar gaf aan bij PSV te willen blijven en zich te willen richten op het aanstaande EK.

In april 2000 hervat van Nistelrooij de trainingen. Dan komt er nieuws naar buiten via de media dat van Nistelrooij een medische keuring bij Manchester United had ondergaan. Hij zou getekend hebben, maar dan komt Manchester United met het nieuws dat van Nistelrooij niet door de medische keuring was gekomen en dat er géén transfer kwam. In Eindhoven gaat van Nistelrooij dan door met zijn verdere herstel. Op 28 april 2000 gaat het tijdens een trainingsoefening opnieuw mis, hij ging weer door zijn knie. Nu blijkt dat er een operatie nodig is want zijn rechterkruisband was afgescheurd. Voor van Nistelrooij geen Gouden Schoen, geen EK 2000 en geen transfer naar Manchester United want Sir Alex Ferguson liet weten dat de overgang van de baan was. Verder kwam er in de zomer van 2000 een inkomende transfer bij PSV in de naam van spits Mateja Kezman. Van Nistelrooij wordt in de Verenigde Staten geopereerd.

In januari 2001 keert van Nistelrooij weer terug op het veld en in maart van dat jaar is er zijn rentree in de eredivisie. Kort daarna is er een nieuwe domper voor PSV en van Nistelrooij en Eric Addo. Door een fout zijn beide spelers niet door PSV ingeschreven voor het UEFA Cup toernooi en dus niet speelgerechtigd. PSV vraagt dispensatie aan bij de UEFA maar zij blijven bij hun standpunt. Tijdens Ajax-PSV 0-1 op 8 april 2000 zat Sir Alex Ferguson op de tribune om van Nistelrooij te bekijken. Kort hierna meldt Manchester United zich bij PSV en eind april wordt bekend gemaakt dat er een overgang naar Engeland komt voor 67 miljoen gulden (30,4 miljoen euro) , een recordbedrag opdat moment in de Premier league. Van Nistelrooij maakte uiteindelijk 62 doelpunten voor PSV waarvan dit de tien mooiste zijn. 

Van the Man

In Engeland bij Manchester United zal van Nistelrooij die zich van Nistelrooy laat noemen zeer succesvol zijn. Hij krijgt de bijnamen 'Van the Man' omdat in Engeland het voorvoegsel 'Van' niet gebruikelijk is en 'The Ruud Devil', dit uit de naam Manchester United The Red Devils. Hij voetbalt in al zijn seizoenen bij Manchester United samen met onder meer Ryan Giggs, Paul Scholes, David Beckham, Gary Neville, Phil Neville, John O'Shea, Dwight Yorke, Mickaël Silvestere, Diego Forlan, Ole Gunnar Solskjaer, Juan Sebastian Veron, Roy Keane, Nicky Butt Wes Brown, Cristiano Ronaldo, Louis Saha, Wayne Rooney, Darren Fletcher, Rio Ferdinand, Patrice Evra en Gabriel Heinze. Met Manchester United zou van Nistelrooij 1x de Premier League, 1x de FA Cup, 1x de League Cup en 1x de FA Community Shield winnen. Individueel was er de topscorerstitel van de Premier League seizoen 2002-2003 met 25 doelpunten, Engels speler van het jaar in 2001 en Premier League Golden Boot 2002-2003. In het seizoen 2005-2006 is van Nistelrooy niet meer altijd zeker van een basisplaats en er komt wrijving tussen Sir Alex Ferguson en van Nistelrooij. Wanneer Manchester United de finale van de League Cup speelt tegen Wigan Athletic en van Nistelrooij geen basisplaats krijgt en ook niet als wisselspeler wordt ingebracht breekt van Nistelrooij. Hij noemt de trainer 'Cunt' en dat valt verkeerd bij Ferguson en deze geeft aan dat van Nistelrooij maar moest vertrekken. Na het WK geeft Ferguson aan dat van Nistelrooij vrij is om te gaan. De relatie met Ferguson werd pas in 2010 herstelt toen van Nistelrooij zijn excuses aanbood en hem bedankte voor de mooie succesvolle periode bij Manchester United. Bij zijn vertrek zou van Nistelrooij de club als de Europees clubtopscorer allertijden van Manchester United met 38 doelpunten achterlaten. Ook was van Nistelrooij de eerste speler die in de Premier League 10 competitiewedstrijden achter elkaar wist te scoren. Dit record is pas recentelijk verbroken door Jamie Vardy van Leicester City.

Real Madrid 

Er was belangstelling van Real Madrid en Bayern München, en door het meningsverschil tussen Ferguson en van Nistelrooij kon een transfer niet uitblijven. In juli 2006 wordt bekend dat Real Madrid van Nistelrooij voor 15 miljoen euro zou overnemen. In Spanje is er dan ook weer een bijnaam 'Van Gol'. In zijn periode bij Real Madrid voetbalt van Nistelrooij met grote namen in Spanje. Robinho, Jose Antonio Reyes, Gonzalo Higuain, David Beckham, Raul, Pepe, Marcelo, Sergio Ramos, Gabriel Heinze, Mahamadou Diarra, Roberto Carlos, Javier Saviola, Fabio Cannavaro, Royston Drenthe, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart. Met Real Madrid zou van Nistelrooij 2x de Primera Division en 1x de Supercopa winnen. Individueel was er de topscorerstitel van de Primera Division seizoen 2006-2007 met 25 doelpunten. In het seizoen 2009-2010 geeft van Nistelrooij in de winterstop aan Real Madrid te willen verlaten wegens te weinig speeltijd. Er zijn dan geruchten dat Liverpool FC, Stoke City en West Ham United interesse hebben. Verder wordt ook Tottenham Hotspur genoemd maar een te hoog salaris en de gok met de fitheid van van Nistelrooij zien zij er toch vanaf. Er komt in de winterstop toch een vertrek bij Real Madrid, waar eigenlijk de Premier League de voorkeur had van van Nistelrooij kiest hij voor de Duitse Bundesliga.

HSV

Na afscheid van het publiek van Real Madrid volgt later een medische keuring bij HSV. Voor de Duitse club voetbalt van Nistelrooij anderhalf seizoen. Wederom was er een nieuwe bijnaam 'Van Tor' de Duitse vertaling van zijn Spaanse bijnaam 'Van Gol'. De trainer van Real Madrid Jose Mourinho wilde van Nistelrooij terug halen als tweede spits naar Spanje, maar het bestuur van HSV houdt dit tegen. Van Nistelrooij gaf toen aan te vertrekken einde van het seizoen. Dit werd niet positief gewaardeerd door de HSV-supporters.

Malaga CF

Malaga CF is de laatste club voor van Nistelrooij, hij zou er nog één seizoen zou voetballen. Met kwalificatie voor het Champions League toernooi neemt van Nistelrooij eind van het seizoen 2011-2012 afscheid van de Spaanse club en stopt hij ook met zijn voetbalcarrière. Hij spreekt zich uit met de woorden 'Het was mijn droom en die van de club om de Champions League te spelen, maar ik moet erkennen dat ik aan mijn fysieke grens ben gekomen'. Een dag eerder classificeerde Malaga CF zich na een 1-0 overwinning op Sporting de Gijon voor de voorrondes van de Champions League. Het was voor de eerste keer in de geschiedenis van de Zuid-Spaanse voetbalclub door een 4e plaats in de Primera Division. 

In zijn carrière zou van Nistelrooy 3x de topscorer van het Champions League toernooi zijn, maar het toernooi nooit winnen. Ten tijde van zijn afscheid was van Nistelrooij met 62 doelpunten vierde op de Europese topscorers lijst allertijden.

Nederlands elftal 

Van Nistelrooij zou 70 wedstrijden uitkomen voor het Nederlands elftal en hier in 35x scoren. Mede door blessures en het mislopen van kwalificatie van een eindtoernooi (WK 2002) zou van Nistelrooij maar aan twee EK toernooien (2004 en 2008) en één WK toernooi (2006) deelnemen.

Persoonlijkheid

Riemer van der Velde denkt dat van Nistelrooij als trainer zeker zijn sporen zal gaan verdienen. Ook zegt hij dat het belangrijk is om een goede adviseur om zich heen te hebben. Van 2014 tot 2016 is van Nistelrooij assistent-trainer bij het Nederlands elftal. Het is Marcel Brands die van Nistelrooij benaderde met de vraag of hij terug wil keren bij PSV. "Ik heb het aan Marcel te danken dat ik na mijn actieve voetbalcarrière een tweede passie heb gevonden." Van Nistelrooij zag een carrière als trainer niet gelijk zitten. "Marcel heeft mij echter door dat hele proces geloodst en nu zit ik bij PSV er helemaal in."

Bij PSV begint van Nistelrooij als individueel coach bij de jeugd en als assistent-trainer. Verder is zijn volgende stap trainer van 019. Ingaande het seizoen 2021-2022 wordt van Nistelrooij trainer van Jong PSV dat uitkomt in de Eerste Divisie. PSV geeft van Nistelrooij toestemming om tijdens het EK van 2020 als assistent-trainer van toenmalig bondscoach Ronald Koeman aan de slag te gaan. "Een uitdaging die ik met beide handen aanpak, en ik zal er alles aan doen om bij te dragen aan een succesvol EK" spreekt van Nistelrooij zich uit. Door de corona crisis is het EK van 2020 met een jaar uitgesteld, maar aan van Nistelrooij zal het niet liggen, een jaar later zal zijn motivatie alleen maar meer zijn. Inmiddels is dan Frank de Boer de bondscoach als opvolger van de als trainer vertrokken Ronald Koeman naar FC Barcelona. Ruud van Nistelrooij zal bij het verplaatste EK in 2021 assistent-trainer zijn van Frank de Boer tijdens het toernooi.

Huwelijk met jeugdliefde

Op 10 juli 2004 trouwt Ruud van Nistelrooij met zijn jeugdliefde Leontien Slaats. Toegejuicht door vele fans en dorpsgenoten komt het paar aan in een witte Rolls-Royce, die versierd was met roze en witte rozen. In het raadshuis van Heesch vindt de voltrekking van het burgerlijk huwelijk plaats. De omgeving van het raadhuis was afgezet met dranghekken, waarachter het publiek 6 rijen dik stond. Volgens de politie in Heesch waren er tussen de 2500 en 3000 belangstellenden op de huwelijksvoltrekking afgekomen. In het centrum van Heesch had de plaatselijke middenstand de winkels versierd met spandoeken waar op gelukwensen voor Ruud en 'zijn' Leontien stonden. Bij het burgerlijk huwelijk was voornamelijk familie van het bruidspaar aanwezig. Tientallen pupillen van de plaatselijke voetbalclub Nooit Gedacht vormden een erehaag voor hun idool en zijn aanstaande bij de ingang van de Maria Magdalena kerk in Geffen. Bij de kerkelijke inzegening waren onder meer Ronald Waterreus, Jaap Stam, Paul Bosvelt, Willem van Hanegem, Raymond van der Gouw, Pieter van den Hoogenband en manager van Manchester United Sir Alex Ferguson aanwezig. Na de kerkelijke inzegening zijn buiten de kerk 2 witte duiven losgelaten. 

Ruud van Nistelrooij Foundation 

Deze foundation is een plek waar coaches, trainers en begeleiders leren hoe ze talenten van kinderen kunnen signaleren en stimuleren. Ook komen kinderen hier samen om hun talenten te etaleren en worden ze uitgedaagd en aangemoedigd. Na 10 jaar stopt van Nistelrooij met zijn foundation. Hij geeft aan zijn (leidinggevende) werk voor de foundation niet meer te kunnen combineren met zijn baan als trainer. Van Nistelrooij spreekt zich uit in 2019; "het was een moeilijke beslissing, want ik wil het allebei goed doen, maar ik geef voorrang aan een carrière als trainer" verklaart de dan 42 jarige van Nistelrooij.

Het geld dat nog in kas zit gaat naar goede doelen voor kinderen. Het Yvonne van Gennip Talent Fonds en stichting Het Vergeten Kind krijgen elk zeker 25.000 euro. Voetbalbond KNVB ontvangt de inhoud van een opleidingspakket voor jeugdtrainers. Manager Marjolein Lankhout stelt; "zo wordt het gedachtegoed van onze stichting bij andere voortreffelijk voortgezet."

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 16 jun 2021 - 9:48