Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview met Doeluh

Oude glorie: Interview met Doeluh

30 jun 2021 - Door: MD

Björn van der Doelen werd geboren op 24 augustus 1976 in Goirle. Voetbal en muziek spelen een rode draad door zijn leven. We spraken hem over zijn passies voetbal, muziek, zang, theater, acteer, carrière en activiteiten naast dit alles.

 

WK; Björn je bent geboren in Goirle, ben je daar ook op gegroeid want in de jeugd voetbalde je bij TGG (The Goal Getters) uit 's-Hertogenbosch in de periode 1981-1986?

BvdD; Nee ik heb eerst twee jaar in Tilburg gewoond en ben vervolgens in Hintham opgegroeid.

 

WK; Je bent op zeer jonge leeftijd begonnen met voetballen, was je in die periode direct al middenvelder of een andere positie in het elftal?

BvdD; Ik ben eerst een jaartje keeper geweest.

 

WK; Wanneer kwam het besef dat je weleens betaald voetbal zou kunnen gaan halen? Je directe omgeving, ouders, familie en vrienden hebben die jou gesteund om een voetbalcarrière te verwezenlijken?

BvdD; Toen ik in de jeugd van PSV ging spelen. Ja zeker, ons vader bracht me iedere dag naar de training en ons moeder waste iedere dag mijn trainingskleren en zorgde dat ik op tijd kon eten.

 

WK; Op jonge leeftijd ben je begonnen met voetbal, op welke leeftijd kwam muziek in jouw leven?

BvdD; Toen ik 19 was ben ik begonnen met gitaarles.

 

WK; In 1986 kwam je naar PSV, wie had jou gescout en wat gaf jou en je omgeving de doorslag om voor de jeugdopleiding van PSV te kiezen?

BvdD; Ik was gescout op een open dag van Ajax door Tonny Bruins Slot. Maar Amsterdam was te ver rijden dus toen heeft mijn vader PSV gebeld en gevraagd of ik een keer mee kon trainen. Dat kon en het seizoen daarop kon ik bij PSV gaan spelen.

 

WK; Je hebt ook zo'n drie jaar in het jeugdinternaat van PSV gezeten, hoe heb je die periode ervaren?

Met welke spelers zat je op het internaat die later ook zijn doorgebroken?

BvdD; In het eerste jaar had ik veel last van heimwee maar daarna had ik het prima naar mijn zin. Ik zat daar met o.a. Patrick Paauwe en Rene Klomp.

 

WK; Welke trainers heb je allemaal gehad in de jeugdperiode bij PSV voordat je het eerste elftal bereikte?

BvdD; Jan van Loon, Johan van Hirtem, Huub Stevens, Adri van Kraaij, Klaas van Balen en Robert Verbeek.

 

WK; Trainer Aad de Mos haalde jou op je 18-jarige leeftijd bij de eerste selectie van PSV, maar na zijn ontslag maakte je onder interim-trainer Kees Rijvers je debuut. Een opmerkelijk debuut. Uit bij FC Utrecht waar Utrecht speler Edwin Gorter zijn vinger onder jouw oog prikte. Hoe kijk je terug op dat incident bij je debuut, en heeft Gorter later zijn excuses aangeboden?

BvdD; Het kwam meteen op Studio Sport en Gorter heeft later zijn excuses gemaakt.

 

WK; Je hebt 2 periodes bij PSV gevoetbald onder de trainers Aad de Mos, Kees Rijvers, Dick Advocaat, Bobby Robson en Erik Gerets. Onder welke trainer heb je de beste periode gehad bij PSV?

BvdD; Onder Kees Rijvers ben ik als jonge speler gedebuteerd en later onder Bobby Robson heb ik veel gespeeld. Onder Eric Gerets het eerste seizoen heb ik ook nog behoorlijk wat minuten gemaakt.

 

WK; Je hebt met PSV in de Champions League gespeeld, gescoord in de bekerfinale. Zijn er wedstrijden die voor jou als je terugkijkt waar je trots op bent aan jou bijdrage bij PSV?

BvdD; De wedstrijden tegen Manchester United en Ajax in het bijzonder. 

 

WK; Het seizoen 1997-1998 ben je 1 seizoen verhuurd aan Standard Luik in België. Aad de Mos die jou nog kende van PSV haalde naar Luik. Na zijn ontslag in oktober 1997 nam de Kroaat Luka Peruzović het over als trainer. In de selectie zaten de Belgische spelers Émile en Mbo Mpenza en de Braziliaan Wamberto. Voor Standard Luik was er uiteindelijk een 9e plaats op de ranglijst.

Hoe kijk je terug op dat verhuur aan Standard Luik, was het hectisch met het ontslag van Aad de Mos en een 9e plaats is voor een club als Standard Luik te weinig. Heb je daar genoeg wedstrijden kunnen voetballen?

BvdD; Inderdaad wat hectisch, maar ik speelde bijna alle wedstrijden en speelde een goed seizoen. Door de supporters was ik uitgeroepen tot meest waardevolle speler.

 

WK; Toen je terugkwam bij PSV na 1 seizoen verhuur was je toen in de selectie van PSV gegroeid door meer ervaring, zag je nu meer kans op speeltijd voor jezelf? Was je status anders?

BvdD; Ik had bij Standard veel gespeeld en daar veel van geleerd. Ik was ook wat ouder en meer ervaren. In eerste instantie speelde ik dat seizoen niet, maar daarna bijna alles.

 

WK;  Bij PSV heb je 3 landstitels, 1 KNVB Bekers en 1x de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Als je daar op terug kijkt is dat toch aardig succesvol

BvdD; Absoluut, en daar ben ik nog altijd heel blij mee.

 

WK; Het seizoen 2001-2002 maak je dan een overstap naar FC Twente onder eerst trainer John van 't Schip en assistent-trainer Eddy Achterberg en vervolgens René Vandereycken en assistent-trainer Rini Coolen. Je kwam daar oud PSV-spelers Boudewijn Phalplatz, Tommie van der Leegte en Chris van der Weerden tegen in de selectie bij FC Twente. In het seizoen 2001-2002 en 2002-2003 is er 2x een 12e plaats in de Eredivisie. Hoe kijk je terug op 2 seizoenen FC Twente? Bijzonder is dat je nog met Erik ten Hag bij FC Twente hebt gevoetbald.

BvdD; Dat was een lastige periode voor mij. Eerste seizoen heb ik veel gespeeld daarna niet veel meer. Maar ook van een lastige periode leer je veel.

 

WK; Je maakte deel uit van de zogenaamde beruchte 'bende van vier' Tommie van der Leegte, Patrick Pothuizen, Jack de Gier en jij zelf. Samen waren jullie nogal eens in het Enschedese nachtleven aanwezig. 

BvdD; Nee hoor wij gingen eigenlijk niet meer op stap dan de meeste andere spelers en eigenlijk ook nooit met zijn 4en. 

 

WK; In november 2003 wordt er bekend gemaakt dat je op huurbasis gaat voetballen bij NEC Nijmegen. Was dat omdat het bij FC Twente het niet geworden was wat je ervan verwacht had. Het verliep niet direct prettig met trainer René Vandereycken getuige een conflict over niet fit op de training arriveren door een uitgaansavond? Was dit het beste voor beide partijen?

BvdD; Ja en dat was inderdaad het beste.

 

WK; Bij NEC voetbal je onder trainer Johan Neeskens, Cees Lok en Ron de Groot. Drie seizoenen NEC brengen in de Eredivisie een 14e, 13e en 10e plaats. Bij PSV was je een cultheld mateloos populair door je stijl en inzet dit werd ook in Nijmegen erg gewaardeerd als je de geschiedenis terug leest. Hoe kijk je terug op 3 seizoenen NEC Nijmegen?

BvdD; Dat was een fantastische leuke tijd.

 

WK; Na Eindhoven is Nijmegen ook bijzonder voor jou omdat je daar zelfs een lied over gemaakt hebt.

BvdD; Ja ik heb het daar goed naar mijn zin gehad.

 

WK; Het leek erop dat je bij NEC het goed naar je zin had veel beter dan bij FC Twente. Toch overviel het iedereen die voetbal volgt dat je op 29-jarige leeftijd in 2006 besloot om je actieve voetbalcarrière te beëindigen. Wat is daar direct je reden voor? Hoe lang heb je met de gedachte gelopen ik stop met mijn actieve voetbalcarrière het is klaar? Heb je daar met naaste over gesproken voordat je beslissing kwam?

BvdD; Ik wist vanaf het begin dat ik niet heel lang zou voetballen en ben gestopt omdat ik er geen zin meer in had en heb ons moeder gebeld toen ik die beslissing had genomen.

 

WK; Na het voetbal kun je wel zeggen dat je niet in een zwart gat bent gevallen op vele facetten ben je te volgen. Na omzwervingen in de voetbalwereld woon je nu in Eindhoven, heb je dit bewust gedaan omdat deze omgeving je veel gebracht heeft?

BvdD; Daar woon ik al sinds mijn PSV tijd.

 

WK; Bij PSV ben je een absolute cultheld en de verbintenis is er enorm vaak en voor altijd getuige een aantal zaken waarbij je betrokken bent; podcast over PSV voor het Eindhovens Dagblad, podcast Skiete Willy voor Voetbal International samen met Marco Timmer, het PSV algemene telefoonnummer spreek jij de keuzes in, eerbetoon aan Willy van der Kuijlen met een prachtig gezongen lied, af en toe in het stadion word je geïnterviewd over de huidige situatie en soms word je ook gesignaleerd op de Herdgang. En je bent zelfs figurant in commercials van sponsoren van PSV. En dit zal in de toekomst zeker niet minder worden.

BvdD; Vast en zeker.

 

WK; Je hebt ook voor Bavaria als medewerker PR & Communicatie activiteiten gedaan als ambassadeur, hoe kijk je hierop terug?

BvdD; Nee hoor geen van dat allen. Ik heb meegewerkt aan wat filmpjes. Dat was erg leuk om te doen.

 

WK; Je was tijdens je voetbalcarrière al actief bezig met gitaar, liedjes schrijven en zang. Hoe lang speelde dit al om hier na en eigenlijk al tijdens je voetbalcarrière mee te beginnen en daar een toekomst van te maken?

BvdD; Tegen einde van mijn carrière.

 

WK; Hoe zou je jouw stijl als zanger, schrijver, artiest willen noemen. Je genre is uiterst bijzonder en een geheel eigen stijl die bij veel mensen groots aanslaat. Titels, teksten, album namen, je band het heeft allemaal een prachtig kenmerk verbonden aan jou als mens Björn van der Doelen. Eigenlijk heel uniek om dit alles te volgen.

BvdD; American country.

 

WK; Je bent met het lied "Heul gevecht" uit 2011 verkozen toen tot 'Brabants Moiste'  lied van het jaar. Met zo'n waardering wat doet dat met jou?

BvdD; Dat is altijd leuk.

 

WK; Je treedt op in muziekzalen, festivals en zelfs theaters. En je houdt je zelfs bezig met acteren. Daarnaast ben je natuurlijk ook druk met je gezinnetje als fulltime vader en partner van Ellen. Je onderneemt veel en je verbaast steeds de mensen met ontzettende leuke activiteiten. Misschien ben jij wel iemand die kijkt wat er op je pad komt want boeiend is alles wat jij doet. Of is er iets dat jij zegt dat wil ik echt ooit in de toekomst nog gaan doen?

BvdD; Ik zie altijd wel wat er op mijn pad komt.

 

WK; Dank voor het mee doen aan dit open interview.

BvdD; Geen dank

 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Laatst bijgewerkt : 30 jun 2021 - 12:30