Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview Wilfred Bouma

Oude glorie: Interview Wilfred Bouma

26 aug 2021 - Door: MD

Wilfred Bouma werd geboren op 15 juni 1978 in Helmond. Voetbalde in zijn jeugd voor SV Rood-Wit '62. Als junior kwam Bouma via het Helmondse Rood-Wit '62 bij de jeugd van PSV terecht. Al op 16 jarige leeftijd zou hij zijn debuut maken voor het 1e elftal van PSV in het seizoen 1994-1995. Onder dan PSV trainer Aad de Mos in de uitwedstrijd in Tilburg bij Willem ll speelronde 9 op 26 oktober 1994. Deze wedstrijd verloor PSV 2-1. Bouma maakte zijn debuut in de 83e minuut als invaller voor Jürgen Dirkx. Na deze nederlaag volgde het ontslag van Aad de Mos. 

WK) De naam Bouma kwam enkele jaren terug langs in de media met de vraag waar die naam vandaan komt. Er werd gezegd dat u (nog) niet hebt kunnen achterhalen of uw voorouders uit Friesland komen. Gezien uw achternaam die veel voorkomt in Friesland. Bent u er mee bezig geweest dit te onderzoeken of laat je het zoals het is? 

WB) ik ben daar niet actief op zoek naar geweest, maar de naam komt wel uit Friesland ja. 

 

WK) Helmond en PSV dat is toch in de geschiedenis iets bijzonders in de band met PSV. Willy van der Kuijlen, Willy en René van de Kerkhof, Berry van Aerle, Hans Gillhaus en Wilfred Bouma allemaal afkomstig uit Helmond. Wordt er vaak gesproken richting jouw betreffende uw afkomst uit Helmond? U zou het eigenlijk een bijzondere eer kunnen noemen. In de PSV geschiedenis staat u in een rijtje met zeer belangrijke oud PSV spelers die veel gespresteerd en betekent hebben voor PSV. Hoe ervaart u deze misschien wel unieke gebeurtenis als bijzondere oud PSV speler?

WB) Ik ben enorm trots dat ik in een rijtje sta met deze grote namen en dat ik uit Helmond kom!

 

WK) U bent opgegroeid in Helmond hoe ervaart u deze tijd, en hoe oud was u toen u met voetbal begon bij SV Rood-Wit '62?

WB) ik was 5 toen ik bij Rood-Wit ‘62 begon en ervaar mijn jeugd in Helmond als een fijne tijd. 

 

WK) Welke elftallen heeft u doorlopen bij SV Rood-Wit '62? Was er in uw jeugd al sprake van dat u met uw voetbalkwaliteiten op viel dat uw niveau hoog was?

WB) Als het goed is ben ik gestart in de F1 daarna E1, D1 en ging ik dacht ik in de Ctjes naar PSV en mijn voetbalkwaliteiten vielen gelukkig op waardoor ik naar PSV kon. 

 

WK) Bij SV Rood-Wit '67 welke posities speelde u allemaal in de jaren in Helmond?

WB) Ik haalde de bal achter op en liep er mee naar voren want dat kan in de jeugd wat makkelijker dus speelde overal, maar vooral voorin. 

 

WK) Door wie bent u gescout door PSV? Hoe was de overgang van SV Rood-Wit '67 naar de jeugd van PSV?

WB) Als ik het goed heb onthouden heeft Henk van Uden die mijn trainer is geweest bij Rood-Wit ‘62 een balletje opgegooid bij PSV en toen zijn ze komen kijken, maar wie?

 

WK) U kwam al op uw 12e jaar bij de jeugdopleiding van PSV. Wanneer u bij PSV begon in de jeugd, hoe stond uw familie en naaste achter deze keuze?  Naast de jeugdafdeling bij PSV wat deed u aan schoolopleiding naast het voetbal? Bleef u in uw jeugdopleiding bij PSV gewoon in Helmond wonen?

WB) Mijn naasten waren natuurlijk enorm trots. Ik heb mijn LTS schilders opleiding en bleef tot mijn 21e in Helmond wonen waar de rest van mijn familie nog allemaal woont. 

 

WK) Welke elftallen heeft u bij PSV in de jeugd doorlopen en wie waren daarbij uw trainers?

WB) D1,C1,B1,A1 ik heb o.a. als trainers gehad Huub Stevens, Adrie van Kraaij, Robert Verbeek, Jan Formanooij, Jan Van Loon. Bij het 2de als je daar mee speelde dat deed ik dus de 1e keer op m’n 15de, Ernie Brandts als trainer.

 

WK) Wanneer kwam het moment dat duidelijk werd dat u professioneel betaald voetbal zou kunnen halen?

WB) Voor mij stond dat al van heel jong vast, maar dat zullen veel voetballers zeggen dus dat is gewoon moeilijk te zeggen je moet vrij blijven van zware blessures een portie geluk hebben, maar vooral de drive om ten koste van alles je droom te verwezenlijken. 

 

WK) Hoe werd u vertelt dat u van de jeugdafdeling naar de 1e selectie van PSV ging? 

WB) Dat werd me de 1e keer verteld door Dick advocaat, want dat was pas na ik m’n debuut had gemaakt onder Aad de Mos.

 

WK) Voelde u zelf dat u klaar was voor deze stap?

WB) Ik voelde mezelf klaar, ja maar achteraf als ik terugkijk was ik dat niet, vandaar ook de verhuur periodes aan MVV Maastricht en Fortuna Sittard, maar nogmaals mijn droom bleef staan vaste waarde worden bij PSV 1, geef nooit op. 

 

WK) Uw debuut wedstrijd in PSV 1 was uit in Tilburg bij Willem ll. Deze wedstrijd verloor PSV met 2-1 en daarna volgde het ontslag van Aad de Mos. Direct roerige tijden die u meemaakte bij PSV. Hoe ervaarde u trainer Aad de Mos bij PSV en persoonlijk naar u toe?

WB) Ik heb kort met trainer de Mos samengewerkt, maar heb altijd wel het gevoel gehad dat hij het in me zag zitten. 

 

WK) Na het vertrek van Aad de Mos werd Kees Rijvers interim-trainer bij PSV tot december 1994. Hoe was deze samenwerking met de selectie en met u?

WB) Dat kan ik me niet herinneren dus ben er in mijn beleving toen niet veel bij geweest en speelde op mijn 16e ook nog in de A1. 

 

WK) Wanneer Kees Rijvers als interim-trainer vertrekt kom Dick Advocaat bij PSV een zeer gedreven trainer. Hoe ervaart u deze beginperiode bij PSV? Welke positie voetbalde u in het elftal toen bij PSV? 

WB) Ik heb trainer Dick Advocaat meerdere keren in mijn carrière als trainer gehad en hij heeft altijd me kunnen raken toen ik jong was en naarmate ik ouder werd een bijzonder gedreven man, een echt voetbaldier. Ik speelde voorin als spits of linksbuiten had aardig wat concurrentie Ronaldo, René Eijkelkamp, Boudewijn Zenden, Eidur Gudjohnsen, Gregory Playfair, Peter Hoekstra, maar een heel leerzame tijd. 

 

WK) De selectie van PSV waarin u terecht kwam zaten veel gerenommeerde namen die in hun voetbalcarrière en ook later veel in de voetbalwereld veel betekent hebben. Hoe was het om als jongeling zich daartussen te vestigen? Namen als Ronald Waterreus, Stanley Menzo, Ernest Faber, Arthur Numan, Stan Valckx, Berry van Aerle, Edward Linskens, Björn van der Doelen, Marciano Vink, Jan Wouters, Boudewijn Zenden, Peter Hoekstra, Erik Meijer, Luc Nilis, Boudewijn Phalplatz en Ronaldo Luis Nazario de Lima.

WB) Het was super om met Ronaldo samen te hebben (vooral getraind) gespeeld, maar heb ook veel van Jan Wouters, Ernest Faber, Edward Linskens, Stan Valckx, Marciano Vink en niet te vergeten René Eijkelkamp geleerd. Eijkelkamp was beter dan veel mensen denken een genot om mee samen te spelen en trainen. 

 

WK) Het seizoen 1995-1996 veroverde PSV de KNVB Beker. Had u daar in wedstrijden aandeel gehad want deze prijs is in uw periode gewonnen bij de 1e selectie. 

WB) Voor mijn gevoel niet omdat ik er niet of nauwelijks speelde, maar deze staat wel op m’n palmares. 

 

WK) In het lopende seizoen 1996-1997 werd u verhuurd aan MVV Maastricht. Hoe werd u dat medegedeeld dat dit beter was voor u carrière? Was dit een teleurstelling of zag u dit positief in?

WB) Dat werd medegedeeld door trainer Dick Advocaat een enorme teleurstelling, want het voelde als falen, maar dan komt er bij mij iets los en dan wil ik het tegendeel bewijzen en uiteindelijk is dat gelukt. 

 

WK) Bij MVV Maastricht kreeg u als trainer Frans Körver en voetbalde u met de meest bekende namen Rein van Duinhoven, Marco Gentile, Ramon Lacroix, Anton Vriesde, Yvo Joordens, Roger Knarren en Denny Landzaat. U kwam daar later in het seizoen en voetbalde 18 wedstrijden en scoorde daar 7x in de Eerste Divisie. MVV werd kampioen van de Eerste Divisie en promoveerde zo. Hoe was u 1e seizoen in Maastricht en de beleving in een andere omgeving en de promotie met het Kampioenschap naar de Eredivisie?

WB) Een heel mooie ervaring achteraf met het kampioenschap en handhaving het daaropvolgende jaar met leuke goede spelers. 

 

WK) Het 2e seizoen bij MVV Maastricht 1997-1998 in de Eredivisie was de selectie aardig versterkt met bekende namen als Jerry de Jong, Jeroen Heubach, Mark Luijpers, Joost Volmer, Anton Vriesde, Kenneth Pérez, Marc Nygaard en Émerson Luiz Firmino. Uw volledige seizoen bij MVV Maastricht kwam u tot 33 wedstrijden en scoorde u daar in 7 keer. MVV handhaafde zich met een 15e plaats in de eredivisie. Welke positie had u in het elftal op het veld onder trainer Frans Körver bij MVV? En hoe was uw eerste volledige seizoen in de Eredivisie?

WB) We hadden ervaring erbij gekregen met onder andere Jerry de Jong en Mark Luijpers, die mannen wisten wel van aanpakken dus dat hielp ons veel wederom weer wat in de bagage om mijn uiteindelijke doel PSV 1 te halen, ik speelde in de spits als nummer 9.

 

WK) Na uw periode bij MVV Maastricht volgde één seizoen verhuur van PSV aan Fortuna Sittard. Hoe was dit met u en PSV dit besproken voor een verhuur aan Fortuna Sittard?

WB) Dat ik nog niet klaar was voor een terugkeer en wéér teleurgesteld, maar ik snapte het later wel. 

 

WK) Bij Fortuna Sittard het seizoen 1998-1999 treft u Bert van Marwijk als trainer, Henk Duut als assistent-trainer en wederom zit u in een selectie met bekende voetbal namen als Arno van Zwam, Kevin Hofland, Robert Roest, François Gesthuizen, Ruud Kool, Mark van Bommel, Ronald Hamming, Marco Heering en Regillio Simons. Er is voor Fortuna Sittard dan een 10e plaats in de Eredivisie en voor u 33 wedstrijden waar in u 5x scoorde. Welke positie had u in het elftal op het veld onder dan Fortuna Sittard trainer Bert van Marwijk? 

WB) We speelde 4-4-2, ik was de linkshalf. 

 

WK) Bij Fortuna Sittard is er tijdens uw periode de nog altijd de legendarische wedstrijd in 1999 tegen PSV die met 6-4 door Fortuna Sittard gewonnen werd. U gaf een assist bij de 1-0 en scoorde zelf de 2-0. Na afloop van deze bijzondere wedstrijd, hoe was de sfeer in de kleedkamer en bij de club en de supporters? Dit was misschien wel eens en nooit meer zo'n overwinning voor Fortuna Sittard op een topclub met zo'n bizarre uitslag.

WB) We waren een heel goed team dat uit en thuis in de competitie van Ajax won, de KNVB Bekerfinale haalde en die helaas verloor. De thuiswedstrijd in de competitie wonnen we van PSV met 6-4 en ik scoorde 1x en gaf 2 assists en ik had er eigenlijk 3 moeten scoren! Het is dat Ruud van Nistelrooij en Luc Nilis bij PSV  speelde anders was het geen 6-4 geworden. Oh ja en ook de Halve Finale in het KNVB Beker toernooi wonnen we met Fortuna Sittard van PSV. In het Philips stadion werd het 1-3 en het derde doelpunt van Fortuna scoorde ik zelf. Het was een geweldig jaar voor de supporters, voor mij wel dubbel voor de wedstrijden tegen PSV, maar ik moest me bewijzen om een kans te maken om terug te komen en dat is ook gelukt mede door de wedstrijd tegen PSV waar de nieuwe trainer Erik Gerets op de tribune zat. 

 

WK) Het seizoen 1999-2000 haalt PSV u terug en u komt in een periode bij PSV terecht waarin er veel prijzen worden gewonnen door de club. Dit levert onder trainer Erik Gerets twee landstitels op en twee keer de Johan Cruijff Schaal. Onder trainer Guus Hiddink (voor Hiddink drie landstitels) voor u twee landstitels, 1x de KNVB Beker en 1x de Johan Cruijff Schaal. Een fantastische periode in de geschiedenis van PSV. Als u terugkijkt naar de periode onder trainer Erik Gerets en vervolgens trainer Guus Hiddink hoe ervaart u deze 2 trainers in deze periode van u bij PSV? Wie bracht u naar de achterste linie in het elftal, daar waar u eerder in de voorste en middenlinie voetbalde?

WB) In eerste instantie Erik Gerets sporadisch omdat ik op meerdere posities uit de voeten kon. 

 

WK) Welke posities in uw periode onder trainer Erik Gerets en trainer Guus Hiddink bij PSV voetbalde de u in het elftal?

WB) Linksbuiten, rechtsbuiten, op het middenveld linksback links centraal achterin heel veel posities. 

 

WK) Het seizoen 1999-2000 speelde u 1 wedstrijd in de spits voor PSV tegen FC Utrecht deze wedstrijd won PSV met 2-1 door 2 doelpunten van u de missie was geslaagd. U moest deze wedstrijd zowel Luc Nilis als Ruud van Nistelrooij vervangen als spits?

WB) Dat jaar speelde ik meer in de spits omdat Luc en Ruud helaas geblesseerd waren en scoorde wanneer ik er stond regelmatig, dus ja de missie was zeker geslaagd. 

 

WK) Na uw verhuur periode aan MVV en Fortuna Sittard voetbalt u in uw 2e periode bij PSV met grote en bekende voetbalnamen in de periode Van trainer Erik Gerets en vervolgens trainer Guus Hiddink. Hier onder een opsomming van een aantal medespelers in de periode seizoen 1999-2000 t/m gedeeltelijk seizoen 2005-2006. Ronald Waterreus, Patrick Lodewijks, Heurelho da Silva Gomes, Edwin Zoetebier, Ernest Faber, Alex Domingos Alexandre Rodrigo Dias da Costa, Young-Pyo Lee, Kasper Bøgelund, Michael Lamey, Jürgen Dirkx, Chris van der Weerden, Jürgen Colin, Jan Heintze, Kevin Hofland, Theo Lucius, Andrius Skerla, Yuri Nikiforov, André Ooijer, Ovidiu Stinga, Björn van der Doelen, Remco van der Schaaf, Ibrahim Afellay, Otman Bakkal, Arnold Bruggink, John de Jong, Georgi Gakhokidze, Mark van Bommel, Johann Vogel, Tomasz Iwan, Jordi Hoogstrate, Phillip Cocu, Mateja Kežman, Claudio, Johan Vonlanthen, Adil Ramzi, Jefferson Farfan, Jan Vennegoor of Hesselink, Dennis Rommedahl, Robert de Pinho de Souza, Gerald Sibon, Arjen Robben, Ji-Sung Park, Ruud van Nistelrooij, Luc Nilis en Joonas Kolkka. In deze bijna 7 seizoenen, de 2e periode van u bij PSV voetbalt u met namen waarvan vele in de voetbalwereld bij grote clubs hebben gespeeld. Ook diverse spelers die belangrijke functies in de voetballerij hadden en nu nog hebben. Hoe kijkt u hier op terug om hier voor u zelf aan deel te hebben genomen? Dat moet toch een geweldige belevenis zijn geweest in een zeer succesvolle periode van PSV in de clubgeschiedenis?

WB) Ik ben enorm trots met wie ik samen heb kunnen spelen. Mijn carrière als kleine jongen uit Helmond die zijn droom verwezenlijkt om bij PSV 1 en het Nederlands elftal te hebben gespeeld. 

 

WK) Het seizoen 1977-1978 won PSV met een top elftal de Landstitel en de UEFA Cup, het seizoen 1987-1988 won PSV de treble. Unieke prestaties in de geschiedenis van PSV. Het seizoen 2004-2005 werd PSV landskampioen en won de KNVB Beker. In de Champions League werd de halve finale bereikt met een tweeluik tegen AC Milan en was de finale in zicht.Het elftal van 2004-2005 waar u deel van uitmaakte is misschien wel dé of één van de sterkste elftallen in de geschiedenis van PSV? Een prachtig seizoen voor u met een grootse bijdrage van u persoonlijk.

WB) Heel bijzondere tijd met fantastische spelers om me heen, en een hele succesvolle tijd die ik nooit zal vergeten. 

 

WK) Op 27-jarige leeftijd tekent u dan een 3 jarig contract bij het Engelse Aston Villa dat in de Premier League uitkwam. U geeft aan op de website van Aston Villa dat u een goed gesprek had gehad met manager David O'Leary die aan u duidelijk maakt het in u te zien zitten. Het vertrouwen dat er voor u was gaf de doorslag in uw keuze? Waren er nog meerdere clubs die interesse voor u hadden na een topperiode bij PSV? 

WB) Er waren meerdere gegadigden, maar het Engels voetbal trok me altijd al. Ik keek ook altijd van jongs af aan naar Match of the Day en met mijn leeftijd van 27 jaar voelde ik me klaar om het avontuur aan te gaan.

 

WK) Na een wat matige start speelt u de eerste 3 seizoenen zeer veel wedstrijden bij Aston Villa en bent u een belangrijke kracht. Wel waren er meer wedstrijden als linksback dan als centrumverdediger. Wat vond u ervan dat u meer als linksback dan als centrale verdediger werd ingezet? Hoe kijkt u terug op de eerste 3 seizoenen bij Aston Villa onder eerst trainer David O'Leary en vervolgens het 2e en 3e met seizoen onder trainer Martin O'Neill. 

WB) Sterker nog ik heb geen één wedstrijd in het centrum gestaan maar daardoor werd ik wel elke wedstrijd getest als linksback, kon mooie duels uitvechten met de buitenspelers van de Premier League clubs. David O’Leary was de trainer die me haalde, maar zijn opvolger Martin O’Neill heb ik mijn beste tijd gehad. Ik kwam 3 maanden niet in zijn planning voor en mocht weg omdat ik niet zijn aankoop was, maar dat heb ik om kunnen draaien en zijn vertrouwen gewonnen waardoor 3 jaar Engeland uiteindelijk 5 jaar is geworden. 

 

WK) In juli 2008 loopt u een zware enkel blessure waar eerst wordt gedacht aan zelfs een breuk. Uw enkel blijkt zwaar verzwikt en het gewricht werd weer op zijn plaats gezet en vervolgens in het gips. Het betrof een wedstrijd in de Intertoto Cup tegen Odense BK waar u deze blessure opliep. Trainer Martin O’Neill gaf aan dat u een fantastisch seizoen achter de rug had en de selectie en de club u zouden missen. Deze blessure kost u uiteindelijk 2 seizoenen van uw carrière. Ondanks deze blessure kon u bij Aston Villa toch een nieuw contract tekenen voor 2 jaar extra. Een waardering voor u als persoon in de selectie en uw prestaties. Uw revalidatie periode, hoe was deze verlopen en hoe stond u hier geestelijk en mentaal in? Was er veel hulp en steun van buitenaf en waar heeft u allemaal gerevalideerd?

WB) Mijn enkel was gebroken, ontwricht en alles wat in je enkel kapot kan was kapot. Verzwikt was hij niet echt, maar het was de meest pijnlijke blessure die ik ooit heb gehad en waar ik tot op de dag van vandaag last van heb, maar ik kan wel weer bijna alles kan doen hoor. Revalidatie was zwaar maar de dokter zei tegen me dat ik kon voetballen als je tegen pijn kan en dan ga ik ervoor. 

 

WK) In 2010 laat Aston Villa weten dat het aflopende contract van u in de zomer van 2010 niet werd verlengd nadat u uiteindelijk 2 jaar geplaagd was door blessures. Trainer Martin O’Neill zegt in de media groot respect voor u te hebben als voetballer. Pijnlijk was dat u de laatste 2 seizoenen voor Aston Villa geen competitiewedstrijden meer voetbalde. Dit was natuurlijk een domper boven op al uw blessureleed?

WB) Ja, zo wilde ik niet afsluiten bij Aston Villa, maar dingen gebeuren nu eenmaal en omdat ik einde contract fit genoeg was om weer te voetballen ben ik Aston Villa trainer Martin O’Neill dankbaar. Anders zat m’n carrière op mijn 30e erop. 

 

WK) Ingaande het seizoen 2010-2011 traint u al mee bij de selectie van PSV. U bent afhankelijk van een vertrek van de Mexicaan Carlos Salcido om een nieuw contract bij PSV te kunnen ondertekenen. Wanneer uiteindelijk Carlos Salcido naar het Engelse Fullham vertrekt tekent u als transfervrije speler een 2-jarig contract bij PSV. U gaf aan dat er meerdere clubs interesse hadden onder andere uit Engeland en Oostenrijk, maar dat uw voorkeur bij PSV lag.

WB) Ja ik had ook in Engeland kunnen blijven, zelfs in hetzelfde huis en bij West Bromwich Albion die ook in de Premier League speelde, maar dan zou ik niet meer bij PSV terugkeren wat ik altijd nog wilde, want dat is mijn club. 

 

WK) Uiteindelijk kwam u nog drie seizoenen uit voor PSV 1 met ieder seizoen gemiddeld 25 competitiewedstrijden in de Eredivisie. Met PSV wint u in uw laatste periode nog de KNVB Beker in 2012 en de Johan Cruijff Schaal in 2012. 

WB) Ja dat klopt helaas geen landskampioenschap met de selecties die we hadden had dat zeker gekund! 

 

WK) In uw laatste periode als actief voetballer voetbalt u onder trainer Fred Rutten, interim-trainer Phillip Cocu en vervolgens Dick Advocaat. Deze laatste 3 seizoenen beleeft PSV roerige tijden met resultaten achtereenvolgens een 3e, 3e en 2e plaats in de eredivisie. Er is een moment dat er boze supporters de spelersbus opwachten bij trainingscomplex de Herdgang omdat de resultaten tegen vielen. Na uw succesvolle 2e periode bij PSV is de 3e periode jammerlijk minder hoe heeft u deze ervaren?

WB) Toch als een mooie tijd, natuurlijk wil je altijd winnen, maar als je weet dat je er alles aan doet kun je jezelf nooit iets verwijten. 

 

WK) Mark van Bommel komt u vaak tegen in uw carrière, te beginnen in uw periode bij Fortuna Sittard. U bent zelfs als speler actief in de afscheidswedstrijd van Mark van Bommel in het Philips Stadion. U zou zelfs als topsport man getraind hebben om in deze wedstrijd een goede prestatie neer te zetten? Dit laat duidelijk zien de grootse sportman Wilfred Bouma.

WB) Ik was nog niet officieel gestopt dus ik was nog wedstrijdfit hahaha.

 

WK) In 2013 stopt u op 35-jarige leeftijd als betaald voetballer. U had nog wat maanden gewacht op een nieuwe club, maar dat gebeurde niet meer. Hoe stond u achter uw keuze om toen uw actieve voetbalcarrière te beëindigen, had u er vrede mee?

WB) Er waren wel wat clubs alleen niet wat ik interessant vond en dan op je 35ste stoppen bij de club waar het allemaal begon, ik had niet beter kunnen wensen. 

 

WK) Uw staat van dienst voor PSV is enorm groot; 250 eredivisie duels, 78 wedstrijden in Europees verband en daarmee clubrecordhouder. Waarmee we dit interview begonnen, u bent in het rijtje van Helmonders bij PSV een belangrijke en grootse PSV-speler geweest.

WB) Ik ben daar ook enorm trots op wat ik allemaal heb mee mogen maken en dat mijn naam tussen deze grootheden uit de psv geschiedenis staat. 

 

WK) Als Oranje speler kwam u uit voor Nederland -15, -16, -17, -18, -19, -21. Als A international kwam u uit in 37 interlands en was u actief op 3 EK eindtoernooien. Hoe kijkt u terug als Oranje International in uw carrière heeft u daar het maximale eruit gehaald? Wat waren uw ervaringen met de bondscoaches waar onder u hebt gevoetbald?

WB) Doordat ik 2 jaar geblesseerd bent geweest had ik meer interlands gespeeld kunnen hebben dan 37. Ik mistte helaas het WK van 2010 en 2006 had ik er ook bij kunnen zijn, maar dingen gebeuren nu eenmaal, kop op en doorgaan. Ik ben onder vier verschillende bondscoaches geselecteerd daar ben ik wel trots op (Louis van Gaal, Dick advocaat, Marco van Basten, Bert Van Marwijk). Als linksbuiten mijn debuut gemaakt in 2000 en als centrale verdediger geëindigd in 2012. 

 

WK) Uw actieve voetbalcarrière bevat een prachtige CV. Als u die zware enkel blessure niet had opgelopen zou er in de Premier League nog een vervolg andere club zijn geweest of was u aardig honkvast? Als u terugkijkt op uw actieve voetbalcarrière staat daar dan een tevreden trotse Wilfred Bouma die voor PSV enorm veel betekent heeft? 

WB) Wellicht wel ik stond er goed op bij de clubs of was Aston Villa m’n laatst club geweest, alleen had ik dan waarschijnlijk niet meer bij PSV teruggekeerd, dus hier staat een tevreden trotse Wilfred Bouma. 

 

WK) U staat bekend als een zeer fijn persoon in een selectie en serieuze profvoetballer die alles gaf voor zijn sport. Medespelers en oud spelers spraken dit meermaals uit.

WB) Mooi om te horen haha, maar je moet ook wel een beetje lol hebben buiten het voetbal.

 

WK) Na uw actieve voetbalcarrière bent u bij PSV trainer geweest van -17 en nu assistent-trainer bij Jong PSV. Wat zijn uw ambities in uw trainersloopbaan wat hoopt u te bereiken? Net als in uw actieve voetbalcarrière geeft u hier ook alles in om in dit vak te slagen?

WB) Ik ben assistent geweest bij 017, Jong PSV en nu bij 018. Als assistent-trainer vind ik dat ik het beste tot mijn recht kom en een goede band met de spelers opbouwen. Hen proberen mee te geven als het bij PSV niet lukt wat zo maar zou kunnen, want niet iedereen komt bij PSV 1 terecht. Er zijn altijd meerdere wegen naar Rome leiden om profvoetballer te worden. Uiteindelijk zit ik nu op een goede plaats bij de jeugd, maar wie weet in de toekomst een rol bij het eerste!

Wilfred, bedankt voor dit openhartige interview en een kijkje in uw loopbaan als voetballer. 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 26 aug 2021 - 12:46