Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: seizoen 2001 / 2002

Oude glorie: seizoen 2001 / 2002

13 okt 2021 - Door: MD

Bij aanvang van het seizoen 2001-2002 waren er voor trainer Eric Gerets diverse mutaties in de selectie. Vertrokken bij PSV waren Guido Budziak, Cleberson Souza Santos, Jürgen Colin, Robert Fuchs, Rob Wielaert, Francisco Cláudio Oliveira Pereira, Jürgen Dirkx, Joonas Kolkka, Ovidiu Stîngă, Björn van der Doelen, Chris van der Weerden en Ruud van Nistelrooy.

Als aanwinsten kwamen Spase Dilevski, Robert Fuchs, Jan Vennegoor of Hesselink en Rob Wielaert (Robert Fuchs RKC Waalwijk en Rob Wielaert NEC Nijmegen vertrokken later in het seizoen).

De selectie bestond verder uit de namen Gino Coutinho, Ivica Kralj, Patrick Lodewijks, Ronald Waterreus, Eric Addo, Wilfred Bouma, Kasper Bøgelund, Ernest Faber, Jan Heintze, Kevin Hofland, Theo Lucius, Yuri Nikiforov, André Ooijer, Björn Becker, Arnold Bruggink, John de Jong, Georgi Gakhokidze, Léon Hese, Marquinho, Mark van Bommel, Johann Vogel, Mateja Ke×man, Adil Ramzi, Dennis Rommedahl en Nyron Wau. 

Johan Cruijff Schaal 

Als landskampioen van het seizoen 2000-2001 mocht PSV in Amsterdam aantreden tegen de KNVB Beker winnaar FC Twente. PSV won deze wedstrijd met 3-2 en zou zo de eerste prijs van het seizoen 2001-2002 binnenhalen. Voor de Eindhovenaren scoorden Mateja Ke×man, Arnold Bruggink en Dennis Rommedahl. Oud PSV’er Björn van der Doelen scoorde in de 89e minuut nog de 3-2 maar de overwinning kwam niet meer in gevaar.

Eredivisie 

In de Eredivisie zou PSV het seizoen 2001-2002 als tweede eindigen achter Ajax. Voor PSV waren 68 punten uit 20 overwinningen, 8 gelijke spelen en 6 verliespartijen. Doelpunten 77 voor en 32 tegen. Jan Vennegoor of Hesselink was club topscorer dit seizoen met 22 doelpunten achter Pierre van Hooijdonk met 24 doelpunten Eredivisie topscorer werd dat seizoen. 

Grootste uitslagen waren er dit seizoen voor PSV:

 • PSV-FC Groningen 8-0 (speelronde 20 op 22 december 2001)
 • PSV-Willem ll (6-0 speelronde 30 op 24 april 2002)

Nederlagen waren er in de volgende wedstrijden:

 • Willem ll-PSV 3-1 (speelronde 3 op 25 augustus 2001)
 • NAC-PSV 2-0 (speelronde 5 op 15 september 2001)
 • SC Heerenveen-PSV (4-1 speelronde 6 op 22 september 2001)
 • PSV-Vitesse 0-2 (speelronde 7 op 29 september 2001)
 • Sparta-PSV 2-1 (speelronde 12 op 3 november 2001)
 • RKC Waalwijk-PSV 2-1 (speelronde 19 op 5 februari 2002)

KNVB Beker toernooi 

Het eerste elftal van PSV stroomt in het toernooi in de achtste finale. In Waalwijk wint PSV met 1-2 van RKC. De kwartfinale neemt PSV het in Eindhoven op tegen Feyenoord. Na 120 minuten is de stand 1-1 dus strafschoppen moesten bepalen wie er naar de halve finale ging. En dat was PSV dat in de halve finale Ajax trof. Helaas eindigde het bekeravontuur na een 3-0 nederlaag hier.

11 september 2001

Op 11 september 2001 speelde PSV één van de bizarste Champions League wedstrijden uit de clubgeschiedenis. PSV moest het die dag opnemen tegen het Franse FC Nantes. Op de bewuste middag die dag vlogen 2 vliegtuigen de New Yorkse Twin Towers binnen. PSV wilde aanvankelijk niet voetballen vanwege de gebeurtenissen in Amerika. Toen PSV dit duidelijk maakte bij de UEFA dreigde de Europese voetbalbond met een schorsing van 2 jaar. Eén dag later besloot de UEFA wél om alle Champions League wedstrijden van woensdag af te lassen vanwege de aanslagen in New York. PSV was de bewuste avond met allesbehalve voetbal bezig. PSV verloor de wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden tegen FC Nantes.

Champions League 

In het Champions League toernooi kwam PSV in groep terecht D terecht met FC Nantes, Galatasaray SK en Lazio Roma. Daarin bepaalde PSV de onderstaande resultaten:

 • FC Nantes-PSV 4-1
 • PSV-Galatasaray SK 3-1
 • PSV-Lazio Roma 1-0
 • Lazio Roma-PSV 2-1
 • PSV-FC Nantes 0-0
 • Galatasaray SK-PSV 2-0

PSV zou als 3e eindigen in poule D met 2 overwinningen, 1 gelijkspel en 3 verliespartijen. Doelpunten 6 voor en 9 tegen min 3. Door de 3e plaats in de poule ging PSV door naar het UEFA Cup toernooi.

UEFA Cup

In de UEFA Cup werd PSV in de 3e ronde gekoppeld aan het Griekse PAOK Saloniki. In Griekenland werd er nipt verloren (3-2), maar in Eindhoven won PSV overtuigend met 4-1 dus ging het met een beter doelsaldo door naar de laatste 16. Hierin was Leeds United de tegenstander. In Eindhoven bleef het 0-0, maar op Elland Road won PSV met 0-1 door een doelpunt van Lange Jan in de slotfase. Het uitvak ontplofte! In de kwartfinale trof PSV met Feyenoord een hele bekende tegenstander. Het Europese seizoen van PSV eindigde pijnlijk in Rotterdam. Waar PSV de halve finale bijna had bereikt met een 0-1 voorsprong in Rotterdam door een doelpunt in de 75e minuut van Mark van Bommel is het Pierre van Hooijdonk die in de 90e minuut de gelijkmaker voor Feyenoord maakt. In de verlenging werd er niet meer gescoord. PSV moest in deze wedstrijd in de 95e minuut met 10 man verder door een 2e gele kaart voor Mark van Bommel. In de strafschoppenserie verliest PSV uiteindelijk met 5-4.

Drie seizoenen trainer Eric Gerets 

Met 2 landstitels seizoen 1999-2000 en 2000-2001 en de Johan Cruijff Schaal in seizoen 2000-2001 is er in het seizoen 2001-2002 alleen de winst van de Johan Cruijff Schaal voor trainer Eric Gerets. Hierop volgde het ontslag van Eric Gerets. Dit was óók een gevoelige nederlaag voor voorzitter Harry van Raaij.  Twee vrienden voor het leven gingen gebroken uiteen nadat ze zich, beiden op hun eigen manier strijdbaar tot het uiterste, lang tegen het onvermijdelijke hadden verzet. Op lofwaardige wijze had voorzitter van Raaij halverwege dit turbulente seizoen de zijde van zijn coach gekozen, maar uiteindelijk is ook hij niet bestand gebleken tegen de macht van de spelers. "Voortzetting van de relatie zou ernstige risico's met zich meebrengen", verklaarde voorzitter van Raaij. Aan de breuk waren ingrijpende gesprekken voorafgegaan volgens de summiere verklaringen uit China, waar PSV voor promotionele doeleinden verbleef. Voorzitter van Raaij nam de zware beslissing met pijn in het hart. Hij bewonderde Gerets als speler van PSV (1985-1992) al om diens toewijding. Het wederzijdse respect tussen trainer en voorzitter was groot.

Voorzitter van Raaij wilde in 1999 geen ander dan Gerets als coach in Eindhoven. Begin dit seizoen schetste hij de contouren van een contract voor onbepaalde tijd voor de Belg. Toen de kritiek op Gerets enkele maanden later aanzwol dacht voorzitter van Raaij daarom ook na over zijn eigen positie. "Als ik hem had moeten ontslaan was ik misschien zelf ook wel gegaan."

Belang van de club

Desondanks bleef voorzitter van Raaij ondanks dat hij zijn droomtrainer moest laten vallen. Voorzitter van Raaij vertelde dat hij het 'belang van de club' had vooropgesteld.  Dat zou de invloedrijke voorzitter van Raaij in de crisissituatie met persoonlijke gevolgtrekkingen bepaald niet dienen. In een interview ging voorzitter van Raaij openhartig in op de innerlijke strijd die hij had gevoerd en die weer was opgelaaid. Hij verhaalde, het seizoen reconstruerend, van 'strubbelingen, spanningen, frustraties en licht wantrouwen'.

Uitgewerkt 

Onomwonden vertelde voorzitter van Raaij dat doelman Ronald Waterreus hem had gezegd: "Het is uitgewerkt tussen enkele spelers en de trainer". Waterreus heeft als enige erkend 1 van de 8 spelers te zijn geweest die zich kort voor de winterstop tegen Gerets keerden. Hoewel de overige namen geheim bleven, mag worden aangenomen dat aanvoerder Mark van Bommel ook tot de 'bende van Acht' behoorde. Zo verhulde van Bommel zijn weerzin van PSV's trip naar China en Thailand niet. De middenvelder zou liever met het Nederlands elftal naar de Verenigde Staten zijn gereisd. De reactie van Gerets leek, niet voor het eerst, op fricties tussen coach en aanvoerder te wijzen. 

Een gezellig samenzijn beloofde het toen al niet te worden. Daar kwam bij dat weinig tot niets wees op een vertrek van met name van Bommel hoewel voor hem nu het FC Barcelona van trainer Louis van Gaal een mogelijkheid leek en spits Mateja Ke×man. Juist mede met het oog op het verwachte verloop in de selectie had voorzitter van Raaij eerder niet voor de wens van de spelers willen zwichten. 

Opstandelingen/pseudo-verzetten 

Vooral in communicatief opzicht schoot Gerets tekort, volgens de opstandelingen in het Philips Stadion. Zij forceerden de aftocht van de trainer die met PSV 2x landskampioen werd, 2x de Johan Cruijff Schaal veroverde, maar in de Champions League 3x strandde - én die enig recht heeft om zich te beklagen, verstoten door pseudo-vedetten die het seizoen te vaak in gebreke bleven.

Erwin Koeman 

Voor voorzitter van Raaij zal nu één van de vele vragen zijn of assistent-trainer Erwin Koeman al rijp is om de spelers te begeleiden die hem als voorzitter zijn bitterste nederlaag hebben bezorgd. Ingaande het seizoen 2002-2003 werd uiteindelijk Guus Hiddink voor zijn tweede termijn trainer van PSV.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 13 okt 2021 - 11:49