Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Patrick Lodewijks

Oude glorie: Patrick Lodewijks

3 nov 2021 - Door: MD

Patrick Lodewijks werd geboren op 21 februari 1967 in Eindhoven. Bij PSV begint Lodewijks zijn voetballoopbaan, hij doorloopt de gehele jeugdopleiding van PSV. Lodewijks zit het seizoen 1987-1988 bij de selectie van het 1e elftal van PSV. Op 23 april 1988, in de wedstrijd tegen FC Groningen, maakt Lodewijks zijn debuut voor PSV onder trainer Guus Hiddink. Lodewijks is dat seizoen de tweede keeper achter vaste keuze Hans van Breukelen. Het seizoen 1988-1989 is er een blessure voor van Breukelen in de winterstop tijdens een zaalvoetbaltoernooi in Duitsland. Lodewijks neemt dan van Breukelen zijn plaats onder de lat over en in de Eredivisie komt Lodewijks dan tot 10 competitiewedstrijden dat seizoen. 

Europees debuut voor PSV 

Door de blessure van van Breukelen zou Lodewijks óók 2x keepen tegen het KV Mechelen van trainer Aad de Mos, de wedstrijden om de UEFA Super Cup. PSV speelt als winnaar van de Europa Cup 1 tegen KV Mechelen als winnaar van de Europa Cup ll. In Mechelen verloor PSV met 3-0 en in Eindhoven volstond een 1-0 zege voor PSV uiteindelijk niet om de Super Cup te veroveren. 

Kwartfinale Europacup 1

De wedstrijden tegen het Real Madrid van trainer Leo Beenhakker in de kwartfinale van het Europa Cup 1 toernooi keept Lodewijks ook in plaats van van Breukelen. Lodewijks toont zich in deze tweeluik een waardig vervanger. In Eindhoven is er eerst een 1-1 gelijkspel. De tweede wedstrijd in Madrid steunt van Breukelen Lodewijks vooraf. Van Breukelen vertelt, "Het is logisch om je collega te steunen, zeker als hij je vanuit Madrid voor de wedstrijd nog even belt. Ik heb hem toen 2 zaken gezegd: hiervoor heb je tot nu toe als keeper alles gedaan om zover te komen, dus een prachtige kans om het te laten zien en ga er vooral van genieten. Niet denken, maar doen!"  De wedstrijd is in de reguliere speeltijd 1-1 en pas in de verlenging zal PSV uiteindelijk verslagen worden met 2-1 door het beslissende doelpunt van Martin Vázquez in de 105e minuut. Met PSV in zijn 1e periode zou Lodewijks seizoen 1987-1988 de treble winnen en het seizoen 1988-1989 de landstitel en de KNVB Beker.

Transfer naar FC Groningen

Ingaande het seizoen 1989-1990 vertrekt Lodewijks op huurbasis naar FC Groningen. De insteek is om ervaring op te doen, maar hij wordt later definitief overgenomen van PSV. Tot het einde van het seizoen 1997-1998 zou Lodewijks uiteindelijk maar liefst negen seizoenen uitkomen voor FC Groningen als eerste keeper. Bij FC Groningen is Lodewijks eerste keeper onder achtereenvolgens de trainers, Hans Westerhof, Pim Verbeek, Theo Vonk, Wim Koevermans, Hans Westerhof, Jan van Dijk, Wim Rijsbergen en Jan van Dijk. In de negen seizoenen bij FC Groningen met Lodewijks als keeper is er in de Eredivisie een 9e, 3e, 5e, 12e, 14e, 13e, 9e, 10e en 17e plaats. Het laatste seizoen van Lodewijks is er degradatie met FC Groningen door verlies in de nacompetitie.

Medespelers van FC Groningen 

De meeste bekende namen waar Lodewijks mee speelt bij FC Groningen zijn; Claus Boekweg, Richard Elzinga, Wim Koevermans, Edwin Olde Riekerink, Jos Roossien, Theo ten Caat, Jan van Dijk, Ulrich Wilson, René Eijkelkamp, Henny Meijer, Milko Djurovski, Harris Huizingh, Mart van Duren, Bert Zuurman, Martin Drent, Bas Roorda, Jerry de Jong, Eric van Kessel, Ronald Hamming, Arjan Ebbinge, Ernest Faber, Michael Reiziger, Berthil ter Avest, Clyde Wijnhard, Maarten de Jong, Raymond Beerens, Dean Gorré, Erwin Koeman, Dick Schreuder, Mariano Bombarda, Romano Sion, Kurt Elshot, Edwin de Kruyff, Jeffrey Kooistra, Marco Boogers, Raymond Atteveld, Joost Broerse, Sander van Gessel, Patrick Ax, Pieter Huistra, Mathias Rosén, Hugo Alves Velame, Paul Matthijs, Marcel Peeper, Leonardo dos Santos Silva, Ivar van Dinteren, Toine Rorije, Sergio Ommel en Magno Mocelín.

Terugkeer naar PSV

Ingaande het seizoen 1998-1999 is er een terugkeer naar PSV. Bij PSV is Lodewijks tweede keeper achter Ronald Waterreus onder achtereenvolgens de trainers Bobby Robson en Eric Gerets. Vier seizoenen verblijft Lodewijks dan bij PSV tot einde van het seizoen 2001-2002. Met PSV zijn er dan 2 landstitels seizoen 1999-2000 en 2000-2001, 3x de Johan Cruijff Schaal seizoen 1998-1999, 2000-2001, 2001-2002.

Van Eindhoven naar Rotterdam

Ingaande het seizoen 2002-2003 vertrekt Lodewijks dan naar Feyenoord. Lodewijks is aanvankelijk tweede keeper bij Feyenoord, maar komt in de Eredivisie seizoen na seizoen in  22, 16, 10 en 26 wedstrijden in actie voor het 1e elftal van Feyenoord. Met Feyenoord was er achtereenvolgens in de Eredivisie een 3e, 3e, 4e, 3e, 7e en 6e plaats. In januari 2006 werd bekendgemaakt dat Lodewijks nog een seizoen als keeper zou fungeren bij Feyenoord, zo zou hij dan met 38 jaar de oudste voetballer/keeper in de Eredivisie zijn. In april 2006 werd Lodewijks door dan Bondscoach Marco van Basten opgeroepen in de voorlopige selectie voor het WK in Duitsland, maar behoorde uiteindelijk niet bij de definitieve selectie. Uiteindelijk zou het seizoen 2006-2007 zijn laatste seizoen zijn bij Feyenoord in zijn actieve voetbalcarrière, in de voorbereiding tijdens een oefenwedstrijd tegen het Engelse Chelsea FC raakte Lodewijks geblesseerd en kwam gedurende het hele seizoen niet meer in actie buiten een paar wedstrijden op de reservebank. Een seizoen later werd Lodewijks gevraagd voor een korte comeback als keeper op 20 oktober 2007 maar verder dan een reserverol in de wedstrijd tegen Excelsior kwam het niet meer.

Keeperstrainer Feyenoord 

Per 1 juli 2007 werd Lodewijks keeperstrainer van Feyenoord. Deze functie zou Lodewijks negen jaar bekleden tot halverwege 2016. Lodewijks werkte achtereenvolgens samen met de hoofdtrainers van Feyenoord, Bert van Marwijk, Gert-Jan Verbeek, interim-trainer Leon Vlemmings, Mario Been, Ronald Koeman, Fred Rutten en Giovanni van Bronckhorst. Met Feyenoord als keeperstrainer wint Lodewijks 2x de KNVB Beker seizoen 2007-2008 en 2015-2016. Tussentijds is Lodewijks naast keeperstrainer van het eerste elftal van Feyenoord in de periode 2013-2016 ook nog hoofdtrainer van Jong Feyenoord.

Keeperstrainer Everton FC

In juni 2016 werd Lodewijks keeperstrainer van Everton FC op voorspraak van dan Everton FC trainer Ronald Koeman. In het verleden hadden ze al bij Feyenoord samengwerkt. Wanneer Koeman dan werd ontslagen bij de club uit Liverpool in oktober 2017, vertrok ook Lodewijks bij Everton FC.

Keeperstrainer Nederlands elftal 

In de periode 2014-2015 is Lodewijks keeperstrainer bij het Nederlands elftal onder dan Bondscoach Guus Hiddink. In het voorjaar van 2018 werd Lodewijks voor de tweede maal aangesteld als keeperstrainer van het Nederlands elftal. Wederom was er een samenwerking met de technische staf van Ronald Koeman die dan de bondscoach van het Nederlands elftal was. Wanneer Koeman dan in 2020 overstapt naar FC Barcelona als hoofdtrainer blijft Lodewijks bij het Nederlands elftal in zijn functie als keeperstrainer. Met de nieuwe bondscoach Frank de Boer is er dan een teleurstellend EK in 2021. In juni 2021 stapte De Boer op als bondscoach en vertrok Lodewijks óók bij het Nederlands elftal. Lodewijks zou niet verder gaan onder de nieuwe bondscoach Louis van Gaal en zijn staf.

Project 

Lodewijks was sinds 2018 bij het Nederlands elftal en moet ook stoppen met zijn andere activiteiten bij de KNVB. "Dat laatste vind ik misschien nog wel het meest teleurstellend", zegt Lodewijks. "Bij Oranje weet je: een nieuwe bondscoach kan zijn eigen mensen willen. Oké, inherent aan ons vak. Jammer is dat ik ook geen vervolg kan geven aan allerlei projecten die bij de KNVB-breed zijn opgestart op het gebied van het keepersvlak sinds 2018." In Nederland klinkt vaak: waarom zijn er voor Oranje geen topkeepers beschikbaar à la Neuer, Courtois, Oblak of Ter Stegen? Lodewijks: "Als je een boom wil laten groeien, moet je de wortels water geven. De KNVB gaat over de trainerscursussen, maar een project gericht op de ontwikkeling van keepers was er bij mijn komst in 2018 niet. In de afgelopen 3 jaar hebben we met een groep mensen een stappenplan gemaakt voor de ontwikkeling van keepers per leeftijdscategorie. Het punt is, zegt Lodewijks: bepaalde aspecten van keepen kun je bij jonge kinderen al beïnvloeden, maar dan moet je wel onderzoeken en met data onderbouwen wát precies.

"De praktijk en de wetenschap zijn hierin samengekomen. De keeper van het Oranje van 2030 of 2035 loopt nu al ergens rond in de D2 van pak 'm beet FC Abekewalda. Ook die nog onbekende jongen gaat nu al profiteren van wat in gang is gezet. Zelf was ik daar ook nog graag bij betrokken gebleven. Er moest vanuit de KNVB iets komen om de kans op topkeepers te vergroten. Hopelijk plukken we daar in de toekomst de vruchten van."

Erelijst 

Lodewijks heeft een indrukwekkend rijtje met prijzen op zijn palmares. De prijzen als speler won hij allemaal in Eindhovense dienst.

Landskampioen; seizoen 1987-1988, 1988-1989, 1999-2000

  • Europacup I; seizoen 1987-1988
  • KNVB Beker; seizoen 1987-1988, 1988-1989
  • Johan Cruijff Schaal; seizoen 1998-1999, 2000-2001, 2001-2002

Feyenoord als keeperstrainer:

  • KNVB Beker; seizoen 2007-2008, 2015-2016

Tragisch 

Op 29 april 2015 komt Yvonne Lodewijks, de vrouw van Patrick, om het leven bij een verkeersongeval in Eindhoven. Samen hadden zij 3 dochters. Er volgen zware jaren voor Lodewijks. Van alle kanten bieden mensen steun aan. Lodewijks grootste zorg zijn z'n 3 kinderen. De moeder kan hij nooit vervangen, maar samen maken zij alles bespreekbaar. De oud-doelman heeft nu een nieuwe relatie. "Voor mij is dat heel belangrijk geweest. Er is nog een toekomst. Het leven doet er nog toe. Ik wil er nog wat van maken. Dat ben ik ook verplicht aan Yvonne en aan de meiden, om er nog wat van te maken. Yvonne is er nog dagelijks voor mij. Dat gaat nooit weg. Ik heb een nieuwe vrouw ontmoet, ben vorig jaar getrouwd en voel mij ook weer gelukkig. Ik ben inmiddels opa en Estelle, mijn huidige vrouw is nu gewoon de oma voor mijn kleinkinderen. Die weten niet beter, wel was het mooi geweest om te zien hoe Yvonne als oma zou zijn geweest.  De schade van het overlijden van Yvonne gaat nooit meer weg. Dat hoeft ook niet; het mag er gewoon zijn."

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers

 

Laatst bijgewerkt : 3 nov 2021 - 10:33