Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Erik-Jan van den Boogaard

Oude glorie: Erik-Jan van den Boogaard

10 nov 2021 - Door: MD

Erik-Jan van den Boogaard werd geboren in Amsterdam op 19 augustus 1964. Als voetballer ontwikkelt hij zich als een echte centrumspits. In de jeugd begon van den Boogaard met voetballen bij VV Geldrop. Vervolgens is er een overstap naar de jeugdopleiding van PSV.

Naar A selectie PSV 

Het seizoen 1982-1983 komt van den Boogaard bij de A selectie van PSV onder dan PSV trainer Thijs Libregts. Van den Boogaard maakte zijn debuut in de uitwedstrijd tegen AZ '67 op 11 december 1982. Na de rust verving hij René van de Kerkhof, de wedstrijd eindigde in 0-0. In de selectie van PSV had van den Boogaard onder meer concurrentie in de voorhoede van Hallvar Thoresen, Jurrie Koolhof, René van de Kerkhof, Mart van Duren en Hans Smulders. In de Eredivisie komt van den Boogaard seizoen 1982-1983 tot 5 optredens waarin hij 1x scoort. PSV eindigt dat seizoen op een derde plek. In het KNVB Beker toernooi komt van den Boogaard tot 2 optredens waarin hij niet scoort.

Het seizoen 1983-1984 vertrekt trainer Thijs Libregts naar Feyenoord Rotterdam. Zijn assistent-trainer Jan Reker wordt dan de hoofdtrainer van PSV. René van de Kerkhof is dan vertrokken naar het Griekse Apollon Smyrnis dus dit biedt meer perspectief op speeltijd voor van den Boogaard. In de Eredivisie kwam van den Boogaard seizoen 1983-1984 tot 23 optredens waarin hij 9x het net vond. In de Eredivisie was er een 2e plaats voor PSV. In het KNVB Beker toernooi komt van den Boogaard tot 3 optredens waarin hij 3x scoort. Dit zijn de wedstrijden tegen NAC Breda, VV Caesar en FC Haarlem.

Het seizoen 1984-1985 komt er versterking bij PSV voor de voorhoede van de Deen Kenneth Brylle die van het Belgische RSC Anderlecht naar PSV overkomt. Ook komt Peter Corbijn over van Helmond Sport naar PSV. Later het seizoen in november 1984 wordt dan óók nog René van der Gijp overgenomen, die komt over van het Belgische KSC Lokeren naar PSV. In de Eredivisie komt van den Boogaard seizoen 1984-1985 tot 19 optredens waarin hij 5x scoort. In de Eredivisie was er een 2e plaats voor PSV. In het KNVB Beker toernooi komt van den Boogaard tot 2 optredens waarin hij 2x scoort. Beide doelpunten zijn tegen USV Elinkwijk. In de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi komt van den Boogaard als invaller in het veld in de wedstrijd FC Vorwärts Frankfurt/Oder-PSV (2-0 verlies). De return in Eindhoven wint PSV met 3-0, maar is er geen speeltijd voor van den Boogaard.

Drie seizoenen verblijft van den Boogaard bij PSV, maar hij wist uiteindelijk geen vaste basisplaats af te dwingen mede door de stevige concurrentie in de voorhoede.

Ruildeal met MVV

Ingaande het seizoen 1985-1986 is er dan een soort van een ruildeal met de dan bij MVV Maastricht voetballende Eric Gerets. Van den Boogaard gaat naar MVV Maastricht en Gerets gaat van MVV naar PSV. Bij MVV is Jo Bonfrere dan de trainer, hij posteert Huub Smeets als eerste spits en zo is van den Boogaard wederom veelal wisselspeler. In de Eredivisie komt van den Boogaard seizoen 1985-1986 tot 29 optredens waarin hij 5x scoort. Hij kan niet voorkomen dat MVV dat seizoen degradeert vanwege een 16e plek in de Eredivisie.

Het seizoen 1986-1987 in de Eerste Divisie wederom onder trainer Jo Bonfrere is er dan veelal wél een basisplaats voor van den Boogaard. In de Eerste Divisie komt van den Boogaard dan tot 27 optredens waarin hij 12x scoort. MVV wordt uiteindelijk 5e in de Eerste Divisie. In het KNVB Beker toernooi komt van den Boogaard tot 2 optredens waarin hij 1x scoort (tegen FC Groningen). Na twee seizoenen komt van den Boogaard niet tot overeenstemming met de clubleiding over een contractverlenging en zo volgt er dan een vertrek.

Buitenlands avontuur 

Van den Boogaard gaat dan bij diverse clubs op stage en in het najaar van 1987 tekent hij een tweeënhalf jaar contract bij Stade Rennais. Bij Stade Rennais seizoen 1987-1988 voetbalt van den Boogaard dan onder trainer Raymond Keruzoré in de Ligue 2 van Frankrijk. Seizoen 1987-1988 ligue 2 Groep B is er een 10e plaats. Van den Boogaard komt tot 12 optredens waarin hij 7x scoort. In de Coupe de France komt van den Boogaard tot 2 optredens waarin hij 1x scoort.

Het seizoen 1988-1989 wederom onder trainer Raymond Keruzoré is er in Ligue 2 Groep A een 3e plaats. Van den Boogaard komt tot 35 optredens waarin hij 20x scoort. In de Coupe de France komt van den Boogaard tot 9 optredens waarin hij 9x scoort. Met Stade Rennais komt van den Boogaard dit seizoen tot de kwartfinale van de Coupe de France waarin Olympique Marseille over twee wedstrijden te sterk is.

Promotie naar Ligue 1

Het seizoen 1989-1990 realiseert trainer Raymond Keruzoré promotie met Stade Rennais. In Ligue 2 Groep B is er een 1e plaats. Van den Boogaard komt tot 36 optredens waarin hij 15x scoort. In de Coupe de France komt van den Boogaard tot 4 optredens waarin hij 3x scoort. Van den Boogaard is zeer succesvol bij Stade Rennais. In 3 seizoenen scoorde hij 42 doelpunten in 83 wedstrijden.

Ondanks de promotie met Stade Rennais voetbalt van den Boogaard geen wedstrijd in de Franse Ligue 1 met Stade Rennais. Aan Kameroens international François Omam-Biyik verliest van den Boogaard zijn basisplaats. Dit zorgt voor een vertrek bij Stade Rennais.

Het seizoen 1990-1991 komt van den Boogaard dan uit voor FC Rouen in Ligue 2 onder trainer Daniel Zorzetto. In Ligue 2 Groep B is er een 5e plaats. Van den Boogaard komt tot 26 optredens waarin hij 10x scoort. In de Coupe de France komt van den Boogaard tot 2 optredens waarin hij 1x scoort. Wanneer FC Rouen niet aan de financiële eisen van van den Boogaard kan voldoen is er na één seizoen alweer een vertrek.

Van Frankrijk naar Zwitserland

Het seizoen 1991-1992 komt van den Boogaard dan uit voor Lausanne-Sports onder trainer Umberto Barberis in de Zwitserse Nationalliga A. In de Nationalliga A bestaande uit 12 clubs is er een eerste plaats in de Eerste Fase. In de Kampioensgroep bestaande uit 8 clubs is er een 6e plaats. Van den Boogaard komt tot 31 optredens waarin hij 14x scoort. Het seizoen 1992-1993 komt van den Boogaard tot 15 optredens. In januari 1993 besloot van den Boogaard een punt achter zijn voetbalcarrière te zetten. Hij kocht zijn lopende contract af en ging zich richten op een maatschappelijke loopbaan.

Interlandcarrière 

Als jeugdinternational heeft van den Boogaard voor diverse elftallen gevoetbald in de periode 1980-1985. Tot een debuut in het grote Nederlands Elftal komt het helaas niet.

  • 1980 Nederland -16: 4 wedstrijden 
  • 1981 Nederland -17: 1 wedstrijd 
  • 1982-1983 Nederland -19: 2 wedstrijden 
  • 1983-1985 Nederland -21: (jong Oranje) 7 wedstrijden 

30 jaar later

In een gesprek met van den Boogaard kijkt hij terug over zijn periode in Frankrijk. Hij vertelt dat hij zich kan typeren als een echte nummer 9, sterk in het strafschopgebied en goed met het hoofd. Ten opzichte van Fransen was hij gemiddeld net iets groter. Je wordt geboren als topscorer dat heb je dan mee als voetballer. De geboren Amsterdammer maakte meteen furore in het shirt van Stade Rennais tijdens zijn debuut in de topper tegen RC Strasbourg. Hij maakte zijn debuut voor Stade Rennais, ze wonnen, scoorde 2x en was vertrokken, voor van den Boogaard was dat mooi. Direct de uitwisseling met het publiek en dan het gekke in Frankrijk dat RC Strasbourg meteen van de tribune afkomt om te zeggen die willen we kopen. Weet je dat zijn van die dingen dat kan alleen hier.

VDB 

Dan krijg je VDB, dat was al heel snel, Erik-Jan van den Boogaard dat scandeer je niet snel van de tribune. Dus Erik-Jan is snel verdwenen en na zo'n drie weken is het VDB geworden. Van den Boogaard denkt dat meer mensen hem onder de naam VDB kennen en zelfs zijn familienaam niet kennen. VDB is niet alleen populair om zijn doelpunten, hij mengt zich ook tussen de lokale bevolking. Als gezellige Hollander gaat van den Boogaard er toch van uit dat je het gewoon fijn vindt in het dorp waar je woont. Na elke ochtendtraining ging hij zijn koffietje drinken in de typische plaatselijke bar in Frankrijk. De mensen waardeerde dat enorm want ze zijn niet zo gewend dat je als speler/vedette gewoon communiceert.

Hoogtepunt 

Hoogtepunt, de kampioenswedstrijd tegen Lorraine waardoor Stade Rennais promoveert naar de Ligue 1. Het was echt een heftig scenario, natuurlijk sowieso in Bretagne, veel supporters die daar waren, er hing een hele mooie sfeer. We maakten op het einde een goal, het was destijds ook nog zo dat Valenciennes eigenlijk tegelijk kampioen kon worden. Dus de uitslag van Valenciennes was zeer belangrijk. Aan het einde van onze wedstrijd bleven er nog vier minuten over in Valenciennes dus alles was daar om iets heel moois te creëren. Uiteindelijk zijn we kampioen geworden en het feest was compleet natuurlijk. Randzaken dwingen VDB tot een afscheid bij zijn Stade Rennais wat voor veel supporters als een verrassing komt.

Bretagne

Club en man blijven echter verbonden, zo'n dertig jaar later is VDB nou betrokken bij Stade Rennais. Hij kijkt alle wedstrijden en is zelfs weer gaan wonen in Rennais. Hij heeft altijd gezegd dat hij terug wil keren naar Bretagne, het enige waarvoor hij gewacht heeft is dat zijn dochters groot genoeg waren die inderdaad in Nederland leven. Het moment was daar en papa mocht naar 'zijn' Bretagne.

Iedereen kent VDB nog?

De spelers van nu zullen straks net zo herinnerd worden als van den Boogaard, iedereen kent VDB nog? Ja, verbazend voor hemzelf, zelf soms 30 jaar later nog. Misschien iets dat we als Nederlander iets nuchterder zijn en beleven dat niet zo. Hij heeft altijd gezegd als anekdote; een zanger in Frankrijk die ooit één liedje heeft gehad in de top 50 blijft voor zijn hele leven lang een vedette in Frankrijk. Van den Boogaard heeft dat hetzelfde en dat is mooi omdat te beleven.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 11 nov 2021 - 10:25