Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Kenneth Brylle

Oude glorie: Kenneth Brylle

8 dec 2021 - Door: MD

De Deen Kenneth Brylle Larsen werd geboren op 22 mei 1959 in Kopenhagen Denemarken. Als voetballer was hij een sierlijke, opportunistische, technische veel scorende spits. Brylle had zijn jeugdopleiding genoten bij het Deense Hvidovre IF in de periode 1969-1977. In 1977 maakt hij dan bij deze club zij debuut in de 2. Division van Denemarken. Brylle komt tot 4 competitiewedstrijden waarin hij 1x scoort. Zijn 2e seizoen bij Hvidovre IF had Brylle een belangrijk aandeel in de promotie naar de Deense 1.Division. Brylle komt tot 29 competitiewedstrijden waarin hij 11x scoort.

Vejle BK

In juli 1979 is er dan een overgang naar de Deense club Vejle BK dat dan een seizoen eerder landskampioen was geworden. Brylle komt tot 24 competitiewedstrijden waarin hij 13x scoort. Ook is hij namens de Deense club trefzeker in het Europa Cup 1 toernooi, waar de club vanwege het landskampioenschap aan mee mag doen. Brylle scoort in de wedstrijden tegen Austria Wien (1e ronde) en Hadjuk Split (8e finale). In beide wedstrijd in hij verantwoordelijk voor de 0-1. De trainer van Hajduk Split de Joegoslaaf Tomislav Ivić is gecharmeerd van Brylle en tipt hem voor RSC Anderlecht bij voorzitter Constant Vanden Stock.

RSC Anderlecht 

In de winterstop van het seizoen 1979-1980 is er dan een overgang naar het Belgische RSC Anderlecht. Bij de Brusselse club treft Brylle in zijn eerste seizoen onder de Belgische trainer Urbain Braems onder andere in de selectie de Belgen Hugo Broos, Ludo Coeck, Frank Vercauteren, François van der Elst en de Nederlanders Arie Haan en Johnny Dusbaba. Ook speelt er nog een andere Deen bij Anderlecht genaamd Benny Nielsen. RSC Anderlecht wordt 5e in de Belgische competitie. Brylle komt tot 10 competitiewedstrijden waarin hij 1x scoort.

Het seizoen 1980-1981 onder de Joegoslavische trainer Tomislav Ivić wordt Brylle basisspeler en is er voor Brylle de Belgische Landstitel. Brylle komt tot 30 competitiewedstrijden waarin hij 22x scoort. In het UEFA Cup toernooi strandt Anderlecht tegen het Duitse 1.FC Kaiserlautern.

Het seizoen 1981-1982 wordt RSC Anderlecht 2e in de Belgische competitie. Brylle komt tot 30 competitiewedstrijden waarin hij 10x scoort. In het Europa 1 toernooi scoort Brylle in de eerste ronde tegen Widzew Łódź waar Anderlecht over twee wedstrijden gemakkelijk van wint. Vervolgens schakelen de Belgen Juventus uit en in de kwartfinale Rode Ster Belgrado. Uiteindelijk is Aston Villa het eindstation in de halve finale.

UEFA Cup winst

In september 1982 wordt dan de Belg Paul van Himst de trainer van RSC Anderlecht. Dat seizoen wordt RSC Anderlecht tweede in de Belgische competitie. Brylle komt tot 30 competitiewedstrijden waarin hij 13x scoort. Het grootste succes dat jaar in de winst van de UEFA Cup. De route naar de beker is via Koparit Kuopio (1 doelpunt van Brylle), FC Porto, FK Sarajevo, Valencia CF (1 doelpunt Brylle), Bohemians ÈKD Praha (1 doelpunt Brylle) en SL Benfica gegaan. Brylle heeft een behoorlijk aandeel in de toernooiwinst van Anderlecht.  

De titel verdedigen

Het seizoen 1983-1984 wordt RSC Anderlecht 2e in de Belgische competitie. Brylle komt tot 22 competitiewedstrijden waarin hij 4x scoort. Anderlecht verdedigde dat seizoen de UEFA Cup en deed dat bijna met succes. De Belgen haalden wederom de finale. Achtereenvolgens werden Bryne FK, Banik Ostrava (2 doelpunten Brylle), RC Lens, Spartak Moskou (hattrick Brylle in de thuiswedstrijd) en Nottingham Forrest (1 doelpunt Brylle) verslagen. Uiteindelijk wint Tottenham Hotspur de finale met strafschoppen.

Omkoopschandaal RSC Anderlecht-Nottingham Forest 

RSC Anderlecht had de heen wedstrijd in Engeland met 2-0 verloren. Via een zeer omstreden 3-0 thuisoverwinning zou RSC Anderlecht zich alsnog plaatsen voor de finale. De Spaanse Scheidsrechter Emilio Guruceta Muro kende RSC Anderlecht een erg betwiste penalty toe en keurde een laat tegen doelpunt van Nottingham Forest om onduidelijke redenen af. Alles kwam aan het licht nadat Roger Vanden Stock, zoon en sinds 1996 opvolger van Constant, mede onder druk van hoofdsponsor Generale Bank in tegenstelling tot zijn vader weigerde om nog langer zwijggeld te betalen. In een interview met de krant Het Laatste Nieuws begin september 1997 bekende de gewezen RSC Anderlecht- voorzitter Constant Vanden Stock na de wedstrijd RSC Anderlecht-Nottingham Forest van 25 april 1984 een 'lening' van één miljoen oude Belgische frank te hebben verstrekt aan de Spaanse scheidsrechter.

De seizoenen bij RSC Anderlecht voetbalt Brylle ondemeer samen met de Belgen Jacky Munaron, Walter de Greef, Georges Grün, Emilio Ferrera, Enzo Scifo, Alex Czerniatynski, Erwin Vandenbergh, de Denen Henrik Andersen, Morten Olsen, Per Friman, Frank Arnesen, de Kroaten Luka Peruzović, Mićun Jovanić, de IJslanders Pétur Pétursson, Arnór Guđjohnsen de Spanjaard Juan Lozano Bohórquez en de Nederlander Wim Hofkens.

PSV

Ingaande het seizoen 1984-1985 is er dan een overgang van Brylle van RSC Anderlecht naar de Nederlandse Eredivisie naar PSV. Brylle vond de Belgische competitie 'net een oorlog' zo hard en daardoor slecht voor zijn ontwikkeling. Trainer Jan Reker heeft dan te maken met langdurig blessureleed van spits Jurrie Koolhof. In de selectie van PSV is er in de voorhoede naast de Noor Hallvar Thoresen behoefte aan een ervaren spits, zo komt PSV uit bij Brylle. Bij RSC Anderlecht heeft Brylle zowel in de Belgische competitie als in de Europese wedstrijden veel wedstrijden gespeeld en veel doelpunten gescoord. Zo wordt Brylle gezien als een absolute versterking. Verder beschikt PSV nog over de voorhoedespelers Erik-Jan van den Boogaard en Peter Corbijn die beide veelal wisselspeler zijn. In het najaar van 1984 komt ook nog René van der Gijp over van het Belgische KSC Lokeren om de voorhoede van PSV te versterken. Ook treft Brylle een Deense landgenoot bij PSV, Jan Heintze.

Townsend Thoresen toernooi 

Het seizoen 1984-1985 begon voor PSV met een thuis toernooi in het Philips Stadion het 'Townsend Thoresen toernooi' met naast PSV als deelnemers Ajax, Atletico Madrid en Club Brugge. PSV won dit toernooi, de eerste wedstrijd werd er een 8-0 overwinning op Club Brugge behaald en in de finale werd Atletico Madrid met 2-0 verslagen.

Eredivisie 

PSV was klaar om eindelijk na het seizoen 1977-1978 weer voor de prijzen te gaan. In de competitie won PSV twee keer van Ajax (uit met 1-4 en thuis met 4-0). Er waren ruime thuisoverwinningen op Feyenoord 5-1, HFC Haarlem 7-1, AZ'67 7-2. Toch werd PSV géén landskampioen want tegenover deze bijzondere overwinningen stonden maar liefst 14 gelijke spelen en 3 nederlagen. Zo was er voor PSV in de helft van de competitiewedstrijden liefst 17x punten verlies. Dit resulteerde in een tweede plek. De Noor Hallvar Thoresen werd clubtopscorer van PSV en kwam tot 21 doelpunten, Kenneth Brylle scoorde 17x, René van der Gijp 10x en Erik-Jan van den Boogaard 5x. 

KNVB Beker 

In het KNVB Beker toernooi behaalt PSV de halve finale. In de route hier naartoe verslaat PSV achtereenvolgens USV Elinkwijk, Rijnsburgse Boys (2 doelpunten Brylle), Ajax (1 doelpunt Brylle), MVV (3 doelpunten Brylle in de return). Utrecht verslaat PSV uiteindelijk na strafschoppen nadat beide wedstrijden gelijk eindigden. Brylle scoort wel in de wedstrijd in Eindhoven.

UEFA Cup

Het UEFA Cup toernooi dat seizoen blijkt ook van korte duur te zijn. Mede door een doelpunt van Brylle wordt FC Vorwärts Frankfurt/Oder in de eerste ronde verslagen, maar in de tweede ronde is het Engelse Manchester United te sterk.

Het seizoen van PSV is uiteindelijk toch teleurstellend verlopen na de 2e plaats in de Eredivisie en de ongelukkige uitschakeling in het KNVB Beker toernooi en de vroege uitschakeling in het UEFA Cup toernooi. Zo zou er na één seizoen alweer een vertrek zijn van Brylle bij PSV en zoekt de Deen zijn heil in Frankrijk.

Olympique Marseille 

Het seizoen 1985-1986 kon Brylle een klapper maken bij het Franse Olympique Marseille. Bij Olympique Marseille voetbalt Brylle in de hoogste Franse afdeling Ligue 1 onder de Servische trainer Žarko Olarević. Olympique Marseille was ternauwernood ontsnapt aan degradatie en de verwachtingen rond Brylle waren hoog gespannen. Het wordt uiteindelijk een matig seizoen voor zowel Olympique Marseille als Brylle, in de competitie is er een 12e plaats en in 35 wedstrijden scoort Brylle 6x. Wel bereikt Olympique Marseille de Franse bekerfinale. In de finale is Girondins Bordeaux te sterk, na de reguliere speeltijd is het 1-1 en in de verlenging wint Girondins Bordeaux dan met 2-1.

In de zomer van 1986 zijn er drastische wijzigingen bij Olympique Marseille, zo wordt dan Bernard Tapie de voorzitter. Het is dan deze flamboyante Franse voorzitter Bernard Tapie die aangaf aan Brylle dat hij mocht vertrekken.

Club Brugge 

Brylle maakt de overstap terug naar de hoogste Belgische competitie ingaande het seizoen 1986-1987. Hij gaat naar Club Brugge daar waar de Fransman Jean-Pierre Papin de omgekeerde route bewandeld.

Bij Club Brugge onder de Nederlandse trainer Henk Houwaart voetbalt Brylle in de spits onder meer samen met de Belg Marc Degryse. Verder in de selectie van Club Brugge voetballen onder andere de Belgen Hugo Broos, Jan Ceulemans, Franky Van Der Elst, Leo Van Der Elst, René Verheyen.  Op 20 augustus 1986 wint Club Brugge als bekerwinnaar met Brylle de Belgische Supercup door landskampioen RSC Anderlecht met 1-0 te verslaan. In de Belgische competitie gaat het matig en na 20 wedstrijden met daarin maar 4 doelpunten van Brylle volgt er in februari 1987 een verhuur aan het Spaanse CE Sabadell.

CE Sabadell 

Het Spaanse CE Sabadell onder de Spaanse trainer José Martinez Palomar komt het seizoen 1986-1987 uit in de Primera Division. Brylle komt nog tot 8 wedstrijden waarin hij 2x scoort en uiteindelijk weet CE Sabadell met een 15e plaats zich ternauwernood te handhaven.

Club Brugge 

Het seizoen 1987-1988 keert Brylle terug naar Club Brugge en wordt daar direct landskampioen 

Brylle komt tot 25 competitiewedstrijden waarin hij 17x scoort. In het UEFA Cup toernooi behalen de Belgen de halve finale. Onderweg worden Zenit Leningrad (met maar liefst 4 doelpunten van Brylle), Rode Ster Belgrado (1 doelpunt Brylle), Borussia Dortmund, en Panathinaikos (1 doelpunt Brylle) verslagen. Espanyol blijkt in de halve finale te sterk en zo eindigt het Europees avontuur.

Het seizoen 1988-1989 is er voor Club Brugge een 4e plaats in de Belgische competitie. Brylle komt tot 26 competitiewedstrijden waarin hij 8x scoort.

Op 8 juni 1988 wint Club Brugge als landskampioen de Belgische Supercup door Bekerwinnaar RSC Anderlecht met 1-0 te verslaan. In het UEFA Cup toernooi wordt Club al relatief snel uitgeschakeld. Na de winst om op Brondby IF in de eerste ronde, met een doelpunt van Brylle, is in de tweede ronde AS Monaco het eindstation. In Frankrijk wordt het maar liefst 6-1.

In januari 1989 kreeg Brylle bij Club Brugge er met de Australiër Frank Farina een concurrent bij. Een half jaar later, toen de Belg Georges Leekens trainer werd, trok de club ook nog twee aanvallers aan in de persoon van Nederlander Foeke Booy en de Belg Hans Christiaens. Zo was er voor Brylle door de concurrentie geen zicht op speeltijd meer en verliet hij Club Brugge in december 1989.

Beerschot VAC

Brylle maakt het seizoen 1989-1990 af bij Beerschot VAC onder de Nederlandse trainer Aad Koudijzer en eindigt als 8e in de competitie in de Belgische Eerste Klasse. Bij Beerschot VAC voetbalt Brylle onder meer met de Belgen Jos Daerden en Mike Verstraeten en de Nederlander Simon Tahamata. Brylle kwam tot 15 competitiewedstrijden waarin hij 6x scoorde. Het seizoen 1990-1991 wordt Beerschot VAC 18e en laatste en zou zo degraderen. Brylle kwam tot 28 competitiewedstrijden waarin hij 4x scoorde. Hij zou samen een spitsenduo vormen met de Ghanees Prince Polley.

Lierse SK 

Brylle bleef toch voetballen in de Belgische Eerste Klasse, want het seizoen 1991-1992 kwam hij uit voor Lierse SK. De club zou uiteindelijk 7e worden, maar de bijdrage van Brylle was minimaal. De Belgische trainer Herman Helleputte koos in de aanval voor de Belg Rafaėl Pauwels en de Duitser Daniel Simmes. Brylle kwam tot 12 competitiewedstrijden waarin hij één keer trefzeker was. In 1992 beëindigd Brylle zijn actieve voetbalcarrière op het hoogste niveau. Wel zou Brylle nog drie seizoenen uitkomen op bescheiden niveau bij het Belgische Knokke FC.

Deens international 

Brylle maakt op 19 december 1980 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (4-0) zijn debuut voor de Deens nationale elftal. Zijn goede prestaties bij RSC Anderlecht in het UEFA Cup toernooi leverde hem een selectie op voor het EK toernooi in 1984 in Frankrijk onder de Duitse bondscoach Sepp Piontek. Bij Denemarken zaten onder meer in de selectie Ivan Nielsen, Frank Arnesen, Michael Laudrup, Sören Lerby, Jan Mølby, Jesper Olsen, Preben Elkjær Larsen. De Denen wonnen op het toernooi van België met 3-2 na een 0-2 achterstand, Brylle scoorde in de 60e minuut de 2-2. België werd zo door Denemarken uitgeschakeld. In de halve finale komt Denemarken uit tegen Spanje in de reguliere speeltijd is het 1-1.  Brylle scoort in de beslissende strafschoppen serie, maar uiteindelijk wint Spanje. Uiteindelijk zou het EK van 1984 het enige eindtoernooi worden voor Brylle. Het WK van 1986 in Mexico en het EK van 1988 in Duitsland waar Denemarken zich voor had gekwalificeerd werd Brylle beide keren niet geselecteerd. Brylle kwam uiteindelijk tot 16 interlands waarin hij 2x scoorde.

Na zijn actieve voetbalcarrière werd Brylle trainer en is hij werkzaam bij:

  • 1998-2001 Knokke FC
  • 2001-2003 KV Oostende
  • 2003-2005 KVV Eendracht Aalter
  • 2006-2008 KWS Club Lauwe
  • 2008 SC Wielsbeke
  • 2009-2011 Hvidovre IF 
  • 2011- Club Brugge (spitsentrainer/scout)

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 15 dec 2021 - 13:19