Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview met gebroeders van de Kerkhof

Oude glorie: Interview met gebroeders van de Kerkhof

28 dec 2021 - Door: MD

Ze waren na de gebroeders Charlton de bekende voetballers broers ter wereld in hun tijd en behaalde grote successen met PSV. We zijn daarom vereerd dat ze ons te woord willen staan in onze rubriek Wat eens d'oude glorie. We hebben het natuurlijk over Willy en René van de Kerkhof. 

WK) Wanneer jullie 4 jaar oud zijn overlijdt jullie vader, wat een enorme impact heeft op jullie gezin. Hoe kijken jullie terug op jullie kindertijd met een weduwe moeder, 3 oudere zussen en 1 oudere broer?

W&R) Wij hadden als het ware 4 moeders, door onze 3 oudere zussen.

Jullie 8 jaar oudere broer Gerard brengt jullie in contact met het voetbal door vaak thuis met jullie te voetballen. Wanneer Gerard 15 jaar oud is komt hij in het 1e elftal van RKSV Mulo terecht. Wanneer hij 18 jaar oud is gaat hij naar Helmondia '55 (voorloper van Helmond Sport). Als Gerard dan in 1965, 22 jaar oud is vertrekt hij naar dan eredivisieclub Sparta Rotterdam.

 

WK) Jullie hebben beide de begin jaren van jullie broer van dichtbij meegemaakt als voetballer. Door zijn toch wel veel oudere leeftijd was hij al redelijk ver ontwikkeld. Heeft de voetbalcarrière van jullie broer voor jullie beide motivatie gebracht van dat willen wij ook, ver komen in het voetbal?

W&R) Wij hadden in het begin niet de intentie om profvoetballer te worden. Gerard ging daarin zijn eigen weg.

Wanneer jullie bijna 8 jaar oud zijn gaan jullie ook voetballen bij RKSV MULO en komen bij de C elftallen. Het gaat dan al direct snel. Met de C1 direct 2 seizoenen achtereenvolgens kampioen. Jullie beide scoren ontzettend veel doelpunten en het gaat verder in de B1. Met nog net geen 14 jaar oud komen jullie al bij het 1e jeugdelftal van RKSV MULO terecht dat speelt in de Hoofdklasse jeugd. Wanneer jullie dan net 16 jaar oud zijn in 1967 komen jullie bij het 1e elftal van RKSV MULO terecht. 

Bij de senioren in jullie 1e seizoen wordt RKSV MULO kampioen en er is promotie naar de 3e klasse. Daarlangs voetballen jullie ook mee in de hoogste jeugdteams waar onder meer een internationaal jeugdtoernooi bij Helmondia'55 wordt georganiseerd en wat gewonnen wordt door RKSV MULO. Ook voetballen jullie voor het Noord-Brabants jeugdelftal. Dit brengt dan enorme belangstelling opgang voor jullie van diverse clubs. Helmond Sport biedt jullie dan een contract aan. Jullie broer Gerard voetbalde inmiddels zelf bij Helmond Sport en zou graag met jullie samen voetballen, maar adviseert om niet voor Helmond Sport te kiezen. Er zouden volgens hem heus nog wel andere clubs komen die meer zouden betalen. Kort er na zijn het FC Den Bosch en PSV die contact leggen. Jullie moeder houdt het af en vind het nog te vroeg. Nog 1 seizoen RKSV MULO bracht wederom een kampioenschap waar jullie beide met veel doelpunten bepalend zijn.

In jullie laatste amateurseizoen voetballen jullie naast RKSV MULO ook nog voor districtsteams, het Zwaluwen-team, het Nederlands amateurelftal en UEFA-jeugd (onder 16-18) van de KNVB. Steeds vaker worden jullie namen genoemd in de voetballerij en een overgang naar het betaalde voetbal nadert. Sparta Rotterdam, MVV, Go Ahead Eagles en Helmond Sport hebben belangstelling. Verder uit België FC Retie en Beveren. De keuze valt uiteindelijk op FC Twente '65.

 

WK) Wat bracht FC Twente'65 om jullie te overtuigen om voor hen te kiezen? Wat was hun visie richting jullie met perspectief op speeltijd? Jullie moeder had invloed op het vertrek van jullie naar FC Twente'65 daar waar FC Twente'65 eigenlijk eerst alleen René wilde hebben. Bracht dit twijfel bij jouw Willy omdat ze eigenlijk alleen René wilde halen? Jullie moeder zei beide of geen, wat gaf de doorslag?

W&R) Wij waren gescout door Ben Berenschot van FC Twente'65. We hadden een gesprek met trainer Kees Rijvers en dat klikte meteen en hij was naar ons enorm overtuigend richting ons.

 

WK) Wanneer jullie dan getekend hebben bij FC Twente '65, ver van het vertrouwde Helmond, waar verbleven jullie en hoe waren de aanpassingen naast het voetbal?

W&R) Willy, ik was vroeg getrouwd en ging met mijn partner in een appartement wonen. Verder werkte ik ongeveer 3 jaar van 8.00 uur 's morgens tot 's middags 12.00 uur bij de Albert Heijn. René, ik ging in een kosthuis wonen en heb ongeveer 1,5 jaar gewerkt bij Wagener bouwmaterialen op kantoor van 8.00 uur 's morgens tot 's middags 12.00 uur. Na 1 jaar was ik ook getrouwd. Trainer Kees Rijvers en zijn vrouw zorgden ervoor dat we ons snel thuis voelden in het oosten des lands.

 

WK) Van de amateurs van RKSV MULO en diverse vertegenwoordigende elftallen naar een eredivisieclub, hoe was die overgang en hoe ontving trainer Kees Rijvers jullie in de selectie van het 1e elftal van Twente '65?

W&R) Wij hebben ons beide eigenlijk direct snel aangepast aan het niveau van de eredivisie.

 

WK) Drie seizoenen FC Twente '65 voetballen jullie samen met veel medespelers die zeer bekend zijn en sommige zelfs na hun actieve voetbalcarrière in de voetballerij actief zijn gebleven. Piet Schrijvers, Epi Drost, Issy ten Donkelaar, Eddy Achterberg, René Notten, Theo Phalplatz, Kick van der Vall. Zijn er namen bij die voor jullie er uit springen?

W&R) Het klikte vanaf dag één bij FC Twente '65. Het was een familieclub en dat was de verdienste van de organisatie. Wij hadden een bijzondere band met Bredanaar Kees van Ierssel.

WK) De eerste 2 seizoenen voetballen jullie onder trainer Kees Rijvers en daarna 1 seizoen onder Spitz Kohn. Hoe hebben jullie Spitz Kohn als trainer ervaren?

W&R) Wij hebben fijn gewerkt onder Spitz Kohn met zijn bijzondere Duitse accent. Kohn trok de lijn van de vertrokken Kees Rijvers eigenlijk gewoon door.

WK) Hoe kijken jullie terug op jullie seizoenen bij FC Twente '65, direct bepalend en veel wedstrijden en doelpunten zowel in de Eredivisie als Europees?

W&R) Wij hebben ons goed ontwikkeld bij FC Twente '65. Ajax en Feyenoord waren echt top in die tijd, maar wij konden goed weerstand bieden als FC Twente '65.

Ingaande het seizoen 1973-1974 wil dan inmiddels PSV trainer Kees Rijvers beide broers van de Kerkhof naar Eindhoven halen. Kees Rijvers was na zijn periode bij FC Twente '65 waar hij met de broers van de Kerkhof had gewerkt inmiddels 1 seizoen trainer van PSV. Er zijn dan geheime gesprekken in Duitsland met manager Ben van Gelder van PSV op een kerkhof in Kleve. Drie keer wordt er gesproken in Kleve en uiteindelijk wordt er een voor contract getekend bij manager Ben van Gelder in zijn huis. 

In de pers worden de Belgische clubs RSC Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik genoemd voor een overstap. Verder óók geruchten van topclubs uit West-Duitsland en Zwitserland. Willy en René hebben ook een gesprek met Feyenoord met manager Guus Brox en trainer Wiel Coerver. Uiteindelijk valt de keuze op PSV. Na flinke onderhandelingen waar zelfs juridische hulp van mr. Jansen van Raay voor de broers van de Kerkhof bij nodig is komt het rond tussen FC Twente'65 en PSV.

Trainer Kees Rijvers weet manager Ben van Gelder te overtuigen om voor beide broers te gaan mede omdat hij aangeeft dat Willy echt aan het doorbreken was als top voetballer. Zo bleven de broers van de Kerkhof net als bij FC Twente '65 nu bij PSV bij elkaar. In juni 1973 teken de broers van de Kerkhof in het bijzijn van Karel Jansen (vereniging Van Contract Spelers VVCS) een contract bij PSV. Het was in die tijd een toptransfer de grootste tot dan toe in het Nederlandse betaalde voetbal.

WK) Wat overtuigde jullie beide om voor PSV te kiezen want er waren veel belangstellende clubs? Wat was PSV hun toekomstvisie met jullie en de club? PSV was 6e geworden seizoen 1972-1973 en speelde géén Europees voetbal was dat geen belemmering?

W&R) We hadden het eigenlijk enorm naar onze zin bij FC Twente'65. Trainer Kees Rijvers gaf ons de doorslag om voor PSV te kiezen. We hadden al eerder geweldig met hem gewerkt. Daarbij was er bij PSV meer budget gekomen en een aantrekkelijk toekomstperspectief. We gingen met weemoed weg bij FC Twente '65, maar terug naar Brabant was ook een belangrijke factor om voor PSV te kiezen.

Wanneer Willy en René van de Kerkhof seizoen 1973-1974 naar PSV komen gaat Kees Rijvers bouwen aan een sterk vernieuwd elftal dat de overheersing van Ajax Amsterdam en Feyenoord Rotterdam moet gaan doorbreken. Naast de gebroeders van de Kerkhof worden ook gehaald Gerrie Deijkers, Ralf Edström. Zo staat er een selectie met de namen Jan van Beveren, André van Gerven, Peter Kemper, Kees Krijgh jr, Björn Nordqvist, Wim van den Dungen, Noud van Esdonk, Adrie van Kraaij, Pleun Strik, Harry Lubse, Eef Mulders, Paul Postuma, Bent Schmidt Hansen, Willy van der Kuijlen. 

 

WK) De seizoenen met Kees Rijvers beginnen geweldig met 3 landstitels 2 KNVB Bekers, 1x de UEFA Cup, halve finale Europa Cup 2, halve finale Europa Cup 1. Wat was de chemie van het succes?

W&R) PSV was in deze tijd een vriendenploeg. Dit was de verdienste van trainer Kees Rijvers. Manager Ben van Gelder stimuleerde dit alles. De vrouw van trainer Kees Rijvers organiseerde veel voor de spelersvrouwen van de selectie als dagjes uit en activiteiten met Sinterklaas en de Kerstdagen.

 

WK) Feyenoord was de eerste Nederlandse Club die de Europa Cup 1 had gewonnen en vervolgens won Ajax drie keer de Europa Cup 1. Er wordt altijd gezegd dat PSV achter bleef, maar toch was er voor winst van de UEFA Cup in 1978 wel voor PSV 2x óók een Europese halve finale waar in het 2x helaas niet aan de goede score kant voor PSV viel. PSV wordt vaak weggezet als de mindere van Ajax en Feyenoord, maar in de begin jaren 70 is dat eigenlijk niet geheel terecht.

W&R) PSV was nog niet zover, wij waren aan het bouwen om ook voor de prijzen te gaan. We zaten op het vinkentouw om aan te haken. Landelijk was het voor PSV moeilijk om tegen de schrijvende pers van de Telegraaf en het Algemeen Dagblad op te boksen.

 

WK) Driemaal treft PSV het Franse AS Saint-Étienne en drie keer worden jullie uitgeschakeld. De 3e keer wint PSV thuis zelfs met 2-0, maar wordt uit vernederend met 6-0. Waarom was deze tegenstander voor PSV niet te verslaan had dat met onderschatting te maken? De eerste twee keer is er een 1-0 uit nederlaag gevolgd door 2x een 0-0 in Eindhoven en de derde keer was het in Frankrijk na 5 minuten al 3-0 voor AS Saint-Étienne

W&R) AS Saint-Etienne was in die tijd een topteam uit Frankrijk dat in deze jaren vaak landskampioen werd. Ze hadden geweldige voetballers als Christian López, Michel Platini en Johnny Rep.

 

WK) Eindelijk was er Europees succes met de winst van de UEFA Cup seizoen 1977-1978. Jammer dat dan Ralf Edström er niet meer bij was want hij vormde een geweldig koppel met Willy van der Kuijlen. Hoe was Ralf Edström bij PSV had er met hem meer in moeten zitten voor PSV?

W&R) Ralf Edström is eigenlijk te kort gebleven bij PSV en dat vond iedereen bij de club zeer jammer. Hij was een geweldig koppel met Willy van der Kuijlen.

 

WK) De grote namen in de succes jaren 70 van PSV onder Kees Rijvers, Willy van der Kuijlen, Ralf Edström, Willy en René van de Kerkhof, Jan van Beveren.

Belangrijke namen die óók bepalend en heel belangrijk zijn geweest maar misschien niet direct zo geroemd zijn Harry Lubse, Gerrie Deijkers, Adrie van Kraaij, Nick Deacy, Kees Krijgh jr.

W&R) Allemaal namen die tot een vriendenploeg behoorde.

 

WK) Jan Poortvliet in het succes jaar 1977-1978 zijn taak de beste speler van de tegenstander uitschakelen. Een geweldige kracht in jullie team. Zbigniew Boniek (Widzew Łódź), Paul Breitner (Eintracht Braunschweig), Jürgen Sparwasser (1.FC Magdeburg), Johan Cruijff (FC Barcelona), Johnny Rep (SC Bastia). Dit moet voor jullie als team genoten geweldig zijn geweest?

W&R) Respect voor Jan Poortvliet, een geweldige profvoetballer met veel inzet.

 

WK) Seizoen 1974-1975 speelronde 14 PSV-Ajax 1-1 Bij een 0-1 stand ligt Ajacied Gerry Mühren op de grond en René van de Kerkhof schiet de bal tegen zijn middenrif aan vlak voor de rust. In de kleedkamer tijdens de rust zakt Mühren in elkaar en moet naar het ziekenhuis. Ajax arts Rolink brengt in de pers dat het niet veel scheelde of dat Mühren dood zou zijn gegaan. Door deze uitspraken heeft René seizoenen lang vaak met vervelende spreekkoren in uit stadions te maken. Dit gebeuren is toch door Ajax arts Rolink overdreven en jouw René veel schade gebracht?

W&R) René, Ajax arts Rolink dikte dit aan en zocht sensatie. De Telegraaf ging hierin mee. Alles bij elkaar enorm overdreven.

 

WK) In januari 1980 vertrekt trainer Kees Rijvers dan bij PSV, de trainer waar jullie zo'n 10 jaar dan mee samen hebben gewerkt, bij Twente'65 en bij PSV. Hoe was dit persoonlijk voor jullie en hoe was dit voor de club en de achter gebleven selectie? Was de chemie op Rijvers/PSV of wat was in jullie woorden de reden?

W&R) Wij wisten al enige tijd dat Rijvers zou vertrekken. Rijvers wilde eigenlijk technisch directeur worden bij PSV, maar de club wilde dat niet.

Drie seizoenen onder trainer Thijs Libregts zijn er voor PSV geen prijzen. Een 5e, 2e en 3e plaats in de Eredivisie. Europees geen goede prestaties met steeds vroegtijdige uitschakeling. In het KNVB Beker toernooi onder trainer Libregts zit het daarentegen net niet mee. Tweemaal is er een halve finale waarin Ajax 2x nipt te sterk is.

 

WK) Ten tijde van trainer Thijs Libregts was ook Kees Ploegsma gekomen als vervanger van manager Ben van Gelder. De seizoenen onder trainer Libregts vertrokken jaarlijks spelers die eerder onder trainer Kees Rijvers erg bepalend waren geweest zoals de grootste namen Jan van Beveren, Harry Lubse, Adrie van Kraaij en als uitschieter Willy van der Kuijlen. Wat vonden jullie van de aankopen van de nieuwe Manager Kees Ploegsma tijdens de periode van trainer Libregts bij PSV? Gehaald werden routinier Pim Doesburg, Teddy Maybank (snel afgekeurd 'rubberen' knieën) Hallvar Thoresen, Ruud Geels, Jurrie Koolhof, Jan Heintze, Ton Lokhoff. Pim Doesburg was al behoorlijk op leeftijd, pech was er doordat Teddy Maybank werd afgekeurd voor betaald voetbal. Ruud Geels was ook al behoorlijk op leeftijd. Hadden Manager Ploegsma en trainer Libregts zich goed versterkt tegenover de bepalende vertrekkende spelers?

W&R) Het waren aankopen om op de korte termijn succes te halen. Libregts wilde van ons havenarbeiders maken, maar Eindhoven ligt niet aan de zee. Libregts en PSV dat was gewoon geen match.

 

WK) Na trainer Kees Rijvers komt dan Rotterdammer Thijs Libregts. Hoe was trainer Libregts voor jullie, daarwaar trainer Rijvers altijd een hechte groep maakte van zijn selectie. Trainer Libregts bracht geen succes wat was naar jullie inzien de oorzaak? Had PSV eerder afscheid van hem moeten nemen?

W&R) De spelersraad had aangegeven dat trainer Libregts beter kon vertrekken. PSV wilde er in het begin niet in mee. Uiteindelijk zijn ze te lang doorgegaan met Libregts.

Ingaande het seizoen 1983-1984 is dan trainer Libregts vertrokken terug naar Rotterdam en gaat dan naar Feyenoord. Jan Reker die wordt dan de nieuwe trainer van PSV. Ook onder trainer Reker zijn er dan vertrekkende spelers díé bepalend voor PSV waren geweest zoals René van de Kerkhof, Jung-Moo Huh, Rob Landsbergen en Jan Poortvliet (Poortvliet wordt verhuurd november 1983 aan Roda JC).

Met hoge verwachtingen wordt dan Arie Haan gehaald en komt Michel Valke terug van één seizoen verhuur aan Feyenoord. Uit de jeugd sluit Adick Koot aan bij het 1e elftal van PSV. Tot slot moest Glenn Hysén de grote aankoop worden. Hysén was al twee keer landskampioen in Zweden geworden, had 2x de beker van Zweden gewonnen en met IFK Göteborg in 1982 de UEFA Cup gewonnen.

 

WK) Eindelijk is er dan voor René zijn transfer naar het buitenland. In gaande het seizoen 1983-1984 wordt het Griekse Apollon Smyrnis de nieuwe bestemming. 

Voor het WK van 1978 is het Duitse 1.FC Köln geïnteresseerd in René en na het WK in Argentinië wil 1. FC Köln dan beide broers, maar PSV vraagt een te hoge transfersom.  Ook na het WK van 1978 benaderde het Belgische RSC Anderlecht beide broers voor een overstap. Weer een jaar later wil het Italiaanse Perugia beide broers overnemen. Real Madrid wilde alleen René overnemen en de Spaanse club en speler waren er onderling samen al uit bij een ontmoeting in Spanje. Real Madrid en PSV worden het niet eens over de transfersom. Óók het Spaanse Real Murcia en het Italiaanse ACF Fiorentina hebben eerder interesse in beide broers. In 1982 is er zelfs een test wedstrijd bij het Engelse Wolverhampton Wanderers voor René, maar óók toen kwam er géén transfer. Er was in diezelfde periode ook contact met het Franse Olympique Marseille en het Griekse OFI Kreta. René voor jou was het toch wel het meest frustrerend dat het steeds maar niet doorging. Hoe kwam het aan bij jou dat PSV niet rondkwam met Real Madrid over een transfer van jou naar Spanje. Hoe bleef je bij PSV gemotiveerd na een weer een afgeketste transfer? Was het Griekse Apollon Smyrnis dan je droom bestemming?

W&R) René; door omstandigheden lukte het steeds niet. Toch was het niet frustrerend want bij PSV was het meer dan prima. Ik ben er nooit boos om geworden.

 

WK) Willy voor jou was ook belangstelling, maar jij hebt het nooit op de spits gedreven om een transfer te maken en altijd bij PSV gebleven. Was dat ooit moeilijk wanneer de generatie jaren 70 van PSV verdwijnt en jij overblijft bij de jaren 80 generatie? Je hebt nog eens gezegd; ‘’ laat mij maar net als René bij Helmond Sport gaan voetballen ‘’ alleen niet wetende dat het beste seizoen ooit van PSV nog zou komen?

W&R) Willy; door lang te blijven stijg je in de hiërarchie en ik vond het mooi om mee aan een nieuwe generatie te bouwen. Natuurlijk miste ik wel René bij PSV na zoveel jaren samen.

 

WK) Jullie hebben altijd samen gevoetbald en dan halverwege 1983 ieder zijn eigen weg, was dat moeilijk? Misschien voor Willy wat minder want die bleef in zijn eigen omgeving?

W&R) René, ik heb altijd gezegd graag een buitenlands avontuur aan te gaan en als dan die kans dan eindelijk komt heb ik die keuze gemaakt. Na zoveel jaren samen was het wel een gewenning voetballen zonder elkaar.

 

WK) Seizoen 1983-1984 wint Feyenoord de Nederlandse dubbel onder aanvoering van Ruud Gullit en de van Ajax overgekomen Johan Cruijff. Had het er dit seizoen voor PSV er ooit ingezeten om landskampioen te worden? PSV had een duo voor in met Jurrie Koolhof en Hallvar Thoresen die beide in de eredivisie 23x scoorde. Verder inval spits Erik-Jan van den Boogaard die ook nog 9x scoorde. Samen met zijn drieën 55 doelpunten van de totaal 88 doelpunten die PSV dat seizoen scoorde.

W&R) Feyenoord wilde met het aantrekken van Ruud Gullit en Johan Cruijff direct succes. Kortetermijnvisie was het handelen van Feyenoord.

 

WK) Seizoen 1984-1985 wint PSV twee keer van Ajax uit met 1-4 en in Eindhoven met 4-0. Er waren ruime overwinningen thuis in Eindhoven op Feyenoord 5-1, SC Haarlem 7-1, AZ'67 7-2. Toch werd PSV geen landskampioen, want naast deze mooie overwinningen stonden maar liefst 14 gelijke spelen en 3 nederlagen. Zo had PSV van de 34 wedstrijden 17 x puntenverlies. Het KNVB Beker toernooi is er een halve finale tegen FC Utrecht waar het in het in Utrecht 0-0 blijft. De replay in Eindhoven voetbalt PSV fantastisch, maar keeper Jan Willem van Ede keept een wereld partij. 2-2 en uiteindelijk na verlengingen verliest PSV na strafschoppen. Dit kwam hard aan in Eindhoven.

W&R) Willy; een periode bij PSV waar het steeds net de verkeerde kant op viel voor PSV. Waar de basis van een later succes elftal al in opbouw was.

 

Na een eigenlijk toch wel mislukt seizoen 1984-1985 moet nu eindelijk het roer eens echt om bij PSV. De PSV top Jac Ruts, Kees Ploegsma en Harry van Raaij willen dan voor topversterkingen gaan (Ruud Gullit, Eric Gerets) want PSV moet nu eens echt prijzen gaan halen en in Europa weer een podium gaan krijgen. De weg wordt ingezet om weer van PSV een club te maken met status en aanzien met daarbij behorende eremetaal/zilverwerk. Naast trainer Jan Reker komt ook Hans Kraay sr bij PSV de technische staf versterken. Eindelijk werd PSV in 1986 dan landskampioen de eerste titel sinds 1978. 27 overwinningen, 6 gelijke spelen 1 nederlaag doelsaldo 100 voor, 22 tegen plus 78. Smet op het seizoen was de onterechte rode kaart voor Ruud Gullit in de over twee wedstrijden al gespeelde wedstrijd in de UEFA Cup tegen het armzalige Luxemburgse Avenir Beggen. Het kostte Gullit de volgende ronde tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk en PSV werd uitgeschakeld. 

 

WK) De ingeslagen nieuwe weg van de PSV leiding brengt eindelijk succes. Met overmacht landskampioen. Hoe was de komst van Ruud Gullit bij PSV in jullie groep, hij scoorde in Eindhoven liefst 24x in de Eredivisie. Daarbij hadden jullie met Eric Gerets, ook een speler met gif en absolute winnaars mentaliteit.

W&R) Willy; Ruud Gullit was gehaald en was overtuigd met de goede plannen die PSV had om zich als club weer echt om de prijzen te gaan spelen. Eric Gerets was natuurlijk een en al temperament.

 

WK) Apart dat een seizoen eerder 1984-1985 Kenneth Brylle na één seizoen al vertrok naar Olympique Marseille. Nu direct na één seizoen er na 1985-1986 óók Rob Mc Donald meteen na 1 seizoen vertrok, hij ging naar Sporting Portugal. Hadden in jullie ogen beide niet het gewenste niveau gebracht? Onder meer Kenneth Brylle had voor zijn komst naar PSV al 5 seizoenen op het hoogste niveau gevoetbald bij RSC Anderlecht. Met de Brusselse club één landstitel en de UEFA Cup gewonnen in 1982. Bij PSV voor Brylle toch 17 Eredivisie doelpunten. Rob Mc Donald in zijn debuut seizoen bij PSV direct landskampioen.

W&R) Willy; Kenneth Brylle en Rob Mc Donald waren niet de spitsen met een niveau als Ralf Edström. 

  

Trainer Jan Reker vertrekt naar FC VVV Venlo mede omdat hij het niet verdraaglijk vindt om technische man Hans Kraay sr boven zich te hebben. Trainer Guus Hiddink schuift door daar waar ook nog geïnformeerd wordt naar Rinus Michels als trainer. Guus Hiddink krijgt versterkingen, Hans Kraay sr kende de contracten van Ronald Koeman en Gerald Vanenburg bij Ajax en weet zo beide spelers van uit Amsterdam in Eindhoven te krijgen. PSV werd wederom overtuigend landskampioen. Europees net als het vorige seizoen zonder sterspeler Ruud Gullit Europees. In de 1e ronde Europa Cup 1 is Bayern München dan te sterk. Twee seizoenen is Ruud Gullit fantastisch in de Eredivisie met 2 landstitels. Wel pijnlijk door een onterechte rode kaart een seizoen eerder vier wedstrijden schorsing; zo heeft PSV en Gullit zelf in twee seizoenen Europees zich niet kunnen etaleren.

WK) Met Gullit er bij was PSV waarschijnlijk verder gekomen?

W&R) Willy, grote kans dat we met Ruud Gullit wel verder waren gekomen. Bij PSV ontwikkelde Ruud Gullit zich als een complete topvoetballer.

 

WK) De soap van het seizoen was natuurlijk het vertrek van Hans Kraay sr en de rel rond Ruud Gullit. Daarbij liet Gullit zich na twee prachtige seizoenen in Eindhoven zacht gezegd niet netjes uit over PSV in de schrijvende pers. Jaren later vertelde Gullit dat hij eigenlijk helemaal niet zo nodig weg hoefde bij PSV. Apart allemaal. Hoe werd dit alles in de PSV selectie ervaren? 

W&R) Willy; dat hoort bij topvoetbal, de pers warmt dit soort zaken graag nog extra op.

 

Het gouden seizoen van PSV is natuurlijk het winnen van de treble. Het team stond als een huis en werd met overmacht landskampioen en naast de KNVB Beker winst ook nog eens de Europa Cup 1 winst. In de eredivisie is er in het laatste seizoen van Willy van de Kerkhof nog een bijdrage in 12 wedstrijden. In het Europa Cup 1 toernooi zelfs nog een hele belangrijke bijdrage. Thuis tegen Galatasaray de gehele wedstrijd, uit tegen Galatasaray de 2e helft. Er moest na de 2-0 bij de rust voor Galatasaray dan de 3-0 winst uit Eindhoven verdedigd worden. Thuis tegen Rapid Wien in de basis. Tot slot het verhaal Ronald Koeman die geschorst wordt voor de halve finale tegen Real Madrid na uitspraken in het blad Sport International over de vermeende doodschop van Hans Gillhaus op Jean Tigana. Willy van de Kerkhof start wederom in de basis en wordt in de 66e minuut gewisseld voor Adick Koot. In uw laatste seizoen gewoon wederom uiterst belangrijk geweest en in de Europa Cup 1 een uiterst groot aandeel.

WK) Hoe was de onzekerheid het wachten of Ronald Koeman wel of niet mee zou doen tegen Real Madrid hoe kon u zich met deze onzekerheid scherp houden?

W&R) Willy; met mijn ervaring wist ik dat ik nog belangrijk kon zijn. Nadat er telefonisch contact was geweest van uit Zürich dat Ronald Koeman niet mee mocht doen tegen Real Madrid moest ik er staan. Trainer Guus Hiddink zei; ‘’ we zetten die ouwe er neer tegen Real Madrid ‘’ en het ging zeer goed voor mij in deze wedstrijd.

 

WK) De 2 absolute hoofdprijzen van PSV heeft u behaald met PSV in 1978 en 1988.

Terugkijkend in 1978 bent u meer van de jongeren en in 1988 de oudere, de veteraan die belangrijk is en ook 11e/12e man is in de selectie. Hoe is dan de beleving als u beide topseizoenen terug kijkt? In 1988 voetbalt u veelal met een veel jongere generatie.

W&R) Willy; in de kleedkamer was ik belangrijk. Geweldig om deel uit te maken van een nieuwe gretige generatie die mij volledig respecteerde. 

 

WK) De 'Stofzuiger' de naam die u later als een compliment ervaarde stopt op het hoogtepunt. Broer René en Kees Ploegsma organiseren samen met PSV een afscheidswedstrijd voor u. Was u tevreden, de carrière was klaar, had het gebracht wat u had gehoopt?

W&R) Willy; mijn voetbalcarrière heeft mij alles gebracht en ik heb er een prachtige voldoening aan. Mijn broer heb ik bedankt voor de georganiseerde afscheidswedstrijd. Na mijn carrière heb ik nog gevoetbald bij amateurs van PSV. Verder ben ik gastheer geweest bij PSV bij thuiswedstrijden.

René van de Kerkhof voetbalt na zijn PSV periode in het buitenland bij; 

  • Seizoen 1983-1984 Apollon Smyrnis, Griekse Beta Ethniki
  • Seizoen 1984-1985 Seiko Hong Kong, Frist Division 
  • Seizoen 1985-1986 tot 1987-1988 Helmond Sport Eerste Divisie 
  • Seizoen 1988-1989 tot 1990-1991 EVV Eindhoven 

 

WK) René, hoe waren de buitenlandse avonturen, hadden deze gebracht wat u ervan had voorgesteld? De grote clubs wilde u hebben eind jaren 70 alleen toen ketste het steeds met PSV af. Heeft dat achteraf gezien na zoveel jaren voor PSV pijn gedaan dat ze in die jaren u niet zo'n top transfer gunde? Was het terug in Nederland bij Helmond Sport en EVV Eindhoven voetballen voor het plezier of toch nog vol er voor gaan. Bij Helmond Sport en EVV Eindhoven voetbalde u in de verdediging dat ging u goed af?

W&R) René; de buitenlandse avonturen hebben niet gebracht wat ik er eigenlijk vooraf van verwacht had. Het leven daar was er goed, maar het voetbal was er minder dan in Nederland.

 

WK) Met trainer Jo Jansen bij Helmond Sport en trainer Ted Immers bij EVV had u een goede band? U was het verlengstuk van de trainer op het veld?

W&R) René, met beide trainers prima samengewerkt. Mijn ervaring was ideaal voor deze trainers in hun selectie.

 

WK) Bij Helmond Sport voetbalt u René toch met best bekende namen onder meer Hans Kraay jr, Rob Landsbergen(oud PSV speler) Hans Meeuwsen, Tjabko Teuben, Hans Vincent, Toon Nelemans, Marc van Hintum, Leon Vlemmings. Bij FC Eindhoven zijn de bekende namen in de selectie, Albert van der Sleen, André van Gerven (oud PSV speler), Pascal Maas, Joop Böckling, Peter Corbijn (oud PSV speler) en Ronald Vroomans.

W&R) René; mooie namen allemaal alleen bij FC Eindhoven kon ik niet door één deur met trainer Theo Verlangen.

 

WK) Met uw 39 jaar stopt u dan met voetballen, was dat moeilijk voor u. De sport waar je altijd voor hebt geleefd dan te beëindigen?

W&R) René; het was goed geweest, prima om te stoppen. Ik heb samen met Willy nog als amateur gevoetbald bij PSV.

 

Het Nederlands Elftal 

WK) Het Nederlands elftal heeft jullie als tweelingbroers wereld beroemd gemaakt.

W&R) René; bij een wereldwijde verkiezing van de beste voetballende broers is er een tweede plaats voor ons achter Jack & Bobby Charlton. Veel stemmen kwamen uit Zuid-Amerika waar wij bekend zijn geworden door het WK van 1978 in Argentinië.

 

WK) Het WK van 1974 in Duitsland onder bondscoach Rinus Michels de beroemde verloren finale tegen Duitsland. Het verlies wordt altijd gezegd dat Oranje overmoedig en uitdagend was. Was echter de zwembad affaire niet medeoorzaak van het verlies want Johan Cruijff had tot diep in de nacht met zijn vrouw getelefoneerd en speelde geen sterke finale.

W&R) Het was opgezet door de Duitse pers om de finale te beïnvloeden. Een opgeklopt verhaal. 

 

WK) Het EK van 1976 onder George Knobel was er sprake van geen motivatie en misschien wel onderschatting?

W&R) George Knobel was geen goede bondscoach, daarbij liep het niet dit toernooi.

 

WK) Het WK in 1978 in Argentinië onder bondscoach Ernst Happel, de gebroeders van de Kerkhof worden wereld beroemd. Was de finale het hoogst haalbare, want hadden jullie het idee dat Argentinië niet kon verliezen ondanks de bal op de paal vlak voor van Rob Rensenbrink?

W&R) Het WK van Argentinië is het mooiste wat we hebben meegemaakt. De gelukkigste heeft gewonnen want met de bal van Rob Rensenbrink op de paal had het zomaar winst voor ons kunnen zijn.

 

WK) Het EK 1980 in Italië onder bondscoach Jan Zwartkruis is snel voorbij in de poulefase met West-Duitsland, Tsjecho-Slowakije en Griekenland een 3e plaats. Hoe kijken jullie terug op dit EK?

W&R) Een slechte voorbereiding en zo een slecht EK. Wel apart 2x een goed WK en 2x een slecht EK.

 

WK) Het WK van 1982 loopt Oranje mis. Nederland wordt in een poule met 5 landen België, Frankrijk, Ierland, Cyprus en Nederland 4e. 

W&R) Een domper om dit WK te missen. Een nieuwe generatie, maar met te weinig ervaring.

 

WK) Het EK van 1984 in Frankrijk loopt Oranje mis. Nederland wint met 5-0 van Malta. Het onmogelijke gebeurt; Spanje verslaat Malta met 12-1 en op doelsaldo loopt Oranje het EK van 1984 mis in Frankrijk. Was de wedstrijd van Spanje tegen Malta verkocht?

W&R) Dit moet omgekocht zijn. Oneerlijk dit op doelsaldo te laten beslissen en niet op onderling resultaat.

 

WK) Het WK van 1986 in Mexico loopt Oranje mis. Een beslissingswedstijd tegen België onder Bondscoach Leo Beenhakker. Uit wordt met 1-0 verloren na eerst een snelle rode kaart voor Wim Kieft en een doelpunt van Frank Vercauteren. In Rotterdam komt Oranje met 2-0 voor. Daarna gaat het mis. Bondscoach Leo Beenhakker brengt niet Willy van de Kerkhof in maar Sonny Silooy. Een pijnlijke misser want Silooy laat de dan opgekomen PSV speler Eric Gerets een voorzet geven en de ingevallen John van Loen laat Georges Grün lopen en die scoort de 2-1 en zo geen WK voor Nederland. Een 3e WK gaat zo voorbij.

W&R) Willy; na deze wedstrijd was een kans voor mij op een derde WK verkeken. Dit verwijt ik wel aan bondscoach Leo Beenhakker door zijn verkeerde keuze en dat is onvergefelijk. Na deze wedstrijd heb ik bedankt voor het Nederlands elftal.

 

WK) Terugkijkend op jullie tijd als Nederlands elftal spelers veel hoogt- en dieptepunten. Er waren eigenlijk altijd wel spanningen rond Oranje. Van Beveren, van der Kuijlen die misschien onnodig toernooien misliepen. Cruijff en van Hanegem die een geweldig WK 1974 voetbalden, maar daarna problemen hadden bij Oranje. Vaak problemen rond Oranje met bondscoaches. Het Nederlands elftal was een prachtige tijd voor jullie, maar misschien wel te vaak met randzaken erom heen wat plaatsing van eindtoernooien heeft gekost.

W&R) Het is inherent aan top voetbal daar gebeuren vaak veel zaken rondom, maar dit brengt ook charme.

 

Willy en René van de Kerkhof dank voor dit open interview. Na jullie beiden prachtige voetbalcarrières zijn jullie altijd in de picture gebleven bij iedereen en komen jullie nog vaak in de media met jullie visie over voetbal.

W&R) Graag gedaan.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 28 dec 2021 - 13:05