Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Aad de Mos

Oude glorie: Aad de Mos

26 jan 2022 - Door: MD

Aad de Mos werd geboren op 27 maart 1947 in Den Haag. Als voetballer voetbalde de Mos in de jeugd bij ADO Den Haag in de periode 1957-1965. Vervolgens bij de senioren achtereenvolgens bij ADO Den Haag, RVC Rijswijk, VV Wilhelmus en SBV Excelsior.

Beginnend trainer

De Mos begon als trainer van de jeugd van ADO Den Haag. Vervolgens was hij trainer bij VV Wilhelmus, De Valkeniers en RVC Rijswijk. 

Ajax 

In de periode 1980-1985 was De Mos in Amsterdam bij Ajax achtereenvolgens jeugd, interim, assistent en hoofdtrainer. In Amsterdam was De Mos uiterst succesvol. Hij werd 2x met Ajax landskampioen (in het seizoen 1981/1982 als assistent en het seizoen erna als hoofdtrainer). Verder won De Mos óók in het seizoen 1982-1983 de KNVB Beker, zo won Ajax met De Mos de 'Dubbel'. Het seizoen 1984-1985 werd De Mos 5 duels voor het einde van de competitie ontslagen bij Ajax, na een conflict met het bestuur. Tonny Bruin Slot, Spitz Kohn en Cor van der Hart maakten het seizoen af en legden beslag op de landstitel seizoen 1984-1985.

KV Mechelen 

Na het ontslag bij Ajax ging De Mos verder als trainer in België bij KV Mechelen. Hier was hij uiterst succesvol met in het seizoen 1986-1987 winst voor KV Mechelen van de Belgische Beker en wordt KV Mechelen vice kampioen. Het seizoen 1987-1988 wint De Mos het Europacup ll toernooi door in de finale in Straatsburg Ajax te verslaan met 1-0. Dit was voor De Mos zijn hoogtepunt in zijn trainerscarrière en tevens zijn revanche op Ajax na zijn eerdere ontslag daar in Amsterdam. Het seizoen 1988-1989 is het voor het eerst sinds 1948 dat KV Mechelen weer landskampioen wordt van België. Dit onder leiding van De Mos. In België bij KV Mechelen werd De Mos in 1987 en 1989 benoemd tot ‘’ Trainer van het Jaar ‘’.

Europese Supercup 

In februari 1989 speelt KV Mechelen om de Europese Supercup als Europa Cup ll winnaar tegen PSV als Europa Cup l winnaar. Wederom is de Mos succesvol. In Mechelen wordt PSV met 3-0 verslagen. De terugwedstrijd in Eindhoven wint PSV met 1-0, maar de Europese Supercup gaat dan naar het KV Mechelen van De Mos.

RSC Anderlecht 

Voorzitter Constant Vanden Stock wilde een einde aan de heerschappij van KV Mechelen en haalde de Mos als trainer naar RSC Anderlecht. Met RSC Anderlecht bereikte De Mos in zijn eerste seizoen 1989-1990 wederom de finale van het Europacup ll toernooi. Na Ballymena United, FC Barcelona, Admira/Wacker, Dinamo Boekarest treft RSC Anderlecht dan Sampdoria in de finale in het Zweedse Göteborg. In de verlenging is het Gianluca Vialli die 2x scoort en zo gaat de Europa Cup ll naar de Italianen. Trainer De Mos kreeg na de wedstrijd verwijt dat hij Luc Nilis pas in de verlenging (105e minuut) had laten invallen. Nilis was mede topscorer van het toernooi en De Mos had Nilis dagen van tevoren opgehitst dat hij de Italianen wel zou gek maken met zijn kapbewegingen. Twee uur voor de wedstrijd kreeg Nilis te horen dat hij niet zou starten in de basisopstelling. Dit was de grootste ontgoocheling voor Nilis in zijn periode als voetballer van RSC Anderlecht. Op dat moment bezorgde dat voor een breuk tussen Nilis en De Mos.

Het seizoen 1990-1991 werd De Mos landskampioen van België met RSC Anderlecht. Een seizoen later 1991-1992 won De Mos geen enkele prijs met RSC Anderlecht. Het krediet was op. Na een seizoen eerder was het De Mos die tijdens de kampioenswedstrijd het veld bestormde tegen RWDM op 11 mei 1991. Vervolgens volgden duizenden supporters zijn voorbeeld. De twee doelen werden afgebroken door de vele supporters. RSC Anderlecht Manager Michel Verschueren sprak door dit voorval lange tijd niet meer met De Mos. Ook werd De Mos voor dit handelen één wedstrijd geschorst. De Mos had een 'drakenjasje' in de kampioenswedstrijd aan en bracht de veiligheid in gevaar, dit alles tot ergernis van voorzitter Vanden Stock. Ook reed De Mos rond in een Mercedes met het kenteken AAD-300. De Mos was lichtelijk ordinair, een parvenu. Voor de bestuurders van RSC Anderlecht was dit uiteindelijk een totaalpakket om De Mos te bedanken voor bewezen diensten.

'Garantie voor succes'

Na een jaar zonder club te hebben gezeten werd de Mos in 1993 aangesteld als trainer van PSV. Voorzitter van PSV Jacques Ruts had De Mos aangesteld, maar Ruts zelf werd kort daarna opgevolgd door de nieuwe voorzitter van PSV Bill Maeyer.  Bij zijn aanstelling bij PSV sprak De Mos zich gewaagd uit dat hij een 'Garantie voor succes' was.  De Mos, toentertijd voor het eerst zonder snor wilde maar op één ding worden beoordeeld: zijn vakmanschap. "Het mag wat onbescheiden overkomen, maar van mijn eigen kunnen, van mijn vakmanschap ben ik overtuigd. Ik heb het in het verleden bewezen, het is mijn levensovertuiging." Deze uitspraak zou hem later tegen zich keren. Het werd uiteindelijk geen lang avontuur bij PSV. De Mos kraakte zijn voorganger Hans Westerhof af, maar was zelf allesbehalve een garantie voor succes in Eindhoven.

De Mos werd de opvolger van Hans Westerhof, die na één seizoen hoofdtrainer van PSV hoofd-jeugdopleidingen, werd. Trainer de Mos kreeg van voorzitter Maeyer de opdracht mee om de verouderde selectie van het 1e elftal van PSV te verjongen. Willy van der Kuijlen wordt eerste en Ernie Ernie Brandts tweede assistent-trainer van De Mos bij PSV. Vertrokken bij PSV waren ingaande seizoen 1993-1994 sterspeler Romario de Souza Faria naar FC Barcelona en vervolgens óók Raymond Beerens, Marco de Jong, Marco de Laat, René Klomp, Dick Schreuder, Gerald Vanenburg. (Ernest Faber, Luuk Maes en Roberto Verhagen vertrokken pas in december 1993). Nieuw bij PSV waren in het eerste seizoen van De Mos bij PSV, Tom van Mol, Edwin van Ankeren, Erik Meijer, Nii Lamptey, Klas Ingesson, Jerry de Jong. Jan Wouters kwam in januari 1994 van Bayern München over naar PSV. Nii Lamptey dan 19 jaar oud, een groot talent oud werd gehuurd door PSV van RSC Anderlecht.

In de Eredivisie is er voor PSV een 3e plaats met 44 punten, 19 overwinningen, 10 gelijke spelen, 7 nederlagen, doelsaldo 60 voor, 36 tegen plus 24. Ajax is dan landskampioen met 54 punten en Feyenoord 2e met 51 punten.

Europees debacle

In het UEFA Cup toernooi toernooi treft PSV in de 1e ronde het Duitse Karlsruher SC van trainer Winfried Schäfer. In Duitsland verliest PSV met 2-1, terwijl Karlsruher SC na 34 minuten door een directe rode kaart met 10 man verder moest. De Mos oogstte de eerste interne kritiek, door in de uitwedstrijd voor deze UEFA Cup-krachtmeting genoegen te nemen met een kleine nederlaag tegen een tiental Duitsers. De Mos ging er van uit dat in Eindhoven de zaken recht gezet zouden worden. Het bleek uiteindelijk een dure misvatting. In Eindhoven is er in de terug wedstrijd in de 59e minuut een 2e gele kaart voor Arthur Numan die zo het veld met rood moest verlaten. PSV is uiteindelijk niet bij machte om de wedstrijd te winnen en met een teleurstellende 0-0 is het elftal van de Mos onverwacht in de 1e ronde al uitgeschakeld.

KNVB Beker toernooi 

In het KNVB Beker toernooi stroomt PSV in de 3e ronde in. In deze ronde werd Sparta Rotterdam met moeite verslagen. In de achtste finale is er een thuisoverwinning op Willem II, maar het doek valt een ronde later voor PSV. NAC is in Breda met 1-0 te sterk in de kwartfinale en zo gaat ook dit toernooi als een nachtkaars uit voor PSV.

Roberto Carlos, Zé Elias, Rivaldo

Geen raad zo waardevol als raad van Aad. Hadden ze bij PSV maar beter naar Aad de Mos geluisterd. Dan had het voetbalpubliek in Eindhoven midden jaren '90 niet alleen kunnen genieten van Ronaldo Luis Nazário de Lima, maar van een heus sambakwartet: Ronaldo Luis Nazário de Lima, Roberto Carlos, Zé Elias en Rivaldo. Vier Braziliaanse internationals in spe voor de prijs van één.  "Roberto Carlos linksback, Zé Elias op het middenveld, Rivaldo linksbuiten en Ronaldo Luis Nazario de Lima in de spits. Die kostten ieder 3 miljoen dollar", blikte De Mos ooit terug in VI. "Ik kreeg van penningmeester Harry van Raaij de historische vraag hoeveel interlands ze hadden gespeeld. Geen. Dus kwam er niks van in. Ook niet van Ronaldo. Totdat ze in maart 1994 erachter kwamen dat Ajax achter hem aanzat. Dus toen hebben ze Ronaldo uiteindelijk in Amerika (tijdens WK van 1994, red.) opgehaald voor een bedrag dat 4 keer zo hoog lag. Daar hadden ze die andere 3 óók voor kunnen krijgen."

Het seizoen 1994-1995

In het UEFA Cup toernooi treft PSV in de eerste ronde het Duitse Bayer Leverkusen van trainer Dragoslav Stepanović. In Duitsland verliest PSV spectaculair met 5-4. De Mos zette de aanvaller Erik Meijer plotseling linksback. Dat experiment mislukte volledig. PSV kreeg meteen 5 doelpunten tegen. Opmerkelijk in deze wedstrijd is dat de zeer jonge Ronaldo een fenomenale wedstrijd speelde en 3x scoorde. In heel Europa worden deze beelden van de dan superster in wording langs Luc Nilis gezien. De return in Eindhoven blijft het 0-0 en wederom is PSV onder De Mos in de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi uitgeschakeld. Na een investering van 27 miljoen gulden in nieuwe spelers was de vroege uitschakeling wederom een enorme dreun voor PSV en zijn supporters. 

PSV - Ajax 

Op 23 oktober 1994 speelde PSV in Eindhoven tegen het Ajax van dan trainer Louis van Gaal. Vooraf bij de opstelling werd aangegeven dat Boudewijn Zenden zou starten in de basisopstelling. Bij de aanvang van de wedstrijd bleek echter dat Erik Meijer zou spelen. Deze gebeurtenis werd door Ajax trainer van Gaal goed doorzien en opgevangen mede doordat PSV na 16 minuten al met 3-0 achterstond en uiteindelijk met 4-1 verloor.

Alle tegenvallers gingen tenslotte zwaar wegen. Het Eindhovense publiek nam een steeds vijandigere houding aan tegen de Hagenaar, die men als een arrogante 'Holllandse' bluffer zag en die men daarom niet pruimde. Na de zware thuisnederlaag speelronde 7 in de eredivisie tegen en daarna speelronde 8 in Tilburg tegen Willem ll (2-1 verlies) werd De Mos door de onhoudbare situatie op staande voet ontslagen. "De supporters eiste de afgelopen weken nadrukkelijk het vertrek van De Mos" aldus voorzitter Maeyer.

Kees Rijvers, Dick Advocaat 

Als interim-trainer trainer werd de dan 68-jarige Kees Rijvers aangesteld. Voorzitter Maeyer: "We moeten ons nog beraden op het vervullen van de vacature, maar vast staat dat de oplossing met Rijvers, die onze internationale scout is en zich nu heel loyaal tegenover PSV opstelt, een tijdelijke is."

Kees Rijvers vervulde deze vacature tot december 1994. Dick Advocaat wordt daarna aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van PSV. In de Eredivisie is er dan na het ontslag van De Mos en daarna interim-trainer Kees Rijvers uiteindelijk onder de nieuwe trainer Dick Advocaat een 3e plaats in de Eredivisie. Voor PSV 20 overwinningen, 7 gelijke spelen, 7 nederlagen, doelsaldo 85 voor, 46 tegen plus 39. Ook het toernooi om de KNVB Beker werd geen succes. PSV stroomde in de 2e ronde in. De eerste wedstrijd tegen Roda JC wordt nog wel gewonnen, maar in de achtste finale is SC Heerenveen te sterk (0-1 verlies).

Verweer

Eind 1994 beklaagde De Mos zich in de media over het bestuur van PSV. De Mos verweet PSV te hebben gehandeld in paniek. "Ik ben ontslagen door mensen die in potentie te weinig bagage hadden om de situatie op waarde te kunnen schatten." De Mos doelde op de onervarenheid van voorzitter Bill Maeyer en technisch manager Frank Arnesen. Zij hadden kort daarvoor de bestuurlijke zaken van voorzitter Jacques Ruts en technisch manager Kees Ploegsma overgenomen. De Mos heeft zich verder uitgesproken; "Na RSC Anderlecht had ik nooit naar PSV moeten gaan. Het is de enige keuze waar ik écht spijt van heb."

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 26 jan 2022 - 14:44