Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Jaap Stam

Oude glorie: Jaap Stam

23 feb 2022 - Door: MD

Jaap Stam werd geboren op 17 juli 1972 in Kampen. Als bijnamen had hij onder andere de namen, De Rots van Kampen, The Dutch Destroyer, The Beast en De Meester. Stam was als centrale verdediger met een lengte van 191 cm, een sterke fysieke voetballer die met zijn voorkomen een enorm aanzien had als voetballer.

FC Zwolle

In de jeugd voetbalde Stam in de periode 1988-1992 voor DOS Kampen. Wanneer Stam 20 jaar oud is wordt hij gescout door FC Zwolle. Op 15 augustus 1992 maakt hij dan zijn debuut voor FC Zwolle in de Eerste Divisie tegen SC Heracles '74 met een 1-1 gelijkspel. Bij FC Zwolle onder dan trainer Ben Hendriks komt Stam in het seizoen 1992-1993 tot 32 competitiewedstrijden waarin hij 1x scoort. Voor FC Zwolle is er een 6e plaats op de ranglijst.

Cambuur Leeuwarden

Het seizoen 1993-1994 is er een overgang naar dan Eredivisieclub Cambuur Leeuwarden. Met Cambuur is er dan onder trainer Fritz Korbach een 18e en laatste plaats in de Eredivisie gevolgd door degradatie. Voor Stam zijn er 33 competitiewedstrijden waarin hij 4x scoort. Het seizoen erop in de Eerste Divisie is er voor Cambuur Leeuwarden een 7e plaats. Stam komt wederom tot 33 competitiewedstrijden waarin hij ook nu weer 4x scoort.

Van Friesland naar Brabant

Het seizoen 1995-1996 verkast Stam naar het Tilburgse Willem ll, dan uitkomend in de Eredivisie. Stam komt onder trainer Theo de Jong maar tot 19 competitiewedstrijden voor de Tilburgse club waar in hij 1x scoort. Precies een half jaar duurde het verblijf van Stam bij Willem ll. Met de nodige scepsis werd hij er, samen met Henry van der Vegt, ontvangen. Want wat moest trainer Theo de Jong in 1995 toch met die jongens van PEC, die samen optrokken bij de jeugd van DOS Kampen en daarna de IJssel overstaken?

Een half jaar later treurde Willem ll. Het vertrek zorgde voor veel frustratie, vooral binnen de leiding van de Tilburgse club. Willem ll leek voor het eerst sinds tijden weer een vooraanstaande rol te gaan spelen in de Eredivisie. Willem ll bleef lange tijd ongeslagen en werd zelfs nog even koploper. Stam, die via Cambuur Leeuwarden in Tilburg terecht kwam, had de laatste twijfelaars inmiddels toen allang overtuigd van zijn kwaliteiten.

Afkoopclausule

Stam speelde op 14 januari 1996 zijn laatste wedstrijd voor de Tilburgers. Willem ll won met 1-0 van toen wereldkampioen Ajax en nestelde zich zo op de 2e plaats in de Eredivisie. De dagen erna waren er twee uitgaande transfers bij Willem ll; Jean-Paul van Gastel ging naar Feyenoord en Jaap Stam ging naar PSV. Stam liet zich begeleiden door Henk van Ginkel, de voormalig manager van zijn club PEC Zwolle. Die had grote plannen met de toen 23-jarige verdediger. Willem ll kon alleen over Stam beschikken als er een afkoopclausule in zijn contract werd opgenomen. PSV hoefde zo vlak voor het sluiten van de transfermarkt niet eens met Willem ll te onderhandelen om Stam over te nemen.

Naar de top van Nederland

Voor PSV zou Stam tweeënhalf seizoen uitkomen, het restant van het seizoen 1995-1996 tot einde van het seizoen 1997-1998. Bij PSV groeit Stam tot een onverzettelijke leider in de verdediging van de Eindhovenaren onder trainer Dick Advocaat.

 • Seizoen 1995-1996; 14 competitiewedstrijden 1 doelpunt, eredivisie 2e plaats, winnaar KNVB Beker, Europa League, kwartfinale FC Barcelona
 • Seizoen 1996-1997; 33 competitiewedstrijden 6 doelpunten, eredivisie Landskampioen, winnaar Johan Cruijff Schaal, Europacup ll, 2e Ronde SK Brann Bergen
 • Seizoen 1997-1998; 29 competitiewedstrijden 4 doelpunten, Eredivisie 2e plaats, winnaar Johan Cruijff Schaal, Champions League 2e in de poule.

Met Dynamo Kiev, Newcastle United en FC Barcelona moet PSV de strijd aan. Er waren 6 groepen in de Champions League de 2 beste nummers 2 gingen door naar de kwartfinale. Hier greep PSV als overtuigende 2e in de groep met 9 punten toch mis voor de kwartfinale. Uit groep B ging Juventus FC en uit F ging Bayer Leverkusen door als de beste nummers 2. Een flinke tegenvaller voor PSV.

Winkelcentrum

Stam zou ingaande het seizoen 1998-1999 in Engeland gaan voetballen in de Premier League bij Manchester United. De transfersom was ongeveer 35 miljoen gulden. Jaap Stam had hier een uitspraak over dat zijn transfersom duurder was dan een nieuw gebouwd winkelcentrum.

Manchester United

Stam speelt uiteindelijk drie seizoenen (1998-1999 t/m 2001-2002) voor de ploeg uit Manchester. Zijn trainer in die drie seizoen was natuurlijk Sir Alex Ferguson. Het debuut seizoen van Stam bij Manchester United is groots met direct winst van de Premier League, de FA Cup en het veroveren van de Champions League.

 • Seizoen 1998-1999; 30 competitiewedstrijden 1 doelpunt, winnaar Premier League, winnaar FA Cup, Champions League finale 2-1 winst op Bayern München.
 • Seizoen 1999-2000; 33 competitiewedstrijden geen doelpunten, winnaar Premier League, Wereldbeker 1999 winst 1-0 op het Braziliaanse SE Palmeiras, Champions League kwartfinale Real Madrid
 • Seizoen 2000-2001; 15 competitiewedstrijden geen doelpunten, winnaar Premier League, Champions League kwartfinale Bayern München
 • Seizoen 2001-2002; 1 competitiewedstrijd.

Vertrek bij Manchester United

Stam was één van de dragende krachten van Manchester United, maar om een gat in de begroting te dichten moest er een grote naam verkocht worden. Zonder dat Stam het wist, werd hij voor bijna 26 miljoen euro verkocht aan Lazio Roma. Toenmalig manager Sir Alex Ferguson was gedurende die periode niet eerlijk tegen Stam en noemde de verkoop van de Nederlander 'zijn grootste blunder ooit'. "Heel knap als je als trainer dat durft aan te geven", aldus Stam later in het programma van Ziggo Sport.

Head-to-Head

Vlak voor zijn transfer bracht Stam zijn boek Head-to-Head uit. "Dat boek is toen een beetje gebruikt om een reden te vinden om het naar buiten te brengen", vertelt Stam 19 jaar later. "Het was toen mogelijk, ook bij Manchester United, dat je een gat in het budget had. Ze hadden geld nodig". Stam was destijds één van de populairdere spelers bij de achterban. De club speelde in op voorpublicaties uit het boek in de Daily Mirror, waardoor de verdediger negatief onder de aandacht kwam in de media. Sir Alex Ferguson had de voorpublicaties óók gelezen en was daar niet blij mee, zo liet hij Stam weten. "Er belde een secretaresse van de club die zei dat ik de manager moest bellen want hij was pissed off over wat er in het boek stond". In de ochtend was er toen een gesprek tussen Ferguson en Stam, waar Stam van zijn trainer een flinke uitbrander kreeg. Stam heeft toen gezegd: Weet je wat, ik ga naar huis en ik train niet vandaag. Je zoekt het maar uit. Op de terugweg werd Stam dan gebeld door zijn zaakwaarnemer en die vertelde dat Manchester United Stam inmiddels had verkocht. Zo bleek dat Ferguson het al wist van de uitgaande transfer van Stam tijdens het gesprek eerder die dag. Later bleek het om Lazio Roma te gaan. Ferguson vertelde dat Manchester United een transfervrije verdediger had aangetrokken en dat was Laurent Blanc. Blanc zou gaan spelen en Stam zo naar de reservebank dirigeren. Ferguson redeneerde dat Stam zo wel weg wilde met deze vooruitzichten. Lazio Roma had een bod neergelegd voor Stam bij Manchester United en dat werd uiteindelijk geaccepteerd.

Lazio Roma

Ook het Italiaanse avontuur duurt voor Stam drie seizoenen. Hij zou voetballen onder de trainers Alberto Zaccheroni en Roberto Mancini.

 • Seizoen 2001-2002; 13 competitiewedstrijden 1 doelpunt, Serie A 6e plaats, Champions League 4e in de poule
 • Seizoen 2002-2003, 28 competitiewedstrijden geen doelpunten, Serie A 4e plaats, Europa League halve finale FC Porto.
 • Seizoen 2003-2004, 29 competitiewedstrijden geen doelpunten, Serie A 6e plaats, winnaar Coppa Italia, Champions League 4e in de poule

Doping schorsing

Stam werd na afloop van het duel tussen Lazio Roma en Atalanta Bergamo op 13 oktober 2001 betrapt op het gebruik van nandrolon. Hij werd positief getest en werd zo onmiddellijk geschorst. Stam werd door het Italiaans Olympisch comité (Coni) voor 5 maanden geschorst en kreeg een boete van €50.000,--. waar eerder nog een schorsing van 10 maanden werd geëist. Uiteindelijk werd in hoger beroep deze schorsing tot 1 maand teruggebracht.

AC Milan

Na drie seizoenen voor Lazio Roma te hebben gespeeld is er voor Stam een binnenlandse transfer naar AC Milan. De seizoenen 2004-2005 en 2005-2006 voetbalt Stam voor de rood-zwarten uit Milaan. Hij speelt daar onder trainer Carlo Ancelotti.

 • Seizoen 2004-2005; 17 competitiewedstrijden geen doelpunten, Serie A 2e plaats, winnaar Supercoppa Italiana, Champions League finale 3-3 tegen Liverpool FC winst voor de Engelsen na strafschoppen.
 • Seizoen 2005-2006; 25 competitiewedstrijden 1 doelpunt, Serie A 3e plaats, Champions League halve finale FC Barcelona

Twee seizoenen AC Milan brachten voor Stam in de Champions League onvergetelijke seizoenen met een finale tegen Liverpool FC. Deze finale was historisch vanwege een 3-0 voorsprong voor AC Milan die alsnog gelijk werd tot 3-3 en waar Liverpool FC uiteindelijk de penalty serie won. Het seizoen erop werd het tweeluik in de halve finale met FC Barcelona met 1 doelpunt beslist in het voordeel van de Catalanen.

Weer terug naar Nederland

Na een aantal buitenlandse avonturen keert Stam in het seizoen 2006-2007 terug naar Nederland. Hij speelt twee seizoenen voor Ajax waar hij te maken heeft met trainers Henk ten Cate en Adrie Koster.

 • Seizoen 2006-2007; 25 competitiewedstrijden 1 doelpunt, Eredivisie 2e plaats, winnaar KNVB Beker, winnaar Johan Cruijff Schaal, Europa League 3e Ronde Werder Bremen
 • Seizoen 2007-2008; 6 competitiewedstrijden geen doelpunten, Eredivisie 2e plaats, winnaar Johan Cruijff Schaal, Europa League 1e Ronde Dinamo Zagreb

Op 35-jarige leeftijd stopt Jaap Stam in oktober 2007 met voetballen. Hij levert zijn contract in omdat hij fysiek en mentaal dan niet meer in staat is om topprestaties te verrichten. Tijdens een persconferentie vertelt Stam, "Ik kan niet meer brengen wat ik moet brengen, ik wilde eigenlijk al in het begin van het seizoen stoppen. Ik heb me over laten halen om door te gaan. Nu kan ik het niet meer opbrengen. Ik ben geen speler die zich maar voor 50 procent kan geven. Dat heb ik nooit gedaan." 'De rots van Kampen' stopt per direct vanwege een gebrek aan motivatie en drive.

Afscheidswedstrijd

Op 26 juli 2008 was er een afscheidswedstrijd in het nieuwe stadion van zijn eerste betaald voetbalclub FC Zwolle. Ajax speelde tegen een team bestaande uit oud-ploeggenoten van Stam en Stam zelf. Het werd 3-3. Nederlandse spelers die meededen; Henk Timmer, Ronald Waterreus, Arthur Numan, Frank de Boer, Ronald de Boer, Michael Reiziger, Wim Jonk, Bert Konterman, Phillip Cocu, Arno Arts, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, Aron Winter, Jordi Cruijff, Marc Overmars, Edgar Davids. Buitenlandse spelers waren Paolo Maldini, Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi, Allessandro Nesta. Zo kwam er een einde aan een voetbalcarrière van Jaap Stam uit Kampen een Nederlandse voetballer die gekend werd van inzet en onverzettelijkheid en kracht.

Nederlands elftal

Op 24 april 1996 maakt Stam zijn debuut als PSV-speler in het Nederlands elftal in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland, 0-1 verlies. Stam voetbalde voor het Nederlands elftal 67 interlands waarin hij 3x doeltreffend was. Hij speelde uiteindelijk drie eindtoernooien namelijk het WK 1998 in Frankrijk, het EK 2000 in Nederland en het EK 2004 in Portugal.

Persoonlijke prijzen

 • Nederlands voetballer van het jaar 1x 1997
 • Gouden Schoen 1x 1997
 • Uefa Champions League Beste verdediger 2x 1999, 2000
 • PFA Team of the Year 3x 1999, 2000, 2001

Trainersloopbaan

Na zijn actieve carriere als spelers kiest Stam ervoor om zich richting het trainersvak te begeven. Inmiddels heeft hij als trainer het onderstaande rijtje club gewerkt;

 • 2009 FC Zwolle interim-trainer
 • 2010-2013 PEC Zwolle assistent-trainer
 • 2011-2012 Ajax individueel-trainer
 • 2013-2014 Ajax assistent/individueel-trainer
 • 2014-2016 Jong Ajax
 • 2016-2018 Reading FC
 • 2019 PEC Zwolle
 • 2019 Feyenoord
 • 2020-2021 FC Cincinnati

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

Walter Kuijpers

 

Laatst bijgewerkt : 23 feb 2022 - 10:47