Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Feiten over Berry van Aerle

Oude glorie: Feiten over Berry van Aerle

9 mrt 2022 - Door: MD

Berry van Aerle werd geboren op 8 december 1962 in Helmond. Zijn volledige naan is Hubertus Aegidius Hendricus van (Berry) Aerle. Van Aerle is een van de meest iconische spelers uit de geschiedenis van PSV. Daarom hebben we een aantal feiten over de Helmonder op een rijtje gezet;

*Bijnamen, Turbo Berry vanwege zijn snelheid, Sheene vernoemd naar motorcoureur Barry Sheene, Ratje vanwege al het kattenkwaad dat Berry uithaalde. De ogenschijnlijk rustige Brabander had in zijn jongere jaren een rebels karakter.

*De vader van Berry voetbalde voor Helmondia '55, de voorloper van Helmond Sport.

*De vader van Berry werkte bij Philips, zo was er een al vroeg een connectie met Eindhoven.

*De vader van Berry werd later trainer en zou zo doodleuk keer op keer 60 kilometer totaal op en neer fietsen om zijn team in Overloon te gaan trainen.

*De moeder van Berry bewaarde van zijn indrukwekkende voetbalcarrière krantenknipsels, foto's en brieven.

*De vrouw van Berry bundelde al het materiaal over hem in plakboeken.

*Berry voetbalde in de jeugd van HVV in Helmond. Op zijn 6e werd hij lid en verbleef er vervolgens 12 jaar alvorens hij door PSV werd aangetrokken.

*Bij HVV vormde Berry een onafscheidelijk drietal met eveneens de latere profvoetballers Hans Meeuwsen en Hans Vincent.

*Bij zijn amateurclub HVV heeft Berry zijn vrouw Willeke ontmoet, ook zij voetbalde. Berry vertelt, "Je hoort soms over voetballers: in ieder stadje een ander schatje, maar dat is niets voor mij."

*Berry’s vrouw Willeke kon ook een aardig balletje trappen in het vrouwenteam van Helmond.

*Berry wilde in zijn jonge jaren eigenlijk timmerman worden, verder had hij ooit een vakantiebaantje in een kippenslachterij.

*Broer Leo van Aerle had naar het schijnt zelfs meer voetbaltalent dan Berry, maar hij moest echter vanwege een kapotte meniscus vroegtijdig stoppen.

*Het was niemand minder dan PSV vedette en mede-Helmonder Willy van der Kuijlen die de ontdekker van Berry was als voetballer.

*Op zijn 18e jaar kreeg Berry een brief voor een testwedstrijd bij PSV. Hij stond stijf van de zenuwen. Trainer Jan Reker vroeg aan Berry welke positie hij speelde. Berry antwoordde linksbuiten. Hij had daar nog nooit gespeeld en hij dacht hier gaat mijn kans. Wonder boven wonder pakte het goed uit en mocht hij blijven. 

*Eerst komt Berry in het C-team, daarna is het snel gegaan.

*In zijn begin jaren verovert Berry de positie rechts in de verdediging bij PSV. Het seizoen 1981-1982 debuteert Berry onder trainer Thijs Libregts bij PSV in het 1e elftal.

*Ingaande het seizoen 1985-1986 komt de Belgische voetballer Eric Gerets bij PSV en zo raakt Berry dan zijn vaste plaats in het 1e elftal van PSV kwijt.

*Berry zag er wel een beetje tegenop dat Eric Gerets naar PSV kwam als versterking. Gerets had bij AC Milan gevoetbald en was in de ogen van Berry één van de beste rechtsbacks van Europa.

*Berry voelde zich zeker niet te goed om voor Gerets op de reservebank te gaan zitten, maar hij wilde voetballen. Zo werd hij samen met Frans van Rooij verhuurd aan Antwerp FC in het seizoen 1986-1987.

*Berry kreeg de Duitser Georg Kessler als trainer bij Antwerp FC, volgens Berry een aparte man, maar wel een echte heer.

*Kessler had de boel bij Antwerp FC een stuk professioneler gemaakt, hij regelde onder meer Puma-trainingspakken.

*Berry riep zich regelmatig uit zich niet te kunnen voorstellen om ooit in Eindhoven te gaan wonen. Helmond vond hij immers veel gezelliger.

*Tijdens zijn verblijf bij Antwerp FC bleef Berry gewoon in zijn geliefde Helmond wonen.

*Samen met Frans van Rooij voetbalt Berry bij FC Antwerp zo goed dat ze zich handhaven in de hoogste klasse van België. 

*Uiteindelijk blijft Frans van Rooij bij Antwerp FC. Het had weinig gescheeld of Berry was óók bij Antwerp FC gebleven. De Belgische club wilde hem opnieuw huren. PSV wilde Berry wel verkopen, maar dat zag Antwerp FC dan weer niet zitten. Zo wordt Berry dan toch teruggehaald door PSV.

*Berry krijgt géén spijt van zijn terugkeer naar PSV. Als rechtermiddenvelder wint hij in het seizoen 1987-1988 de treble: het Landskampioenschap, de KNVB Beker en de Europa Cup 1.

*In de halve finale in het Europacup 1 toernooi is Real Madrid de tegenstander. Berry moest Emilio Butragueño afstoppen. 'De Gier', noemden ze hem. Berry was voor niemand bang. Voor de wedstrijd zeiden journalisten: die aanvallers van Real Madrid zijn wel heel erg snel. Berry zei, "Als ze op de grond liggen, zullen ze niet meer zo snel zijn".

*Later in een interview heeft Emilio Butragueño aangegeven dat hij de speler van Aerle vooraf niet kende, maar hem daarna nooit meer is vergeten.

*In zijn 13 seizoenen bij PSV wordt Berry 5x Landskampioen, wint 3x de KNVB Beker, 1x de Nederlandse Supercup, 1x de Europa Cup 1. Berry vertelt, "ik praat zelf altijd over 5 en halve landstitel, want voordat ik verhuurd werd aan Antwerp FC, heb ik wel mijn bijdrage geleverd dat seizoen.

*Voor zijn uitmuntende prestatie met de treble winst met PSV in 1988 kreeg Berry van PSV voorzitter Jacques Ruts van het exclusieve merk Seiko een horloge met inscriptie uitgereikt.

*Bij PSV was in zijn periode Gerald Vanenburg zijn vaste slaapmaatje.

*Bij het Nederlands elftal had Berry met grote namen heeft gevoetbald als Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Ronald Koeman. Toch was Berry misschien nog wel meer onder de indruk van Romario de Souza Faria. "Hij was wie hij was. Ik vond dat geen probleem. Dan was hij weer ziek of had hij een andere reden om niet te trainen. Als hij maar scoort, dacht ik altijd. Dan verdiende hij natuurlijk ook een mooie premie voor mij."

*Op 14 oktober 1987 maakt Berry zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen Polen (kwalificatiewedstrijd voor het EK van 1988). Als rechtervleugelverdediger geeft hij 2 panklare voorzetten op Ruud Gullit die er maximaal gebruik van maakt. De wedstrijd wordt in Polen met 0-2 gewonnen.

*Het scheelde weinig of het Nederlands elftal had nooit de Europese titel behaald. Want niet Nederland, maar Griekenland had zich kunnen plaatsen voor het EK. Dankzij de twee geweldige voorzetten van Berry won Nederland de cruciale uitwedstrijd in Polen.

*Berry vertelt, "Mijn haasje is ooit weggehaald bij een inbraak, daar baal ik ontzettend van. Ik zou wel een nieuwe kunnen vragen, maar dan is het niet mijn haasje. Nou ja, er zijn natuurlijk wel ergere dingen in de wereld."

*Naast interlands met het Nederlands elftal heeft Berry ook voor Jong Oranje gevoetbald.

*De volgende zomer van 1988 werd Berry opgenomen in de EK-selectie van Bondscoach Rinus Michels. "Bij de wedstrijdbespreking wees hij naar mijn positie en zei alleen: 'Barry...' Meer niet. Hij wist precies wat hij aan me had. M'n naam iets aanpassen, deed hij denk ik expres. Mooie dingen waren dat."

*Tijdens het EK toernooi in Duitsland 1988 krijgt Berry weinig mee van de gekte dan in Nederland. Hij hoorde achteraf dat er in Helmond een taxi reed met zijn naam er op.

*"Tijdens de wedstrijd tegen Ierland gingen we op het einde op zoek naar een doelpunt. Ik weet nog dat ik met Frank Rijkaard achterin bleef en we eigenlijk dachten: we kunnen straks onze koffers pakken. En toen viel alsnog die rare goal van Kieft, die eigenlijk buitenspel was."

*Tijdens het zo succesvol verlopen EK van 1988 voetbalt Berry alle 5 de wedstrijden van het begin tot het einde. De openingswedstrijd tegen de Sovjet-Unie was pas de 7e interland voor Berry.

*Berry verdween na het WK van 1990 uit beeld bij Oranje door een hardnekkige knieblessure en zou pas weer een jaar later zijn rentree maken.

*Berry werd geselecteerd voor de selectie van het Nederlands elftal van de eindtoernooien van 1988, 1990 en 1992.

*Berry voetbalt zijn laatste interland op 14 oktober 1992 thuis tegen Polen. WK Kwalificatie uitslag 2-2. Hetzelfde land waar hij op de dag af 5 jaar eerder tegen had gedebuteerd.

*Berry kende ten tijde van zijn periode bij het Nederlands elftal de tekst van het Wilhelmus niet. Berry zei daarover: "dat geeft niet want Hans van Breukelen schreeuwt zo hard dat de rest zich wel stil kan houden." 

*Bij het mislopen van de landstitel met PSV in 1993 is er een ultrakorte reactie op de vraag van radioverslaggever Leo Driessen aan Berry wat hij er allemaal van vond. Berry zei, ‘Kut.'

*Berry had wel degelijk ambities om in een grote buitenlandse competitie eerder te spelen, maar dat hij PSV alleen wilde verruilen voor een andere topclub.

*In de zomer van 1994 vertrok Berry bij PSV nadat er bij de Eindhovenaren een 'grote schoonmaak' werd aangekondigd ingezet door dan voorzitter William Maeyer. Naast Berry verlieten ook onder anderen Wim Kieft, Adri van Tiggelen, Erwin Koeman, Jan Heintze en de dan gestopte Hans van Breukelen de club.

*Voor PSV voetbalt Berry 282 eredivisiewedstrijden waarin hij 11x scoort.

*Voor Berry is er in 1994 interesse van KV Mechelen, Osasuna en eredivisieclub NAC Breda. Uiteindelijk kiest Berry voor Helmond Sport.

*Bij Helmond Sport krijgt Berry dan Adrie Koster als trainer met wie hij in zijn begintijd nog samen voetbalde bij PSV.

*Berry beëindigt na één seizoen bij Helmond Sport zijn voetbalcarrière het seizoen 1994-1995 met zijn jeugdmakkers Hans Meeuwsen en Hans Vincent.

*Door blessureleed komt Berry voor Helmond Sport maar tot 15 competitiewedstrijden waarin hij 1x scoort. Helmond Sport wordt dat seizoen 13e op de ranglijst.

*Na zijn periode bij Helmond Sport keert Berry terug naar de amateurs van HVV en zo maakt hij de cirkel rond.

*Bij PSV voetbalt Berry onder de trainers, Thijs Libregts, Jan Reker, Hans Kraay sr, Guus Hiddink, Bobby Robson, Hans Westerhof en Aad de Mos 

*Met Wilfred Bouma had Helmond na Berry van Aerle wederom een PSV-er in het Nederlands elftal.

*Van het leven van Berry werd in Helmond een musical gemaakt, die 10 keer op de planken stond. Berry spreekt zich uit, “Schitterend toch? Ik heb hem zelfs op dvd." In een lach van Berry over de musical zit een bescheidenheid die bijna doet vergeten wat voor indrukwekkende carrière Berry heeft gehad.

*In het jaar 2000 is Berry Prins Carnaval als Prins Briek de 27ste van Helmond.

*Berry is liefhebber van de muziek van de rockband de Golden Earing.

*Berry was in zijn PSV-tijd een fervent stripboekenliefhebber. Suske en Wiske en Jan Jans en de kinderen waren daarbij zijn favorieten.

*Berry had in 1989 deze gevleugelde uitspraak: 'Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens zenuwachtig van word. Van tv niet, van meisjes niet, van niets niet...'?

*De beroemde sketch van Theo Maassen over 'de bij PSV contributie betalende Berry van Aerle' is volledig met toestemming van Berry gemaakt.

*Later toen Theo Maassen zijn eerste officiële dvd uitbracht, kreeg Berry het eerste exemplaar overhandigd.

*Berry werd na zijn actieve voetbalcarrière postbode. Daarna keert hij terug bij PSV in een heel andere hoedanigheid: eerst als supporter-coördinator en later als actief scout.

*Enige tijd is Berry ook voor Stadsradio Helmond voetbalanalist.

*De legendarische back Berry van Aerle mag en zal nooit worden vergeten en is een icoon van PSV.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers

 

Laatst bijgewerkt : 9 mrt 2022 - 12:03