Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: interview met Theo Lucius

Oude glorie: interview met Theo Lucius

15 mrt 2022 - Door: MD

Theo Theodorus Martinus Maria Lucius werd geboren op 19 december 1976 in Veghel. Als voetballer was hij een multifunctionele speler. Als eigenlijke rechtermiddenvelder kwam Lucius ook uit op de posities van centrale middenvelder, rechtsback, centrale verdediger, linksback en linker middenvelder.

WK) Als vijfjarige begin je met voetballen bij VV Heeswijk, kun je nog herinneren welke elftallen je daar hebt doorlopen?

TL) Steeds de 1e elftallen van de jeugd F1, E1, D1, C1

 

WK) Wanneer je dan 13 jaar oud bent kom je terecht bij de jeugdopleiding BVV van FC Den Bosch? Wat was het moment, op welke leeftijd dat je dacht ik ga het niveau van betaald voetbal halen?

TL) BVV was eigenlijk de jeugdopleiding van FC Den Bosch een samenwerking. Ik had niet direct voorzien dat ik het betaalde voetbal zou halen. Natuurlijk wel op gehoopt en van gedroomd en er uiteindelijk ook hard voor moeten werken.

 

WK) Op deze leeftijd bij FC Den Bosch wat voor studie volgde je toen en was dat goed te combineren met het voetballen?

TL) Ik werkte in de bouw, halve dagen werken en halve dagen trainen.

 

WK) Hoe stonden je familie en vrienden er in dat je een traject volgde richting het betaald voetbal?

TL) Ik kreeg volledige steun van mijn ouders, verder was een vriend van mij werkzaam bij FC Den Bosch die spelers in busjes vervoerde, dat was ideaal voor mij.

 

WK) Op 17 jarige leeftijd krijg je een profcontract bij FC Den Bosch. Je debuut is in een bekerwedstrijd tegen Geldrop/AEK waarin je direct 3x scoort. De seizoenen met FC Den Bosch 1996-1997 en 1997-1998 in de Eerste Divisie kom je in 34 en 33 wedstrijden uit. Hierin scoor je in deze 2 seizoenen 7x. Je voetbalt 2 seizoenen bij FC Den Bosch onder trainer Kees Zwamborn, kreeg je direct vertrouwen van hem en gaf hij je speciale instructies?

TL) Er was eerst twijfel daarna was er het volledige vertrouwen. Met trainer Kees Zwamborn had ik een prima speler-trainer relatie.

 

WK) Met FC Den Bosch is er een 7e en een 4e plaats. Het 2e seizoen is er dan nacompetitie voor FC Den Bosch met een 4e plaats in de poule met Cambuur Leeuwarden, FC Zwolle en FC Groningen.Bij FC Den Bosch voetbal je met de meeste bekende namen als Jan van Grinsven, Maikel Aerts, Fred van der Hoorn, Roberto Verhagen, Anthony Lurling en József Kiprich. Hoe kijk je terug op 2 seizoenen FC Den Bosch en je ontwikkeling daar?

TL) Mijn begin jaren veel geleerd bij FC Den Bosch. Veel oudere spelers in de selectie waar ik veel van opgestoken had toen. Het was bijzonder om met József Kiprich bij FC Den Bosch te hebben gevoetbald. Echt een fijn persoon met uitermate mooie humor.

 

WK) Het seizoen 1998-1999 is er een overgang naar PSV. Wie was jouw zaakwaarnemer?

TL) Ger Lagendijk was mijn zaakwaarnemer die deed de gesprekken met PSV.

 

WK) Waren er nog meer clubs die jou wilde overnemen van FC Den Bosch?

TL) Er waren veel clubs die belangstelling voor mij hadden onder meer, SC Heerenveen, FC Utrecht AZ en het Italiaanse Udinese. Lagendijk kwam met PSV tot overeenstemming en zo moest PSV ongeveer 1,5 miljoen gulden betalen aan FC Den Bosch.

 

WK) Het seizoen 1998-1999 voetbal je bij PSV onder Bobby Robson. Een hectisch seizoen waar ternauwernood nog via het mirakel van Utrecht op de laatste speeldag voorronde Champions League alsnog behaald wordt. Je komt in je debuut seizoen voor PSV dan tot 25 competitiewedstrijden en scoort hier in 1x. Hoe ervaarde je het eerste seizoen bij PSV, was het persoonlijk voor jou een goed debuut seizoen?

TL) Voor mij persoonlijk een goed debuut seizoen bij PSV. Ik lag goed in de groep en werd op handen gedragen. We hadden een eigenlijk wel vreemde selectie met zeer veel nationaliteiten in de selectie met Abel Xavier, Jorginho Paulista, Yuri Nikiforov, Davy Oyen, Andrius Skerla, Igor Demo, Georgi Gakhokidze, Tomasz Iwan, Dmitriy Khokhlov, Ovidiu Stîngă, Godwin Attram, Gilles De Bilde, Joonas Kolkka, Dennis Rommedahl en Luc Nilis.

 

WK) Het seizoen 1999-2000 word je verhuurd aan FC Utrecht voor één seizoen. Wie van PSV gaf aan dat je een seizoen verhuurd zou worden, was dat de nieuwe trainer Eric Gerets met het idee meer ervaring op te doen. Was dit een teleurstelling of stond je zelf hier ook achter?

TL) We voerden hesprekken binnen de club over mijn kans op speeltijd het volgende seizoen. Ik stond er wel voor open om verhuurd te worden, ik was jong en dan moet je veel wedstrijden voetballen. De insteek was natuurlijk om bij PSV met meer ervaring als voetballer terug te komen.

 

WK) Met FC Utrecht onder dan trainer Frans Adelaar en assistent-trainer Foeke Booy is er een 10e plaats in de Eredivisie. Bekende medespelers zijn dan Harald Wapenaar, Pascal Bosschaart, Mitchell van der Gaag, Stijn Vreven, Patrick Zwaanswijk, Jean-Paul de Jong, John de Jong, Fons Groenendijk, Didier Martel, Reinier Robbemond, Tom van Mol, Marinus Dijkhuizen en Dirk Kuijt. Hoe was voor jezelf je ontwikkeling bij FC Utrecht verlopen waar je in 32 Eredivisie wedstrijden voetbalt en 3x scoorde?

TL) Bij FC Utrecht veel wedstrijden gespeeld, me goed ontwikkeld en op veel posities gevoetbald. Het was een fijn seizoen en heb daarom ook met iedereen een goede band bij FC Utrecht.

 

WK) Daarna keer je terug naar PSV. Uiteindelijk voor een langere periode (2000-2001 t/m 2005-2006). Je bent bij onderdeel van een zeer succesvolle periode van de club PSV. Liefst 4 landstitels, 1x de KNVB beker winst en 4x winst van de Johan Cruijff Schaal. Verder maak je onderdeel uit van het succes elftal dat seizoen 2004-2005 de halve finale in de Champions League haalt. Hoe kijk je terug op deze zeer succesvolle periode bij PSV met zoveel grote voetballers om je heen als in het seizoen 2004-2005 met Herelho Gomes, Andre Ooijer, Alex, Wilfred Bouma, Young-Pyo Lee, Mark van Bommel, Johann Vogel, Phillip Cocu, Ji-Sung Park, Jefferson Farfan, DaMarscus Beasley en Jan Vennegoor of Hesselink?

TL) Een geweldige periode en maar één seizoen geen landskampioen. We hadden ieder seizoen een goede selectie waar iedereen elkaar steeds corrigeerde daar lag de kracht. Met zowel trainer Eric Gerets als trainer Guus Hiddink had ik een prima band.

 

WK) De halve finale Champions League tegen AC Milan in Milaan de uitwedstrijd werd met 2-0 verloren. Terugkijkend op die wedstrijd waren er toch absoluut kansen om een uit doelpunt te maken? De uitschakeling is dat mede omdat er in Milaan niet door PSV jammerlijk is gescoord? Hoe kwam de uitschakeling aan na het 3-1 verlies in Eindhoven?

TL) We hebben het terugkijkend laten liggen in de uitwedstrijd in Milaan, daar diverse kansen gehad om te scoren. Ja en AC Milan is dan echt een typische Italiaanse ploeg die over 2 wedstrijden dat afstraft. De uitschakeling kwam heel hard aan, maar we moesten snel door dat we in de competitie voor de landstitel op koers lagen.

 

WK) Na het seizoen 2005-2006 is er een vertrek bij PSV. Hoe kwam dat tot stand. In overleg met PSV, wilde je zelf vertrekken of werd je vertelt dat PSV niet verder met jouw ging?

TL) Er waren diverse clubs die interesse in mij hadden onder meer RSC Anderlecht, uiteindelijk koos ik voor Feyenoord omdat Erwin Koeman daar trainer was. Koeman had met mij gewerkt bij PSV en hij was gecharmeerd van mij en wilde mij heel graag bij Feyenoord hebben dat gaf mij een goed gevoel en de doorslag. Feyenoord moest wel een transfersom aan PSV betalen om de overgang te bewerkstelligen.

 

WK) Je speelt drie seizoenen voor Feyenoord 2006-2007 t/m 2008-2009 met als resultaat een 7e, 6e en 7e plaats in de eredivisie. Bij Feyenoord speel je onder trainers Erwin Koeman, Leo Beenhakker, Bert van Marwijk, Gertjan Verbeek en Leo Vlemmings.

Je bent enige tijd aanvoerder van Feyenoord onder trainer Erwin Koeman. Met Feyenoord win je in het seizoen 2007-2008 de KNVB Beker onder trainer Bert van Marwijk (winst op Roda JC met 2-0). Hoe kijk je terug in je periode bij Feyenoord. Spreek je hier als topclub Feyenoord in de eredivisie toch voor een moeilijke tijd, gezien de eindstanden op de ranglijst?

TL) Ik kwam bij Feyenoord toen Dirk Kuijt en Salomon Kalou net waren vertrokken bij Feyenoord. Het was een moeilijke tijd financieel voor Feyenoord er konden geen topspelers worden aan getrokken in die periode.

 

WK) Na 3 seizoenen Feyenoord wordt het anders in je carrière. Je speelt voor vervolgens voor FC Den Bosch, FC Groningen, weer FC Den Bosch en FC Eindhoven. Wat kun je over deze seizoenen vertellen?

TL) Dit waren wat kortere periodes bij clubs, maar onder meer pech bij FC Groningen door een kuitbeen breuk. Op zich verder toch nog wel overal verder mijn wedstrijden gevoetbald.

 

WK) Na je actieve voetbalcarrière voetbal je nog in 2013 voor Kozakken Boys en daarna terug naar de club VV Heeswijk waar je met voetballen begon. Hoe lang of voetbal je nog voor VV Heeswijk?

TL) Heb nog kort gevoetbald bij VV Heeswijk, maar nu niet meer.

 

WK) Je wordt in 2005 onder dan Bondscoach Marco van Basten op geroepen voor het Nederlands elftal. Tot hoeveel interlands ben je gekomen? Een gebroken kuitbeen stagneert dan je carrière als international. Hoe kijk je terug op je interlands?

TL) Ik heb tot twee keer in mijn carrière een kuitbeen gebroken. Bij de wedstrijd uit tegen Finland kwam dit echt op een beroerd moment want ik zat juist in een van mijn betere periodes als voetballer. Dit heeft mij natuurlijk interlands gekost en uiteindelijk ben ik zo tot 3 interlands gekomen.

 

WK) Als je je voetbalcarrière terug kijkt ben je dan tevreden heb je het maximale er uit gehaald? Als supporters kennen we jouw als een speler met veel inzet en bij PSV uiterst populair onder de supporters.

TL) Ik ben tevreden over mijn actieve voetbalcarrière en denk dat ik er het maximale er heb uitgehaald. Kijk positief terug op mijn carrière en altijd bij clubs met iedereen een goede band gehad. Met oud PSV en oud Feyenoord hebben we soms nog mooie momenten.

 

WK) Je hebt in Heeswijk-Dinther een café in d’n Ollie, met hoeveel mensen doe je dit omdat je zelf ook nog actief bent in de voetballerij?

TL) Genoeg mensen die als personeel het café runnen. Ik doe het zelf niet zo vaak.

 

WK) Je bent bij PSV in dienst als trainer van PSV onder 17. Wat zijn je uiteindelijke ambities als trainer? Ga je stappen omhoog proberen te zetten als zelfstandig hoofdtrainer van een betaald voetbalorganisatie later?

TL) Ik moet nog 1 diploma halen voor coach betaald voetbal te worden. Mijn doel is uiteindelijk om hoofdtrainer te worden in het betaalde voetbal.

 

WK) Kun je iets vertellen over je foundation waar jij voor staat?

TL) Stichting de Vossekuil is georganiseerd om kinderen met een beperking een fijne dag te geven. Er worden zo dagen georganiseerd bij de visvijver waar muziek, eten & drinken bij aanwezig is. Hiermee kunnen we kinderen die het zwaar hebben iets moois te kunnen bieden.

 

WK) Bedankt voor interview.

TL) Graag gedaan.

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 15 mrt 2022 - 11:45