Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview met Toon Gerbrands

Oude glorie: Interview met Toon Gerbrands

22 apr 2022 - Door: MD

Antonius Hermanus Everardus Maria Gerbrands ófwel Toon Gerbrands werd geboren in Sneek op 31 oktober 1957.

1.WK) Mijnheer Gerbrands u bent opgegroeid in Friesland? In welke plaatsen heeft u gewoond in Friesland, is de verbinding met Friesland altijd gebleven?

TG) In Friesland heb ik altijd alleen in Sneek gewoond, 21 jaar. De verbinding die ik nu nog met Friesland heb is beperkt mijn broer woont nog in Folsgare. Eén broer is overleden en mijn schoonzus woont nog in Sneek en om die reden kom ik er nog.

 

2.WK) Welke opleidingen heeft u genoten na de basisschool?

TG) Na de basisschool een bijzonder verhaal, ik ben begonnen op het gymnasium het eerste jaar en dat deed ik zo slecht dat ik na twee jaar naar de mavo moest. Vervolgens nooit geen problemen meer gehad met leren. Vervolgens havo gedaan en de HTS richting verkeerstechniek.

 

3.WK) U was jarenlang actief als volleyballer waarvan 8 jaar in de Eredivisie en Eerste Divisie. Wat voor baan/beroep had u voor u tijd als volleyballer en tijdens uw 8 jaar op het hoogste niveau Eredivisie en Eerste Divisie?

TG) Ik heb eerst bij een particulier adviesbureau gewerkt als verkeersdeskundige. Dat bureau ging na ongeveer 3 jaar failliet toen moest ik een andere baan zoeken. Toen ging ik direct over naar de gemeente Harderwijk als geluidsdeskundige. Toen kwam wegverkeer lawaai op, ze hadden toen bedacht dat weg verkeerstechniek en wegverkeer lawaai dicht bij elkaar lagen toen heb ik voor diploma's akoestiek geleerd. Toen heb ik een aantal jaren voor de gemeente Harderwijk gewerkt en onder meer vergunningen verleend. Daarna heb ik alle diploma's gehaald op gebied van milieu en was ik hoofd afdelingen milieu van de gemeente Harderwijk. Daar heb ik ook mijn eerste prijs behaald, de landelijke milieu prijs. Daarna heb ik gewerkt bij Rijkswaterstaat en daar heb ik verschillende baantjes gehad.

 

4.WK) Als u terugkijkt op uw eigen carrière als actief sporter als volleyballer, bij welke clubs heeft u gespeeld en hoe was uw niveau en heeft u als speler prijzen behaald?

TG) Ik heb gespeeld bij Animo in Sneek en daarna Reflex in Kampen. Ik ben pas op mijn 16e jaar gaan spelen en dat was veel te laat. Het maximale als volleyballer wat ik heb behaald was Eredivisie onderin. Als speler nul prijzen gewonnen en niet in de buurt van prijzen gekomen. Ook niet bij topclubs en niet bij het nationale team gespeeld, ik was gewoon niet goed genoeg.

 

5.WK) Wanneer kwam bij u de gedachten om na uw actieve volleybal carrière om verder te gaan als volleybal coach?

TG) Op mijn 18e jaar ben ik volleybalcoach geworden. Ik was net begonnen met volleyballen en ik heb het eigenlijk altijd gecombineerd spelen en coachen.

Daarna gaf ik al training aan jeugdteams en vrouwenteams, dat waren toen de beste teams om te trainen herenteams dat kwam pas later. Op mijn 21e jaar had ik al het hoogste trainersdiploma. Ik heb zelf gespeeld tot mijn 27e jaar.

 

6.WK) Als volleybalcoach behaalt u 4 landstitels, hoe kijkt u terug op de periode als clubtrainer? Bij welke clubs was u coach?

TG) Landstitels behaalde ik bij Dynamo in Apeldoorn in de Eredivisie. Eerst 2 jaar bij de club Dynamo Apeldoorn, toen 4 jaar bondscoach Nederlands heren team en toen weer 2 jaar coach bij Dynamo in Apeldoorn. Dynamo Apeldoorn was toen een topteam in Nederland. Het was een periode van heel veel succes.

 

7.WK) U bent alleen 2 periodes coach geweest bij Dynamo in Apeldoorn?

TG) Nee daarvoor had ik nog de vrouwen in de Eredivisie in Sneek Avero 1 jaar daarvoor nog 2 jaar Eredivisie Zaanstad dames en ik was coach van Jong Oranje dames.

 

8.WK) U wordt vervolgens bondscoach van het Nederlands heren volleybalteam. Ook hier bent u uiterst succesvol met een Europese titel en plaatsing voor de Olympische Zomerspelen van Sydney in 2000. Uw periode als bondscoach hoe zou u deze omschrijven als u erop terugkijkt?

TG) Op het moment dat ik bondscoach werd van de Nederlandse heren was Nederland net Olympisch kampioen geworden in 1996. Ze vroegen mij daarna om bondscoach te worden en iedereen zei toen dat het alleen maar minder kan worden. Wat er toen gebeurde: we werden direct een jaar later Europees kampioen in Eindhoven. Dat was nog nooit eerder gebeurd en dat is tot nu toe nog steeds de enige keer. Verder waren we een jaar de nummer 1 op de wereldranglijst en dat was óók nog nooit vertoond. Daarna kwam een lastige periode om ons te plaatsen voor de Olympische spelen want dat team moest worden omgebouwd. Dat was best lastig want er moesten andere spelers worden ingezet.

Uiteindelijk hebben we toch vlak voor tijd de Olympische spelen behaald in het kwalificatietoernooi. Op de Olympische spelen kwamen we 1 punt te kort anders waren we halve finale finalist geworden. We werden toen uiteindelijk 5e in Sydney. Het was voor Nederland als Olympische ploeg een zeer succesvolle Olympische spelen in Sydney.

 

9.WK) Dan volgt er een carrièreswitch: u wordt van de DSB-schaatsploeg achtereenvolgens manager en directeur. Hoe is dit ontstaan, hoe is dit contact gekomen omdat u in de volleybal wereld actief was?

TG) Ik had ooit in de krant geroepen dat ik professioneel in de sport wilde werken en toen ben ik gebeld door Dirk Scheringa. Het enige wat hij in de gaten hield, ze zochten iemand die verstand had van management en topsport, die combinatie komt zelden voor. Iemand met ervaringen op beide vlakken. Zo kwamen ze bij mij uit. Dat was het bruggetje. Ze dachten, hij heeft veel gewonnen in zijn leven en is succesvol manager geweest, en zo kwam ik bij de DSB-schaatsploeg terecht. Ik heb een maand of 3 à 4 de schaatsploeg gedaan. Daarna begin van het seizoen in 2002 werd ik directeur bij AZ en toen heb ik het een paar jaar gecombineerd de schaatsploeg en AZ.

 

10.WK) Wat zijn voor u de belangrijkste gebeurtenissen en hoogtepunten geweest in uw periode als manager en directeur van de DSB-schaatsploeg?

TG) We hebben met de schaatsploeg heel veel gewonnen. We hadden bijzondere mensen erbij zitten waaronder Mark Tuitert. Verder Chad Hedrick en Shani Davis, zij werden allebei Olympisch en wereldkampioen. Verder hebben we toen heel veel gewonnen op de sprintafstanden. Mark Tuitert is uiteindelijk nog Olympisch kampioen geworden. Sven Kramer zat toen bij de TVM ploeg en die won alles op de lange baan en wij hebben er toen als DSB ploeg voor gekozen om de midden en korte afstand op te pakken. Dat was een bewuste keuze en daar heeft met name Mark Tuitert van geprofiteerd. Hij ging zich specialiseren en toen kwam de medailles binnen.

Toon Gerbrands komt dan in de wereld van het betaald voetbal terecht. 12 jaar verblijft hij bij AZ Alkmaar als directeur algemene zaken. In deze periode zijn er veel gebeurtenissen bij de Alkmaarse club.

 

11.WK) Sportief is er in uw periode als directeur van AZ succes met onder meer een landstitel, een KNVB Beker en een Johan Cruijff Schaal. Verder wordt er 9x Europees voetbal behaald. Dit alles mag een fantastische prestatie van de club genoemd worden om de traditionele top 3 clubs zo te verslaan.

TG) Toen we begonnen bij AZ stonden we op de 15e plaats en we wilden naar de subtop van Nederland toe. Eerst hadden we Co Adriaanse als trainer en na 3 jaar stonden we al op de 5e plaats.

 

12.WK) U werkt samen bij AZ met de technisch directeuren Martin van Geel, Marcel Brands en Earnest Stewart. Verder met de trainers Co Adriaanse, Louis van Gaal (landskampioen 2008-2009), Ronald Koeman (Johan Cruijff Schaal 2009), Dick Advocaat, Gertjan Verbeek (KNVB Beker 2012-2013) en wederom Dick Advocaat.

Als u terugkijkt op de samenwerking met de technisch directeuren en trainers, wat zijn hoogte en dieptepunten geweest in deze toch lange periode van 12 jaar?

TG) Als je kijkt vanwaar wij komen een 15e plaats en dan landskampioen worden en Champions League voetballen dan was dat absoluut uiterst succesvol. Louis van Gaal werd landskampioen en met Ronald Koeman speelden we Champions League voetbal. Landskampioen worden met AZ is uniek want een club als AZ wordt dat anders eigenlijk niet. We hebben bij AZ toen een goed fundament neergezet waar ze nu nog van profiteren als club.

Dieptepunten zijn altijd als een coach ontslagen moet worden. Dat was met Ronald Koeman en Gertjan Verbeek. Verbeek heeft zoveel goed werk verricht in de drieënhalf jaar dat hij er zat. Wij moesten alle goede spelers verkopen, het geldprobleem oplossen en Verbeek hield het toch aan de praat dus eigenlijk is het jammer dat hij het einde niet heeft gehaald. Verbeek was enorm belangrijk geweest voor de club AZ. Dan is het zwaar om iemand te ontslaan. Toch ging het met Verbeek in goede harmonie, ik was erbij toen hij zijn spullen ging inpakken en we zijn nadien gaan eten bij de Chinees en hebben een biertje gedronken. Met Verbeek kon dat, met Koeman was het wat complexer.

Verder was de halve finale in de UEFA Cup een dieptepunt dat we in de verlenging in de 123e minuut tegen Sporting Lissabon een doelpunt tegen kregen. Co Adriaanse was toen de trainer. Ja en natuurlijk 2007, ik was toen bij AZ algemeen directeur en 3 ploegen konden op de slotdag kampioen worden. Voor AZ een enorme domper en voor PSV natuurlijk een onvergetelijke dag. Maar later werden we met AZ alsnog landskampioen en dan is die eerdere teleurstelling weg.

 

13.WK) In uw periode bij AZ betrekt de club een nieuw stadion en groeit uit tot een stabiele sub(top)club in de Nederlandse Eredivisie. Dieptepunt is natuurlijk het faillissement van de hoofdsponsor van AZ de DSB Bank waardoor de club onder curatele was komen te staan. Uw samenwerking met Dirk Scheringa eerder bij het schaatsen en vervolgens bij AZ na zoveel jaren krijgt een enorme dreun, hoe kijkt u deze hectische gebeurtenissen rond de DSB Bank van Dirk Scheringa en de gevolgen voor de voetbalclub AZ terug?

Vervolgens wordt de club dan weer financieel gezond wat een geweldige prestatie genoemd mag worden.

TG) Het was een enorme dreun, Dirk Scheringa moest van de ene op de andere dag volledig weg. Hij mocht helemaal niks meer doen. Het was een soort achtbaan, ik had nooit gedacht dat Dirk Scheringa weg zou gaan. Op een dag komt er iemand die zegt Dirk Scheringa hoort niet meer bij de club. Hij mag niet langskomen, zijn naam DSB moet van het shirt af, curator op de stoep en er was gewoon een faillissement. Hij moest alles inleveren tot aan de sleutels aan toe. Dirk Scheringa mocht nergens meer komen, niet bij zijn kantoor nergens, hij moest thuis gaan zitten. Dat alles binnen een dag, we hadden een persconferentie met 80 journalisten. We wisten een dag eerder nergens van, we moesten binnen 24 uur schakelen om alles te regelen met onder andere persconferenties. Iedereen wilde nu weten hoe het nu verder ging met AZ en iedereen dacht dat het einde oefening was. Een jaar lang hebben we heel hard gewerkt en toen kregen we de aandelen terug, maar ook 26 miljoen euro schuld. We moesten alle goede spelers verkopen en daarnaast toch nog proberen overeind proberen te blijven. Achteraf een hele leerzame periode allemaal dingen die we nooit eerder hadden meegemaakt. Uiteindelijk alles op de rails gekregen, daarna de verantwoordelijkheid om dat door te trekken. We stelden een team samen bestaande uit trainer Gertjan Verbeek, René Nelissen van de Raad van Commissarissen, technisch directeur Ernest Stewart en ikzelf. Inderdaad is het gelukt om alle schuld weg te werken, alles weer een beetje normaal te krijgen en dat was een grote prestatie en dan ook nog sportief als club overeind te blijven.

 

14.WK) Op 28 april 2014 wordt bekend gemaakt dat u per 1 juli 2014 de heer Tiny Sanders opvolgt bij PSV als algemeen directeur.

Sportief zijn er successen met PSV in uw periode zoals landskampioen 2014-2015, landskampioen 2015-2016, landskampioen 2017-2018. Verder 3x winst van de Johan Cruijff Schaal. Seizoen 2015-2016 overwintering in de Champions League en jammerlijk door strafschoppen uiteindelijk uitgeschakeld in de achtste finale tegen Atlético Madrid. PSV was in het seizoen 2007-2008 voor het laatst landskampioen geworden en bij uw aanstelling direct dus weer succes.

TG) Nadat ik gesprekken had gehad met de Raad van Commissarissen van PSV had ik het gevoel had dat er mooie dingen hier gingen gebeuren bij PSV. Die inschatting bleek te kloppen en wat je dan krijgt als je in stapt dat dan mensen denken dat het aan mij ligt en dat is natuurlijk niet zo. De hele organisatie hier en de trainersstaf was er al en de spelers waren een jaartje ouder allemaal en ze hadden al het nodige meegemaakt. Marcel Brands had het voetbalfundament al neergelegd, ja dus de timing was goed en het is natuurlijk leuk als je op die manier kan starten. Eerlijkheid gebiedt ook wel gezegd te worden dat er ook hard gewerkt is bij PSV de jaren voor mij komst om zowel financieel als sportief weer op goed niveau te komen. Als je hier zit ben je verantwoordelijk ook in positieve en negatieve zin dus dat ging inderdaad prima de eerste 3 jaar.

 

15.WK) U krijgt te maken bij PSV met een vertrek van trainer Phillip Cocu naar het Turkse Fenerbahçe en ook technisch directeur Marcel Brands naar het Engelse Everton FC. Was dit geheel onverwacht en toch wel teleurstellend want het leek er van buitenaf op dat PSV met beide op dat moment nog graag door wilde gaan?

TG) Marcel Brands was niet onverwachts. Dat hadden we door. Het vertrek van Philip Cocu zag ik niet aankomen. Dat was dus inderdaad onverwacht. We hadden in maart nog een gesprek met Marcel, Phillip en ik en we dachten die gaat nog wel een jaar door en daarna zal het wel lastig worden. Ik was op vakantie op Texel en ik werd gebeld door Phillip Cocu en ook de technisch directeur ging weg. Dit was geheel onverwacht, ik moest vol aan de bak om heel snel te schakelen. Mark van Bommel zat toen in Australië bij het WK en daar mochten ze niet heen dat was verboden door de UEFA. Ik heb mijn vakantie toen afgebroken want ik moest aan de bak om het voor elkaar te krijgen.

 

16.WK) Pascal Jansen stopt bij PSV in 2018. Na 2013-2015 trainer PSV A1, 2015-2017 trainer Jong PSV, 2017-2018 Hoofd jeugdopleiding van PSV. U vindt dan Ernest Faber bereid om de functie Hoofd jeugdopleiding van PSV te gaan invullen. Van buitenaf zien de supporters dat er de laatste jaren veel ontwikkelingen zijn bij de PSV jeugdopleiding en ook natuurlijk een volledig vernieuwd complex de Herdgang wat nog steeds verder vernieuwd wordt. Waren de onderhandelingen met Ernest Faber voor deze stap moeilijk, want Ernest Faber was vol bezig met zijn carrière als hoofdtrainer in de Eredivisie bij onder andere NEC en FC Groningen?

TG) Ernest Faber heeft hier jarenlang gewerkt, hij was assistent-trainer in de tijd van Philip Cocu en hij ging op eigen benen staan bij NEC en later bij FC Groningen. Toen zijn contract bij FC Groningen niet werd verlengd en wij zochten iemand voor Hoofd jeugdopleidingen paste Ernest Faber in ons profiel. We zijn hem gaan bellen en gevraagd om er eens over na te denken, maar wel met de voorwaarden dat dit heeft wel gevolgen voor je trainerscarrière. Dan moet je wel minimaal 5 jaar lang ja zeggen tegen die job. Volgend jaar gaat hij in principe zijn 5e jaar in dat hebben we toen goed gedaan. We zijn blij hoe het op dit moment gaat en welke stappen daar allemaal zijn gemaakt. We hebben het vertrouwen in Ernest uitgesproken en hij zit er gelukkig nog steeds.

 

17.WK) Mark van Bommel als club icoon wordt aangesteld als trainer. Het seizoen 2018-2019 behaald PSV in de Eredivisie 83 punten uit 26 overwinningen, 5 gelijke spelen en 3 nederlagen doelsaldo 98 voor 26 tegen plus 72. In de geschiedenis van de eredivisie word je met dit aantal punten gewoon zo goed als altijd landskampioen. Pijnlijk voor PSV en zijn supporters dat Ajax dit seizoen net nog 3 punten meer behaald heeft. Eindhovens dagblad journalist Rick Elfrink vertelde jongstleden in de Peesjevee Podcast dat deze misgelopen landstitel voor PSV lang heeft na gedreund op financieel vlak om ook zo Champions League inkomsten mis te lopen. Eigenlijk een prachtig goed seizoen waar de bekroning net ontbreekt.

TG) Het was eigenlijk onvoorstelbaar. Wij haalden in de eerste helft alle records met ik geloof 16 van de 17 wedstrijden gewonnen. Dat had nog nooit iemand gepresteerd in zijn eerste jaar. In de Arena hebben we echt de kans gehad om daar de slag te slaan daar lag onze kans achteraf en daar hebben we het verspeeld tegen nota bene 10 man. Elk jaar was je hier mee waarschijnlijk landskampioen geworden, maar dat jaar niet. We begroten altijd op Europa League niveau dus nooit op Champions League niveau. Als we het wel hadden gehaald dan leverde het 30 miljoen euro op. Het was niet zo dat we er onder leden door onze begroting op Europa League, maar het was een hele mooie extra financiële impuls geweest als we het wél hadden kunnen halen.

 

18.WK) Dan in december 2019 komt er het ontslag van trainer Mark van Bommel. Dit is hectische periode voor de club, de supporters, bestuurders en natuurlijk Mark van Bommel zelf. Terugkijkend was dit één van uw zwaarste periodes bij PSV?

TG) Ja dat was het zwaarste, er gebeurde zaken met spreekkoren, spandoeken, maar ook met bedreigingen.

 

19.WK) Op 26 januari 2020 zijn er supporters die na de wedstrijd PSV-FC Twente 1-1 de hoofdingang bestormde en riepen om het vertrek van de technische staf. Een dreigende sfeer, hoe hebben u en John de Jong dit beleefd en hoe persoonlijk dit alles aangetrokken? Gelukkig is de rust weer gekeerd.

TG) Dat is geen pretje, het richt zich op de directie en je bent in onze functie verantwoordelijk in een aantal zaken. Wij hadden Mark van Bommel ontslagen, maar óók aangesteld en dat is een icoon bij deze club en dat betekende dat de supporters gezien de historie het eigenlijk niet accepteerden om maar zo te zeggen. Dat ze een keertje kritiek hebben met spandoeken ok, maar dat ging te lang door. Daar kwam die bestorming nog bij en ook de bedreigingen aan ons persoonlijk adres dat je bijna politiebescherming moet hebben. Daar is serieus over gesproken dat zijn geen leuke zaken. Vervolgens gaat het dan in de publiciteit ook nog een keertje los en op social media, hier moesten we doorheen. Voor de club was het heel belangrijk om bij elkaar te blijven en door te gaan en dat viel wel niet mee. Er komt op een gegeven moment een grens die wordt overschreden als het gaat om bedreigingen. We mochten niet meer naar onze eigen auto lopen zonder beveiliging. Op een gegeven moment duurde het te lang en toen hebben we op een avond op kantoor met 7 supporters gezeten van de harde kern. Er is toen gezegd weet even jongens hoe het ervoor staat en hoe wij er tegen aankijken en ik heb ze er ook op gewezen dat ze een keer moesten stoppen. Want dat schaadde de club en achteraf pakte het. Toen tegen Willem ll hebben ze gezegd dat ze een streep onder zouden zetten en we gaan aan de bak. Dit hebben ze gedaan door met vuurwerk de bus te onthalen en van af dat moment is het weer de goede kant op gegaan. Het heeft achteraf gewoon toen te lang geduurd.

 

20.WK) In uw periode als algemeen directeur bij PSV krijgt u te maken met het afscheid van Philips als shirtsponsor. Maar liefst 34 jaar stond Philips op het shirt van PSV, wereldwijd het langste sponsorcontract bij een club. Dit bracht bij vele supporters ongeloof en verdriet want PSV is niet anders dan altijd verbonden met Philips geweest. De reacties en het zoeken naar een vervangende sponsor, hoe was die beleving/uitdaging?

TG) Wat mij gebeurde toen ik bij PSV hier kwam, in de derde week had ik een afspraak met Frans van Houten (de grote baas van Philips) en daar deelde hij mee dat ze over een jaar zouden besluiten om te stoppen. Ik zat in een financiële herstructurering, zeven jaar geen landskampioen en dan er bij op zoek naar een nieuwe sponsor. We hebben toen gesprekken gehad, ik snap de emoties, maar we moeten samen optrekken om te kijken of we het shirt meer waard konden laten worden. Dat voor PSV belangrijk is, ik moet eerlijk zeggen toen hebben zij een deal gesloten voor de naamgeving van het stadion en de mouw sponsor en daar werd Philips de grootste subsponsor van Nederland mee en samen met toentertijd Energie Direct leverde uiteindelijk het shirt meer op dan Philips er eerder voor betaalde. Zo lukte het ons omdat samen met Philips en Energie Direct om het shirt meer waard te laten worden. Los van alle emoties rondom hoofdsponsor Philips kon ik goed uitleggen dat Philips goed had meegedacht en we nu meer geld hadden en om het zo op voetbalgebied beter te gaan doen. Daarna heeft Philips zich een echte sponsor getoond, de naamgeving van het stadion werd met 10 jaar verlengd en ze hebben met Brainport meegedaan dus dat ging zo goed.

 

21.WK) Energie Direct wordt dan de nieuwe hoofdsponsor van PSV. In deze periode presenteert Energie Direct zich als een betrokken sponsor aan PSV en organiseert diverse mooie acties rond PSV. Meest bijzondere natuurlijk om de Braziliaan Romario de Souza Faria uit te nodigen bij PSV met carnaval en hem een rondrit op de carnavalswagen in Eindhoven te laten doen. Hoe ervaarde u de ontmoeting met Romario?

PSV maakt direct gebruik van de komst van Romario om hem aan te stellen als club ambassadeur, nu zijn we enkele jaren verder heeft Romario in deze rol iets al voor PSV kunnen betekenen?

TG) Het was heel bijzonder dat Energie Direct dit deed, ze hebben alles in het werk gesteld om hem hiernaartoe te halen. Romario is natuurlijk een icoon van PSV en het voetbal om het maar zo te zeggen. Het is zo wat kan hij betekenen, uiteindelijk moeten wij grotendeels zelf het werk doen, als wij met een club gaan praten dan moeten wij zelf gaan praten, maar hij kan soms wel de deur openen.

 

22.WK) Naast Romario zijn ook de Mexicanen Francisco Javier 'Maza' Rodríguez en Carlos Salcido ambassadeur van PSV. Ook oud spits Luuk de Jong is ambassadeur van PSV. Recentelijk oud keeper de Braziliaan Heurelho Gomes aangesteld als ambassadeur van PSV. Heeft het inmiddels voor PSV iets gebracht in Mexico en Brazilië, is er regelmatig contact of zijn er evaluatie momenten en moet dit misschien nog doorgroeien?

TG) Als ik eerlijk ben, we kunnen ze allemaal bellen, Luuk de Jong is natuurlijk nog steeds voetballer dat gaan we op termijn kijken hoe het zit. Wat betreft Heurelho Gomes denk ik dat dat degene is die voor ons de meeste deuren gaat openen. Dat is zo'n makkelijke prater die is zo positief over PSV iedereen kent hem in Brazilië ook die gaat ons echt helpen.

 

23.WK) Brainport Eindhoven/metropool regio wordt de opvolger van Energie Direct als hoofdsponsor. Dit is een fantastische zet voor PSV, grote regionale bedrijven kiezen voor een verbinding met PSV. Ook is er de mogelijkheid om steeds bedrijven te vinden die zich ook in dit concept willen aansluiten. Misschien is dit na PHILIPS wederom een sponsor die zeer lang zo in dit concept aan PSV verboden kan blijven en financieel kan uitgroeien?

TG) Dit klopt, daar ben ik het volledig mee eens. Philips is jarenlang de hoofdsponsor geweest en met het concept Brainport Eindhoven is de insteek dat dit óók jarenlang de hoofdsponsor zou kunnen zijn. Als je er doorheen kijkt is er eigenlijk niks veranderd moet vroeger. Philips zag het sponsorschap hetzelfde als de Brainport mentaliteit nu is. Voor de mensen, door de mensen, goed zorgen voor mekaar, dingen regelen sport hoort daar gewoon bij. Er staat hier op kantoor een prijs we hebben wereldwijd daarvoor een prijs voor gekregen voor dit concept. Wereldwijd is deze sponsoring een uniek concept.

 

24.WK) Op 16 november 2020 overlijdt oud penningmeester en oud voorzitter Harry van Raaij. Op 19 april 2021 overlijdt clubicoon en eeuwige clubtopscorer Willy van der Kuijlen. Beide personen worden door PSV en de supporters groots herdacht. Veel mensen ondertekenen een condoleance en vele PSV supporters zijn aanwezig bij het afscheid van deze twee grote PSV persoonlijkheden tijdens de rouwstoet bij het stadion. In een korte periode ontvallen bij PSV twee echte clubmensen.

TG) Dat is niet leuk, beide heb ik in de jaren leren kennen. Harry van Raaij riep in het begin nog ‘’ volgens mij hebben we niet een goede directeur aangenomen ‘’, maar ik heb diverse keren daarna met hem een kop koffie gedronken en daarna is er een mooie band gegroeid. Vandaag is het precies een jaar geleden dat Willy is overleden en we hebben vandaag samen met zijn vrouw bloemen bij het beeld neergelegd. Wij weten heel goed hoe we met onze helden moeten omgaan. Als je ziet wat voor impact dat had, de mensen langs de route, de fakkels, de grote aantal mensen dan zie je wat die man heeft betekend dat is indrukwekkend. We wisten al langer dat het niet goed ging, hij kwam hier nog heel vaak. Wat ik wel heel bijzonder vond toen het met Willy minder ging als hij het veld zag dan leefde hij helemaal op en hij raakte geëmotioneerd. Ik denk dat voor hem het aller moeilijkste was dat hij niet meer twee keer in de week naar de Herdgang kon gaan om even een kop koffie te nemen en kijken naar de trainingen. Dat deed hem het meeste pijn dat merkte ik wel. Je zag het zienderogen achteruit gaan. Dat was voor zijn familie ook geen makkelijke periode geweest.

 

25.WK) PSV was financieel weer gezond, maar moest veel opgebouwd geld inleveren door de lege stadions in de vreselijke corona periode. Terugkijkend hoe ziet u de schade die PSV hier financieel door heeft opgelopen?

TG) Dat is heel vervelend want alles was financieel weer op de rit. Uiteindelijk hebben die lege stadions ons €20 miljoen gekost. Dat moeten we compenseren met een transfer of andere zaken en de transfer van Malen viel ook nog net niet voor 1 juni de clubs hadden geen geld. Ik heb alle jaren financieel positief gedraaid bij PSV, maar vorig jaar niet; het was in één keer min €23 miljoen.

Naderhand is er dan een transfer van Malen van €30 miljoen dat trekt later dan wel wat bij, maar dat was een uiterst vervelende periode waar je niks aan kunt doen met lege stadions en inkomsten weg. Wat wel fijn is dat je na de winterstop nog 3 rondes Conference League voetbalt, dat compenseert ook wat van de lege stadions eerder dit seizoen. Maar een ronde verder Europees brengt natuurlijk ook kosten mee zoals de reis, hotels, maar uiteindelijk een ronde verder levert wel meer op dus daar zijn we blij mee.

 

26.WK) Voor de PSV supporters heeft de club een handreiking gedaan door op verschillende manieren te kunnen kiezen het behouden van hun seizoenkaart tijdens de corona periode. Dit werd door veel supporters in goede orde ontvangen en vele hebben gewoon verlengd.

TG) Dat was echt geweldig, als je dan ziet wat de supporters voor ons betekenen. In goede tijden wil iedereen er altijd bij horen maar je wordt getest in slechte tijden. De supporters en sponsoren stonden allemaal klaar die begrepen hoe het was die hebben ons allemaal geholpen want anders was de ellende alleen maar vele malen groter geworden. Dus ik ben heel blij met zulke suggesties. De achterban van PSV was echt geweldig dan laat je echt zien dat je erbij hoort. Dan zie je de ontlading bij de bekerfinale in Rotterdam tegen Ajax, een tijdje geen prijzen gewonnen dat komt allemaal dan samen en dan krijg je die ontlading met de KNVB Beker winst. Zij hebben ons geholpen en wij hen en dan kun je samen iets vieren. Afgelopen zondag de prestatie van de club in de bekerfinale en de ontlading van de supporters dat is absoluut reclame voor de club geweest.

 

27.WK) In september 2021 wordt bekend dat óók Peter Fossen vertrekt bij PSV na 27 jaar. Een goede kracht die veel voor PSV heeft betekend. Hij geeft aan nog eenmaal nog een nieuwe uitdaging te willen gaan ondernemen. Heeft u zich ingezet om een vervanger te vinden voor Fossen?

TG) We hebben het anders georganiseerd, hij was van oorsprong jurist en natuurlijk heel lang aan de club verbonden. We hebben toen besloten een nieuwe stadion directeur aan te nemen. Die hadden we eerder nooit. Een stadion directeur neemt heel veel uit handen; alle bouwprojecten, alle onderhoud, commerciële zaken rond wedstrijden, evenementen, vergaderingen, de Herdgang, de velden en catering onder andere. Dat werd uiteindelijk de persoon Sjors van den Boogaart.

 

28.WK) Na het vertrek van Mark van Bommel wordt Ernest Faber interim-trainer en stelt Europees voetbal veilig in een roerige periode. Was Ernest Faber direct bereid om deze taak op zich te nemen?

TG) Ernest Faber was Hoofd jeugdopleiding en hij had alle papieren en ervaringen. En we moesten een noodsituatie oplossen en hij was bereid toen we dat vroegen. Kijken wat het beste is voor de club dan deed hij dat voor een paar maanden en wij hebben dat gesteund met zijn allen. Ernest Faber heeft toen nog een eigen assistent-trainer meegenomen in de persoon van Adil Ramzi. We hebben toen met zijn allen een paar maanden de schouders er onder gezet. Dat is gelukt en daarna is Ernest Faber weer teruggegaan als Hoofd jeugdopleidingen.

 

29.WK) Roger Schmidt wordt gepresenteerd door PSV als de nieuwe trainer. Het schijnt dat PSV achter de schermen flink werk verzet heeft om Roger Schmidt te overtuigen om de trainer van PSV te worden?

TG) Symbolisch werd er gezegd dat we hebben geslapen voor het huis van Roger Schmidt, maar dat was niet zo. We hebben meerdere gesprekken met hem gehad en hebben uitgestraald van af dag 1 dat we hem wilden hebben. Wij gaan altijd maar voor één kandidaat en geen twee tegelijk. We gaan voor kandidaat nummer één, lukt dat niet dan gaan we pas voor nummer twee en niet eerder. Roger Schmidt was na alle onderzoeken die we gedaan hebben toen nummer één. John de Jong en ik zijn diverse keren bij hem geweest en hebben hem geprobeerd te overtuigen dat we hem echt wilde hebben. Hij had heel veel aanbiedingen waar hij veel meer kon verdienen, bijvoorbeeld in de Premier League. Vele clubs wilde hem hebben. We hebben hem toen proberen te overtuigen met onze visie en plannen en dat is een beetje het symbolische dat we voor de deur hebben liggen slapen. Het is ons gelukt door onze overtuiging van onze plannen.

 

30.WK) Bij PSV was er een schuld van bijna 50 miljoen euro. Deze moest teruggebracht worden zonder de sportieve ambities geweld aan te doen. Dat was gelukt in uw beginperiode bij PSV door 2x landskampioen te worden en het behalen van Champions League voetbal. Zo kwam de financiële huishouding weer op orde. Een uitspraak "Stabiel beleid is het credo van PSV." Een beleid met het eerste elftal dat steeds meedoet om de landstitel en de liquiditeit van de club op orde. Een prestatie van formaat natuurlijk?

TG) De eerlijkheid gebiedt gezegd te worden dat dat 100% kwam door voetbal door dat we inderdaad twee keer landskampioen werden ons twee keer plaatsten voor de groepsfase van de Champions League. Voeg daarbij nog de uitgaande transfer van Gini Wijnaldum en Memphis Depay aan toe en de rode cijfers waren weggewerkt. PSV heeft hier lering uit getrokken. We gaan niet meer begroten op Champions League niveau maar op Europa League niveau en als dan alsnog Champions behaald wordt is dat een extraatje.

 

31.WK) U heeft recent bekend gemaakt dat u binnenkort als algemeen directeur wordt opgevolgd door Marcel Brands die weer terug keert bij PSV. Uw verklaring in de media was indrukwekkend hoe u hier instaat om uw functie af te staan aan Marcel Brands.

TG) Dat is in de voetbalwereld wel bijzonder, daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Normaal gesproken volgen er moeilijke gesprekken of er vallen ontslagen of er gebeuren andere dingen. Het was zo ze waren niet echt op zoek naar een nieuwe directeur, de kans deed zich voor om voor Marcel te gaan die natuurlijk jonger is dan ik ben. Ik ken hem natuurlijk al langer. Ik heb 9 jaar met hem gewerkt en succesvol samengewerkt dus ik dacht dat het voor de club ook een mooie kans was als hij dat zou willen. De Raad van Commissarissen is met hem gaan praten en ik heb gezegd als hij het kan worden dan zou ik het altijd doen, daarna ga je met mij kletsen en dan lossen we het in 5 minuten op en dat is gelukt. Eigenlijk had ik nog 3 jaar te gaan bij PSV. Het gaat niet om mij ik heb het 8 jaar gedaan, iedereen heeft een ego, maar in dat opzicht heb ik geen ego. Ik ken Marcel Brands heel goed, ik heb met hem altijd heel open contact gehad in de periode dat dat speelde dus het was voor mij helemaal geen verrassing. Als ik Raad van Commissarissen was had ik het óók gedaan. Bij mij werkt dat heel simpel. Ik ben dan 64 en het is dan afgesloten en er komen weer nieuwe leuke dingen. Wat weet ik nog niet omdat ik alles afhoud tot 1 juni. Daarna kijken we verder.

 

32.) WK) Marcel Brands is wel een persoon waar u veel mee heeft samengewerkt zowel bij AZ als PSV. zouden we kunnen zeggen Marcel Brands en Toon Gerbrands komen elkaar steeds weer tegen?

TG) Nu niet want ik ga weg. We hebben wel een hele goede relatie. Het is bijna uniek als je dat ziet in de voetbalsport. Als je onze 9 jaar ziet; in totaal 5 jaar bij AZ en 4 jaar samen hier bij PSV. We kennen elkaar heel goed en daarom ben ik ervan zo overtuigd dat het een goede keuze is voor PSV.

 

33.) WK) Acht jaar was u verbonden aan PSV, na uw afscheid houdt PSV aan u nog een supporter over van de club? Blijft u in Brabant/Geldrop wonen?

TG) Jazeker ik heb 2 stoelen en die heb ik alweer verlengd. Ik ben 7 keer in mijn leven verhuisd en blijkbaar hebben we ook de instelling van een Brabander. We vinden het allebei heel gezellig hier dus ik blijf in Geldrop wonen. Ik word gewoon een supporter, een parkeerplaats zoeken en daarna op tijd naar huis.

 

34.)WK) In een korte bewoording hoe zou u uw periode van PSV omschrijven?

TG) Prachtige periode, professionele club, de club wordt met de mensen boven mij in de Raad van Commissarissen goed geleid. Verder is het een club: ik noem het altijd hard met een D en met een T. Hard met een D je moet wel presteren en dat is duidelijk zijn over zaken, maar hart met een T bestaat hier ook dat is omdat we ook van mensen houden en daar op de goede manier mee omgaan. Het is een club die niet bestaat uit kampen, 1 manier van denken, 1 manier van sponsoren, 1 manier van supporters en dat is ook al uniek. Ik kijk een hele mooie fijne tijd terug.

 

35.)WK) Frank Arnesen komt bij de Raad van Commissarissen bij PSV, hij wil dat overduidelijk gaan doen en dan krijgt hij een kans bij RSC Anderlecht daar faalt hij en gaat dan ineens naar Rotterdam naar Feyenoord. Is dat een mes in de rug van PSV?

TG) Nee dat moet Frank Arnesen zelf weten, maar dat was niet de planning. Wij als PSV zijn altijd heel duidelijk in dat soort zaken als hij bij de Raad van Commissarissen komt te zitten vragen wij met zijn allen of hij nog ambities heeft op ander vlak dat was toen we dat besloten niet, nou dan is dat prima. We zagen in hem iemand met heel veel ervaring die we goed konden gebruiken bij de Raad van Commissarissen. Dan laat ik het maar zo zeggen het was voor ons ook een verrassing dat Frank Arnesen weer vertrok. We hadden er niet op gerekend omdat hij had aangegeven ik wil dit niet meer daar moet je hem dan in geloven, maar het verliep anders.

 

36.)WK) Graag wil ik u bedanken voor uw openheid in dit interview en veel succes in het vervolg van uw carrière en wens u een goede gezondheid.

TG) Graag gedaan.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 22 apr 2022 - 11:47