Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Mart van den Heuvel

Oude glorie: Mart van den Heuvel

12 okt 2022 - Door: MD

In deze editie van Wat eens d'oude glorie spreken we met Mart van de Heuvel. Iedereen die PSV kent, kent Mart. We zijn benieuwd naar zijn ervaringen door de jaren heen.

Mart van den Heuvel wordt geboren op 13 april 1953 in Geldrop.

 

WK) Hoe was uw jeugd en waar bent u opgegroeid en welke opleidingen heeft u gedaan?

MvdH) Ik ben in Geldrop opgegroeid, ik heb de lagere school gehad daarna de ULO gedaan. Daarna 2 jaar cursus gedaan als elektricien op de LTS.

 

WK) Tot 1985 werkt u als tandtechnieker, was dit een volledige baan en hoeveel jaar heeft u dit gedaan? Vooraf heeft u nog ander werk gehad?

MvdH) Ik was tandtechnieker in Eindhoven bij tandartslaboratorium Opdam. Ik heb dat denk ik een jaar of 10 gedaan.

 

WK) U gaat als hobby dan een cursus doen voor sportmassage. Hoe kwam u tot dit idee en zat er misschien toen al een gedachten achter om hier misschien verder in te komen?

MvdH) Nee eigenlijk niet, want ik ging altijd bij PSV handbal kijken, een vriend van mij deed die sport. Toen stopte daar die masseur en toen werd er gezegd dat dat wel iets voor mij is. Zo ben ik er eigenlijk ingerold, toen heb ik een cursus sportmassage en een cursus fysio gedaan en dat was het begin van mijn verzorgingscarrière.

 

WK) U komt bij PSV als verzorger bij PSV handbal. De vader van basketballer Rik Smits was verzorger bij PSV-2. Wanneer die stopte in 1979 hebben ze u gevraagd als parttime verzorger bij PSV-2 en de PSV-jeugd. In de ochtend maakte u kunstgebitjes en kronen en 's middags naar het toenmalige oefenterrein de Welschap. Lange stevige werkdagen lijkt me zo?

MvdH) Ja dat waren lange dagen ja. Ik was 's morgens om 6.00 uur bij de tandtechniek tot 15.00 uur. Dan ging ik naar de Welschap daar kwam PSV-2 dan trainen en dan ging ik zo rond 19.00 uur op de fiets naar Geldrop toe naar huis.

 

WK) In 1985 komt u fulltime bij PSV in dienst en vanaf 1989 werkt u als lid van de medische staf volledig ten dienste van PSV-1. Wat waren in de begin jaren uw taken?

MvdH) In de begin jaren waren mijn taken eigenlijk PSV-2 en PSV-1. Ik stond te boek als verzorger bij PSV-2, maar ik werkte al met Jac van de Ven samen bij PSV-1 en ging al alle wedstrijden mee vanaf dat moment.

 

WK) Piet van de Ven was ooit verzorger bij PSV en werd opgevolgd door zijn zoon Jac van de Ven als masseur. In 1989 neemt PSV afscheid na zo'n 25 jaar dienstverband van Jac vd Ven. Jac van de Ven was populair bij de spelers en supporters. Jac van de Ven was er bij toen PSV de UEFA Cup en de Europa Cup 1 won. Wanneer Jac van de Ven stopt was dat het moment dat u doorschuift naar PSV-1? Heeft u deels nog samengewerkt met Jac vd Ven?

MvdH) Ja, toen Jac stopte ben ik fulltime bij PSV-1 gekomen.

 

WK) Voormalig clubarts Carel van den Brekel en tevens erelid van PSV was 30 jaar clubarts van PSV en heeft de medische staf van de club opgezet Carel van den Brekel was één van de voorlopers van sportgeneeskunde toen dat overal nog in de kinderschoenen stond. Hij was medeoprichter van de Club van Clubartsen en tot aan zijn pensionering in 1993 zeer betrokken bij PSV. Hoe was uw samenwerking met clubarts Carel van den Brekel?

MvdH) Ja dat was gewoon één op één contact. Die doktoren werkten in het ziekenhuis, die waren niet altijd op de Welschap. Als er dan iets was dan belde ik op. Of Carel die kwam naar de Welschap of ik ging met die voetballer naar het ziekenhuis toe. Vanaf het begin hebben we vrij veel samengewerkt.

 

WK) Een bijzonder moment dat voor altijd bij blijft is de beenbreuk van Romario de Souza Faria. Tijdens de wedstrijd op 4 maart 1990 PSV-FC Den Haag 9-2 na een contact met Den Haag speler Marco Gentile. Samen met clubarts Carel van den Brekel draagt u Romario van het veld. Wat staat u nog bij van deze gebeurtenis en de hectiek rondom dit alles? Op 7 maart en 21 maart 1990 speelt PSV dan de kwartfinale tegen Bayern München in het Europacup 1 toernooi zonder Romario.

MvdH) Het was eigenlijk meer een sydesmose scheur. Dat is een pees tussen het kuit en scheenbeen. Het kuitbeen was ook gebroken, maar dat zag je eigenlijk meteen toen ik er bij kwam dat het fout zat. Hij lag anders dan normaal en reageerde ook heel vreemd.

 

WK) Samen met onder andere oud-voetballer en trainer Huub Stevens en uw overleden vrouw Rita bent u mede-oprichter van het PSV jeugdinternaat in Geldrop. Wat u zo'n 3 jaar aanstuurt. Hoe was dit opgezet, betreft scholing en trainingen van deze jonge voetballers en daarbij het op en neer pendelen van Geldrop naar de Herdgang het trainingscomplex van PSV? En tijdens overnachtingen op het internaat welke mensen hielden toezicht/begleiding?

MvdH) Wij begonnen samen het internaat op initiatief van Hans Kraay sr en Huub Stevens en ik zelf. We starte met 18 jongens, wij deden alles, wassen, koken en verder alles voor die jongens om ze te verzorgen. Rita deed de was en wij kookten met zijn tweeën. De jongens zaten op school op Sint-Joris college in Eindhoven in die tijd. De jongens moesten met de fiets op en neer en als ze terugkwamen kregen ze een sandwich en dan konden ze gaan trainen. Ze werden met een busje naar de training gebracht en daarna kregen ze warm eten. Als ze later op de dag trainden dan deden we eerst warm eten en bij terugkomst dan een sandwich. Wij sliepen als begeleiders in het internaat, wij waren altijd daar.

 

WK) In de eerste lichting van het jeugdinternaat van PSV zaten voetballers die toch bekend zijn geworden in de voetballerij en als speler of trainer ver zijn gekomen. Dick en Alfred Schreuder, Lloyd Kammeron, Mitchell van der Gaag, Peter Hoekstra, Raymond Beerens, René Klomp en Eric Stock. Hier kunnen we toch spreken van een succesvolle start van het jeugdinternaat?

MvdH) Ja dat klopt helemaal, Dick en Alfred Schreuder is wel bekend wat die doen. Mitchell van der Gaag is recent naar Engeland toe gegaan als assistent-trainer van Erik ten Hag. Peter Hoekstra was het grote talent, die heeft nog bij Stoke City gespeeld. Die jongens hebben allemaal wel redelijk een carrière kunnen maken.

 

WK) Hoe was uw samenwerking met clubarts Cees-Rein van den Hoogenband die zo'n 25 jaar bij PSV werkte?

MvdH) Hetzelfde als met Carel van den Brekel. Carel was er het eerste en toen kwam Cees-Rein erbij omdat die ook bij de maatschap kwam bij de chirurgie in Geldrop en dat ze het een beetje wilden verdelen. Carel had het vrij druk en wilde het wat rustiger aan gaan doen. Toen kwam Cees-Rein erbij en werkten we eigenlijk op dezelfde manier. Vervolgens kwam er ook nog Tjaarda Weber bij langs Cees-Rein van den Hoogenband toen Carel van den Brekel steeds meer stopte, gingen zij samen die functie doen.

 

WK) Familie van Kemenade. Harrie en zijn vrouw Mies van Kemenade zijn bij PSV mede een deel van de cultuur van de club. Beginnende in 1978 op het sportpark aan de Welschapsedijk en vervolgens naar de Herdgang als uitbater van het trainingscomplex van PSV. Harrie van Kemenade werd de 'Peetvader' van PSV genoemd en was Lid van Verdienste. Na zijn pensioen nemen de kinderen Paul en Liesbeth het van Harrie en Mies van Kemenade het over. De Herdgang en de sfeer, het Brabantse en de omgang wordt altijd als geweldig gezien van buitenaf en vaak geroemd.

MvdH) Dat is nog steeds, maar dat is ook datgene waar Paul en Liesbeth en ik ook voor staan. We willen dat het normaal blijft, wij vinden altijd dat ze bij ons in een warm bed komen. Dat is wel de gemoedelijkheid die wij proberen te geven aan de jongens. Wij dragen de club naar buiten en willen het goed doen hier op de Herdgang.

 

WK) U groeit in uw functie en wordt een soort vertrouwensman van spelers. Wanneer u een speler op de massagetafel behandeld ontstaan er gesprekken. Vaak zijn spelers ver van huis en delen met u sommige ervaringen en privéproblemen waar ze tegen aanlopen.

MvdH) Je krijgt op een gegeven moment wel veel mee. Als zo'n jongen op de massagetafel ligt en je bent met zo iemand aan het praten dan krijg je vaak goede gesprekken over privé dingen. Die privé dingen zijn ook altijd alleen bij mij gebleven. Later kwamen er bij de medische staf van PSV grote veranderingen. Jan Reker wilde een teammanager bij PSV en hij zei "wij vinden dat jij dat moet gaan doen." Jan Reker was toen directeur van PSV. Daar heb ik toen lang over nagedacht en op een gegeven moment ja gezegd en er ook nooit spijt van gehad.

 

WK) In uw begintijd bij PSV was het allemaal nog niet zo grootschalig als nu. Manager Kees Ploegsma sr. had een secretaresse en er waren enkele mensen op de administratie. Verder had je de trainer, een materiaalman en verzorgers. Die tijd heeft natuurlijk ook zijn charme gehad?

MvdH) Weet je, omdat je als staf een kleine groep was, was je heel hecht met elkaar. Nu is de staf in principe vrij groot en is het nog wel hecht maar anders. Als je met 5 man moet werken of met 20.

 

WK) Wanneer u begint is Kees Rijvers de trainer die net een gouden periode met landstitels en de UEFA Cup winst achter de rug heeft. Rijvers vertrekt dan en wordt opgevolgd door interim-trainer Jan Reker.

MvdH) Natuurlijk was dat vervelend dat Kees Rijvers wegging. Ik had Kees niet zo lang meegemaakt, ongeveer een goed jaar. Maar Kees heeft wel het begin ingeleid van het behalen kampioenschapen en bekers wat dat betreft. Kees was een absolute succesvolle trainer geweest bij PSV.

 

WK) Wanneer manager Kees Ploegsma sr. het overneemt van manager Ben van Gelder is er niet direct succes. Moeizame begin jaren voor Ploegsma sr. bij PSV onder 3 seizoenen de Rotterdamse trainer Thijs Libregts.

MvdH) Dat waren inderdaad moeilijke jaren. Jan Reker werd assistent-trainer van Thijs Libregts. Wij zaten met een omschakeling met een trainer die er lang gezeten had en wij wilde door naar boven toe. Meer prestatie gericht en dat heeft natuurlijk altijd wat tijd nodig. Kees Ploegsma sr heeft daar natuurlijk aan mee gedragen om het zover te krijgen.

 

WK) Na de periode van trainer Thijs Libregts volgen er 2 seizoenen met Jan Reker als trainer en jammerlijk geen succes. De drie-eenheid manager Kees Ploegsma sr, voorzitter Jac Ruts en dan penningmeester Harry van Raaij grijpen in einde van het seizoen 1984-1985. Sinds 1978 geen prijzen meer voor PSV. Trainer Jan Reker wordt bijgestaan door Hans Kraay sr en de ommekeer wordt ingezet. Ruud Gullit, Eric Gerets en Rob Mc Donald moeten de bestaande selectie versterken en dan wordt PSV in het seizoen 1985-1986 eindelijk wéér kampioen. Kon u bij PSV toen merken in 1985-1986 dat bij de club er een omwenteling gekomen was in het beleid richting succesen?

MvdH) Dat was ook eigenlijk al de opzet van Kees Ploegsma sr en Thijs Libregts. Op een gegeven moment is dat een stuk beter geworden en zijn we ook echt resultaten gaan halen in de competitie en Europees. Het driemanschap was echt voetbal gericht, die waren ook geneigd om te investeren in de toekomst. De periode Harry van Raaij, Jac Ruts en Kees Ploegsma sr. liep wel door en ik bleef als verzorger mijn werk doen, maar je merkte wel dat er een ontwikkeling was in het prof gebeuren. We zijn toen mede dankzij de aankopen Ronald Koeman, Wim Kieft en Sören Lerby in die periode met PSV naar een hoger niveau gegaan. We zijn met het elftal begonnen en daarna is ook de begeleiding aangepakt met meer trainers er bij, en een fysiek trainer Luc van Agt etc.

 

WK) In de periode eind jaren tachtig/begin jaren negentig is PSV zeer succesvol met meerdere landstitels, KNVB Bekers en de Europa Cup 1. Hoe kijkt u terug op die tijd?

MvdH) Toen Guus Hiddink op kwam als trainer met de sterkere elftallen werden de resultaten ook beter. De Europa Cup 1 dat we die wonnen, ik geloof dat we niet zoveel goals voor hadden, maar we hadden ook niks tegen, wat dat betreft zijn we vaak met 0-0, 1-1 vaak een ronde door gekomen. Guus was natuurlijk een fantastische trainer echt een people manager. Toen Jan Reker trainer was was Guus Hiddink assistent-trainer en was toen óók trainer van PSV-2 toen werkte ik al heel veel samen met Guus. In principe waren ze eerst bezig om een andere trainer te halen. Toen heeft Kees Ploegsma sr. zich hard gemaakt om Guus aan te stellen als trainer. Als PSV kunnen volgend jaar altijd nog kijken als dat mislukt, maar dat liep met Guus heel erg goed.

 

WK) Spelers waar u mee werkt uit de periode onder Jan Reker, Guus Hiddink en Bobby Robson zijn er namen die speciaal benoemd zouden kunnen worden voor u persoonlijk zonder andere spelers te kort te doen?

MvdH) In die periode had je Willy van der Kuijlen, Sören Lerby, Wim Kieft, Ronald Koeman, Berry van Aerle dat waren allemaal fijne jongens om mee te werken. Jan Heintze, Gerald Vanenburg er waren toen heel veel spelers die wel enkele jaren bleven. Ivan Nielsen die vergeet bijna iedereen, maar dat was de beste verdediger die we ooit gehad hebben bij wijze van spreken. Zo ook nog Hans van Breukelen niet te vergeten, uiteindelijk zijn er natuurlijk een heleboel mensen die de revue gepasseerd zijn in die periode die allemaal wel een grote bijdrage hadden aan het PSV van nu.

 

WK) Romario de Souza Faria, de eerste Braziliaanse voetballer in Nederland en bij PSV. Een fenomenale voetballer die PSV voetbal brengt van wereldniveau. Altijd gaat het over de topvoetballer Romario en de zaken naast het voetbal, hoe heeft u dat beleefd? Berry van Aerle heeft ooit uitgesproken dat het hem niet zoveel uitmaakte als Romario er in het weekend maar een paar ballen in schiet. Randzaken rond Romario waar zoveel over vertelt is altijd. Twan Scheepers en Stan Valckx zijn bij hem in Brazilië op vakantie geweest en ontdekten daar een ander mens Romario. Het leven in Brazilië dat was een groot gemis voor Romario in Nederland. Het grote cultuurverschil was dat voor Romario erg zwaar hier in Nederland los van de persoon en karakter wie hij was?

MvdH) Het begint al als zo'n jongen binnenkomt dat hij een heel andere cultuur krijgt. De cultuuromslag met Brazilianen met de Zuid-Amerikanen en heel Europa is verschrikkelijk groot. Het weer, mentaliteit, de tijdsblokken die ze hebben, half 11 trainen vaste tijden dat is bij hen allemaal vrij onbekend. Ze hebben meteen al omschakeling. De grootste omschakeling is dan de moeite die we hebben met iedere jongen die uit die landen komen dat is in het begin de acceptatie van de regels die wij hebben. Hoe wij in Nederland zijn, hoe wij een club zijn, hoe in Nederland leven de mensen. Wij zijn in blokjes en daar is het wat meer vrijer en meer buiten, hier kun je als geluk hebt af en toe met goed weer buiten zitten, maar hier is het vaak vrij nat. Romario belde mij op en toen was zijn ruit van de auto de eerste keer bevroren. Hij zei "de auto is kapot, ik zie niks." Toen ben ik naar zijn huis gereden, de raam was gewoon bevroren, maar dat had hij nog nooit meegemaakt. Sneeuw hadden ze ook nog nooit gezien, de eerste keer dan is dat allemaal nieuw bij een vreemde omgeving en een andere cultuur. Als hij in Brazilië is dan is hij thuis en hier is alles anders.

WK) Je hebt in die jaren nu zoveel buitenlandse spelers gehad, helpt dat door ervaring als club niet met buitenlandse spelers?

MvbH) Cultuurverschil houd je altijd wel, mits iemand uit Nederland, België of Duitsland komt. Als je nou Denen of Noren hebt die zijn vrij makkelijk, maar als je ze uit Rusland hebt of Tsjecho-Slowakije er zit altijd wel bepaalde cultuurverschil in en die moeten ze altijd overwinnen.

 

WK) Na de succesperiode wordt eerst Hans Westerhof trainer en hij loopt de landstitel mis mede door het bommelding incident in Dordrecht. Verder 2x een gelijkspel tegen Feyenoord, in Eindhoven vlak voor tijd een discutabele penalty tegen. In Rotterdam na de 0-1 wordt Romario onterecht teruggewezen voor buitenspel wanneer hij alleen richting de keeper gaat. In blessuretijd maakt Dean Gorré de 1-1. Seizoen 1992-1993 een verloren landstitel aan Feyenoord op een zeer frustrerende manier.

MvdH) Guus Hiddink kon heel goed met die gasten omgaan, die moet je aanspreken, maar niet in een groep aanspreken als je dat wel doet dan krijg je problemen. Ze vinden dan dat ze worden aangevallen. Belangrijk is dat je eigenlijk moet weten hoe de cultuur is en weten hoe je je sterker maakt door mensen aan te spreken op zijn fouten. Als je dat bij een Zuid-Amerikaan in de groep doet dat waarderen ze niet. Hans Westerhof was dat niet gewend, en nu heeft hij in Mexico gewerkt en nu begrijpt hij de cultuur. Hans Westerhof kwam in die tijd van FC Groningen naar PSV, hij had misschien ervaring met Milko Durovski, maar de ene cultuur is niet als de andere cultuur. Romario was geen trainingsbeest en Hans was iemand dat iedereen hetzelfde moest doen anders spelen ze niet. Voor Romario was dat onbegrijpelijk.

 

WK) Trainer Hans Westerhof bij PSV pech gehad of was er geen match?

MvdH) Ja goed, ik denk dat Hans op dat moment nog niet klaar was voor een grote club als PSV. Hans was op zich een goede trainer en zijn stof was absoluut goed en het was ook een heel aardig persoon.

 

WK) Een nieuwe trainer Aad de Mos die bij zijn aanstelling zegt een garantie voor succes te zijn. Europees tweemaal de 1e ronde eruit tegen Karlsruher SC en Bayer Leverkusen, een uiteindelijk onthoudbare situatie voor trainer Aad de Mos.

MvdH) De jaren voordat hij bij ons kwam zat hij bij KV Mechelen en daar behaalde hij de Europa Cup 2 en tegen PSV winst van de Europese Supercup. Het ligt ook niet altijd aan de trainer, je kan ook verkeerde keuzes maken. Je kunt een trainer halen die past wel bij de groep of die elders eerder succes heeft gehad. Dat wil niet altijd zeggen dat hij dan bij ons succes haalt. Een topclub trainen is moeilijk omdat je heel veel verschillende karakters hebt. Iedere goede speler heeft zijn eigen karakter en hoe lager je speelt hoe meer ze het met elkaar eens zijn. Als je hoger komt hoe meer dat het individuelen zijn, maar je moet wel het poppetje op de goede plek zetten en goed mee om kunnen gaan dat is vaak voor een trainer moeilijk.

 

WK) Wel, in het begin van het tweede seizoen van Aad de Mos bij PSV: de aanvang van een nieuwe lichting. Ronald Waterreus, Ernest Faber, Luc Nilis, Ronaldo Luís Nazário de Lima, Marciano Vink en Vampeta. De basis van een nieuwe succes periode aanstaande.

MvdH) Aad is het begin geweest van verandering met Luc Nilis en Ronaldo, maar we hebben die spelers zelf opgehaald. De trainer moet het goed vinden, maar de club en de scouting gaat zelf óók kijken naar die spelers.

 

WK) Trainer Dick Advocaat. Drieënhalf seizoen bij PSV met een gewone KNVB Beker, een landstitel en 2x de Johan Cruijff Schaal. Nationaal succes, maar een Europese flater tegen het nietige Noorse Brann Bergen.

MvdH) Dick was gewoon een hele goede trainer! Echt een mensen-mens was dat wel. Ik vond hem een heerlijke trainer om mee te werken, heel open naar iedereen toe.

 

WK) Trainer Sir Bobby Robson werd 1 seizoen aangesteld, omdat toekomstig trainer Eric Gerets nog verbonden is aan het Belgische Club Brugge. Een ware leegloop bij PSV: vertrokken Cláudio, Phillip Cocu, Marc Degryse, Wim Jonk, Peter Møller, Arthur Numan, Jaap Stam, Boudewijn Zenden en Jan Willem van Ede.

Trainer Sir Bobby Robson kreeg een selectie bestaande uit een waar vreemdelingenlegioen. Nieuwe spelers bij PSV onder contract waren Jürgen Dirkx, Robert Fuchs, Georgi Gakhokidze, Abel Xavier, Jorginho Paulista, Joonas Kolkka, Edik Korchagin, Patrick Lodewijks, Theo Lucius, Marcos, Yuri Nikiforov, Davy Oyen, Dennis Rommedahl, Björn van der Doelen en Ruud van Nistelrooy. Een hectisch seizoen waar Luc Nilis en Ruud van Nistelrooy de kar moesten trekken en op de laatste speeldag in Utrecht voorronde van de Champions League werd veiliggesteld. Het mirakel van Utrecht; na een 2-0 achterstand, uiteindelijk 2-3 voor PSV, door het winnende doelpunt van Arnold Bruggink én gunstige uitslagen op de andere velden.

Na zo'n zwaar seizoen kun je spreken dat deze 3e plaats en de kwalificatie voor de voorronde van de Champions League bijna gevierd werd als een kampioenschap met zo'n compleet nieuwe selectie na de leegloop.

MvdH) Natuurlijk werd er onderling gevierd dat we met 2-3 wonnen bij FC Utrecht en dat we die voorronde Champions League als nog bereikten. Bobby was een fantastisch mens, echt een top people-manager die met FC Barcelona in Spanje ook geweldig gepresteerd had. Geweldige gentleman en iemand die ook wel verstand van voetbal had. Die 2-3 tegen FC Utrecht was toen wel het maximale wat we dat seizoen met die selectie konden halen: voorronde van de Champions League.

 

WK) Wederom succesperiodes voor PSV onder Eric Gerets, met twee landstitels en twee Johan Cruijff Schalen. Europees dealde PSV met opstandige supporters tijdens de thuiswedstrijd tegen de 1.FC Kaiserslautern, waar de trainer Eric Gerets en keeper Ronald Waterreus de supporters terug van het veld wisten te krijgen.

Het dieptepunt was het ontslag van trainer Eric Gerets op een trip naar China einde van het seizoen. De chemie met de spelersgroep was uitgewerkt.

MvdH) De trip in China was ná het seizoen. Het seizoen was afgelopen en wij gingen met de selectie naar China. De groep die kon niet meer met Eric, dat was kapot en daar hebben ze in China heel veel met de jongens over gesproken. Daar zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze eigenlijk met Eric moesten stoppen, tijdens de einde seizoenstrip.

 

WK) Vier seizoenen Guus Hiddink. Wederom een nieuwe lichting met onder meer Heurelho Gomes, Alex en Farfan. Drie Landstitels, de KNVB Beker en één Johan Cruijff Schaal werden gewonen. Daarbij nog de halve Finale Champions League tegen AC Milan. Terugkijkend in Milaan heeft PSV het zuur laten liggen om daar met zoveel kansen niet te scoren, wat misschien de uitschakeling in Eindhoven heeft gebracht. Vier geweldige seizoenen onder trainer Guus Hiddink.

MvdH) Dat was zo'n goed elftal van PSV. Wij speelde uit in Milaan óók al beter dan hun en thuis speelde we ze helemaal weg. Eén klein foutje, een vent laten lopen en ze schieten de 2-1 binnen en Cocu maakt nog de 3-1. Maar dat was net niet genoeg.

Natuurlijk is dat zonde. Ik was al in Istanbul geweest, want daar zou de finale zijn. De UEFA had ons al uitgenodigd om te kijken welk hotel wij wilde, dat wordt van te voren ver vooruit geregeld. Dat deed ik ook toen, terwijl de wedstrijd in Eindhoven nog gespeeld moest worden.

 

WK) Seizoen 2006-2007: een seizoen waar PSV sterk begon onder de nieuwe trainer Ronald Koeman. De landstitel was lang in zicht. Totdat het misging en uiteindelijk, op de laatste speeldag, AZ en Ajax er het beste voorstonden. Historie in Eindhoven; het onmogelijke gebeurt. PSV werd alsnog landskampioen op doelsaldo. Hoe zijn dan de emoties achter de schermen? Ronald Koeman stond namelijk onder druk, maar uiteindelijk heeft hij het toch voor elkaar gekregen.

MvdH) Dit is voor mij het kampioenschap met de meeste sensatie. Toen de wedstrijd begon stonden we derde, AZ en Ajax stonden boven ons. Met Ajax alleen doelsaldo-verschil en AZ had een punt meer. AZ ging ten onder bij Excelsior en Ajax won maar met 0-2 van Willem ll, terwijl wij met 5-1 dik wonnen van Vitesse. Ik moet wel zeggen dat Ronald Koeman een kampioenschap wel verdiend had. Je kon het niet bevatten. Wij waren klaar en in Tilburg waren ze nog bezig, daarna is er die enorme ontlading.

 

WK) Ronald Koeman vertrok onverwacht op een trein die maar éénmaal voorbij komt, zoals hij dat zelf zei. Trainer Sef Vegoossen maakte het seizoen 2007-2008 af, met vooraf maar 1 opdracht: landskampioen worden. Hierin slaagde hij. Wederom een landstitel met charme, door alle gebeurtenissen dat seizoen.

MvdH) Je gaat van Ronald Koeman naar Sef Vergoossen qua aanzien misschien een mindere trainer, maar Sef Vergoossen is natuurlijk wel een hele bekwame trainer die (zeker dat jaar) het kampioenschap verdiend had. Met Sef Vergoossen kon ik prima samenwerken. Maar ik heb met geen één trainer moeite gehad.

 

WK) Clubman Huub Stevens werd dan eindelijk in zijn carrière trainer van PSV. Grote verwachtingen, maar intern botste het en met de spelersgroep klikte het ook niet. Toen Huub Stevens kwam was er een drie-eenheid. De Zuid-Amerikaanse, Balkan en Nederlandse jongens werden nooit een geheel.

Trainer Huub Stevens, die zoveel voor PSV heeft betekend als speler, kreeg het als trainer bij PSV niet op de rails. Daar waar hij elders bij andere clubs zo succesvol was met zijn discipline en karakter. Kun je hier spreken van ‘het verkeerde moment’?

MvdH) Huub heeft het zichzelf niet goed gedaan om geen assistent-trainer mee te nemen. Toen Huub Stevens trainer werd zat PSV in een hele moeilijke situatie financieel.

Er werd toen gezegd: je kunt trainer worden Huub, maar de staf die er zit moet blijven. Er was geen geld en dat is zijn doodsteek geweest. Huub wilde samen zijn staf met Erwin Koeman en Adri Koster, maar hij moest het doen met Dwight Lodeweges en Jan Wouters, die er al waren. Dat geeft op zich niet, maar als trainer moet je iemand hebben waar je mee kunt discussiëren en die je kunt vertrouwen.

 

WK) Fred Rutten was tweeënhalf seizoen trainer van PSV. De successen bleven uit en daardoor werd de druk te groot en gingen club en trainer uit elkaar.

Trainer Fred Rutten had het niet echt meezitten, maar succes had er zomaar wel kunnen zijn. De kwaliteit van het spelersmateriaal was zeer goed onder zijn periode.

MvdH) Fred is een goede trainer en veldtrainer, daar is verder niks mis mee. Zoveel gevallen die dan wel of niet goed vallen zijn dan altijd moeilijk. Ik geef niet altijd de trainers de schuld als het niet loopt.

 

WK) Dick Advocaat kwam voor één seizoen terug en won de Johan Cruijff Schaal. Daarna kwam Phillip Cocu als trainer. Korte tijd vervangen door Ernest Faber, wegens ziekte.

Phillip Cocu was als voetballer succesvol en als trainer won hij ook 3 landstitels en 2x de Johan Cruijff Schaal. Natuurlijk, het puntverlies van Ajax in Doetinchem bracht PSV alsnog de landstitel in de uitwedstrijd in Zwolle. Wederom een enorme ontlading doordat het weer een landstitel was die niet meer verwacht werd, maar waar nog wel minimaal in gelooft werd.

MvdH) Ook weer het geloof hebben, weken van te voren zeggen het kan gewoon gebeuren. Je laat die beelden zien van Ronald Koeman, dat die toen alsnog kampioen werd.

Luister. Het is niet gespeeld hé, er is nog één wedstrijd te gaan. Die laatste week voor de wedstrijd moet je de spelersgroep bewust maken dat het er nog in kan zitten. Zeggen tegen de jongens dat ze geloof moeten houden, want het kan gewoon.

De week ervoor is heel belangrijk, omdat je iedereen met gesprekken moet overtuigen. Daar doe ik ook aan mee, om de jongens te overtuigen om in die laatste week het geloof te behouden dat het nog kan.

 

WK) Onverwachts kwam directeur Toon Gerbrands voor het gegeve te staan dat Marcel Brands vetrok naar het Engelse Everton en trainer Phillip Cocu naar het Turkse Fenerbahçe. John de Jong volgde Marcel Brands op en Mark van Bommel werd, eerder dan voorzien, de nieuwe trainer.

Sportief was het in het eerste seizoen een geweldig sterk PSV onder Mark van Bommel. Voor PSV een enorm hoog puntenaantal in de Eredivisie en met pech de titel aan Ajax moet laten. Het tweede seizoen escaleerde het en werd Mark van Bommel ontslagen als trainer, waarop Ernest Faber het seizoen afmaakte. Hectiek bij PSV rond clubman Mark van Bommel.

MvdH) Je kunt niet zomaar een grote club runnen. Je moet ervaring hebben, openstaan voor kritiek én voor advies. Ik denk dat het voor Mark te vroeg was als hoofdtrainer van PSV-1.

 

WK) Na dit seizoen, door alle hectiek, besloot u een stap terug te doen. Bas Roorda werd uw opvolger. Toch bent u nog steeds bij PSV. Zijn de taken nu meer verdeeld?

MvdH) In zoverre ik deed alles; huisvesting en alles wat er om heen hangt. Bas die doet nou voetbal en alles wat met voetbal te maken heeft: de wedstrijden, de communicatie met hotels, enzovoorts.

Ik doe het familie gebeuren en alles voor die jongens: huisvesting, auto's, verzekeringen en meer. Als er een nieuwe speler komt, ga ik die bijvoorbeeld ophalen bij het vliegveld. Dan ga ik er mee naar de keuring en mee naar het hotel. Ik zorg dat de speler op de Herdgang komt en dan laat ik hem los. Dat is in principe voetbal en daar bemoei ik me niet mee. Als ze dan weer iets nodig hebben, dan pak ik dan weer op. Bijvoorbeeld met het zoeken van een huis. Ik werk met iedereen samen betreft huizen en ik wil niet gebonden zijn aan één persoon/makelaar. Dan ben je afhankelijk van die persoon en de speler moet zelf óók mee kunnen gaan kijken en beslissen.

 

WK) U heeft veel lichtingen spelers meegemaakt. Een opsomming achter elkaar over alle jaren dat u bij PSV actief bent in diverse functies. Steeds seizoen op seizoen de nieuwe spelers bij de selectie van PSV.

*Pim Doesburg, Hans van Breukelen, Ernie  Brandts, Jan Heintze, Glenn Hysén, Adick Koot, Raymond Libregts, Huub Stevens, Berry van Aerle, Bert Verhagen

Piet Wildschut, Frank Berghuis, Ton Lokhoff, Michel Valke, René van der Gijp, Frans van Rooij, René Wolffs, Kenneth Brylle, Peter Corbijn, Jurrie Koolhof, Hallvar Thoresen, Willy van de Kerkhof, Erik-Jan van den Boogaard.

*Erik Gerets, Frank Arnesen, Ruud Gullit, Rob Mc Donald, Henk Vos.

*Alfons Arts, Ronald Koeman, Ivan Nielsen, Randy Samuel, John Veldman, Gerald Vanenburg, Eric Viscaal.

*Patrick Lodewijks, Eric van Kessel, Hans Gillhaus, Anton Janssen, Roberto Lanckohr, Sören Lerby, Edward Linskens, Gerald Vanenburg, Wim Kieft, Cemal Yilmaz.

*Carlo L'Ami, Jozef Chovanec, Stan Valckx, Mitchell van der Gaag, Jules Ellerman, Romario de Souza Faria.

*Jan Nederburgh, Michel Boerebach, Jerry de Jong, Kalusha Bwalya, Twan Scheepers, Flemming Povlsen.

*Gheorghe Popescu, Geoffrey Prommayon, Erwin Koeman, John Bosman, Peter Hoekstra, Raymond Beerens.

*Wim de Ron, Adri van Tiggelen, Dick Schreuder, Tom van Mol, Arno Doomernik.

*Marco de Jong, René Klomp, Marco de Laat, Gregory Playfair, Thomas Thoringer.

*Arthur Numan, Robert Fuchs, Klas Ingesson, Nii Lamptey, Patrick Pauwe, Jan Wouters, Erik Meijer, Edwin van Ankeren.

*Stanley Menzo, Ronald Waterreus, Jürgen Dirkx, Ernest Faber, Wilfred Bouma, Björn van der Doelen, Tommie van der Leegte, Marciano Vink, Boudewijn Zenden, Luc Nilis, Boudewijn Pahlplatz, Ronaldo Luís Nazário de Lima.

*Ferry Maas, Jaap Stam, Chris van der Weerden, Phillip Cocu, Wim Jonk, René Eijkelkamp, Eiður Guðjohsen.

*Jan Willem van Ede, Wilburt Need, Daniel Voigt, Niclas jensen, Anders Nielsen, Željko Petroviæ, Ovidiu Stîngã, Vampeta, Claudio, Gilles De Bilde, Marc Degryse, Dennis Rommedahl, Piotr Matys.

*André Ooijer, Rob Peijnenburg, Andrius Skerla, Sergey Temryukov, Rob Wielaert, Arnold Bruggink, Igor Demo, Tomasz Iwan, Wim Jonk, Dimitriy Khokhlov, Fachry Tuasamu, Peter Møller.

*Abel Xavier, Jorginho Paulista, Theo Lucius, Yuriy Nikiforov, Davy Oyen, Robert Fuchs, Georgi Gakhokidze, Godwin Attram, Joonas Kolkka, Ruud van Nistelrooij.

*Mike Franks, Ivica Kralj, Eric Addo, Kasper Bøgelund, Cleberson, Daniel Voigt, Björn Becker, Mark van Bommel, Johann Vogel, Johan Pater.

*Guido Budziak, Gino Coutinho, Jürgen Colin, Kevin Hofland, John de Jong, Marquinho, Mateja Kežman, Adil Ramzi.

*Spase Dilevski, Léon Hese, Jan Vennegoor of Hesselink, Nyron Wau.

*Frank Kooiman, Yves Lenaerts, Young-Pyo Lee, Robert van Boxel, Lindsay Wilson, Leandro Bonfim, Ji-Sung Park, Jasar Takak, Remco van der, Edno, Arjen Robben.

*Rob van Dijk, Michael Jakobsen, Jan Wuytens  Ibrahim Afellay, Otman Bakkal, Daniel Guijo-Velasco, Jordi Hoogstrate, Johan Vonlanthen.

*Nathan Coe, Heurelho Gomes, Edwin Zoetebier, Alex, Michael Lamey, DaMarcus Beasley, Admir Haznadar, Jefferson Farfán.

*Michael Ball, Michael Reiziger, Ismaīl Aissati, Jason Èulina, Guy Dufour, Lee Nguyen, Timmy Simons, Mika Våyrynen, Roy Beerens, Arouna Koné, Gerald Sibon, Archie Thompson.

*Oscar Moens, Alcides, Manuel Da Costa, Csaba Fehér, Jan Kromkamp, Dirk Marcellis, Carlos Salcido, Olivier ter Horst, Rens van Eijden, Tijani Belaīd, Edison Méndez, Xiang Sun, Diego Tardelli, Patrick Kluivert, Género Zeefuik.

*Cássio, Bas Roorda, Fágner, Slobodan Rajkoviæ, Mike Zonneveld, Balázs Dzsudzsák, Jonathan Reis, Danny Koevermans.

*Andreas Isaksson, Jérémie Bréchet, Erik Pieters, Francisco Rodríguez, Funso Ojo, Ola Toivonen, Haibin Zhou, Nordin Amrabat  Stef Nijland.

*Jeroen Zoet, Stanislav Manolev, Jagoš Vukoviæ, Orlando Engelaar, Stijn Wuytens, Andy van der Meyde.

*Benjamin van Leer, Marcelo, Stefano Marzo, Abel Tamata, Dries Wuytens, Gerson, Zakaria Labyad, Atiba Hutchison, Ibrahim Rabiu, Marcus Berg, Jermain Lens, Género Zeefuik.

*Khalid Sinouh, Przemyslaw Tytoñ, Timothy Derijck, Maikel Verkoelen, Jetro Willems, Marcel Ritzmaier, Kevin Strootman, Georgino Wijnaldum, Rubén Bentancourt, Jürgen Locadia, Tim Matavž, Dries Mertens.

*Nigel Bertrams, Boy Waterman, Joshua Brenet, Menno Koch, Zanka, Oscar Hiljemark, Rik Schouw, Peter van Ooijen, Rubén Bentancourt, Luciano Narsingh.

*Santiago Arias, Jeffrey Bruma, Jorrit Hendrix, Hjötur Hermannsson, Karim Rekik, Adam Maher, Rai V,oet, Zakaria Bakkali, Florian Jozefzoon, Bryan Ruiz.

*Jesse Bertrams, Remko Pasveer, Danny Wintjens, Jordy de Wijs, Nicolas Isimat-Mirin, Andrés Guardado, Steven Bergwijn  Aleksandar Boljeviæ, Boris Cmiljaniæ, Luuk de Jong, Memphis Depay.

*Luuk Koopmans, Suently Alberto, Héctor Moreno, Simon Poulsen, Kenneth Paal, Davy Prõpper, Marco van Ginkel, Maxime Lestienne, Gaston Pereiro.

*Hidde Jurjus, Yanick van Osch, Daniel Schwaab, Damian van Buggen, Siem de Jong, Ramon Lundqvist, Bart Ramselaar, Dante Rigo, Pablo Rosario, Oleksandr Zinchenko, Albert Guðmundsson, Sam Lammers, Matthias Verreth.

*Eloy Room, Mike van de Meulenhof, Derrick Luckassen, Mauro Júnior, Cody Gakpo, Hirving Lozano, Donyell Malen, Maxi Romero.

*Angeliño, Aziz Behich, Denzel Dumfries, Armando Obispo, Trent Sainsbury, Jordan Teze, Nick Viergever, Erick Gutiérrez, Mohammed Ihattaren, Michal Sadílek, Ryan Thomas, Zakaria Aboukhlal, Amar Æatiæ, Joël Piroe.

*Youri Roulaux, Robbin Ruiter, Lars Unnerstall, Mike van de Meulenhof, Timo Baumgartl, Olivier Boscagli, Tijn Daverveld, Ritsu Dõan, Richie Ledezma, Bruma, Noni Madueke, Kostas Mitroglou, Cyril Ngonge.

*Maxime Delanghe, Vincent Müller, Yvon Mvogo, Mees Kreekels, Luis Felipe, Phillip Max, Fredrik Oppegård, Shurandy Sambo, Jeremy Antonisse, Adrian Fein, Mario Götze, Ismael Saibari  Mathias Kjølø, Emmanuel Matuta, Ibrahim Sangaré, Yorbe Vertessen, Eran Zahavi.

*Joėl Drommel, Kjell Peersman, Aron Lare, Nzthan Markelo, Jenson Seelt  Dennis Vos, Joey Veerman, Johan Bakayoko, Carlos Vinícius, Fodé Fofana.

Een enorm aantal spelers waar u mee heeft gewerkt bij PSV. Dat is wel enorm bijzonder na zoveel jaren in dienst bij PSV, welke bijzondere namen er dan allemaal voorbij komen.

MvdH) Natuurlijk is dat heel bijzonder, maar het is ook heel bijzonder dat je overal mee heen bent geweest en dat je driekwart van de wereld hebt gezien. Kijk, het is een baan geweest van 7 dagen in de week werken van 's morgens 7.00 uur tot 's avonds 22.00 uur. Ik was nooit thuis en het was altijd de club waar ik was. Mede omdat het zo gezellig was is dat goed vol te houden.

Nu ben ik het rustiger aan gaan doen en hoef ik niet meer persé naar de wedstrijden toe, dus ik kan gewoon thuisblijven. Ik kan nu gerust een paar dagen weg, dat is de vrijheid die ik nu heb. De transferperiode is natuurlijk wél heel druk, omdat ik dan moet zorgen dat iedereen binnen zit en dat het loopt. Ik ga niet meer mee naar alle uitwedstrijden. Áls ik ga, dan rij ik zelf en ga ik niet meer met het team naar de wedstrijd. Voetbal heb ik losgelaten. Over voetbal heb ik gezegd: dat is klaar.

 

WK) Gebeurtenissen in uw tijd bij PSV.

*Het polletjes incident met Hans van Breukelen.

MvdH) Feyenoord uit is altijd apart, de Kuip is altijd moeilijk voor ons.

 

*Ruud Gullit die een breuk forceert om zo een transfer naar AC Milan af te dwingen.

MvdH) Twee topjaren van Ruud Gullit bij PSV. Als zo'n jongen naar AC Milan kan en wil, maar de club wil hem behouden wordt het lastig. Sommige jongens zeggen dan ‘ik blijf zitten’ en sommige gaan iets forceren om te vertrekken. Dat zijn vaak de keuzes van de club en de speler samen.

Als dat dan niet klikt dan is één partij teleurgesteld en die gaat dan ander gedrag vertonen. Het contact met Ruud en PSV is nu warm en je moet ook respect hebben voor het standpunt dat hij toen had.

 

*Ronald Koeman in een interview met Sport International, over de Kwart Finale Europa Cup 1 Girondins Bordeaux-PSV: de harde tackle van Hans Gillhaus op Jean Tigana, dat hij dat klasse vond.

MvdH) Je bent afhankelijk van de UEFA, die vinden dat dat voor moet komen. Wie dat aangekaart heeft is dan niet belangrijk. Dan heb je je als club uiteindelijk aan te passen naar wat er uiteindelijk uit komt rollen.

 

*De middelvinger van Romario de Souza Faria richting de trainersbank. Romario die er klaar mee is en wil vertrekken.

MvdH) Dat was met Hans Westerhof en een zeer boze Romario.

 

*Georgi Gakhokidze die aangeeft in de media helemaal aan zijn lot te zijn overgelaten, geen steun.

MvdH) Hij kwam uit Georgië, een andere cultuur. Als je met iemand geen contact kunt krijgen dan kun je hem ook niet helpen. Een vorm van autisme, die personen houden alles af. Op een zeker moment verstond hij niks en had hij niet het vermogen om Engels te gaan leren óf proberen om de communicatie beter te maken. Ik durf namens PSV te zeggen dat wij er alles aan gedaan hebben.

 

*Jordi Hoogstrate als groot talent met hoge verwachtingen gehaald voor veel geld van FC Groningen. De druk van profvoetballer die hem zwaar parten speelt.

MvdH) Die jongen had één oorzaak dat hij de druk niet aan kon, maar ook mentaal was hij niet sterk genoeg. Hij was erg gebonden met familie thuis in Groningen.

 

*Molestatie Jan Kromkamp op het parkeerterrein van amateurclub VV Acht.

MvdH) Dat was na afloop van een wedstrijd, die hebben daar gewoon ruzie gehad. Hij is meteen 's avonds opgevangen. Wij wachten niet tot hij op de Herdgang is, maar gaan meteen aan de slag.

 

*Jonathan Reis: drugsgebruik, alcohol in het verkeer, dramatische zware blessure (wat een zware impact heeft op het vervolg van zijn carrière op top niveau).

MvdH) Daar hebben wij als PSV óók enorm veel energie in gestoken, om hem de goede kant op te krijgen. Die jongen had teveel mensen om zich heen die invloed op hem hadden en hem niet de goede weg op stuurde. Je kunt er niet 24 uur bijblijven en dan krijg je het moment dat we zeggen; ‘als PSV dit doen we en dit kunnen we’. Uitspattingen had Jonathan altijd, maar hij was op dat moment wel handelbaar. Toen hij die zware knieblessure kreeg zakte de wereld in voor hem.

 

*Heurelho Gomes: 4x kampioen met PSV, die zich via de media negatief uit om zo te vertrekken en jaren later spijt heeft van zijn uitspraken.

MvdH) Dat moment zat hij bij zaakwaarnemer Lemic, waar PSV eigenlijk van af wilde. Gomes koos toen voor die zaakwaarnemer die toen misschien wel die transfer heeft geforceerd.

 

*Erik Pieters: het glas incident waarbij hij zich ernstig verwond na zijn rode kaart.

MvdH) Wat ik altijd deed; ik liep altijd mee met de jongens die een rode kaart kregen. Er gebeurt altijd iets. De één schopt tegen een deur, de ander gooit alles van een tafel. Erik sloeg door dat raam heen en trok zijn arm terug, waarbij hij alles opentrok. Ik liep achter hem, dus het gebeurde recht voor mij. Hij had een slagaderlijke bloeding en die heb ik meteen dichtgehouden. Toen heb ik hem naar de kleedkamer gebracht, waar het bloed rijkelijk vloeide. Zijn pees én slagader waren namelijk door. Uiteindelijk is dat toch allemaal goed gekomen. Het geluk is dan dat je een medische achtergrond hebt en meteen kunt handelen.

 

*Stanislav Manolev: wekelijks in Voetbal Inside te kijk gezet door René van der Gijp.

MvdH) Manolev is een beetje de grond in geschreven. Dat was helemaal geen verkeerde jongen. Een goede gast met een goed karakter, en zo slecht was hij niet.

Een keer moet dat natuurlijk stoppen. En ja: als ze bij dat programma iemand op de korrel hebben, dan blijven ze aan de gang. Daar kun je als club niks aan doen, dat is die persvrijheid. Als club baal je daarvan, maar je kunt er niks aan doen.

 

*Andy van der Meyde naar PSV: supporters die hem opzoeken op de Herdgang met de vraag of hij een tatoeage van Ajax had?

MvdH) Van de harde kern kwamen ze kijken of hij een Ajax tatoeage had. Hij zei dat hij die niet had, maar het verhaal ging dat hij die wel had.

Met een man of 8 zijn ze gekomen en wilden ze het zien. Toen ben ik met Andy naar die supporters gegaan, zijn sokken en broek omlaag gedaan en laten zien dat er geen logo stond.

 

*Danko Lazoviæ: maximale geldboete na forse belediging richting trainer Huub Stevens.

MvdH) Voetbal is emotie, je moet het niet groter maken dan het is in deze.

 

*Jeremain Lens die na de wedstrijd Feyenoord-PSV Joris Mathijsen opwacht in de spelers tunnel.

MvdH) Ik stond er vlak bij. Ik had al het idee dat er iets ging gebeuren en ik had Jeremain al mee de kleedkamer ingenomen. Ineens was hij weg en stond hij Joris Mathijsen op te wachten. Toen vloog hij er meteen boven op.

 

*Zakaria Labyad die een vertrek forceert naar Sporting Portugal.

MvdH) Dat is een beetje fout gegaan tussen PSV en hem over zijn contract. Dat kan gebeuren.

 

*Maxime Lestienne die beide ouders kort achter elkaar verliest.

MvdH) In zijn jaar bij PSV is hij beide ouders verloren in een tijdsbestek van 3 a 4 weken. Dan moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat zo'n jongen eigenlijk een hele lange tijd nodig heeft om tot zichzelf te komen. Als club hebben we dat heel goed gedaan, we hebben hem vrij gegeven en begeleiding gegeven. We zijn naar hem toe geweest vanuit de club.

 

*Maxi Romero: na blessure op blessure steeds proberen om hem gemotiveerd houden.

MvdH) Hopelijk slaagt hij nu in Argentinië. Samen met PSV is alles goed opgelost. Hij wilde terug naar zijn eigen land en tekende 1 jaar bij. We zijn samen overeengekomen met speler én club.

 

*Mohammed Ihattaren: groot talent waar iedereen bij PSV alles aan doet om hem de goede kant op te sturen, onhoudbaar.

MvdH) Wij hebben er als club alles aan gedaan, maar dat was niet te doen. Daar hebben wij zoveel energie ingestoken met alles en iedereen binnen de club. Wij kunnen onszelf als PSV-zijnde niks verwijten.

 

WK) Voornamelijk buitenlandse spelers wegwijs maken in de omgeving, een woonhuis/appartement/hotel regelen, bankzaken opstarten, scholen voor de kinderen van spelers aanmelden, de gang van zaken binnen de club regelen, huisartsen regelen. Zomaar wat zaken die u allemaal opstart?

MvdH) Klopt, het hele pakket maak ik voor de spelers en hun gezin op orde.

 

WK) Met trainer Guus Hiddink heeft u ook een goede band, hij haalde u zelfs bij het Nederlands elftal.

MvdH) Ik heb nog steeds goed contact met Guus, een echte vriend van mij. Toen hij bij PSV kwam heeft hij een jaar of 6 a 7 bij mij in huis gezeten.

 

WK) Tot slot: wat is de chemie van Mart van de Heuvel, dat iedereen zo op u gesteld is? U bent gewoon puur uzelf?

Mvdh) Ik denk de behulpzaamheid, dat je spelers helpt op het moment dat ze hier binnenkomen. Ze weten nog niks en ik ga alles samen met ze doen. Een huis zoeken, de eerste keer boodschappen doen, noem maar op. Ik ben gewoon zoals ik ben, dat is ook het beste wat je kunt doen. De boel verdraaien houdt niemand vol. Zorg dat je jezelf blijft, dat is het belangrijkste!

 

WK) Dank voor dit open interview.

MvdH) Prima, graag gedaan.

 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

Laatst bijgewerkt : 12 okt 2022 - 15:00