Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Kees Ploegsma sr.

Oude glorie: Kees Ploegsma sr.

2 nov 2022 - Door: MD

Kees Ploegsma senior werd geboren op 15-10 1945 in Eindhoven.

 

WK) Hoe was uw jeugd? En welke school opleidingen heeft u gevolgd en afgerond?

KP) Ik heb een geweldige jeugd gehad, fantastische ouders, samen met twee andere broers en één zus, zo waren we in het gezin met 4 kinderen. Mijn vader werkte bij Philips, toen ik 18 jaar was is mijn vader uitgezonden naar Parijs. Daar hebben mijn vader en moeder 30 jaar gewoond. Ze zijn weer terug gekomen toen ze op leeftijd waren. Met mijn broers heb ik een beetje een studententijd gehad. Ik heb tot mijn 18 jaar bij PSV gevoetbald. Ik kreeg toen een ongeluk waarbij mijn nekwervel beschadigd was dus zodoende moest ik stoppen. Ik heb gevoetbald tot de betaalde jeugd bij PSV.

Mijn school opleiding was HBS A zo heette dat destijds. Die opleiding heb ik helemaal tot het einde doorlopen, alleen ik ben gezakt voor mijn diploma. Toen heb ik gezegd; ‘’ ik heb mijn best gedaan het is goed geweest, ik doe het niet meer opnieuw ‘’.

WK) Wat was uw eerste werkgever?

KP) Ik heb één werkgever gehad voor PSV. Dat was bij Philips. Die hebben ook een golfkarton fabriek en daar was ik verkoopleider van. Eerst vertegenwoordiger daarna verkoopleider Nederland. Vervolgens verkoopleider van de Benelux en ik bleef in deze functie tot mijn 33e jaar.

WK) Hoe is het contact ontstaan met PSV toen u daar manager werd?

KP) Ik hoorde van mijn baas bij Philips, die was voorzitter van Wilhelmina in Den Bosch, dat Ben van Gelder zou gaan stoppen. Toen zei hij, want hij wist dat ik bij PSV had gevoetbald en fanatiek PSV-er was " is dat niks voor jou? ". Dat lijkt me wel leuk zei ik. Zo zou hij wel een balletje voor mij opwerpen. Nu had PSV al bijna iemand aangetrokken maar enfin ik werd toen gebeld door de heer Aad Groeneveld, voorzitter van PSV in die tijd. Hij hoorde dat ik interesse had en had gezien dat ik bij Philips werkte en bij PSV gevoetbald had. Dus Philips en de club kende ik dus of ik een keer wilde komen praten. Toen ben ik op een bepaalde dag bij Jagershorst in Leende uitgenodigd en daar zat het hele bestuur van PSV en moest ik op audiëntie komen. Later op de dag toen ik al naar huis was gegaan kreeg ik een telefoontje, PSV wilde mij graag hebben. Ze vroegen wat mijn antwoord daar op was, nou dat was wederzijds. Toen was ik 33 jaar de jongste manager in het betaald voetbal.

 

BEN VAN GELDER

WK) Uw voorganger was Ben van Gelder. Een grootheid van PSV en erelid van de club. In de periode van 1950 tot 1980 eerst bestuurslid en later manager bij PSV. In 1980 trad Ben van Gelder terug als manager en in 1985 verliet hij het bestuur van PSV. Iemand die een grote stempel heeft gedrukt in de geschiedenis van PSV. Bracht dat voor u enige vorm van druk om zijn opvolger te zijn? En hoe heeft Ben van Gelder u ingewerkt?

KP) Nou Ben van Gelder was een groot voorstander van dat ik zijn opvolger zou worden. Ik zou een jaar ingewerkt worden door Ben van Gelder alleen hij kon moeilijk werk uit handen geven. Zo heb ik een moeilijk eerste jaar gehad omdat hij alles zelf bleef doen en ik alles op een afstandje moest bekijken. In de zomer van 1979 ben ik bij PSV begonnen. Het echte inwerken dat was wel een teleurstelling geweest, het is een lang eerste jaar voor mij geweest seizoen 1979-1980.

 

THIJS LIBREGTS

WK) In januari 1980 vertrekt dan de uiterst zeer succesvolle trainer Kees Rijvers bij PSV en dan wordt Jan Reker interim-trainer om het seizoen 1979-1980 af te maken. Daarna wordt de Rotterdammer Thijs Libregts aangesteld als trainer. Hoe is PSV uitgekomen bij Thijs Libregts als nieuwe trainer? Thijs Libregts stond vooraan in zijn trainerscarrière en had alleen nog maar Excelsior getraind. Heeft u mede besloten om Thijs Libregts naar PSV te halen als Hoofdtrainer?

KP) Ik heb mede daar toe besloten met het bestuur samen want Thijs Libregts die deed het erg goed bij Excelsior. Hij werd de kroonprins van de trainers genoemd in die tijd. Uiteindelijk hebben we een paar gesprekken met Thijs Libregts gehad. Het eerste gesprek daar is Ben van Gelder ook nog bij geweest. Het was in het restaurant Mastbos in Breda. We dachten dat we daar incognito waren, maar er lag een fotograaf in de struiken die een foto maakte dat wij met Thijs Libregts daar naar binnen gingen. Zo lag het dus op straat en toen is Thijs Libregts aangesteld als trainer en opvolger van Jan Reker die tussentijds als interim-trainer Kees Rijvers had opgevolgd.

WK) Was het voor Jan Reker een teleurstelling dat hij nog niet werd aangesteld als hoofdtrainer van PSV en dat Thijs Libregts kwam? Hoe werd dit aan Jan Reker vertelt?

KP) Jan heeft altijd geweten dat hij maar tijdelijk hoofdtrainer zou zijn en dat het een tijdelijk gebeuren zou zijn.

WK) *Seizoen 1980-1981 start dan Thijs Libregts als trainer van PSV. Jan van Beveren vertrekt dan bij PSV en de al enigszins oudere Pim Doesburg komt voor zijn tweede periode naar PSV. De grote aankoop was de Engelsman Teddy Maybank die overkomt van Fulham FC. PSV betaalt maar liefst 1 miljoen gulden voor Teddy Maybank. Na 6 wedstrijden is het klaar, hij wordt afgekeurd voor betaald voetbal. 24 jaar en einde voetbalcarrière. Er wordt gesproken van rubberen knieën door de supporters van PSV. Dit was een enorme domper voor PSV en u en trainer Thijs Libregts. Teddy Maybank was gekocht door PSV op advies van Thijs Libregts.

KP) Wij moesten een spits hebben en ik ben met Thijs Libregts naar een wedstrijd in Bristol (Engeland) gaan kijken. Tijdens die wedstrijd kwam ineens Teddy Maybank in beeld en Thijs Libregts zei al meteen dat hij hem wilde hebben. We hebben een deal gemaakt met Teddy Maybank en dat is eigenlijk mijn grootste fout in mijn carrière geweest. Met de medici destijds want inderdaad Teddy Maybank die had slechte knieën, maar hij was goed gekeurd. Hij maakte een geweldige entree ik geloof dat hij in zijn eerste wedstrijd 3 doelpunten scoorde, maar na 6 wedstrijden was het afgelopen. Echter wist hij niet dat de voorzieningen in Nederland zo goed waren. Hij heeft jaren een uitkering gekregen voor die 6 wedstrijden die hij voor PSV gespeeld heeft.

Ik was net beginnend manager, ik liet me eigenlijk door Thijs Libregts een beetje overdonderen qua spelersbeleid. Toen heb ik niet goed genoeg tegenspel geboden en de aankoopprijs was eigenlijk te hoog en daarnaast de fout van de medici dat ze hem goedkeurde. In zijn totaliteit hebben we met zijn allen die er bij betrokken waren fouten gemaakt. Het was mijn eerste aankoop en als je eerste aankoop dan mis gaat dat is dan flink schrikken.

WK) Het eerste seizoen van Thijs Libregts bij PSV 1980-1981 is er een teleurstellende 5e plaats in de Eredivisie. Paul Postuma is met 15 doelpunten clubtopscorer van PSV in de Eredivisie. Europees in de UEFA Cup verslaat PSV in de 1e ronde Wolverhampton en is HSV dan in de 2e ronde te sterk. In het KNVB Beker toernooi verslaat PSV achtereenvolgens DS'79, Roda JC en Willem ll. In een tweeluik is dan Ajax in de halve finale te sterk. 2-2 in Eindhoven en 2-1 verlies in Amsterdam. Het debuut seizoen van Thijs Libregts is teleurstellend mede dat PSV niet een echt één geheel is.

KP) Het hele gebeuren met Kees Rijvers en met Jan van Beveren daar was ook wat trammelant mee die wilde ook persé weg, einde van dat seizoen. Ze hadden grote successen meegemaakt en de waterdragers dachten dat ze de vedetten waren. Zo kwam er dus onderling een strijd in het elftal en gingen spelers niet meer voor elkaar door het vuur. Want in het Nederlands elftal hadden ze successen gehaald met de finale van het WK in Argentinië. Iedereen dacht dat ze wereldsterren waren geworden en zo klikte het niet meer.

WK) *Seizoen 1981-1982. Mister PSV Willy van der Kuijlen vertrekt naar MVV doordat Thijs Libregts dan hem als reserve posteert. Dit had wel een enorme impact op de achterban van PSV. Nieuwkomers zijn dan aankoop Hallvar Thoresen die overkomt van FC Twente en Ruud Geels van Sparta. In januari 1982 komt dan ook nog Jurrie Koolhof over van Vitesse dat toen uitkwam in de Eerste Divisie. Hallvar Thoresen en Jurrie Koolhof zijn direct van grote meerwaarde voor PSV. In de Eredivisie is er dan een tweede plaats. Ruud Geels is met 15 doelpunten clubtopscorer van PSV in de Eredivisie. Europees in de UEFA Cup verslaat PSV in de 1e ronde Næstved IF en is Rapid Wien in de 2e ronde te sterk. In het KNVB Beker toernooi verslaat PSV dan Telstar. AZ'67 is in Alkmaar in de 3e ronde met 2-0 te sterk. Het vertrek van Willy van der Kuijlen, was dat onhoudbaar?

KP) Het vertrek van Willy van der Kuijlen was niet voor ons onhoudbaar, alleen Willy kon nog weleens een dwarskop zijn. Het begon er mee dat Thijs Libregts dan Willy van der Kuijlen een half uur liet warm lopen en dan twee minuten voor tijd liet invallen. Daar heeft Thijs Libregts zijn eigen graf mee gegraven want Willy was natuurlijk enorm populair in Eindhoven en omstreken. Het publiek heeft dat Thijs Libregts enorm kwalijk genomen. Ik heb toen ook meteen tegen Thijs Libregts gezegd dat zoiets zijn kop kon kosten. Later is dat ook waarheid geworden, Willy van der Kuijlen was niet meer te houden die wilde persé weg bij PSV en is toen naar MVV Maastricht gegaan en later nog naar Overpelt in België.

Thijs Libregts was te autoritair, dat hij dacht Willy van der Kuijlen kan hier bij PSV dan wel 10 of 12 jaar voetballen, maar daar had hij geen boodschap aan. Hij vond dat Willy niet goed genoeg meer was. Jurrie Koolhof en Hallvar Thoresen die waren allebei direct top en dat waren zeer goede aanwinsten voor PSV. Beide hebben jaren bij PSV gespeeld en top gefunctioneerd. Hallvar is nu scout voor PSV in Noorwegen, Jurrie is zeer triest jong te komen overlijden, maar beide waren zeer goede aankopen.

Hallvar Thoresen was toen één van onze duurste aankopen. Daar is nog een arbitragezaak mee geweest met FC Twente. De commissie van de KNVB moest bepalen wat de transfersom zou worden. Hallvar wilde persé naar PSV toe, alleen dat was toen een zeer dure speler. Er was toen veel belangstelling voor Hallvar Thoresen ook van uit het buitenland alleen hij wilde de stap maken van FC Twente naar PSV. We hadden in eerste instantie goede verhoudingen met FC Twente alleen we kwamen er niet uit met de prijs en zodoende kwam er een arbitragezaak die we gewonnen hadden. Ruud Geels die liep op zijn laatste benen desondanks had hij toch nog zijn waarde. Een spits vinden is niet altijd makkelijk, maar met Ruud Geels was dan ook maar voor tijdelijk.

WK) *Seizoen 1982-1983. Ton Lokhoff komt over van NAC Breda en de jonge Deen Jan Heintze komt bij PSV. Michel Valke heeft geen goede verstandhouding met trainer Thijs Libregts en wordt opmerkelijk verhuurd aan concurrent Feyenoord. Talent Erwin Koeman staat dan voor een terugkeer naar FC Groningen. Allrounder Adri van Kraaij gaat naar Waterschei SV Thor uit het Belgische Genk.

In de Eredivisie is er dan een derde paats achter Ajax en Feyenoord. Clubtopscorers van PSV zijn Hallvar Thoresen en Jurrie Koolhof beide met 22 doelpunten in de Eredivisie. Europees is in de UEFA Cup Dundee United in de 1e ronde te sterk.

In het KNVB Beker toernooi verslaat PSV achtereenvolgens Emmen, FC VVV en FC Groningen. In de Halve Finale treft PSV dan Ajax. In Amsterdam verliest PSV met 2-0. De replay in Eindhoven is het in de reguliere speeltijd 2-0 voor PSV. In de verlenging maakt HallvarThoresen zijn 2e doelpunt en tevens de 3-0. Letterlijk in de laatste seconde valt door een bal via Ernie Brandts een eigen doelpunt de 3-1. Uiteindelijk verliest PSV dan na strafschoppen. De Eredivisie seizoen 1982-1983 is er speelronde 8 een 8-1 thuis overwinning op NAC Breda. Speelronde 9 wordt er met 4-0 in Eindhoven gewonnen van Ajax. Daarna speelronde 10 is er een zwaar teleurstellend 1-0 verlies in Rotterdam van Excelsior. Dit waren dure punten die zo te vaak verspeeld werden.

WK) Drie seizoenen PSV onder trainer Thijs Libregts. Een nog redelijk onervaren trainer bij PSV na zijn komst van Excelsior. Daarbij de druk om succes trainer Kees Rijvers op te volgen. De warme Kees Rijvers als trainer opgevolgd door een Rotterdammer met een andere mentaliteit en aanpak. De selectie van PSV waar veel spelers uit die tijd lang bleven bij PSV konden onder Thijs Libregts niet het succes brengen.

KP) Dat was mijn tweede misser betreft Michel Valke. Michel Valke rendeerde goed, die heb ik toen gehaald gelijktijdig met Erwin Koeman. Zij hebben beide in een pension gezeten in Eindhoven bij een mevrouw van der Ligt en dat ging perfect. Alleen Thijs Libregts en Michel Valke waren beide Rotterdammers en dat klikte niet en Michel wilde persé weg en die hebben we verhuurd aan Feyenoord. Adri van Kraaij die was bij zijn vertrek bij PSV wel richting einde carrière.

WK) Was er al eerder een moment geweest om met Thijs Libregts als trainer van PSV om uit elkaar te gaan?

KP) Een signaal was de toestand rond Willy van der Kuijlen, Europees teleurstellend vanwege de uitschakeling tegen Dundee United. Dan denk je echt ‘’ waar zijn we mee bezig? ‘’ In principe was het goed dat die 3 seizoenen onder Thijs Libregts er op zaten.

 

JAN REKER

WK) Assistent-trainer Jan Reker wordt dan ingaande het seizoen 1983-1984 eindelijk hoofdtrainer van PSV. Belangrijke spelers bij PSV die er jarenlang zijn geweest René van de Kerkhof en Jan Poortvliet vertrekken dan uit Eindhoven. Verder de Koreaan Jung-Moo Huh en Rob Landsbergen vertrekken ook. Michel Valke komt terug van verhuur aan Feyenoord en tekent een nieuw contract. Arie Haan wordt gehaald van Standard Luik. Adick Koot sluit aan van uit de jeugd. De Zweed Glenn Hysén komt in het najaar van 1983 over van IFK Göteborg en heeft dan al 2x de landstitel en 2x de beker in Zweden gewonnen en de UEFA Cup in 1982, een zeer ervaren speler en grote aankoop.

WK) In de Eredivisie is er dan een tweede plaats achter Feyenoord. Clubtopscorers van PSV zijn Hallvar Thoresen en Jurrie Koolhof beide met 23 doelpunten in de Eredivisie. Europees verslaat PSV in de de 1e ronde Ferencvárosi TC en is in de UEFA cup Nottingham Forest in de 2e ronde te sterk.

In het KNVB Beker toernooi verslaat PSV achtereenvolgens SC Cambuur, NAC Breda en VV Ceasar. In de kwartfinale treft PSV dan HFC Haarlem. In Noord-Holland verliest PSV met 4-1 van HFC Haarlem. Feyenoord wint dat jaar de dubbel.

KP) Ongelofelijk dat we met PSV uit het KNVB Beker toernooi gingen bij HFC Haarlem, geen goed seizoen. Af en toe een opvlieging, maar óók Jan Reker was nog onervaren. Glenn Hysén was een geweldenaar maar die liet Jan Reker op alle posities voetballen. Hij heeft linksback gestaan, hij heeft middenvelder gespeeld, Hysén werd er helemaal gek van. Hij stond stijf van de zenuwen voor de wedstrijd begon. Later heeft Hysén nog een geweldige carrière gehad in Engeland bij Liverpool FC.

 

WK) *Seizoen 1984-1985 wordt PSV geconfronteerd met een langdurige knieblessure van topscorer Jurrie Koolhof die uiteindelijk twee seizoenen niet inzetbaar is. Als versterking wordt Hans van Breukelen gehaald van het Engelse Nottingham Forest. Verder komt de Deen Kenneth Brylle Larsen van RSC Anderlecht naar PSV. René van der Gijp komt in het najaar van 1984 over naar PSV van het Belgische Sporting Lokeren. Arie Haan is na één seizoen alweer vertrokken. Hans Segers gaat dan naar Nottingham Forest. Het seizoen begint in Eindhoven met het Townsend Thoresen toernooi in Eindhoven. Met 8-0 wint PSV van Club Brugge en in de finale wordt Atlético Madrid met 2-0 verslagen. In de Eredivisie is er wederom een tweede plaats nu achter Ajax. Er zijn maar liefst 14 gelijke spelen voor en 3 nederlagen. Hallvar Thoresen is met 21 doelpunten clubtopscorer van PSV in de Eredivisie. Europees in de UEFA Cup verslaat PSV FC Vorwärts Frankfurt in de 1e ronde en is Manchester United in de 2e ronde te sterk. Na 2x 0-0 is er in de verlenging in Manchester een penalty voor Manchester United en zo 1-0 verlies voor PSV.

In het KNVB Beker toernooi verslaat PSV achtereenvolgens USV Elinkwijk,  Rijnsburgse Boys, Ajax en MVV. In de Halve Finale FC Utrecht wordt in Utrecht op 0-0 gehouden en voor PSV ligt de weg naar de Finale open. In Eindhoven is het letterlijk FC Utrecht keeper Jan Willem van Ede die PSV uit de Finale houd. Het wordt 2-2 en door de FC Utrecht keeper werd het geen 10-2 na verlengingen. Uiteindelijk valt de beslissing via penalty’s en zo FC Utrecht gaat naar de finale. Bij PSV ging iedereen misschien wel uit van een finale plaats en de uitschakeling kwam hard aan.

KP) Mijn eerste jaren bij PSV hebben we ons wel eens genoemd de kampioen van de voorbereiding. We wonnen dan allemaal toernooien en sterke wedstrijden. In de competitie bleven we elke keer hangen, tweede of derde maar geen succes. Tegen Manchester United zaten we er heel dicht bij om verder te komen, maar wederom niet. Prachtige wedstrijd tegen FC Utrecht, maar weer voor PSV aan de verkeerde kant van de score.

De eerste 7 jaar als manager van PSV verschrikkelijk veel geleerd, maar ik heb er wel grijze haren aan overgehouden. Ik zei al we waren vaak kampioen van de voorbereiding zodat we dachten dit gaat het worden dit seizoen. Dan was het weer uitschakeling Europees of in de KNVB Beker of in de competitie 2e of 3e. Tegenstanders in de Europa Cup waar van je denkt dat uitschakeling niet nodig geweest. Zeer leerzame jaren maar niet goed.

WK) Na het teleurstellende seizoen 1984-1985 moet het roer om in Eindhoven. De drie-eenheid manager Kees Ploegsma sr, voorzitter Jac Ruts en dan penningmeester Harry van Raaij gaan dan voor top investeringen. Het verhaal gaat dat na de Eredivisie verlies wedstrijd uit tegen Fortuna Sittard 2-1 de aanzet was voor grote veranderingen. Hoe werd tot deze besluitvorming gekomen en wat was de nieuwe visie?

KP) Toen hebben we gezegd dat het roer om moest. Weer de landstitel verspeeld, nou moet het afgelopen zijn na al die jaren van net niet door allerlei oorzaken. Wat we nou gaan doen is proberen om topspelers te gaan halen. Als dat niet lukt dan kun je zeggen we hebben ons best gedaan, maar dan stoppen we er mee. Vanaf dat moment zijn we een hele andere visie gaan koersen en hebben we dat geprobeerd en dat is ook gelukt om allerlei top spelers te gaan halen. Spelers met veel ervaring en daar een goed elftal van te maken met een goede trainer.

 

HANS KRAAY SENIOR

WK) *Seizoen 1985-1986 komt langs trainer Jan Reker dan Hans Kraay sr als technisch manager.

Nieuw bij PSV, Ruud Gullit van Feyenoord, Eric Gerets van MVV en Rob Mc Donald overgekomen van FC Groningen. De Deen Frank Arnesen komt einde jaar 1985 van RSC Anderlecht naar Eindhoven. Vertrekkende spelers, Piet Wildschut, Raymond Libregts, Glenn Hysén, Henk Vos, Erik-Jan van den Boogaard, Peter Corbijn en Kenneth Brylle.

In de Eredivisie is er dan de landstitel. Speelronde 32 is er in Eindhoven een 8-2 overwinning op Go Ahead Eagels en zo is PSV dan overtuigend landskampioen. Ruud Gullit is met 24 doelpunten clubtopscorer van PSV in de Eredivisie.

Europees een smet op het seizoen is in het UEFA Cup toernooi de rode kaart voor Ruud Gullit in de al gespeelde wedstrijd tegen het nietige Luxemburgse Avenir Beggen in de 1e ronde. De 2e ronde gaat PSV dan nipt onder uit zonder Ruud Gullit tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk. 2-2 in Eindhoven en 1-0 verlies in het voormalige Sovjet-Unie. Het KNVB Bekertoernooi verslaat PSV dan Vitesse. Feyenoord is in Rotterdam met 4-1 in de 2e ronde te sterk. Een week later neemt PSV revanche op Feyenoord in de Eredivisie door in Eindhoven met 5-0 te winnen.

De ommekeer was ingezet, PSV ging weer terug naar de top. Hoe heeft PSV Ruud Gullit overtuigd om naar Eindhoven te komen, want dat was toen een zéér bijzondere transfer, was dit een transfer die snel rond was?

De rode kaart van Ruud Gullit heeft dat PSV de nederlaag tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk gekost? Heeft PSV overwogen om in beroep te gaan tegen deze schorsing of ging dat niet bij de UEFA?

KP) Kenneth Brylle was een mooie jongen en was populair bij vrouwen en net als heel veel Denen hield hij van een drankje. De ene wedstrijd was hij goed en scherp en de andere wedstrijd wist je niet of hij wel mee deed. Hij was niet zoals Jan Heintze en Sören Lerby als profvoetballer. Kenneth Brylle had wel de kwaliteiten, maar benutte ze niet. Was een geweldige voetballer als zijn pet goed stond, vandaar maar één seizoen bij PSV. Eerder ondanks succes met winst van de UEFA Cup met RSC Anderlecht had Brylle ook in Brussel al van die trekjes als niet volledig voor zijn sport te leven.

De schorsing van Ruud Gullit voor 4 wedstrijden Europees konden we niks tegen in brengen. Een aderlating natuurlijk. In de competitie was Ruud Gullit voor ons de leider. Ik kan me nog herinneren uit bij FC Utrecht 0-3 winst voor PSV dat Gullit als libero het veld overstak en scoorde. Fantastisch gewoon.

WK) Jan Reker gaf vroeg in het jaar 1986 aan einde van het seizoen 1985-1986 PSV te verlaten voor FC VVV mede omdat hij niet wilde werken onder een technisch manager als Hans Kraay sr. Was dat voor u en PSV een teleurstelling dat Jan Reker weg ging?

KP) Met Hans Kraay sr bleek dat hij niet de man was die we nodig hadden. Hij had nog wat problemen dat hij bij heel veel wedstrijden niet aanwezig was en ergens in de catacomben rond zwierf. Jan Reker heeft verdienste gehad voor PSV, dan praat ik even over als trainer. Hij heeft in de jeugd gezeten en is assistent-trainer geweest. Alleen hij kon niet met Hans Kraay sr opschieten. Dat snapte ik 100%. Hans Kraay sr is ooit van de tribune afgegaan om Jan Reker terecht te wijzen over een bepaalde wissel, dat was op televisie beelden te zien. Zo was het gewoon kapot tussen die twee, het was zo voor Jan Reker beter dat hij vertrok daar was geen toekomst meer voor.

 

GUUS HIDDINK

WK) Mede door uw aanbeveling kiest PSV er dan voor om het te proberen als hoofdtrainer met dan assistent-trainer Guus Hiddink. Een jaar aankijken en daarna zou PSV altijd nog verder kunnen kijken is de insteek.

KP) Jac Ruts wilde Rinus Michels als nieuwe trainer. Ik ben met Guus Hiddink naar Rinus Michels in Amstelveen geweest om daar eens te praten. Uiteindelijk ben ik mede voorstander geweest van om het eens een half jaar met Guus Hiddink als hoofdtrainer te proberen en dan zien we eind van het seizoen verder. En dat is een succes verhaal geworden.

 

WK) Het verhaal gaat dat Hans Kraay sr de contracten kende van Ronald Koeman en Gerald Vanenburg bij Ajax. Mede daardoor werden beide gehaald van de concurrent uit Amsterdam.

KP) Hans Kraay sr heeft wel een rol gespeeld in de komst van Ruud Gullit. Hij wist de transfersom en wat Gullit moest kosten. Hij was van HFC Haarlem naar Feyenoord over gegaan en wij wisten dat hij 8 ton moest kosten. Wij konden een beter salaris betalen dan Feyenoord en we hadden grote ambities en dat konden we aan Ruud Gullit overbrengen en zo koos hij dus voor PSV.

Van Ronald Koeman en Gerald Vanenburg wist ik van de zaakwaarnemers van beide wat in hun contracten stond van hun transfer clausule. Voor PSV waren die bedragen goed te behappen. Hans Kraay sr wilde beide spelers ook graag bij PSV, maar hij kende de contracten van beide niet.

 

WK) *Seizoen 1986-1987 versterkt PSV zich met Ronald Koeman en Gerald Vanenburg (beide van Ajax), Ivan Nielsen van Feyenoord, Randy Samuel van Vancouver 86ers, Alphons Arts van MVV.

WK) In de Eredivisie is er dan wederom de landstitel voor PSV. Ruud Gullit is met 22 doelpunten clubtopscorer van PSV in de Eredivisie. Europees in het Europacup 1 toernooi heeft PSV dan nog steeds de naweeën van de schorsing van sterspeler Ruud Gullit. In de 1e ronde van het Europacup 1 toernooi is Bayern München over twee wedstrijden te sterk.

Het KNVB Bekertoernooi verslaat PSV achtereenvolgens TOP Oss en RKC Waalwijk. In de derde ronde is FC Den Bosch te sterk In de stadion de Vliert houd FC Den Bosch PSV op 2-2 en na verlengingen winnen zij na strafschoppen. Een sterk PSV in de Eredivisie en Europees jammerlijk vroeg uitgeschakeld.

KP) Moeilijke wedstrijd in de KNVB Beker tegen FC Den Bosch die verloren we na de verlenging. Bayern München dat is natuurlijk wel een zeer sterke tegenstander in het Europacup 1 toernooi en ja geen Ruud Gullit wederom Europees.

 

WK) Speelronde 26 Feyenoord-PSV 0-1 tussenstand voor PSV door een doelpunt van Ruud Gullit in de 78e minuut. Daarna in de 90e minuut het polletjes incident van Hans van Breukelen waardoor Feyenoord uit een vrije trap op 1-1 komt door Keje Molenaar. Dit zou voor Hans van Breukelen de zwartste pagina van zijn loopbaan zijn. Hoe hebben jullie als PSV dan Hans van Breukelen weer gemotiveerd gekregen en gesteund want Hans van Breukelen zat toen er toen erg doorheen?

KP) Hans van Breukelen vond het ten onrechte, hij stuiterde de bal en die kwam niet terug. Bep Thomas de scheidsrechter die hanteerde de spelregels van toen. Het was een vrije trap 5 meter van de goal af vlak voor tijd. Iedereen mee terug en er kwam een doelpunt dus 1-1. Veel spelers moesten toch wel een beetje lachen hoe Hans reageerde en dergelijke, hij werd nog een beetje gepest. Hans kennende wilde hij toen weg, het was over, maar op een gegeven moment is dat gewoon weer recht gekomen. Wel speelde toen ook nog het Nederlands elftal rond Hans van Breukelen dat hij zijn plaats kwijt zou raken als eerste keeper. Ruud Gullit en Erik Gerets zijn er zich mee gaan bemoeien en hebben toen gezegd tegen Hans nou niet meer lullen, maar er tegen aan.

 

WK) Na twee top seizoenen bij PSV met twee landstitels en in de Eredivisie met 24 en 22 doelpunten komt er een vertrek van Ruud Gullit bij PSV. In een interview in het tijdschrift de Nieuwe Revue bekritiseerd Ruud Gullit het beleid van PSV en forceerde hij zo zijn vertrek. In maart 1987 komt er dan het vertrek van technisch manager Hans Kraay sr bij PSV. Er zijn transferperikelen rond Ruud Gullit en Hans Kraay sr vond dat Ruud Gullit maar verkocht moest worden. Andere bestuursleden hadden het idee dat er meer geld uit te halen was voor PSV. Hans Kraay sr wilde zo niet verder en nam afscheid van PSV. Later in 2009 in het programma Andere Tijden Sport beweerde Ruud Gullit dat de eigenlijke reden van zijn interview in Nieuwe Revue was om een vertrek van Hans Kraay sr te forceren en dat hij op dat moment niet bij PSV weg wilde. Uiteindelijk ging Ruud Gullit voor 17 miljoen gulden naar het Italiaanse AC Milan, een record bedrag in die tijd.

Hoe heeft u de zaak Ruud Gullit beleefd? Eerst het vertrek van Hans Kraay sr en daarna Ruud Gullit zelf.

KP) Hans Kraay sr was het er niet mee eens dat wij in het seizoen die trammelant met Ruud Gullit aan bleven vechten. Hij zei doe hem toch weg voor 5 a 6 miljoen dan zijn we van die problemen af. Wij vonden hem veel meer waard en zeiden dat doen we niet. Zo stapte Hans Kraay sr halverwege het seizoen op. Wij hielden onze poot stijf, Ruud Gullit die blijft en al die verhalen in de Nieuwe Revue het zal allemaal wel. Ruud Gullit maakt hier het seizoen af en daarna zien we wel wat het eind van het seizoen gaat brengen.

KP) Ruud Gullit wilde weg. Heel dat Nieuwe Revue verhaal en door de journalisten Barend en van Dorp zijn er bepaalde dingen in scène gezet. Ruud Gullit dacht dat wij hem naar Juventus wilde hebben. Die had AC Milan in principe wijs gemaakt ‘’luister als jullie PSV 6 of 7 of 8 miljoen betalen uitgaande van 15 miljoen en de rest is mijn salaris dan lukt het wel met PSV ‘’. Alleen PSV zette zijn hakken in de grond tot dat wij dus lucht kregen dat AC Milan al bezig was met een contract voor Ruud Gullit. Toen hebben we de UEFA in geschakeld en dat aan AC Milan laten weten bij monde van Silvio Berlusconi. Ik vergeet het nooit meer als Silvio Berlusconi toen geen stappen had gemaakt betekende dat dat AC Milan uit Europees voetbal zou worden gezet. Je mocht niet met een speler praten voor een bepaalde tijd over een contract. Dus we kregen op vrijdag middag ineens een fax van Silvio Berlusconi dat hij op zaterdag morgen naar Eindhoven kwam om met ons te praten. Om 11 uur zaten we samen met Silvio Berlusconi te onderhandelen over de prijs van Ruud Gullit. Daar kwam op een gegeven moment een akkoord uit van 17 miljoen gulden. Ruud Gullit kwam binnen op de hotelkamer en ik vergeet zijn gezicht nooit meer toen ik hem voorstelde aan Berlusconi. Ruud Gullit was helemaal gelukkig en zo is het gegaan. Later is dat allemaal op zijn pootjes terecht gekomen alleen heeft hij gewoon geforceerd om weg te komen bij PSV. Hij speelde dat samen met René van der Gijp een tijdje, maar hij wilde gewoon de volgende stap maken en regelen naar zijn eigen financiën.

 

WK) Bijzonder was de zaak Frank Rijkaard en PSV. Hij ondertekende in het huis van voorzitter Jac Ruts een vierjarig contract bij PSV. Later in februari 1987 verlengd Frank Rijkaard dan zijn contract bij Ajax met twee jaar. Frank Rijkaard bleef bij Ajax en zegde het PSV contract op. Uiteindelijk wanneer Frank Rijkaard dan voortijdig vertrekt in Amsterdam is er tussen PSV en Ajax een herenakkoord. PSV ontvangt dan F2,5 miljoen gulden. Penningmeester Harry van Raaij spreekt dan uit dat de zaak Frank Rijkaard en PSV de beste transfer ooit was. Hoe was uw rol in deze transfer van Frank Rijkaard die er uiteindelijk nooit kwam? Wat is er van waar dat als Frank Rijkaard bij PSV zou tekenen dat hij een stereotoren kreeg en een lening van F30.000 gulden?

KP) We zaten inderdaad bij Jac Ruts met zijn drieën (Harry van Raaij en ik). Het contract met Frank Rijkaard had ik al gedaan en toen ging het er over hoe verder af te handelen, want hij tekende die avond een contract voor het nieuwe seizoen bij ons. Ajax kreeg er lucht van en ik vergeet het nooit meer dat voorzitter Ton Harmsen van Ajax zei, "ach die boeren daar in Eindhoven die leggen we wel plat en teken hier maar een beter contract bij ons en dan regelen wij het wel met PSV."

Het is uiteindelijk een arbitragezaak geworden tot midden in de nacht 3.00 uur in Zeist. Wij kregen gelijk dat Ajax aan PSV F2,5 miljoen gulden moest betalen om Frank Rijkaard weer terug te krijgen. Frank Rijkaard heeft daarna geen wedstrijd meer gespeeld voor Ajax want die is toen naar Real Zaragoza gegaan, hij kreeg ruzie met Johan Cruijff. Wat klopt is dat Frank Rijkaard een keer een stereotoren heeft gehad want die halen wij dan bij de Philips winkel als presentje om dan mee naar huis te nemen. Die F30.000 gulden was gewoon bullshit dat had niks met zijn contract te maken.

 

WK) Als opvolger van Ruud Gullit komt u uit bij de Duitser Uwe Rahn. In 1987 wordt Uwe Rahn door het seizoen 1986-1987 met 24 doelpunten bij Borussia Mönchengladbach uitgeroepen tot voetballer van het jaar in Duitsland. Een overgang naar PSV loopt uiteindelijk vast omdat Uwe Rahn zogenaamd PSV een te kleine club vond.

KP) Ik heb hem uiteindelijk uren gesproken, maar het kwam uiteindelijk niet rond.

 

WK) *Seizoen 1987-1988 zijn er opmerkelijke uitgaande transfers van bepalende spelers bij PSV. Ruud Gullit, Jurrie Koolhof, Michel Valke en René van der Gijp.

Nieuw bij PSV zijn dan Wim Kieft van Torino FC, Sören Lerby van AS Monaco, Hans Gillhaus van FC Den Bosch, Berry van Aerle terug van verhuur van Royal Antwerp FC. Daar waar Frans van Rooij blijft bij Royal Antwerp FC. Anton Janssen komt in januari 1988 over van Fortuna Sittard naar PSV.

Was het vertrek van ondermeer Michel Valke, René van der Gijp en Jurrie Koolhof een bewuste keuze van PSV? De nieuwe selectie van PSV was die met de nieuwe spelers een flink karwei om de spelers te halen? Hoe zijn ondermeer Sören Lerby en Wim Kieft overtuigd om terug naar de Nederlandse Eredivisie naar PSV te komen?

KP) Frans van Rooij was een geweldige voetballer, maar had niet de echte mentaliteit voor een profvoetballer. Met Sören Lerby, ik was bij een wedstrijd van het Nederlands elftal en daar kwam een baas van Phonogram de platen maatschappij van Philips in die tijd nog. Die kwam naar mij toe en vroeg of wij misschien interesse hebben in Sören Lerby. Ik zei, "schei eens uit zeg die voetbalt bij AS Monaco en weet je wat hij daar verdiend?" Nee zegt hij, "Sören Lerby wil weg, die vindt het geen ambitie om voor een paar duizend mensen te voetballen." Hij was toen nog getrouwd met Willeke Alberti die wilde ook terug naar Nederland. Ik zei toen ik zal eens een balletje opwerpen dus ik heb hem gebeld. Toevallig ging ik altijd naar Zuid-Frankrijk op vakantie en zei ik dat ik hem ging opzoeken daar.

Wat Sören Lerby niet wist is dat ik Guus ook opdracht had gegeven om naar Lerby te gaan kijken. Guus Hiddink die kwam terug en die zei, "ik heb gekeken naar zijn warming-up hij is nog steeds ontzettend fanatiek dus als je hem kan halen meteen doen." Dus ik ben daar een aantal keer geweest en het lukte.

KP) Wim Kieft die was ongelukkig in Italië en die stond óók op ons lijstje om als spits proberen te halen. Want we waren bezig met een nieuw te vormen elftal.

Hans Gillhaus was óók gekomen die speelde goed aan de linkerkant en was ontzettend belangrijk. Berry van Aerle was eerst kwaad dat hij naar Royal Antwerp moest en die hebben we weer terug gehaald van verhuur. Toen werd het de rechterkant Erik Gerets, Berry van Aerle en Gerald Vanenburg en dat was één trein altijd.

 

DE TREBLE

WK) *Seizoen 1987-1988 winst van de Treble. Een overtuigende landstitel voor PSV met negen punten los en 117 doelpunten voor. Wim Kieft is met 28 doelpunten clubtopscorer van PSV in de Eredivisie en topscorer van de Eredivisie. Europees is er groot succes met winst van de Europa Cup 1. Achtereenvolgens worden Galatasaray, Rapid Wien, Bordeaux, Real Madrid en in de finale Benfica verslagen.

De finale tegen SL Benfica is het uiteindelijk Hans van Breukelen de held werd door de beslissende strafschop te stoppen. Na alle ellende rond Hans van Breukelen een seizoen eerder is er voor hem revanche via een topseizoen. Daarbij ook nog eens met het Nederlands elftal wordt hij Europees Kampioen en wederom in de Finale stopt hij een penalty. PSV heeft bij de Oranje selectie Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Berry van Aerle, Gerald Vanenburg en Wim Kieft.

Het KNVB Bekertoernooi verslaat PSV achtereenvolgens De Treffers, MVV, FC Den Bosch, RBC, RKC. Dan is er een 3-2 winst in de finale voor PSV na verlengingen tegen Roda JC. Een top seizoen met een zeer sterk colectief.

KP) De wedstrijd uit tegen Galatasaray die vergeet ik nooit meer, dat was de enige keer in de tijd dat ik bij PSV gewerkt heb dat ik stukken van de wedstrijd niet gezien heb. Toen heb ik in de catacomben rondjes gelopen vanwege de spanning. In de rust waren er wat omzettingen in de verdediging, uiteindelijk met die 3-0 winst en 2-0 verlies zijn we door gekomen, maar ik heb toen peentjes gezweet. Rapid Wien dat was prima, Bordeaux en Real Madrid steeds gelijk.

De KNVB Bekerfinale dat was een moeilijke wedstrijd. Die zat tussen het Landskampioenschap en de Europa Cup 1 finale, we zijn toen ongeslagen kampioen geworden. We wilde die KNVB Beker óók winnen, in het stadion van Willem ll. Er kwam een verlenging uit en dat kwam slecht uit, maar we wonnen wel. Vervolgens de Europa Cup 1 finale die geen schoonheid had, maar die we wel terecht gewonnen hadden van SL Benfica.

WK) Een interview van Ronald Koeman in sportblad Sport International dat de "doodschop" van Hans Gillhaus op Bordeaux speler Jean Tigana van wereldklasse was brengt een uitsluiting tegen Real Madrid in de halve finale. Heeft u het gevoel dat dit aangekaart is uit het kamp van Real Madrid? Op de dag van de wedstrijd moet er nog een uitspraak komen van de UEFA. Uiteindelijk wordt Ronald Koeman geschorst voor de terug wedstrijd in Eindhoven. Good old Willy van de Kerkhof vervangt Ronald Koeman voortreffelijk en daarna komt Adick Koot er nog in voor Willy van de Kerkhof. De finale wordt zo toch behaald uiteindelijk.

KP) Er is daar toen heel veel pers overheen gekomen, uit het kamp van Real Madrid is het interview mede aangekaart. Toen dook de UEFA er in en werd er gecontroleerd of die uitspraken gedaan waren en die waren door de UEFA bewezen verklaard dat heeft Ronald Koeman uiteindelijk toegeven.

Ronald Koeman kreeg twee wedstrijden schorsing, Jac Ruts en advocaten zijn toen met een privé vliegtuig mee gegaan naar Zwitserland. Het was voor de finale anders had hij de finale niet gespeeld. Het was in eerste instantie twee wedstrijden schorsing, maar het werd terug gebracht naar één wedstrijd schorsing. We waren al blij dat er één wedstrijd minder schorsing was. Willy van de Kerkhof speelde als vervanger op zijn oude dag als laatste man een fantastische wedstrijd. Het hele elftal speelde geweldig, we hadden en dat vergeet ik ook nooit meer, een Zwitserse scheidsrechter die denk ik we goed hadden ontvangen hadden.

Na afloop was er een hoop gedoe met die Mexicaan Hugo Sánchez van Real Madrid. De scheidsrechter floot precies af na 90 minuten en die Hugo Sánchez werd zo kwaad die heeft naderhand nog vijf wedstrijden schorsing gehad. Leo Beenhakker was toen de trainer van Real Madrid die had vooraf een uitspraak dat Real Madrid bij 10 wedstrijden tegen PSV zij er 8 of 9 zouden winnen. Ik denk dat voor Leo Beenhakker het zijn grootste teleurstelling in zijn carrière is geweest om door een Nederlandse club PSV uitgeschakeld worden.

 

ROMARIO DE SOUZA FARIA

WK) PSV zocht een nieuwe spits want het manco was Europees te weinig doelpunten en kwam uit bij Club Brugge voor Marc Degryse. Club Brugge wilde eerst zelf een nieuwe spits, een zogenaamde tropische verassing. Het zou gaan om de Australiër Frank Farina. Uw zoon Kees Ploegsma jr zegt tegen u dat er maar één tropische verassing kan zijn. Dat is de Braziliaan Romario de Souza Faria die met Brazilië mee doet op de Olympische spelen in Seoul. Romario komt tot de finale waar de Sovjet-Unie met 2-1 wint van Brazilië. Romario is de ster van het toernooi. Direct na het toernooi vertrekt PSV naar Brazilië en daar vangen zij Romario direct op wanneer hij op het vliegveld terug is in Brazilië. Het komt rond met Romario en PSV na flinke onderhandelingen. Club Brugge is te laat om dan nog Marc Degryse aan PSV te verkopen.

KP) Harry van Raaij en Jac Ruts kwamen terug van Club Brugge. Ik was bezig met een andere zaak. Ze belde mij op in de auto, je had toen net telefoon in de auto. Ze vroegen mij wie die tropische verassing zou kunnen zijn, ik had geen flauw idee en ging het aan mijn zoon vragen. Mijn zoon was toen semi-prof bij FC Eindhoven en die zat continu die wedstrijden te kijken. Hij vertelde dat het maar alleen om één Braziliaan kon gaan; een klein mannetje Romario. Harry van Raaij en Jac Ruts zijn naar mijn huis gekomen en toen hebben wij naar Philips Brazilië gebeld. Daar zat een fervent voetbal liefhebber en wij vroegen hem naar Romario. Die zei dat Romario absolute top kon worden. We hadden toen ook nog een andere spits uit Argentinië in onze scouting zitten. Guus Hiddink en ik zijn afgereisd en hebben die Argentijn bekeken maar dat was het niet helemaal. Toen hebben we een afspraak gemaakt met Romario op het vliegveld van São Paulo. Hij kende PSV alleen van dat wij de Europa Cup 1 gewonnen hadden, meer ook niet. Wij waren de eerste die bij hem aan de bel trokken en hebben daar zeker een week gezeten om het rond te krijgen. Het voordeel was van het driemanschap was dat ik maar één telefoontje hoefde te plegen om te vragen hoever mocht ik gaan. Er werd gezegd dat ik maar één ding moest doen Romario mee naar Eindhoven te nemen en dat is gebeurd.

 

WERELDBEKER

WK) *Seizoen 1988-1989 speelt PSV dan voor 5 prijzen. Vertrokken bij PSV zijn dan Roberto Lanckohr, Eric van Kessel, Henk Vos, Erik Viscaal en Hallvar Thoresen de Noor die seizoenen lang heel belangrijk is geweest voor PSV en in het top seizoen met de treble winst vroeg in het seizoen geblesseerd raakte. Nieuw bij PSV zijn dan Carlo L'Ami, Bert Verhagen, Stan Valckx, Jozef Chovanec, Hendrie Krüzen, Frank Berghuis, Juul Ellerman en Romario de Souza Faria.

WK) In de Eredivisie is er dan wederom de landstitel voor PSV met 3 punten voorsprong op Ajax. Romario is met 19 doelpunten clubtopscorer van PSV en topscorer van de Eredivisie. Europees wordt PSV vrij geloot als winnaar van de Europa Cup 1 en stroomt zo pas in de achtse finale. FC Porto wordt met 5-0 in Eindhoven verslagen en de basis voor de kwartfinale is gelegd in Portugal verliest PSV met 2-0.

Wederom loot PSV dan Real Madrid. Door een langdurige blessure van Hans van Breukelen in Duitsland opgelopen tijdens een zaalvoetbal toernooi zal de dan nog jonge Patrick Lodewijks tweemaal tegen de Spanjaarden op doel staan. In Eindhoven is er een 1-1 gelijkspel en laat Romario zich gelden door de 1-1 te scoren. In Madrid komt PSV pas laat in de 72e minuut achter door een penalty van de Mexicaan Hugo Sánchez. Wederom is het Romario die de gelijkmaker maakt nu in de 84e minuut. In de verlengingen scoort dan Martín Vázquez en jammerlijk verliest PSV met 2-1.

Het KNVB Beker toernooi verslaat PSV achtereenvolgens Rheden, FC Twente, AZ en FC Den Haag. Dan is er een 4-1 winst in de finale tegen FC Groningen.

WK) De wedstrijd om de wereldbeker speelt PSV op 11 december 1988 in het Japanse Tokyo tegen Nacional uit Uruguay. In de reguliere speeltijd is het 1-1 doelpunt van Romario. In de verlenging komt PSV met 2-1 voor door een benutte strafschop van Ronald Koeman. De wereldbeker lijkt veroverd door PSV. In de 119e minuut valt toch de gelijkmaker. Er volgen penalties en Nacional wint zo uit eindelijk.

KP) De Wereldbeker dat zit me nog steeds dwars. We stonden 1 minuut voor tijd voor en toen gaf Ronald Koeman eigenlijk onnodig een hoekschop weg. Uit die hoekschop greep Hans van Breukelen onder door. Uiteindelijk verliezen we na strafschoppen, maar wij stonden al op het veld om de Wereldbeker in ontvangst te nemen, dat vond ik zo vreselijk dat we misgrepen.

 

WK) De Europese Supercup ontmoet PSV als winnaar van de Europa Cup 1 dan het Belgische KV Mechelen de winnaar van de Europa Cup 2 met Aad de Mos als trainer. In Mechelen verliest PSV fors met 3-0. De terug wedstrijd in Eindhoven komt PSV niet verder dan 1-0 winst en moet de Super Cup aan KV Mechelen laten. Hoe was het voor PSV om dat seizoen voor vijf prijzen te voetballen en juist de Wereldbeker en de Europese Supercup mis te lopen?

KP) Tegen KV Mechelen was het een beetje onderschatting door Guus Hiddink, we gingen met een paar reserves spelen. De thuiswedstrijd lukte het niet meer. Heel zuur want we waren bij aanvang van het seizoen voor 5 prijzen gegaan.

 

WK) *Seizoen 1989-1990. Vertrokken bij PSV zijn Patrick Lodewijks, Carlo L'Ami, Bert Verhagen, Ronald Koeman, Mitchell van der Gaag, John Veldman, Hans Gillhaus en Anton Janssen. Nieuw bij PSV zijn dan Jan Nederburgh en Michel Boerebach van Roda JC, Jerry de Jong van SC Heerenveen, Kalusha Bwalya van Cercle Brugge en Flemming Povlsen van 1.FC Köln. PSV weet Gerald Vanenburg uiteindelijk te behouden daarwaar Ronald Koeman naar FC Barcelona vertrekt. Gerald Vanenburg kon naar AS Roma, maar PSV biedt hem een "contract voor het leven aan" zo zou hij na zijn carrière worden opgenomen in de staf van PSV.

WK) In de Eredivisie wordt PSV na 4 seizoenen eerste te zijn geweest dit seizoen tweede met 48 punten (één punt minder dan Ajax). Romario is met 23 doelpunten clubtopscorer van PSV en topscorer van de Eredivisie.

Europees in het Europacup 1 toernooi is in de 1e ronde FC Luzern geen partij (3-0 in Eindhoven en 0-2 winst in Luzern). Dan in de achtse finale treft PSV het Roemeense Steaua Boekarest van onder meer Gheorghe Hagi en Marius Lăcătuş. Na een 1-0 uit nederlaag volgt de return in Eindhoven. Wederom komt Steaua Boekarest via Marius Lăcătuş voor 0-1. Dan volgt er een gala show van PSV een schitterende vrije trap van Juul Ellerman en nog een prachtig veld doelpunt. Romario toont zijn wereldklasse deze avond voor PSV met 3 fenomenale doelpunten. In de kwartfinale treft PSV dan Bayern München en helaas zonder Romario door een kuitbeen breuk. In München wordt het 2-1 voor de Duitsers en in Eindhoven wordt het 0-1. Na eerder in seizoen 1986-1987 tegen Bayern München sterspeler Ruud Gullit te moeten missen door een onbegrijpelijke schorsing moest PSV nu wederom tegen Bayern München zijn sterspeler missen Romario door een kuitbeen breuk.

Het KNVB Bekertoernooi verslaat PSV achtereenvolgens BV Veendam, Feyenoord, Emmen en Ajax. De finale wint PSV met 1-0 van Vitesse door een benutte strafschop van Stan Valckx. De zware blessure van Romario zijn kuitbeen breuk kost PSV dat de Landstitel? Romario raakte speelronde 24 geblesseerd tegen FC Den Haag? Het had de vijfde Landstitel op rij kunnen zijn.

KP) Tegen Steaua Boekarest speelde de hele twee helft het elftal fantastisch. Dat Romario tegen dan Bayern München in de Europa Cup 1 niet mee kon doen is de schuld van Guus Hiddink. Romario ging alleen op de keeper van FC Den Haag af en Marco Gentile raakt Romario van achter. Hij had Romario met een tussenstand van 4 of 5-0 moeten wisselen. Een paar dagen later moesten we tegen Bayern München. Later heeft Guus dat ook toegegeven, doodzonde.

 

BOBBY ROBSON

WK) *Seizoen 1990-1991. Succes trainer Guus Hiddink is dan vertrokken naar het Turkse Fenerbahçe. PSV vindt dan een opvolger in de Engelse Bondscoach Bobby Robson. Hoe bent u met PSV uitgekomen als nieuwe trainer bij de Engelsman gentleman Bobby Robson? Was het met het WK van 1990 in Italië waar Bobby Robson als Engelse bondscoach ook aanwezig was moeilijk om tussentijds te spreken over de nieuwe selectie van PSV dat aanstaande seizoen?

KP) Dat wij contact hadden met Bobby Robson moest persé geheim blijven want hij was bondscoach van Engeland. Het mocht niet uitlekken dat Bobby Robson eventueel zou vertrekken en dat wij als PSV kandidaat waren. Dus meteen na het WK zijn we naar Bobby Robson gegaan en daar is een contract uit voortgekomen. Het was een hele toestand om contacten te leggen en het geheim te houden. Bobby Robson was als de dood dat er iets bekend zou worden dat hij met een club bezig zou zijn.

 

WK) *Seizoen 1990-1991. Vertrokken bij PSV zijn dan Ivan Nielsen, Michel Boerebach, Lloyd Kameron, Femming Povlsen en Wim Kieft. Nieuw bij PSV zijn dan Gheorghe Popescu van FC Universitatea Craiova, Erwin Koeman en John Bosman van KV Mechelen en Peter Hoekstra van ACV Assen.

Met Gheorghe Popescu haalt PSV een geweldige vervanger in huis voor de vertrokken Ivan Nielsen die terug ging naar Denemarken. Hoe is PSV uitgekomen bij Gheorghe Popescu en was dat moeilijk om hem te contracteren?

KP) Gheorghe Popescu kwam van Craiova dat was een provincie clubje uit Roemenië. Door een makelaar werd ik er op attent gemaakt dat Gheorghe Popescu bij die club voetbalde en dat hij een geweldige atletische voetballer was en tevens laatste man. We zijn gaan kijken en daar was iedereen laaiend enthousiast over. Gheorghe Popescu was ook een succes alleen hij had niet de discipline, hij bleef maar gaan. Hij was eigenlijk libero, maar dan was hij weer met een run bezig en dergelijke. Het was een geweldige aardige vent, want toen hij bij FC Barcelona voetbalde zijn wij een keer met PSV naar het Joan Gamper toernooi van FC Barcelona gegaan. Gheorghe Popescu nodigde iedereen uit waar hij een goed contact mee had gehad. Gheorghe Popescu was een topgozer, later zijn er allerlei verhalen over hem geweest. Hij was een goede aankoop en we hebben hem goed verkocht aan Tottenham Hotspur FC.

WK) In de Eredivisie lijkt PSV de landstitel te verspelen in speelronde 33 uit bij FC Groningen door een forse 4-1 nederlaag. FC Groningen, aangevoerd door het duo Henny Meijer en Milko Durovski, beleeft een top seizoen in de Eredivisie met een derde plaats op de ranglijst. Een wonder voor PSV gebeurt in speelronde 33; SVV uit Schiedam wint met 1-0 van Ajax op Spangen in het stadion van Sparta. PSV blijft zo alsnog bovenaan met veel geluk. De laatste speeldag winnen PSV van FC Volendam en Ajax van Vitesse beide met 3-0 en wordt PSV op doelsaldo 56 tegen 54 alsnog landskampioen. Romario en Dennis Bergkamp worden samen Eredivisie topscorer beide met 25 doelpunten. Bijzonder dit seizoen is dat aankoop John Bosman uit het basis elftal verdwijnt voor Twan Scheepers.

KP) John Bosman was niet gelukkig bij PSV. Twan Scheepers die deed al het werk voor Romario, die rende zich helemaal rot dat was wel een goede combinatie. Die wedstrijd in Groningen vergeet ik ook nooit meer van mijn leven. Wij zaten in de kleedkamer en wij wisten al dat we mazzel hadden dat Ajax óók verloren had. Bobby Robson kwam binnen en die zei, "sorry boys we just died." Bobby listen Ajax lost the game against SVV. Hij riep, "oooh we still alive." We zijn nog nooit zo dronken geweest na een nederlaag als op de terugreis van Groningen naar Eindhoven. We kregen de laatste wedstrijd nog een hele spannende wedstrijd. Wij dachten Ajax speelt in het Olympisch stadion thuis tegen Vitesse en die spelen nergens meer om dat zal wel 7 of 8-0 worden. Wij speelde tegen FC Volendam en toen ging het zo elke keer een beetje zo gelijk op. Ik zat op het veld op de wissel kist en Edward Linskens had een radio bij zich en vertelde ons de tussenstand in Amsterdam.

WK) Europees in het Europacup ll toernooi is het snel klaar in de eerste ronde. Het Franse Montpellier HSC wint in Frankrijk met 1-0. De terugmatch in Eindhoven komt PSV niet verder dan 0-0 en zo is PSV dan uitgeschakeld. Het KNVB Bekertoernooi verslaat PSV achtereenvolgens FC Zwolle, FC Wageningen en Willem ll. In de Halve Finale treft PSV dan Feyenoord in Eindhoven door een doelpunt van Henk Fraser verliest PSV dan zo met 0-1.Teleurstellend de Europese campagne zo snel uitgeschakeld in die tijd nog geen groepsfase Europees.

KP) Onbegrijpelijk deze vroege uitschakeling tegen die Fransen. Bobby Robson was een gentleman niks kwaads over de doden integendeel, want ik had een hele goede relatie met hem. Alleen bij de spelers was het van wat wil hij nu eigenlijk welk systeem. Aardig, lief, leuk, maar er werd geen elftal gesmeed.

 

WK) *Seizoen 1991-1992. Vertrokken bij PSV zijn dan Jan Nederburgh, Adick Koot, Jozef Chovanec, Raymond Beerens en John Bosman. Nieuw bij PSV zijn Adri van Tiggelen van RSC Anderlecht en Wim Kieft die na één seizoen alweer terug keert. Hij komt van Girondins Bordeaux naar PSV en volgt John Bosman op die al na één weer vertrekt dan naar RSC Anderlecht. John Bosman had de hoge verwachtingen bij PSV niet waargemaakt. Was het voor PSV makkelijk om Wim Kieft te overtuigen om weer terug te komen naar PSV?

KP) Wim Kieft heeft het zowel in Italië als in Frankrijk niet naar zijn zin gehad, hij had toen Cor Coster als begeleider gehad. Wij werden getipt dat het Kieft niet zo beviel en zo hebben we hem uiteindelijk weer terug gehaald.

 

WK) In de Eredivisie wordt PSV dan voor de tweede maal onder trainer Bobby Robson landskampioen, ditmaal met 3 punten voor op Ajax. Als club een topprestatie 6x in 7 seizoenen landskampioen. Wim Kieft is met 19 doelpunten clubtopscorer van PSV in de Eredivisie.

Europees in het Europacup 1 toernooi wordt in de eerste ronde het Turkse Beşiktaş verslagen in Istanbul 1-1 en in Eindhoven wint PSV met 2-1. In de tweede ronde treft PSV dan RSC Anderlecht van dan trainer Aad de Mos en in Eindhoven blijft het 0-0. In Brussel is er voor PSV dan een 2-0 nederlaag wat voor PSV uitschakeling betekent.

Het KNVB Bekertoernooi stroomt PSV dan in de derde ronde in en verslaat PSV dan SC Heerenveen. In de vierde ronde treft PSV dan Ajax in Amsterdam. In de reguliere speeltijd is het 1-1. In de tweede velenging in de 117e minuut scoort John van Loen de winnende voor Ajax.

Twee seizoenen gentleman Bobby Robson als trainer van PSV. Nationaal twee landstitels, Europees tweemaal vroeg uitgeschakeld. Hoe kijkt u terug op de periode van Bobby Robson bij PSV? Na zijn PSV periode vertrekt Bobby Robson dan naar Sporting Lissabon, was er een afspraak na twee seizoenen om uit elkaar te gaan?

KP) Bobby Robson een geweldige persoonlijkheid en gentleman, maar zijn trainingen waren niet bij de tijd.

 

HANS WESTERHOF

WK) *Seizoen 1992-1993. Als opvolger van trainer Bobby Robson wordt dan Hans Westerhof aangesteld. Relatief nog onervaren als trainer van achtereenvolgens ONS Sneek, ACV Assen en daarna FC Groningen. Het verhaal gaat dat PSV voor Hans Westerhof gaat omdat die de wispelturige Milko Durovski bij FC Groningen onder controle hield. Zo zou Hans Westerhof dat dan in Eindhoven ook wel met Romario voor elkaar krijgen.

KP) Er zit wel iets van waarheid in betreft dat Milko Durovski verhaal, maar de tegenstelling bij het bestuur om Hans Westerhof aan te trekken die waren nog al verschillend. Achteraf is het ook een misser geweest.

 

WK) Vertrokken bij PSV zijn dan Eric Gerets, Jerry de Jong, Geoffrey Prommayon, Stan Valckx, Tom van Mol, Arno Doomernik en Twan Scheepers. Nieuw bij PSV Mitchell van der Gaag en Ernest Faber beide terug van verhuur aan Sparta. Raymond Beerens terug van verhuur aan RKC Waalwijk, Arthur Numan van FC Twente, Ton Cornelissen van Eendracht Aalst en Thomas Thoringer van Veje BK. In de Eredivisie wordt PSV tweede achter Feyenoord met 2 punten minder, na een zéér turbulent seizoen. In Eindhoven speelt PSV 1-1 tegen Feyenoord door een discutabele penalty in de laatste minuut. In Rotterdam scoort Feyenoord wederom in de laatste minuut de 1-1.

Dan speelronde 30 Dordrecht '90-PSV met een 0-1 ruststand voor PSV. Dan komt er een bommelding in de rust en de wedstrijd wordt gestaakt. PSV moet op een andere datum de tweede helft uitspelen. Dan wordt deze wedstrijd uiteindelijk 2-2, duur punten verlies. Dan volgt er een 1-0 nederlaag bij Vitesse en Feyenoord gaat PSV voorbij en wordt dan landskampioen. Een enorme dreun voor PSV. Hoe kijkt u terug op deze gebeurtenissen tijdens dit seizoen in de Eredivisie?

KP) Wij hadden als PSV nooit moeten accepteren dat die wedstrijd gestaakt werd, we hadden absoluut moeten door voetballen. De KNVB en de scheidsrechter wilde niet meer verder. We moesten die 2e helft later uitspelen en toen kwam Dordrecht '90 met 2-1 voor en maakten we nog gelijk 2-2. Dit was dat we zo het kampioenschap verloren. We verloren nog uit bij Vitesse met 1-0 door een doelpunt van Edward Sturing en toen was het klaar. Zo zuur heel het seizoen hadden we boven aan gestaan.

WK) Europees plaatst PSV zich via FK Zalgiris Vilnius en AEK Athene voor het vernieuwde Europa Cup 1 toernooi, de Champions League poulefase.

De uitwedstrijd tegen AEK Athene staat onder hoogspanning. Romario is gefrustreerd en wil weg bij PSV mede door conflicten met trainer Hans Westerhof. Uiteindelijk met pijn en moeite weet u Kees Ploegsma sr alsnog Romario zover te krijgen dat hij dan nog op de reservebank plaatsneemt.

Daar waar Romario vaak te laat terug kwam in de zomer en training liet schieten of weinig inzet had op de training kwam het eerder altijd nog goed. Deze keer is er veel frustratie van enkele medespelers en trainer Hans Westerhof en is het deze keer definitief gebroken. De bom barst en Romario wil weg, hij doet mee aan een zaalvoetbal wedstrijd en deze wordt gefilmd en Romario zegt dat hij dat zelf beslist. Romario zet zich Europees op de kaart door 7x te scoren in de eerste twee ronde en in de poulefase.

KP) Hans Westerhof die heeft er eigenlijk voor gezorgd dat Romario klaar was met PSV. Het is ongelofelijk dat wij Romario zoveel seizoenen behouden hebben. Johan Cruijff heeft ooit tegen mij gezegd ‘’ ongelofelijk al dat amateurisme met Romario dat zou bij mij niet gebeuren’’. Nou Romario was vervolgens bij FC Barcelona en deed precies hetzelfde. Er was zoveel druk met Romario altijd te laat komen terug naar Nederland of hij kwam niet trainen. Dan moest PSV bijvoorbeeld tegen Ajax en dan kwam hij naar mij toe en zei hij; "manager ik maak er vandaag twee." Zo gebeurde precies wat hij had gezegd en de supporters sloten hem weer in de armen en riepen je moet hem een langer contract aanbieden. In Athene zette Hans Westerhof dan Romario reserve, wij begrepen er niks van, maar Romario wilde zo helemaal niet meer op de reservebank gaan zitten. We hebben heel de middag zitten praten met Romario. Uiteindelijk met veel pijn en moeite kregen we hem op de reservebank. De thuiswedstrijd scoorde Romario 3 keer tegen AEK Athene en had hij zijn revanche te pakken. Toen was het kapot tussen PSV en Romario.

 

WK) In de Champions League poule met FC Porto, AC Milan en IFK Göteborg behaald PSV maar 1 punt en wordt roemloos laatste. Het KNVB Bekertoernooi stroomt PSV dan in de derde ronde en verslaat achtereenvolgens FC Volendam en FC Utrecht. In de kwartfinale is er een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen in de reguliere speeltijd is het 1-1 in de verlenging wint dan SC Heerenveen met 2-1.

 

WK) Er is nog een vriendschappelijke wedstrijd tegen Valencia CF die PSV in Spanje met 5-6 wint. Een ware Romario show met 3 doelpunten van hem. Het lijkt dat Valencia CF van dan trainer Guus Hiddink Romario over gaat nemen van PSV. Het wordt uiteindelijk FC Barcelona.

KP) Guus Hiddink wilde Romario wel Valencia CF hebben. Zo had ik met Guus Hiddink vooraf afgesproken je moet wel zorgen dat hij scoort als je hem wilt hebben. Romario scoorde 3 keer in die wedstrijd. Al het publiek en supporters daar tegen die president van Valencia die riepen kopen kopen die Romario. Op een gegeven moment kwam Romario in een hotel uit de lift en hij zei tegen mij, "nee nee Valencia", want toen was hij al klaar en rond met FC Barcelona.

AAD DE MOS

WK) Trainer Hans Westerhof blíjft dan geen trainer van PSV en komt met PSV overeen om een seizoen lang hoofd opleidingen te worden. In 1993 werd dan assistent-trainer Frank Arnesen op non-actief gezet door PSV na een vernietigend interview over trainer Hans Westerhof. PSV gaat dan voor Aad de Mos ingaande het seizoen 1993-1994. Direct bij zijn aanstelling wordt door hem zelf al zijn positie op scherp gezet door zijn uitspraak een garantie voor succes te zijn.

Hoe kwam PSV uit bij Aad de Mos als hoofdtrainer gezien zijn verleden bij Ajax? Wel gezegd dat Aad de Mos in België met KV Mechelen en RSC Anderlecht zeer goede resultaten had neer gezet.

KP) Aad de Mos was de laatste trainer die ik aangetrokken heb voor PSV. Aad de Mos is een goede trainer, hij heeft dan misschien wel veel praatjes, maar hij weet alles van spelers en kijkt alle wedstrijden. Hij zit bij jeugd wedstrijden en hij had succes bij KV Mechelen en RSC Anderlecht gehaald. Van het bestuur kwam er een akkoord dat Aad de Mos trainer zou worden van PSV. Alleen bij zijn introductie tijdens de persconferentie toen zei hij ik ben een garantie voor succes. Toen dacht ik hoe kan je dat nu zeggen. Na afloop van de persconferentie vroeg ik aan Aad de Mos hoe hij dat nu toch zo kon zeggen daarmee sla je de plank finaal mis. Dat ben ik zei Aad de Mos, Haagse bluf.

 

WK) *Seizoen 1993-1994. Vertrokken bij PSV zijn dan Ernest Faber, Roberto Verhagen, Raymond Beerens, Marco de Jong, Marco de Laat, René Klomp, Dick Schreuder, Romario de Souza Faria en Gerald Vanenburg. Het contract voor het leven voor Gerald Vanenburg beëindigt dan toch als hij naar Júbilo Iwata uit Japan gaat.

Nieuw bij PSV Tom van Mol terug van verhuur aan Sparta, Jerry de Jong terug van verhuur aan FC Groningen, Klas Ingesson van KV Mechelen, Luuk Maes van Go Ahead Eagels, Edwin van Ankeren van RWDM Brussels FC, Erik Meijer van MVV Maastricht en Nii Lamptey gehuurd van RSC Anderlecht. Jan Wouters komt in januari 1994 van Bayern München naar PSV. In de Eredivisie wordt PSV teleurstellend derde achter Ajax en Feyenoord. Topscorers zijn dan Nii Lamptey en Arthur Numan voor PSV beide met 10 doelpunten.

Europees in het UEFA Cup toernooi treft PSV het Duitse Karlsruher SC van trainer Winfried Schäfer. In Duitsland verliest PSV met 2-1. In Eindhoven krijgt Arthur Numan in de 59e minuut zijn tweede gele kaart. Uiteindelijk blijft het 0-0 en is PSV in de eerste ronde uitgeschakeld.

Het KNVB Bekertoernooi stroomt PSV dan de derde ronde in en verslaat dan achtereenvolgens Sparta en Willem ll. In de achtste finale is in Breda NAC met 1-0 te sterk. Een moeizaam debuut seizoen voor Aad de Mos bij PSV. Hoe kijkt u hier op terug?

KP) Direct Europees er uit tegen Karlsruher SC en ondermaats in de competitie dat was na de eerdere woorden van Aad de Mos tijdens zijn aanstelling natuurlijk een afgang.

WK) Frank Arnesen wordt dan in 1994 technisch directeur bij PSV. Kees Ploegsma sr als technisch manager vertrekt bij PSV na een jarenlang dienstverband.

KP) Met Bill Maeyer had PSV een nieuwe voorzitter. Toen was mijn periode bij PSV eigenlijk ten einde in die zin ze wilde opsplitsen in een commerciële en een technische functie en ik had beide. Dat wilde ik niet en toen kwam Frank Arnesen voor de technische functie. Toen heb ik met PSV een marketinggroep opgericht dat heb ik een paar jaar gedaan. Om mij tijd te willen gunnen, want ik wilde me inwerken om zaakwaarnemer te worden. Om die periode te overbruggen want ik wilde vaste voeten krijgen om spelers binnen te halen als zaakwaarnemer en om inkomen te hebben. Dus ik heb die marketinggroep opgericht samen met Bert Spaak, wij waren de 2 aandeelhouders met PSV we deden het zo goed dat PSV het na 3 jaar terug wilde hebben. Toen ben ik in 1993 fulltime aan de gang gegaan als voetbalmakelaar.

 

WK) Kees Ploegsma sr wordt zaakwaarnemer. Jarenlang begeleidt u trainers en spelers. Waar had u uw kantoor en reisde u al die jaren veel de wereld over om spelers en trainers bij te staan?

KP) Ik had mijn kantoor bij het vliegveld. Daar heb je een gebouw staan waar veel kantoren in gevestigd zijn.

 

WK) Uw zoon Kees Ploegsma jr leert bij u het vak evenals Stan Valckx die dan later als manager in dienst treed.

KP) Stan Valck heb ik nog 6 jaar in dienst genomen.

 

WK) Heeft u momenteel nog trainers of voetballers die u nog bijstaat/begeleid als zaakwaarnemer?

KP) Ik had een hoop trainers die ik bij stond onder meer Huub Stevens, Ron Jans en Fred Rutten. Mijn zaak groeide en die heb ik verkocht in 2007. Daar ben ik voor blijven werken een aantal jaren en mijn zoon is daar nou mede eigenaar van.

 

WK) Dank voor dit open interview.

KP) Graag gedaan.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 2 nov 2022 - 16:45