Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview Jan Reker

Oude glorie: Interview Jan Reker

7 dec 2022 - Door: MD

Jan (Johannes Meinto Joseph) Reker wordt geboren in Eindhoven op 3 juni 1948.

 

WK) In uw jeugd voetbalde u bij de amateurs van SV LEW en FC Eindhoven. Wegens een chronische knieblessure bent u genoodzaakt om op 20 jarige leeftijd zelf te stoppen als actief voetballer. Had u zonder die blessure het niveau gehaald van betaald voetbal voor een professionele voetbalcarrière?

JR) De Eerste Divisie zou ik hebben gehaald, niet meer.

 

WK) Naast het voetbal, wat voor school opleiding heeft u gevolgd en heeft u ook nog ergens buiten om het voetbal in uw jonge jaren ergens gewerkt?

JR) Na de lagere school heb ik op de Mulo gezeten. Daarna een half jaar op de Middelbare Detailhandelsschool en in 1966 ben ik naar het Cios in Overveen gegaan. Mijn vader kwam uit Drenthe, die is op 10 jarige leeftijd naar Eindhoven gekomen. Zijn vader, mijn opa dus, was turfsteker in Drenthe. Toen er daar geen werk meer was, is hij met zijn hele gezin met 6 kinderen naar Eindhoven gekomen en is hij glasblazer geworden bij Philips. Honderden mensen uit Drenthe zijn in die tijd naar Eindhoven verhuisd. Mijn vader is groenteboer geworden en had een winkel in de Zeelsterstraat. Vanaf 6 jarige leeftijd was ik thuis al aan het werken in de groentezaak. De doosjes aardbeien aanvullen en aardappelen afwegen. Die kwamen niet allemaal zoals nu kant en klaar van de leverancier. En verder lege flessen sorteren en boodschappen rondbrengen. Meewerken in de zaak was bij ons heel gewoon. In de vakanties werkte ik in de Philips fruittuin. Daardoor kwam ik regelmatig bij Frits Philips op de Wielewaal omdat de eerste kist nieuwe soort appels altijd naar mijnheer Frits gebracht moesten worden. En tenslotte bij mijn broer aan de benzinepomp in de Zeelsterstraat in Eindhoven.

 

WK) Bent u naar uw studie aan het Cios direct trainer geworden?

JR) Nee, ik heb eerst mijn militaire dienstplicht vervuld. Toen ik uiteindelijk sportinstructeur was op de Legerplaats Oirschot ben ik tijdens mijn diensttijd al jeugdtrainer geworden bij Willem II. Voor mij was het duidelijk dat ik trainer wilde worden.

 

WK) Hoe bent u in contact toen gekomen met Willem ll en welke jeugd elftallen trainde u daar toen?

JR) Jaap van der Leck was mijn docent op het Cios. Toen hij hoorde dat ik in dienst zat in Oirschot vroeg hij of ik ’s avonds de jeugd van Willem II wilde trainen en het eerste amateur elftal. Jaap van der Leck was een grote naam in het voetbal, hij is trainer van Feyenoord geweest en ook 5 jaar bondscoach van het Nederlands Elftal.

 

WK) Na 2 jaar in Tilburg is er een overstap naar PSV. Ook bij PSV bent u dan jeugdtrainer in de periode 1971-1977. Hoe is het contact met PSV tot stand gekomen?

 

JR) Dankzij Jaap van der Leck zijn Henk de Jonge (een andere trainer van het Cios) en ik bij Willem II terecht gekomen. Toen het bestuur van Willem II het contract met Jaap van der Leck niet wilde verlengen, hebben wij gezegd dat we ook weg zouden gaan. Jaap van der Leck heeft contact gelegd met PSV en allebei zijn we toen door Ben van Gelder aangenomen. Henk de jonge als assistent-trainer en ik als jeugdtrainer.

 

WK) Welke jeugd elftallen trainde u in die periode bij PSV? Zijn er jeugd voetballers uit die tijd die u trainde later doorgebroken in het betaalde voetbal?

JR) Ik trainde de P4 en de P1 maar dat bestaat nu niet meer, dat zijn nu de pupillen. Verder de B1, de A1 en de junioren Hoofdklasse. Ook was ik overdag bij het eerste elftal. Eerst onder leiding van Kurt Linder en die andere jaren bij Kees Rijvers. Ik was er elke training bij. In het eerste jaar is Jan Poortvliet doorgebroken. Daarna kwamen Noud van Esdonk, Paul Postuma, Arthur Hoyer, Toine van Mierlo en Guy Francois.

 

WK) In welk jaar heeft u uw trainersdiploma’s gehaald?

JR) Het D, C en B diploma heb ik op het Cios gehaald en het A-diploma in 1978 in Zeist bij de KNVB. Ik zat toen op de cursus met onder andere Theo Lazeroms, Hassie van Wijk, Thijs Libregts, Hans Dorjee, Frans Körver, Leen Looyen, Theo van Langen en Ed van Stijn.

 

WK) In 1977 gaat u naar Eredivisie club FC VVV als assistent-trainer van Rob Baan. FC VVV wordt dan 14e in de Eredivisie. Hoe was de samenwerking met Rob Baan als assistent-trainer in uw periode in Venlo?

JR) Heel goed, Rob heeft mij gevraagd om assistent te worden, ik was bij PSV zes jaar jeugdtrainer geweest. Ik wilde wat meer salaris hebben en dat zat er bij PSV niet in en ik kon het dubbele verdienen bij FC VVV en eerste assistent worden en dat heb ik toen gedaan. Toen ben ik ook in Limburg gaan wonen. Bij FC VVV trainde ik ook het tweede elftal.

 

WK) Na één seizoen gaat u al weer terug naar PSV, maar dan als assistent-trainer bij het 1e elftal van Kees Rijvers. Bijzonder is dat u medewerking krijgt van FC VVV voor een tussentijds vertrek.

JR) Ik had in mijn contract staan dat ik tussentijds kon vertrekken als er een andere hoofdtrainer bij FC VVV zou komen, maar dan moest ik zelf voor een alternatief zorgen. Hans Croon werd trainer van FC VVV en dat liep niet geweldig, vandaar de terugkeer naar PSV. Ik heb toen Sef Vergoossen gevraagd.

 

WK) Begin 1980 is er dan een vertrek van de zeer succesvolle trainer Kees Rijvers bij PSV die er was geweest sinds 1972. U maakt het seizoen 1979-1980 af als interim-trainer van het eerste elftal. Op zondag 27 januari 1980 is het dan Feyenoord-PSV uitslag 0-3 door 3 doelpunten van Paul Postuma. Uiteindelijk is er een 3e plaats in de Eredivisie. In de kwartfinale van het KNVB Beker toernooi is in een uitwedstrijd FC Den Haag met 3-1 te sterk. Hoe trof u de selectie aan na het vertrek van Kees Rijvers? En was de 3e plaats voor PSV in de Eredivisie op dat moment het hoogst haalbare?

JR) Ik denk het wel, want toen ik begon lag het elftal behoorlijk overhoop. Er waren zeven jongens die hadden het WK gespeeld in Argentinië en die overrompelde een beetje Jan van Beveren en Willy van der Kuijlen. ‘’ Wij kunnen die passes ook wel geven ‘’. Zo is er wat heibel ontstaan. Het was geen hecht team meer, vandaar dat het zo slecht ging. Ik weet nog dat op zaterdagmorgen voor de wedstrijd tegen Feyenoord Kees Rijvers afscheid van de spelers kwam nemen. Toen heb ik tegen de groep gezegd dat die man met zoveel verdiensten voor PSV hier nou de deur uit gaat is jullie schuld, maak het maar goed. Dat half jaar heb ik veel geleerd en heb hard opgetreden tegen de groep om er weer een eenheid van te maken.

 

WK) Was het voor u een teleurstelling dat PSV met Thijs Libregts verder ging als hoofdtrainer. Mede omdat Thijs Libregts alleen pas bij Excelsior had getraind?

JR) Nee, ik was 31 jaar toen ik interim-trainer werd. Toen Ben van Gelder vroeg of ik de rest van het seizoen wilde afmaken. Daarbij zei hij "Dit is mooi voor een halfjaar, maar dan stoppen we er ook absoluut mee, ongeacht de resultaten, je bent er veel te jong voor met je 31 jaar."

 

WK) Hoe was de samenwerking met Thijs Libregts? Heeft u in overleg met Thijs Libregts in die periode ook nieuwe spelers aanbevolen?

JR) Ik heb goed samen gewerkt met Thijs Libregts, alleen PSV zat in een overgangsfase van de ploeg die veel successen behaald had. Er moesten andere spelers gekocht worden, Pim Doesburg, Michel Valke, Hallvar Thoresen, Jurrie Koolhof, Ruud Geels en Terry Maybank. Terry Maybank was niet zo'n succes want die werd afgekeurd. Thijs was een fantastische trainer, maar een Rotterdammer in Eindhoven, dat heeft eigenlijk nooit geklikt. Mevrouw Rijvers was de aanvoerster van de spelersvrouwen en dat was er onder de periode van trainer Thijs Libregts niet meer.

 

WK) Het seizoen 1983-1984 wordt u dan hoofdtrainer van PSV. Had u goed overleg met manager Kees Ploegsma sr betreft de samenstelling van de selectie?

JR) Arie Haan is gehaald als opvolger van Willy van der Kuijlen, echt een jongen met overzicht op het veld. We speelden met twee spitsen toen: Jurrie Koolhof en Hallvar Thoresen, twee echte goudzoekers. Het ging hartstikke goed en net voor Pasen wordt Jurrie Koolhof uitgeschakeld door een hele zware knieblessure. Dat was wel een hele grote aderlating. Ook Arie Haan bij PSV werd geen succes, die heeft niet gebracht van wat we er van hadden verwacht.

 

WK) Wat eerst een onschuldige knieblessure van Jurrie Koolhof lijkt blijkt een zeer complexe lange blessure te zijn. Zo moet PSV een vervanger halen. De Deen Kenneth Brylle Larsen komt van RSC Anderlecht naar PSV. Verder keert Hans van Breukelen terug in de Nederlandse Eredivisie, hij wordt door PSV gehaald van Nottingham Forest. In het najaar van 1984 wordt René van der Gijp nog overgenomen van het Belgische Sporting Lokeren. Een bijzonder seizoen voor PSV. In de voorbereiding wordt het eigen Townsend Thoresen toernooi in Eindhoven gewonnen. Door Club Brugge met 8-0 en Atlético Madrid met 2-0 te verslaan. In de Eredivisie wordt er 2x van Ajax gewonnen. In Amsterdam met 1-4 en in Eindhoven met 4-0. Feyenoord wordt in Eindhoven met 5-1 verslagen. Verder wordt er thuis gewonnen met 7-1 van HFC Haarlem en met 7-2 van AZ '67. Naast deze overwinningen zijn er helaas maar liefst 14 wedstrijden die gelijk eindigen voor PSV. Zo wordt PSV in de Eredivisie wederom 2e nu achter Ajax. Hoe kwam die wisselvalligheid?

JR) Geen idee waarom grote uitslagen afgewisseld worden met een aantal gelijke spelen. Er was dus absoluut geen stabiliteit in het elftal. Wel kan ik zeggen dat Kenneth Brylle niet echt leefde als een profvoetballer daarom is hij maar één seizoen gebleven, we waren daar ontevreden over.

 

WK) In het KNVB Beker toernooi seizoen 1984-1985 worden achtereenvolgens Elinkwijk en Rijnsburgse Boys verslagen. In de derde Ronde treft PSV dan Ajax. In Amsterdam wordt het 1-1 en in Eindhoven wint PSV met 2-0. De kwartfinale treft PSV het Maastrichtse MVV. In Limburg is er een 1-1 gelijkspel en in Eindhoven wint PSV met 6-3. De halve finale is er een 0-0 gelijkspel in Utrecht. De weg naar de Finale ligt open. In Eindhoven is het PSV tegen FC Utrecht keeper Jan Willem van Ede. Het wordt 2-2. Keeper Jan Willem van Ede is onklopbaar hij houd alles tegen echt onvoorstelbaar. Verlengingen worden gevolgd door strafschoppen. FC Utrecht gaat tot grote teleurstelling van PSV door naar de Finale. Europees in de 2e Ronde strand PSV in Engeland in de verlenging tegen Manchester United door een penalty. Uiteindelijk een seizoen waar misschien meer ingezeten had.

JR) Gorden Strachan versierde in Manchester in de verlenging een strafschop tegen Berrie van Aerle. Maar wij hadden ook een strafschop moeten krijgen. De scheidsrechter wijst naar de stip en in één keer veranderd hij en wijst naar de cornervlag. Kenneth Brylle werd duidelijk onderuit gehaald. In plaats dat wij een strafschop krijgen geeft de scheidsrechter er één tegen ons .Dat is dan de mazzel van een grote club.

 

WK) Vooraf het seizoen 1985-1986 heeft de drie-eenheid manager Kees Ploegsma sr, voorzitter Jac Ruts en dan penningmeester Harry van Raaij overleg. Het roer moet om bij PSV, eindelijk moet er weer succes komen. Hans Kraay sr wordt aangesteld als technisch directeur. Verder worden bij PSV Ruud Gullit, Eric Gerets en Rob Mc Donald aangetrokken. Eind 1985 komt óók nog de Deen Frank Arnesen over van RSC Anderlecht naar PSV. Het KNVB Beker toernooi is er een forse 4-1 nederlaag in Rotterdam tegen Feyenoord, maar in de Eredivisie is er dan direct een week later revanche op Feyenoord door in Eindhoven met 5-0 te winnen. PSV wordt overtuigend landskampioen met 8 punten voorsprong op Ajax en de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagels wordt met 8-2 gewonnen.

JR) Vooral voorzitter Jac Ruts vond dat het afgelopen moest zijn met alle kleine aankopen en besloot om voortaan topspelers te kopen. Toen wij voor de KNVB beker tegen MVV speelde, was Eric Gerets daar net neergestreken omdat hij dat omkoopschandaal had met Standaard Luik waardoor hij weg moest bij AC Milan. Toen heb ik Gerrit van Tilburg gevraagd om voor mij een afspraak met Eric Gerets te maken, want die wilde ik er bij hebben. Die hebben we toen met PSV kunnen kopen in ruil met Erik-Jan van den Boogaard. Dat was wel een gouden vondst, dat was de winnaar die we nodig hadden en die ook regelmatig René van der Gijp achter zijn vodden zat. René had zoveel kwaliteiten, maar hij heeft er zo weinig uit gehaald. Hij maakte geloof ik 22 doelpunten waarvan 21 in thuiswedstrijden en één in een uitwedstrijd. René was wel iemand met een eigen persoonlijkheid. Maar in uitwedstrijden speelde je vaak maar met tien man. Ruud Gullit die kwam van Feyenoord en dat was absolute top voor PSV.

 

WK) Europees treft PSV in de 1e Ronde het nietige Luxemburgse Avenir Beggen. In een al gespeelde 2e wedstrijd krijgt Ruud Gullit onbegrijpelijk een rode kaart. Een dramatisch gebeuren. De tweede ronde is dan Dnjepr Dnjepropetrovsk de tegenstander. In Eindhoven wordt het 2-2. De sluwe spits Oleg Protasov scoort twee keer. In het dan voormalige Sovjet-Unie verliest PSV met 1-0. Het gemis van Ruud Gullit is duidelijk in deze twee Europese wedstrijden.

JR) Je weet dat nooit zeker natuurlijk, maar Ruud Gullit was absolute buiten categorie. Die was zo sterk en zo goed en dan is heel zuur dan om hem te moeten missen.

 

WK) In januari 1986 besluit u al om het dienstverband bij PSV te beëindigen. Mede betreffende dat u geen technisch directeur naast u wilde zoals toen met Hans Kraay sr. U sluit het seizoen af met het kampioenschap. Hoe werd er bij PSV gereageerd dat u later na het seizoen naar FC VVV zou vertrekken?

JR) Met Hans Kraay sr. kon ik door de weeks heel goed mee werken, maar in het weekend was hij zo gespannen dat hij alles weer wilde veranderen. Dan liep Hans tijdens de wedstrijd door de gang te ijsberen en dan moest er gewisseld worden. Hij riep dan Guus naar binnen, terwijl het al 3-0 voor ons was. Dat was gewoon niet prettig altijd die onzekerheid.

 

WK) Leo Beenhakker zat ooit in Amsterdam in stadion de Meer in de dug-out en toen kwam Johan Cruijff van de tribune vol in beeld langs Leo Beenhakker zitten. Dat was voor Leo Beenhakker vernederd. Hans Kraay sr is bij PSV door de spelerstunnel achter het hek richting u gelopen en dat was een verglijkbaar incident.

JR) In de voorbereiding van het seizoen hadden we afgesproken dat Ton Lokhoff de eerste wedstrijd van het toernooi op vrijdag 90 minuten zou spelen en dat René van der Gijp de tweede wedstrijd op zondag helemaal zou spelen. Alleen speelde René toen zo verschrikkelijk slecht, die kon helemaal niks. Achteraf bleek dat hij 's middags op stap was geweest met Wim Suurbier. Ik zei tegen Guus Hiddink dat we in de rust René eraf zouden gaan halen, maar dat moet je hem wel even uitleggen, want je komt een belofte niet na. Vijf minuten voor de rust komt Hans Kraay sr naar het hek omdat te zeggen dat het echt niet kon met René. Dat vond ik zeer onplezierig. Toen is dat meteen door tv camera's gefilmd, dacht ik dat het een spelletje van Hans Kraaij geweest is. Anders staat er niet meteen een camera op Hans Kraaij gericht.

 

WK) Dan volgen er twee seizoenen in Venlo bij FC VVV, waar u trainer Sef Vergoossen opvolgt. In uw 1e seizoen 1986-1987 in Venlo komt John Lammers over van RKC Waalwijk en neemt u Bert Verhagen en Frank Berghuis mee van PSV. Uiteindelijk is er een 5e plaats in de Eredivisie wat nacompetitie brengt voor Europees voetbal wat dan jammerlijk niet lukt. Vervolgens het seizoen 1987-1988 komen nieuwe spelers René Eijer van Sparta Rotterdam, Guy François gehuurd van KSK Beveren en de Fin Petteri Korkala gehuurd van Roda JC. Verder Juno Verberne uit de eigen jeugd en Patrick van der Hoeven komt over van UDI'19. Wederom is er een 5e plaats in de Eredivisie voor FC VVV en weer nacompetitie voor Europees voetbal wat helaas ook net misgaat. In het KNVB Beker toernooi is seizoen 1986-1987, Fortuna Sittard in de derde ronde met 1-2 te sterk. Seizoen 1987-1988 wint FC VVV in de kwartfinale in Venlo met 2-1 van Feyenoord. De halve finale treft FC VVV in Kerkrade Roda JC en verliest dan met 3-1. Twee seizoenen FC VVV onder trainer Jan Reker hier kun je wel spreken van twee jaar een top prestatie.

JR) Dat zijn twee geweldige jaren geweest. Het was een echte vriendengroep. Het liep die beide seizoenen geweldig goed in Venlo.

 

WK) Na 2 seizoenen in Venlo tekent u bij Roda JC. Er is ook interesse vanuit België van RSC Anderlecht en Standard Luik. Heeft u met deze Belgische clubs gesproken voor dat u uw jawoord gaf aan Roda JC? U wil uit ervaring uit het verleden geen technisch directeur boven u. Zo moet Rob Baan waar u eerder in de jaren 70 bij FC VVV mee samen werkte nu vertrekken bij Roda JC. De eerste twee seizoenen 1988-1989 en 1989-1990 in Kerkrade is er dan voor Roda JC tweemaal een 5e plaats onder uw leiding in de Eredivisie.Seizoen 1988-1989 in het Europacup ll toernooi komt u met Roda JC tot de kwartfinale. CFKA Sofia van dan Hristo Stoichkov wint in Bulgarije met 2-1. In Kerkrade wint Roda JC met 2-1. Verlengingen brengen geen beslissing en dan uiteindelijk winnen de Bulgaren na strafschoppen. In het KNVB Beker toernooi is seizoen 1988-1989, FC Den Haag in de tweede ronde met 1-0 te sterk. Seizoen 1989-1990 in de kwartfinale Roda JC-Vitesse 2-2 na verlengingen. Vitesse wint na strafschoppen.

JR) Ik was al heel vroeg rond met Roda JC, ik wist van Ben van Gelder dat er interesse was van RSC Anderlecht. Ben van Gelder was heel goed bevriend met Michel Verschueren de manager van RSC Anderlecht en die zei misschien moet je even wachten want RSC Anderlecht heeft ook interesse in je. Ik heb uiteindelijk niet met die clubs gesproken.Rob Baan zijn contract liep bij Roda JC af en Nol Hendriks wilde mij heel graag hebben. Ik heb toen gezegd dat ik niet met een technisch directeur wilde werken. Toen zei Nol Hendriks dat hij het contract van Rob Baan niet zou verlengen. Europees hebben we goed gepresteerd met Roda JC, we hadden ook gewoon een goed team. We speelde in het Europacup 2 toernooi omdat Roda JC het seizoen er voor in de finale tegen PSV in de beker had gespeeld.

 

WK) Uw derde seizoen 1990-1991 in Kerkrade verloopt niet vlekkeloos. Spits John van Loen vertrekt naar het Belgische RSC Anderlecht en verdediger Henk Fraser gaat naar Feyenoord. U bent niet tevreden met de nieuwe selectie die clubman Nol Hendriks u biedt. In februari 1991 wil u uw contract inleveren, uiteindelijk maakt u het seizoen toch af bij Roda JC en wordt de club dan 10e in de Eredivisie. AS Monaco is in de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi over twee wedstrijden tweemaal met 3-1 te sterk. Het KNVB Beker toernooi verslaat Roda JC in de kwartfinale thuis in Kerkrade Ajax met 1-0. De halve finale is er dan de uitwedstrijd tegen BVV Den Bosch dat seizoen uitkomende in de Eerste Divisie. De wedstrijd eindigde in 2-2 na de reguliere speeltijd. Na de verlengingen is er geen beslissing en er volgen en strafschoppen die door BVV Den Bosch wordt gewonnen. Hoe kijkt u terug op uw laatste seizoen bij Roda JC en uiteindelijk uw gehele periode in Kerkrade? De beginperiode bij Roda JC was de samenwerking met Nol Hendriks goed?

JR) De eerste twee seizoenen waren geweldig, het derde seizoen was hectisch. We wisten dat er spelers verkocht moesten worden. Nol Hendriks wilde heel graag jonge spelers halen en dan maar kijken hoe ze zich ontwikkelen. Intussen had ik mijn contract verlengd met vijf jaar. Het was wel rond, maar ik heb toen gezegd: jongens laten we dat contract maar niet ondertekenen. Het is beter dat we uit elkaar gaan, ze zeiden bij Roda JC we willen wel dat je het seizoen af maakt en dat heb ik toen ook gedaan. De spelersgroep liepen met rouwbanden om, die wilde eigenlijk heel graag dat ik bleef.

 

WK) Na uw vertrek bij Roda JC is er interesse van Feyenoord en het Belgische KV Mechelen heeft u met beide clubs gesproken? Uiteindelijk gaat u in oktober 1991 aan de slag bij Willem ll waar u trainer Piet de Visser opvolgde. Bij Willem ll is er achtereenvolgens in de Eredivisie een 12e, 10e en 8e plaats. In het KNVB Beker toernooi seizoen 1991-1992 in de 3e ronde is Sparta te sterk met 3-1, seizoen 1992-1993 in de 3e ronde is FC Twente met 4-2 te sterk, seizoen 1993-1994 is PSV in de achtste finale met 2-1 te sterk. U haalt ingaande het seizoen 1992-1993 naar Willem ll Yassine Abdellaoui van OJC Rosmalen, Adrie Bogers van KV Mechelen, Hans van Arum van Vitesse, Bert Verhagen van Roda JC en Marc van Hintum van RKC Waalwijk. In gaande het seizoen 1993-1994 versterkt Willem ll zich onder meer met Marc Latupeirissa die al eerder bij Willem ll had gevoetbald. Had u invloed op de versterkingen van Willem ll ?

JR) Met beide clubs heb ik gesproken. Bij Feyenoord wilden ze heel graag dat ik daar zou komen, ik had een hoog salaris gevraagd. Er werd mij verteld dat dat geen probleem zou zijn. HCS betaalt er aan mee. Sponsor HCS stopte plotseling bij Feyenoord en toen zou mijn salaris ongeveer gehalveerd worden. Voordat bedrag word ik geen trainer van Feyenoord. Intussen was KV Mechelen ook niet meer beschikbaar toen had ik even geen club.

Bij Willem ll heb ik samengewerkt met Frans van Dommelen als algemeen directeur. Ik mocht de begroting, die voor het voetbal gedeelte was, zelf invullen. Dit is voor aankopen, dit is voor salarissen kijk maar hoe je het wil hebben. Met Frans van Dommelen heb ik geweldig fijn samengewerkt.

 

WK) Uw 4e seizoen 1994-1995 in Tilburg wordt Theo de Jong aangesteld als veldtrainer zodat u zich meer kunt richten op technische zaken. Was deze beslissing gekomen vanuit u zelf? Ingaande het seizoen komt onder meer Louis Laros over van VVV Venlo die was uitgeleend en die kwam terug naar Tilburg. In de Eredivisie is er een 7e plaats en in het KNVB Bekertoernooi in de halve finale komt Feyenoord naar Tilburg. In de reguliere speeltijd is het 1-1. Na verlengingen volgen strafschoppen die door Feyenoord met 7-8 worden gewonnen. In oktober 1994 geeft u aan om eind seizoen Willem ll te gaan verlaten. U maakt het seizoen wel af in Tilburg, wel werd in maart 1995 al bekend dat u het volgende seizoen trainer zou worden van MVV Maastricht. Al deze veranderingen gaven geen problemen om het seizoen in Tilburg gewoon af te maken?

JR) Als je al drie jaar voor een groep staat, dan willen ze weer iemand fris voor de groep hebben. Met een nieuwe veldtrainer kan ik wat meer zorgen voor de doorstroming, want de jeugdopleiding was heel belangrijk bij Willem ll. Daardoor hebben we Theo de Jong erbij gehaald om de trainingen te geven. In weekend zat ik nog wel op de bank, ik was nog steeds trainer/coach. De strafschoppen serie tegen Feyenoord werd een drama. Wij hadden de beslissende strafschop en die zou Mohammed Sylla nemen. Als hij hem zou binnen schieten waren we door en Sylla wil een stiftje doen wat grandioos mislukt. Feyenoord scoorde toen geloof ik de vijftiende strafschop en wij lagen er uit. Ik was toen verschrikkelijk kwaad dat hij op zo'n manier die strafschop nam. Met het bestuur van Willem ll heb ik toen gesproken en aangegeven dat het beter was dat ik na einde van het seizoen zou vertrekken. Dan zou Theo de Jong door kunnen gaan en die wilde dat ook graag. Bij Willem ll kon ik in goede orde het seizoen afmaken.

 

WK) Ingaande het seizoen 1995-1996 traint u dan MVV Maastricht dat gedegradeerd was. Ten tijde van uw overeenkomst was MVV nog een Eredivisie club. Was de degradatie van MVV voor u een teleurstelling om in de Eerste Divisie te werken als trainer? Nieuwe spelers in Maastricht bij MVV ingaande seizoen 1995-1996 zijn dan Marco Gentile, Rick Hoogendorp en Anton Vriesde van ADO Den Haag, Edwin Hermans van FC Volendam, Donny Huysen van HFC Haarlem, Lowie van Schijndel van De Graafschap. Een flinke verandering van de selectie. Sportief lukt het dan niet met de resultaten van MVV in de Eerste Divisie. Verder stopt u op doktersadvies in oktober 1995 op 47 jarige leeftijd als trainer. U blijkt versleten ruggenwervels te hebben. Was dit voor u een grote teleurstelling dat u niet verder kon als trainer?

JR) In maart heel vroeg dat jaar kwam MVV via Sef Vergoossen naar mij. Daar tekende ik een contract voor drie jaar. Toen ik tekende stond MVV vijfde of zesde in de Eredivisie. De degradatie was een enorme teleurstelling. Ik moet nog zeggen ik heb nog twee wedstrijden bij MVV gedaan, de laatste twee competitie wedstrijden in de Eredivisie.

Sef Vergoossen zei,  "Jan neem het over want ik krijg het niet meer aan de gang." Ze hadden tien of twaalf wedstrijden achter elkaar verloren. Sef zei, "we hebben nog twee punten nodig als je die haalt dan blijven we in de Eredivisie." Nou die twee punten had ik wel gehaald, maar op doelsaldo was NEC net wat beter. Toen moesten we nacompetitie spelen. Toen was er al bekend dat er heel veel spelers weg zouden gaan. Onder meer Twan Scheepers en Richard Roelofsen. Verder Reginald Thal en Rob Delahaye zouden stoppen. In ieder geval er zou heel veel veranderen. Die nacompetitie werd een ramp en zodoende moest MVV in de Eerste Divisie beginnen. We hadden het nieuwe seizoen veel nieuwe spelers. In de voorbereiding liep het als een trein. We speelden tegen Fortuna Sittard voor de beker en die speelden we helemaal weg.

Toen de competitie begon dacht ik; ‘’ we hebben dadelijk na drie wedstrijden negen punten, maar het was na negen wedstrijden drie punten ‘’. Het vloog en rende door elkaar en het liep van geen kanten. Toen al had ik veel last van mijn rug en op een dag zei de voorzitter Jan Hoen tegen mij: “We hebben vanavond sponsor avond wat moet ik zeggen”.  Toen zei ik, "zeg maar dat ik er mee stop, ik zie het niet meer zitten." Meen je? ‘’ dat kreeg ik als antwoord, en ik zei, "ja ik krijg het niet meer aan de gang." Mijn orthopeed adviseerde mij ermee te stoppen vanwege mijn slechte rug. Als ik door zou gaan had ik kans in een rolstoel te belanden.

 

WK) In 1990 is er op initiatief van u overleg voor een eventuele vakbond voor coaches in het betaalde voetbal. In 1992 is er dan de officiële oprichting van de vakbond CBV. U bent lid van het dagelijks bestuur als secretaris en penningmeester. U werkt dan samen met Theo Vonk als voorzitter en Louis van Gaal als vicevoorzitter. Zij zijn naast deze functie ook nog trainer van respectievelijk FC Twente en Ajax. In 1996 wordt u directeur van het CBV. U blijft dit tot 2007 en ontvangt dan de eretitel 'ambassadeur' van de CBV. Hoe kijkt u terug op uw periode als bestuurder van Coaches Betaald Voetbal?

JR) Dat is een hele belangrijke zet geweest. Ik zat vroeger in het bestuur afdeling Noord-Brabant van de VVON, de vakbond voor alle trainers in het voetbal. Wij, als professionele coaches, hadden in het betaalde voetbal eigenlijk veel te weinig te zeggen. Vroeger zaten Jaap van der Leck en Bert Jacobs in het bestuur van de VVON, maar die trainers verdwenen allemaal uit het bestuur en de VVON werd overgenomen door amateurtrainers. Die hadden niks te zeggen in het bestuur betaald voetbal. Wij wilden rechtstreeks contact met de KNVB, maar de bestuurders van de VVON zeiden dat doen wij wel. Toen hebben wij gezegd dat we zelfstandig wilden worden, vandaar dat de CBV is opgericht is. Gewoon om meer invloed te hebben op alle zaken betreffende het betaalde voetbal.

 

WK) In 2007 keert u terug bij PSV in de functie van Algemeen Directeur. Hoe is dit contact tot stand gekomen met PSV voor deze functie?

JR) Ik woonde in Zandoerle en ik had in het Philips Stadion een kantoor net onder de directiekamer van PSV. Ik ben gebeld door Frits Schuitema voor een gesprek met hem en Jan Timmer. Naderhand moest ik op audiëntie bij de andere leden van de Raad van Commissarissen. Dat waren Wim van de Leegte, Artur van der Poel, Peter Swinkels en Gerard Verdonschot. Ook zij waren positief. Deze uitdaging had ik helemaal niet verwacht, ik had gewoon tot mijn 65 jaar directeur van de CBV kunnen blijven. Maar als zo'n kans dan voorbij komt van jouw club dan is de keuze niet zo moeilijk.

 

WK) U moet als snel aan de slag voor het vinden van een nieuwe trainer naar het misschien wel onverwachte vertrek van Ronald Koeman. Als eerste wordt Jan Wouters kort aangesteld en vervolgens maakt Sef Vergoossen als interim-trainer het seizoen af met de opdracht de landstitel te behalen wat dan ook lukt.

JR) Ger Lagendijk was manager van Ronald Koeman en die had veel internationale contacten. Ronald Koeman kwam naar mij toe en zei, "ik wil heel graag naar Valencia CF, ik heb bij FC Barcelona gespeeld en Valencia CF is voor mij de opstap naar FC Barcelona." Dat begreep ik ook wel, alleen we moesten als PSV een vergoeding krijgen en die is ook betaald door Valencia CF. Daarnaast moesten wij ook een andere trainer hebben. Wij dachten heel snel rond te zijn met Martin Jol dus toen hebben we Ronald Koeman toestemming gegeven om te vertrekken, alleen kwam Martin Jol op het laatste moment met problemen dat hij niet zomaar weg kon bij Tottenham Hotspur FC. Hij wilde eigenlijk wel naar PSV, maar ook eigenlijk ook weer niet. Hij wilde éérst de zaak met Tottenham Hotspur FC afwerken, maar daar konden wij niet op wachten. We zijn doorgeschakeld naar Fred Rutten, maar die wilde het seizoen afmaken bij FC Twente. Even is Jan Wouters interim-trainer geweest na de winterstop heeft Sef Vergoossen het seizoen afgemaakt.

Het seizoen ervoor is er nóg wat gebeurd. De laatste vier wedstrijden van de competitie ging het slecht met PSV en we zouden geen kampioen worden. Het publiek eiste de kop van Ronald Koeman. Daar is intern wel over gesproken en bij die gesprekken was ik aanwezig terwijl ik nog niet officieel in dienst was. Door een wonder eigenlijk zijn we kampioen geworden. Ronald Koeman had die periode de bekende confrontatie met Frits Schuitema. Ik was nog niet officieel in dienst, maar ik heb er mede voor gezorgd dat Ronald Koeman in dienst bleef.

 

WK) Ingaande seizoen 2008-2009 wordt dan Huub Stevens de trainer van PSV. Waar u eerder Martin Jol en Fred Rutten polste voor de functie.

Een succes wordt het niet voor trainer Huub Stevens bij PSV. Verder dan de winst van de Johan Cruijff Schaal komt er geen succes. In de Champions League en in de Eredivisie gaat het niet naar behoren. Huub Stevens kreeg te maken met de Zuid-Amerikaanse spelers, de Balkan spelers en de Nederlanders; het werd nooit één geheel. Pijnlijk voor een trainer die staat voor inzet en discipline en eerder zo succesvol geweest is als trainer elders. In januari 2009 vertrekt dan trainer Huub Stevens. Deze zou later uitspreken dat er in deze kwestie alleen maar verliezers zijn; PSV, Jan Reker en Huub Stevens zelf. Dwight Lodeweges werd als interim-trainer aangesteld om het seizoen af te maken. Ingaande seizoen 2009-2010 stelt u dan Fred Rutten aan als hoofdtrainer van PSV.

JR) Dit is de moeilijkste periode in heel mijn carrière geweest toen Huub weg ging, Huub was wel een vriend en geweldige collega van mij.

 

WK) Affaires in uw periode als directeur van PSV:

Heurelho Gomes geeft een spraakmakend interview, zaakwaarnemer Vlado Lemic verklaart u de oorlog, het vertrek commercieel directeur Marcel van den Bunder, de werkweigering van Ismail Aissati, het vertrek van Stan Valckx en Piet de Visser.

Op 23 december 2009 wordt bekend gemaakt dat u bij de Raad van Commissarissen had aangegeven uw aflopende contract van 30 juni 2010 niet te willen verlengen. Uw werkt wel drie maanden voor uw vertrek Tiny Sanders in als uw opvolger.

 

JR) Vlado Lemić liep hier elke dag rond en dat is aan het einde van het seizoen geëscaleerd tussen mij en Vlado Lemić. Een rel waar ook Stan Valckx en Piet de Visser aan mee deden. Toen heb ik tegen Vlado Lemić gezegd; ‘’ jij bent persona non grada ‘’. Toen begon Vlado Lemić achter de schermen spelers op te stoken en onrustig te maken en daar is Huub Stevens een beetje de dupe van geworden.

Vlado Lemić had een veel te grote invloed bij PSV, hij sprak met bijna alle spelers. Voorbeeld: Sef Vergoossen is trainer en die zegt tegen Ismail Aissati dat hij warm moet lopen, Ismail Aissati weigert want het is al 4-1 dat heeft geen zin meer. Sef Vergoossen zegt als jij niet in wil vallen, dan hoef ik jou ook niet op de bank te hebben. Toen kwam Heurelho Gomes en zei; "Trainer Ismail Aissati moet bij het eerste elftal blijven." Nee zegt Sef hij wil niet invallen dan zet ik hem niet op de bank. Toen is Heurelho Gomes naar Timmy Simons gegaan en heeft gezegd als Ismail Aissati niet op de bank zit dan ga ik drie wedstrijden niet keepen. Dat moest hij zeggen van Vlado Lemic.

Via via kwam ik daar achter. Van dat soort streken, dat soort mensen moet je niet in de club hebben. Dus Vlado Lemić moest er uit en dat vond hij niet leuk. Toen heeft Vlado Lemic, Heurelho Gomes en Stan Valckx voor het karretje gespannen. Jullie moeten zorgen dat Jan Reker er uit gaat. Vandaar dat interview van Heurelho Gomes. Naderhand heb ik één op één Heurelho Gomes gesproken en die heeft gezegd spijt te hebben en dat nooit had mogen doen dat interview. Maar dat soort gasten als Vlado Lemić zijn totaal onbetrouwbaar.

De Raad van Commissarissen wilde niet verder met Marcel van den Bunder. Ik had een hele moeilijke periode want de supporters lezen niet verder, die begrijpen niet alles. Zo was ik de gebeten hond en toen wilde de Raad van Commissarissen niet verder met Marcel van den Bunder. Dat recht hebben ze, maar ik vind wel dat ze dat met mij hadden moeten overleggen. Ze hadden moeten zeggen dat ze niet tevreden over Marcel van den Bunder zijn. Dan had ik dat drie maanden kunnen aankijken of hem aan kunnen sturen om vervolgens een conclusie te trekken. Nu werd ik voor het blok gezet en werd besloten niet door te gaan met Marcel. Die man heeft drie jaar naast me gestaan. Als je dat doet dan kan ik niet blijven, dat vind ik niet fair. De RVC heeft het recht om het contract met Marcel van den Bunder niet te verlengen, maar ik heb het recht om mijn contract niet te verlengen.

Aan de ene kant heel jammer omdat ik al heel ver was met de gemeente Eindhoven over de herfinanciering van het stadion. Dat heb ik overgedragen aan Tinny Sanders en die heeft dat geweldig afgewerkt. Ik vind het jammer voor Tiny Sanders dat hij geen kampioenschap mee heeft mogen maken.

 

WK) Jan Reker een markante persoonlijkheid, waarbij PSV als een rode draad door uw leven loopt. U wordt in 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. U bent mede oprichter van de Stichting “Spieren voor Spieren”. U bent organisator van een nationaal G-voetbaltoernooi. U komt op voor straatkinderen in Peru.

JR) Spieren voor Spieren heb ik twaalf jaar gedaan, maar ik zit niet meer in het bestuur. Bij het nationaal G-voetbal ben ik nog steeds betrokken en ben 12 jaar voorzitter geweest van de stichting “KUYCHI”. De opvang van straatkinderen in Peru. Nu geniet ik van mijn vrije tijd, de kleinkinderen, veel fietsen, golfen en ook steek ik veel tijd in een andere passie: koken.

 

WK) Dank voor het interview.

JR) Graag gedaan.

 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 7 dec 2022 - 10:49