Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview met André Ooijer

Oude glorie: Interview met André Ooijer

26 apr 2023 - Door: MD

André Antonius Maria Ooijer werd geboren op 11 juli 1974 te Amsterdam. Als professioneel voetballer was hij vooral verdediger of verdedigende middenvelder. Als voetballer kwam hij uit voor ASC SDW (Amsterdam), AVV SDZ (Amsterdam), Ajax, FC Volendam, PSV, Blackburn Rovers, PSV en Ajax.

WK) Hoe zag uw gezinssituatie er vroeger uit en welke schoolopleiding heeft u gevolgd?

AO) Mijn ouders hadden een banketbakkerij in Amsterdam, maar zij zijn allebei overleden toen ik 25 en 27 jaar oud was. Ik zat op dat moment al bij PSV. Verder heb ik een oudere zus en een oudere broer.

 

WK) Toen u 5 jaar was begon het voetbal voor u bij de amateurclub SDW uit Amsterdam, gevolgd door amateurclub SDZ uit Amsterdam. Hebben uw familieleden u altijd gesteund in het voetbal?

AO) Mijn ouders hebben me altijd gesteund en nooit gepusht. Ik vond het geweldig om te voetballen. Mijn vader moest, vanwege zijn bakkerij, altijd vroeg op en er moest hard gewerkt worden, maar ze steunde me zeker in het voetbal. Mijn vader heeft er voor gezorgd dat ik pas na mijn twaalfde naar Ajax ging. Ze hadden me al eerder gevraagd, hoorde ik achteraf, maar mijn vader had gezegd dat ik gewoon mijn lagere school af moest maken. Dus ik ben gewoon bij SDW en SDZ gebleven en later pas daarheen gaan. 

 

WK) Vanwaar de overstap van SDW naar SDZ? Op welke posities voetbalde u bij deze twee verenigingen en welke elftallen heeft u daar doorlopen?

AO) Dat weet ik zelf niet precies. Volgens mij was er wat problemen bij het bestuur van SDW, met ouders en familie en dat soort dingen allemaal. Daarnaast was SDZ dichterbij bij mijn ouderlijk huis was. Het is één jaar SDZ geweest en toen ben ik weer terug gegaan naar SDW. Ik heb altijd in de voorhoede gespeeld: spits, nummer 10 en links- en rechtsbuiten. Als ik maar kon aanvallen. Ik ging in de C-jeugd naar Ajax en heb dus de F, E en D-jeugd bij mijn eerste twee amateurclubs meegemaakt. Vroeger was het gewoon een team, of er nu een 1 of een 5 achterstond dat maakte niet zoveel uit. Mijn grootste periode is bij SDW geweest. Dat is de club waar eigenlijk mijn ouders altijd inzaten en waar ik het altijd goed naar mijn zin heb gehad.

 

WK) U werd op 12-jarige leeftijd gescout door Ajax en ging vervolgens naar de Amsterdamse jeugdopleiding. Was er op dat moment voor u duidelijk dat het behalen van professioneel voetbal haalbaar was voor u? Was uw doel altijd geweest om betaald voetbal te behalen? Met wie heeft u gesproken om deze stap naar Ajax te maken? Welke trainers heeft u achtereenvolgens bij Ajax gehad en welke elftallen heeft u doorlopen?

AO) Nee op dat moment dacht ik daar echt niet bij na. Ik was echt een voetbaldiertje; als ik ook maar even kon voetballen, dan stond ik op het veld of stond ik op een pleintje. Vroeger speelde ik altijd buiten met de bal en ik wist wel dat ik goed kon voetballen, dat voel je wel aan. Uiteindelijk besef je dan nog niet of professioneel voetballer haalbaar is. Toen ik een jaar of 15 was had ik het idee dat ik het misschien wel kon bereiken als professioneel voetballer. Ik werd gescout door Johan Cruijff en Tonnie Bruins Slot. Als trainer heb ik met Wim Rijsbergen, Gerard van der Lem en Louis van gewerkt. Verder was Dirk de Groot degene die, in de jeugdopleiding bij Ajax, altijd achter mij stond.

 

WK) Een doorbraak bij het eerste elftal van Ajax kwam er niet en toen volgde er in het seizoen 1994-1995 een verhuur aan FC Volendam. Onder trainer Wim Rijsbergen kwam u tot 32 Eredivisiewedstrijden, waarin u 4x doeltreffend was en er een verdienstelijke 11e plaats in de Eredivisie was. Met FC Volendam had u een fantastisch seizoen in het KNVB Bekertoernooi: in de groepsfase ging FC Volendam door in een poule met ADO'20, HVV Hollandia en AZ Alkmaar. Vervolgens werd in de 1/8 Finale AZ met 3-0 verslagen, in de kwartfinales SC Heracles '74 met 0-1 verslagen en in de halve finale FC Utrecht met 0-1 verslagen. Zo bereikte FC Volendam de finale in de Kuip, tegen Feyenoord. Pas in de 82e minuut kwam er de winnende treffer voor Feyenoord, dat uiteindelijk met 2-1 wist te winnen.

 

WK) Kunnen we zeggen dat het verhuur aan FC Volendam een zeer goede basis is geweest voor het vervolg van uw actieve voetbalcarrière? Een absoluut goed Eredivisieseizoen en een prachtige campagne in het KNVB Bekertoernooi.

AO) Het was gewoon geweldig. Bij FC Volendam daar is het voor mij allemaal begonnen. Ik noemde net Wim Rijsbergen al bij Ajax in de jeugd als één mijn trainers. Hij ging vervolgens naar FC Volendam en dan moet je het geluk hebben dat zo iemand het in je ziet zitten. Hij wilde mij toen huren van Ajax. Bij FC Volendam hadden we een mega leuk en goed team, met veel jongens uit Volendam. We hadden gewoon een geweldige groep en een geweldige klik met de trainer. Uiteindelijk haalde we de bekerfinale die Feyenoord, met de hakken over de sloot, won van ons. Een fantastisch seizoen voor mij, onder meer omdat ik alles speelde dat seizoen en me zo goed ontwikkelde als Eredivisie voetballer. Zo kon ik de stap doormaken!

 

WK) Er kwam vervolgens geen terugkeer bij Ajax, maar een overgang naar het Limburgse Roda JC, waar u tweeënhalf seizoen verbleef. Hoe was het contact ontstaan met Roda JC en werd er een transfersom voor u betaalt? Was het moeilijk om op jonge leeftijd vanuit Noord-Holland naar Zuid-Limburg te vertrekken en daar uw weg te vinden?

AO) Geen idee of er toen een transfersom is betaald, ik denk het wel. Het was trainer Huub Stevens die mij belde. Hij was het seizoen er voor tweede geworden met Roda JC en vertelde dat mij dat ik perfect in zijn manier van spelen en plannen zou passen, ook als persoon. Hij vroeg of ik er over na wilde denken om naar Roda JC te komen. Aan mij was toen de keuze. Ik was op dat moment niet goed genoeg voor het eerste elftal van Ajax en dus besloot ik dat ik moest gaan en mijn eigen pad moest gaan bewandelen. Ik was toen 19 jaar oud en voor mij was het duidelijk dat ik professioneel voetballer ging worden. Het was geen goede stap om bij Ajax te blijven, mede om wél bij de selectie te zitten en niet te spelen. Ik kon kiezen uit meerdere clubs, maar ik dacht dat Roda JC, met de selectie en trainer Huub Stevens, de beste stap voor mij was. Ik ben in Heerlen gaan wonen, dat leek wel de andere kant van de wereld. Gelukkig was het dat niet, want het is maar twee uur rijden. Ik heb een mega fantastische tijd gehad in die periode bij Roda JC.

 

WK) Bij Roda JC voetbalde u onder trainers Huub Stevens, Eddy Achterberg als interim-trainer en Martin Jol. Het seizoen 1995-1996 eindigde in een 4e plaats. In de Europa League werd in de eerste ronde Olimpija Ljubljana verslagen, maar in de tweede ronde was SL Benfica te sterk over 2 wedstrijden (1-0 in de uitwedstrijd en 2-2 in Kerkrade). In het KNVB Bekertoernooi kwam Roda JC tot de halve finale, waar in Eindhoven PSV met 3-1 te sterk was. De 0-1 werd in de 26e minuut gemaakt door André Ooijer. 

Het seizoen 1996-1997 behaalde Roda JC een 6e plaats. In de Europa League was FC Schalke 04 in de eerste ronde te sterk, na 3-0 verlies in Gelsenkirchen en 2-2 in Kerkrade. In het KNVB Bekertoernooi kwam Roda JC tot de finale. Deze werd bereikt door in de eerste ronde VV Katwijk met 6-2 te verslaan, in de 1/8 finale De Graafschap met 0-2 te verslaan, in de kwartfinale FC Zwolle met 0-5 te verslaan en in de halve finale Willem ll met 1-0 te verslaan. In de finale wist André Ooijer met Roda JC nu wél de winst te behalen, door SC Heerenveen met 4-2 te verslaan.

In het seizoen 1997-1998 werd er in de eerste ronde van de Europacup 2 Hapoel Be'er Sheva twee keer verslagen (uit met 1-4 en in Kerkrade met maar liefst 10-0). In de thuiswedstrijd werden er twee doelpunten gescoord door André Ooijer. De tweede ronde werd er twee keer gewonnen van NK Primorje uit Slovenië (uit met 0-2 en in Kerkrade met 4-0). Hierdoor bereikte Roda JC de kwartfinale.

In het KNVB Bekertoernooi kwam Roda JC tot de 1/8 finale, waarin Ajax in Amsterdam met 5-0 te sterk was. In tweeënhalf seizoen bij Roda JC behaalde u wederom prachtige resultaten.

AO) Het was zeker een prachtige periode bij Roda JC, mede omdat we 4e werden in de Eredivisie, de KNVB Beker wonnen en een mooi Europees seizoen hadden. Eigenlijk ben ik bij die twee ploegen (FC Volendam en Roda JC) enorm gegroeid. Als je kijkt waar ze nu staan, vooral Roda JC, en dat die zo zijn afgegleden terwijl ik in mijn tijd daar een fantastische tijd had op een goed niveau. Twee keer een bekerfinale gespeeld, dat lijkt nu onmogelijk maar kon toen dus wel. Ik heb wel het vermoeden dat Roda JC weer zal terugkeren in de Eredivisie.

 

WK) Tijdens de kwartfinale van Roda JC in het Europacup 2 toernooi was u er niet meer bij omdat er een winterse transfer naar PSV kwam. Hoe zijn de contacten met PSV ontstaan en met wie heeft u toen gesproken? Wie heeft u begeleid als zaakwaarnemer en wat overtuigde u om voor PSV te kiezen?

Waren er op dat moment nog meer clubs die in u geïnteresseerd waren of waar u óók mee gesproken had? 

AO) Mijn zaakwaarnemer was Sigi Lens. Er waren op dat moment wel meer clubs geïnteresseerd, ook uit het buitenland. Toen PSV kwam was het voor mij duidelijk! Ik moest, via FC Volendam en Roda JC, de trap omhoog via PSV voordat ik eventueel naar het buitenland zou gaan. 

 

WK) Van het seizoen 1997-1998 t/m seizoen 2005-2006 verbleef u bij PSV, onder de trainers Dick Advocaat, Bobby Robson, Eric Gerets en Guus Hiddink. Een uiterst succesvolle periode bij PSV voor u.

Het seizoen 1997-1998 eindigde met een 2e plaats in de Eredivisie. In de Champions League werd PSV 2e in de poule met Dinamo Kiev, Newcastle United en FC Barcelona, maar dat bracht geen plaatsing naar de volgende ronde en was het Europese seizoen voorbij. In het KNVB Bekertoernooi was Ajax met 5-0 te sterk (75e minuut 2e gele kaart André Ooijer).

Het seizoen 1998-1999 eindigde in een 3e plaats, mét de winst van de Johan Cruijff Schaal. In de Champions League werd u 3e in de poule met 1.FC Kaiserslautern, SL Benfica en HJK Helsinki. In het bekertoernooi werd PSV in de halve finale uitgeschakeld door Fortuna Sittard (1-3).

In het seizoen 1999-2000 werd PSV landskampioen.  In de Champions League werd PSV 4e in de poule met Valencia CF, FC Bayern München en Rangers FC. In het KNVB Bekertoernooi was Vitesse in de 1/8 finale te sterk (0-2).

Ook in het seizoen 2000-2001 werd u landskampioen met PSV en won u de Johan Cruijff Schaal. In de Champions League werd PSV 3e in de poule met RSC Anderlecht, Manchester United en Dinamo Kiev. Daaropvolgend werd PSV in de kwartfinale van de Europa League uitgeschakeld door 1.FC Kaiserslautern (twee keer 1-0 winst voor de Duitsers). In het KNVB Bekertoernooi verloor PSV de finale van FC Twente. Na een 0-0 gelijkspel, wist FC Twente na verlengingen de strafschoppen serie te winnen.

Het seizoen 2001-2002 eindigde in een 2e plaats en won PSV de Johan Cruijff Schaal. In de Champions League werd PSV 3e in de poule met FC Nantes, Galatasaray SK en Lazio Roma. Daaropvolgend werd PSV in de kwartfinale van de Europa League uitgeschakeld door Feyenoord, die na een verlenging de strafschoppen serie wonnen. In het KNVB Beker toernooi strandde PSV in de halve finale tegen Ajax (3-0).

In het seizoen 2002-2003 werd u weer landskampioen. In de Champions League werd PSV 4e in de poule met Arsenal FC, Borussia Dortmund en AJ Auxerre. Het KNVB Beker toernooi eindigde in de halve finale tegen FC Utrecht (2-1).

Het seizoen 2003-2004 eindigde met een 2e plaats en de winst van de Johan Cruijff Schaal. In de Champions League werd PSV 3e in de poule met AS Monaco, Deportivo de La Coruña en AEK Athene. Daaropvolgend werd PSV in de kwartfinale uitgeschakeld Newcastle United. Het KNVB Beker toernooi strandde in de kwartfinale tegen NAC Breda (0-1).

In het seizoen 2004-2005 werd PSV landskampioen. In de Champions League werd PSV 2e in de poule met Arsenal FC, Panathinaikos en Rosenborg. Vervolgens werden achtereenvolgens AS Monaco (1/8 finale) en Olympique Lyon (kwartfinale) verslagen. In de halve finale won AC Milan in Italië met 2-0 en wist PSV in Eindhoven te winnen met 3-1. Het uitdoelpunt van de Italianen kostte PSV de finale. Tot slot won PSV dit seizoen de KNVB Beker, door Willem ll in de finale met 4-0 te verslaan.

In het seizoen 2005-2006 werd PSV landskampioen. In de Champions League werd PSV 2e in de poule met AC Milan, FC Schalke 04 en Fenerbahçe SK, maar werden ze in de 1/8 finale uitgeschakeld door Olympique Lyon. De bekerfinale werd met 2-1 verloren van Ajax.

Enorm veel successen bij PSV dus, hoe kijkt u hier op terug?

AO) De eerste wedstrijd, uit tegen 1.FC Kaiserslautern, brak ik mijn voet. Dat was zuur, want daardoor mistte ik de return en de bekerfinale tegen FC Twente.

 

WK) Pijnlijk waren de uitschakeling tegen Feyenoord in 2002 (kwartfinale Europa League) en natuurlijk de halve finale tegen AC Milan in 2005.

AO) Als we een Europese prijs hadden kunnen winnen, was het absoluut met de selectie van het seizoen 2004-2005. We hadden toen in Italië, uit bij AC Milan, moeten scoren want dan was het klaar geweest. We hebben daar de kansen op een uitdoelpunt laten liggen. Tijdens de eerste wedstrijd in Milaan kreeg ik mijn tweede gele kaart, waardoor ik in de return in Eindhoven geschorst was.  De periode 2000 tot 2006 was een absolute topperiode in de geschiedenis van PSV.

Ik heb achtenhalf jaar bij PSV gevoetbald, waarin ik 5x landskampioen werd. Na tweeënhalf jaar stierf mijn moeder plotseling, daarna heb ik mijn contract verlengd bij PSV. Er was toen heel veel interesse uit het buitenland, maar daar heb ik toen niet voor gekozen. Twee jaar later stierf mijn vader. Bij mij ging het in mijn sportieve- en mijn privésituatie van de bodem tot de absolute top, die periode staat mij het meeste bij. Bij PSV werd ik op dat moment gigantisch gesteund, wat een van de redenen is dat ik in Eindhoven ben gebleven. Voorzitter Harry van Raaij heeft me destijds 100% gesteund. Guus Hiddink stond er als trainer ook voor mij, samen met zijn assistent-trainer en de mensen er omheen. Dat voelde voor mij als mijn thuis bij PSV. Het was heel mooi om die warmte te voelen. Het voetbal kon ik heel goed gebruiken als uitlaatklep. Toen vervolgens de successen er ook nog eens er bijkwamen, sterkte mij dat enorm.

De wedstrijden tegen Feyenoord in het seizoen 2001-2002 gingen we gelijk op met Feyenoord; bijna alle wedstrijden waren gelijk. De kwartfinale tegen Feyenoord in Eindhoven wonnen we na stafschoppen, daar waar we in de Europa League tegen Feyenoord verloren na strafschoppen. In de Europese uitwedstrijd in Rotterdam hadden we allang de 0-2 moeten maken, dan waren we weggeweest. De laatste seconde maakte hun de 1-1 en kreeg Mark van Bommel ook nog de rode kaart.

 

WK) U eerste periode bij PSV voetbalde u met grote namen als Stan Valckx, Dimitriy Khokhlov, Ruud van Nistelrooij, Luc Nilis, Dennis Rommedahl, Jan Heintze, Mark van Bommel, Mateja Kežman, Ji-Sung Park, Johann Vogel, Arjen Robben, Ibrahim Afellay, Heurelho Gomes, Alex Rodrigo Da Costa, Phillip Cocu, Jefferson Farfan en Arouna Koné. In al uw seizoenen dan kwamen er veel prachtige namen voorbij in Eindhoven, die veel betekend hebben in de voetballerij.

AO) Ik heb heel lang met Dennis Rommedahl aan de rechterkant gespeeld; ik rechtsback en hij rechtsbuiten. Ik had een goede klik met hem, zowel binnen als buiten het veld. Met de meeste jongens had ik wel een goede klik trouwens. Met Alex en Mark van Bommel vormde ik een beetje een driehoekje op het veld. Ook met Phillip Cocu en Johan Vogel kon ik lezen en schrijven; we wisten wat we aan elkaar hadden op het veld. Er was een goede communicatie op én buiten het veld.

 

WK) Ingaande het seizoen 2006-2007 vertrok u naar de Premier League voor Blackburn Rovers FC. Er was ook contact met het Italiaanse AS Livorno voor een transfer. Heeft u met die club zelf ook gesproken? Uiteindelijk werd het Engeland omdat PSV en u er samen niet uitkwamen. Daarnaast was het voor u de absolute uitdaging om nog naar een absolute topcompetitie te gaan.

AO) Rob Westerhof was voorzitter van PSV nadat Harry van Raaij was teruggetreden. We waren eigenlijk akkoord over een contractverlenging, maar Rob Westerhof trok op het laatste moment de contractaanbieding in. Toen heb ik onenigheid gekregen met Rob Westerhof, waardoor ik de transfer maakte naar Blackburn Rover terwijl ik eigenlijk helemaal niet wegwilde bij PSV. Blackburn Rovers stond in die periode met een hele goede selectie en daarom ben ik toen naar de Premier League gegaan. De absolute uitdaging om naar een topcompetitie te gaan had ik eigenlijk uit mijn hoofd gezet nadat mijn ouders waren overleden. Ik dacht; ik zit bij PSV goed en had een moeilijke periode gehad. Uiteindelijk zette ik de knop om en stond ik voor een fantastische periode in Engeland.

 

WK) Drie seizoenen voetbalde u in de Premier League onder trainers Mark Hughes, Paul Ince en Sam Allardyce. Met een 10e, 7e en een 15e plaats als gevolg. In het seizoen 2006-2007 eindigde Blackburn Rover op een 10e plaats. In de Europa League was Bayer Leverkusen 04 in de 3e ronde te sterk over 2 wedstrijden. In de FA Beker Halve Finale werd u uitgeschakeld door Chelsea (1-2). Hetzelfde Chelsea was in de derde ronde van de League Cup te sterk met 0-2. In het seizoen 2007-2008 werd u 7e in de Premier League. Het Europa League-seizoen eindigde in de eerste ronde, doordat AE Lárissa over twee wedstrijden te sterk was. In de FA CUP werd Blackburn Rovers in de derde ronde uitgeschakeld door Coventry City (1-4). In de League Cup wist u de kwartfinale te behalen, waar u na verlenging werd uitgeschakeld door Arsenal (2-3). In het seizoen 2008-2009 eindigde Blackburn Rovers 15e in de competitie. In de FA Cup was Coventry City over twee wedstrijden te sterk. De League Cup eindigde in de kwartfinale, na een 5-3 verliespartij door Manchester United. Terugkijkend op uw periode in Engeland dit moet wel een absolute top periode zijn geweest? Smet op uw periode in Engeland is uw kuitbeen breuk en verrekte enkelbanden in een wedstrijd in januari 2007 in een wedstrijd tegen Manchester City. Waar heeft u gerevalideerd en was u ingaande seizoen 2007-2008 weer wedstrijd fit?

WK) Welke grote namen van directe tegenstanders uit de top van de Premier League zijn voor u mooi om te benoemen?

AO) Wat we bij Blackburn Rovers gepresteerd hadden was echt heel erg goed. Europees deden we goed mee en we bereikten de halve finale van de FA Cup. Ik heb in mijn voetbalcarrière veel blessures gehad. Na de breuk in mijn kuitbeen heb ik later dat seizoen nog wedstrijden gespeeld. Met namen van tegenstanders had ik weinig moeite; ik wilde gewoon voetballen. Didier Drogba, Wayne Rooney, Christian Ronaldo waren natuurlijk grote namen in de Premier League in mijn periode daar. Verder was Thierry Henry absoluut de beste tegenstander waar ik ooit tegen gevoetbald heb.

 

WK) In het seizoen 2009-2010 keerde u terug naar PSV, wat toen onder leiding stond van Fred Rutten. Hoe verliep het hernieuwde contact tot een terugkeer? Er was een compleet andere selectie in Eindhoven, met onder meer Andreas Isaksson, Cássio Ramos, Jeroen Zoet, Jan Kromkamp, Stanislav Manolev, Dirk Marcellis, Erik Pieters, Francisco Rodríguez, Carlos Salcido, Ibrahim Afellay, Otman Bakkal, Orlando Engelaar, Zakaria Labyad, Funso Ojo, Timmy Simons, Ola Toivonen, Nordin Amrabat, Balázs  Dzsudzsák, Jonathan Reis en Danny Koevermans. 

In het seizoen 2009-2010 eindigde PSV op de 3e plaats. In de Europa League werd u 1e in een poule met FC Kopenhagen, Sparta Praag en CFR Cluj. In de laatste 32 was HSV over twee wedstrijden te sterk. In het KNVB Bekertoernooi werd PSV in de kwartfinale uitgeschakeld door Feyenoord (0-3).

Uiteindelijk bleef uw terugkeer in Eindhoven beperkt tot 1 seizoen. Wilde u zelf nog langer blijven?

AO) Wegens privéomstandigheden ben ik bij Blackburn Rovers weggegaan. Trainer Fred had er weet van dat ik dacht aan een eventuele terugkeer bij PSV. Er waren meerdere clubs die interesse hadden, maar voor mij was het meteen duidelijk dat ik terug naar Eindhoven wilde. We hebben toen wel een mooi jaar gehad, ondanks dat het sportief niet geheel geslaagd was. Voor mij persoonlijk was dit seizoen een redelijk slecht jaar betreft mijn te behalen niveau en kwaliteit. In dat seizoen speelde ik niet de beste wedstrijden uit mijn carrière. Ik wilde zeker nog langer bij PSV blijven, alleen de club koos anders. PSV verlengde mijn contract niet en daar was ik op dat moment goed ziek van.

 

WK) Een terugkeer naar Amsterdam volgde, waar het voor u bij in het betaald voetbal allemaal is begonnen. Er kwam een transfervrije overgang naar Ajax, omdat u op dat moment clubloos was. Wel zat u nog bij de WK-selectie van Oranje in 2010 in Zuid-Afrika.

In het seizoen 2010-2011 werd u landskampioen met Ajax. In de Champions League werd Ajax 3e in de poule met Real Madrid, AC Milan en AJ Auxerre. In de Europa League was Spartak Moskou in de 1/8 finale te sterk over twee wedstrijden. In het KNVB Bekertoernooi verloor Ajax na verlenging met 3-2 van FC Twente.

In seizoen 2011-2012 werd Ajax opnieuw landskampioen. In de Champions League werd u 3e in de poule met Real Madrid, Olympique Lyon en Dynamo Zagreb. In de Europa League was Manchester United in de tweede ronde te sterk over twee wedstrijden. In het KNVB Bekertoernooi werd Ajax in de 1/8 finale uitgeschakeld door AZ (2-3).

Op 6 mei 2012 speelde u uw laatste wedstrijd, uit bij Vitesse, met een 1-3 overwinning. U nam afscheid met een doelpunt, de 1-2. Met een leeftijd van 37 jaar beëindigde u uw voetbalcarrière. Als clubvoetballer kunnen we wel zeggen dat u bij al uw clubs zeer succesvol bent geweest.

AO) Ik ging zonder club naar het WK en voetbalde de kwartfinale op het WK tegen Brazilië. Na het toernooi besloot ik eigenlijk om ermee te stoppen. Het was mooi geweest, want als ik naar Ajax of Feyenoord zou gaan kreeg ik alleen maar gezeik en gezeur met mensen en supporters. Op vakantie dacht ik toen dat ik eigenlijk nog te fit was om te stoppen. Toen belde mijn zaakwaarnemer dat hij was gebeld door trainer Martin Jol van Ajax. Ik heb toen besloten dat als PSV me toch niet meer wil ik wel terug wilde daar de plek waar het voor mij begonnen is: Ajax. Ik ben bij Ajax opgegroeid, bij PSV groot geworden en bij Ajax heb ik vervolgens alles afgesloten. Zo was uiteindelijk de cirkel weer rond. Twee keer het landskampioenschap en weer de bekerfinale gehaald. Bijzonder was de kampioenswedstrijd thuis tegen FC Twente, een geweldige ervaring.

Mijn laatste wedstrijd was uit bij Vitesse. We waren al kampioen en trainer Frank de Boer vroeg aan me of ik wilde starten of dat er later ingebracht wilde worden. Vooraf had ik gezegd dat ik een afscheidsdoelpunt zou gaan maken en dat gebeurde ook nog. Daarna werd ik gewisseld en was mijn voetbalcarrière ten einde.

 

WK) Wie zegt ‘Nederlands elftal en André Ooijer’, zal altijd denken aan de kwartfinale tegen Brazilië, waar Joris Mathijsen in de warming-up uitviel. U speelde een geweldige wedstrijd en Oranje won van Brazilië. Is dit misschien wel het absolute hoogtepunt in uw carrière geweest?

AO) Ik had zo hard getraind, dus ik wist dat ik fysiek en mentaal klaar was om te voetballen toen Joris Mathijsen niet kon spelen. Dat ik zo'n geweldige wedstrijd speelde samen met John Heitinga was geweldig. John Heitinga zei tegen mij: we gaan het gewoon doen, er was nul twijfel en dat maakte mij wel heel erg sterk.

 

WK) U voetbalde bij Oranje onder de bondscoaches Marco van Basten, Bert van Marwijk, Frank Rijkaard, Louis van Gaal en Dick Advocaat. U kwam tot 55 interlands waarin u drie keer doeltreffend was. U behoorde bij de WK selecties van 1998, 2006 en 2010 en het EK 2008. Terugkijkend als Oranje-international; bent u tevreden over dit prachtig aantal wedstrijden?

AO) Ik had misschien meer interlands kunnen hebben in het begin, maar ik ben een paar keer zwaar geblesseerd geweest. Vanaf mijn 30e ben ik eigenlijk pas echt in de basis gekomen bij het Nederlands elftal. Ik ben er trots op dat ik bij 3 WK-selecties heb gezeten. Ik kan mooi terug kijken op prachtige sportieve carrière.

 

WK) Erelijst André Ooijer:

- 1x KNVB  Beker met Roda JC 

- 5x Landskampioen, 1x KNVB Beker, 3x Johan Cruijff Schaal met PSV

- 2× Landskampioen met Ajax

- 1x Vice-wereldkampioen met het Nederlands elftal 

AO) Bijzonder zoveel bekerfinales met FC Volendam, Roda JC, PSV en Ajax, dat is eigenlijk best uniek.

Ik baal wel dat er ook veel verloren gingen. Met penalty’s tegen FC Twente en de zware zeperd tegen Ajax. Tegen Ajax begonnen we zeer goed, Luc Nilis schoot op de paal maar helaas na de 2-0 was het gedaan.

 

WK) Na uw actieve voetbalcarrière kwam u wederom terug bij PSV en werd dan actief in diverse functies:

2013-2020, Assistent-trainer PSV O19 

2017-2020, Individuele trainer PSV

2020-heden, Assistent-trainer 1e elftal

Heeft er nog andere ambities, of kijkt u het seizoen per seizoen af?

AO) Ik kijk het per jaar aan, maar de ambitie om hoofdtrainer worden heb ik nu niet.

 

WK) Graag wil ik u bedanken voor dit interview.

AO) Graag gedaan.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 28 apr 2023 - 10:24