Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview met Eric Addo

Oude glorie: Interview met Eric Addo

20 sep 2023 - Door: MD

Eric Addo werd geboren op 12 november 1978 in Accra te Ghana. Als voetballer was hij hoofdzakelijk verdediger en verdedigende middenvelder. Eric Addo kwam uit in de jeugd voor Noble Harrics in Ghana en vervolgens in Europa voetbalde hij voor Club Brugge, PSV, Roda JC en FC Eindhoven.

 

WK) Hoe was uw gezinssituatie thuis en wat voor schoolopleiding heeft u gevolgd?

EA) Ik was de oudste van het gezin, ik heb één zus en één broer. Betreft school heb ik de lagere school gedaan en daarna wist ik toen niet direct wat ik wilde gaan doen.

 

WK) Hoe oud was u toen u met voetbal begon en hoe ging dat in Ghana in club verband? Heeft u in Ghana alleen bij Noble Harrics gevoetbald en welke elftallen heeft u daar doorlopen, op welke posities voetbalde u in uw begin tijd?

EA) Toen ik begon met voetballen was ik ongeveer 4 jaar oud. Dat was veelal straatvoetbal, geen voetbalschool of club. Tot mijn 14 jaar ongeveer met vrienden vaak op straat gevoetbald. Daarna ben ik naar Noble Harrics gegaan. Het voetbal in de jeugd in Ghana kun je totaal niet vergelijken met dat in België en Nederland. Bij Noble Harrics speelde ik in het begin aanvallende middenvelder en soms verdedigde middenvelder in de jeugdtijd. 

 

WK) Hebben u familieleden u altijd gesteund in het voetbal?

EA) Mijn vader heeft zelf ook gevoetbald in Ghana. In clubverband en voor het nationale elftal van Ghana en hij is een bekend persoon in Ghana. Hij heeft niet zoals ik in Europa gevoetbald. 

 

WK) Wanneer had u het gevoel dat ervoor u misschien een betaald voetbalcarrière in zat? Hoe bent u bij Club Brugge in de picture geraakt, waren er in die tijd meerdere clubs die interesse in u hadden?

EA) Ik had een optie om naar Europa te gaan naar Club Brugge. Ik ben gescout door Club Brugge en toen heb ik daar in België stage gelopen. Na enkele maanden had ik het gevoel dat ik het niveau aan kon. Er was alleen op dat moment interesse voor mij van Club Brugge.

 

WK) Hoe verliepen de onderhandelingen met Club Brugge en de overstap van Ghana naar Europa?

EA) De stage was goed verlopen en toen heb ik een contract getekend en Hugo Broos was toen mijn trainer bij Club Brugge.

 

WK) U speelt drie seizoenen bij Club Brugge en verovert de landstitel in 1998 en wint 2x de Belgische Super Cup in 1996 en 1998. Ook is er voor u een persoonlijke prijs, u wordt in België verkozen tot Jonge Profvoetballer van het jaar 1998. U wint ook De Ebbenhouten Schoen in 1998 de voetbaltrofee, jaarlijks door de VZW African Culture Promotion en Friendly Foot uitgereikt aan de beste speler uit Afrika of van Afrikaanse afkomst in de Jupiler Pro League.

Hoe kijkt u terug op uw periode bij Club Brugge, hoe heeft u zich in die 3 seizoenen ontwikkeld verder als voetballer?

EA) In het begin moest ik heel veel leren, zoals de manier hoe Club Brugge wilde voetballen. Verder was het leven anders in België dan in Ghana, andere cultuur en het weer was totaal anders. Ik ben uitstekend begeleid en heb bij een gastgezin gewoond. Gelukkig waren erbij Club Brugge veel ervaren spelers en ook spelers die voor het Belgische nationale team uitkwamen die mij begeleiden. Lorenzo Staelens en Franky van der Elst gaven mij veel advies. Bij Club Brugge voetbalde ik als aanvallende middenvelder of als verdedigende middenvelder samen met Franky van der Elst. 

 

WK) Hoe was uw verstandshouding met trainer Hugo Broos?

EA) lk moest me aanpassen bij Club Brugge. Bijvoorbeeld de discipline en na de trainingen mijn rust periodes nemen. Dit was allemaal nieuw voor mij, dat was ik niet gewend en zo moest ik me aanpassen. Zo had ik een prima band met trainer Hugo Broos, na ongeveer 3 maanden zei hij dat ik moest aansluiten bij de selectie van het 1e elftal.

 

WK) Eric Gerets wordt het seizoen 1999-2000 de nieuwe trainer van PSV en neemt u mee van Club Brugge naar Eindhoven. Hoe is deze overgang gegaan?

EA) Ik was een jonge speler van de selectie en maakte snel progressie en trainer Eric Gerets zei dat ik me in Nederland bij PSV zou kunnen aanpassen. Ik heb toen gesproken met manager Frank Arnesen en voorzitter Harry van Raaij en heb toen een contract bij PSV getekend.

 

WK) De seizoenen 1999-2000 t/m december 2002 komt u uit voor PSV. U voetbalt in die periode onder de trainers Eric Gerets en Guus Hiddink. Met PSV veroverde u in die periode 2x de landstitel en 2x de Johan Cruijff Schaal. Persoonlijk in deze periode komt u relatief niet aan veel wedstrijden. Hoe onderging u die situatie?

EA) In mijn begin periode bij PSV heb ik veel te maken gehad met blessures zoals een meniscus operatie en daarna problemen met mijn kraakbeen.

 

WK) Vervolgens is er een verhuur aan het Limburgse Roda JC in de Eredivisie. De periode januari 2003 t/m december 2004. Hier komt u wel aan meer speeltijd onder de trainer Wiljan Vloet. Hoe was uw eerste periode in Kerkrade?

EA) Voor mij was het belangrijk om iedere week te voetballen daarom was er mijn verhuur naar Roda JC, toen was ik topfit en was ik in een goede vorm. Zo was het voor mij een goede periode bij Roda JC. 

 

WK) Halverwege het seizoen 2004 komt u in januari weer terug bij PSV en blijft vervolgens tot december 2009. In deze periode voetbalt u onder de trainers Guus Hiddink, Ronald Koeman, interim Jan Wouters, Sef Vergoossen en Huub Stevens. Met PSV veroverde u in deze periode 4x de landstitel, 1x de Johan Cruijff Schaal en 1x de KNVB Beker. Het seizoen 2005-2006 het laatste seizoen van Guus Hiddink komt u aan veel speeltijd. Het seizoen erna onder Ronald Koeman komt u later in het seizoen ook weer steeds meer aan speeltijd en is zo in beide seizoenen uw aandeel in de landstitels aanzienlijk. Onder trainer Sef Vergoossen voetbalt u diverse wedstrijden en wordt wederom landskampioen. Uiteindelijk traint u onder Huub Stevens, maar in de winterstop van 2009 vertrekt u via verhuur naar Roda JC. 

Zo heeft u vanaf seizoen 1999-2000 t/m halverwege 2009 bij PSV onder contract gestaan. Een zeer bijzonder dienstverband van u bij PSV en door uw trouwe dienst was u enorm populair bij de trouwe PSV supporters. Hoe kijkt u terug in deze 2e periode bij PSV die voor de club enorme succes jaren waren waar van ook deel van uit heeft gemaakt?

EA) Mijn tweede periode bij PSV was ik meer fit en toen kon ik goed presteren. Zo was er het vertrouwen in mij van de trainers. Daarbij de Braziliaan Alex was vertrokken dat gaf mij kans op speeltijd.

 

WK) Uw contract eindigt halverwege 2011 bij Roda JC. Waarom werd het niet meer verlengd? Vervolgens is FC Eindhoven uw nieuwe club in Januari 2012 gaat u daarheen op amateurbasis. Hier komt u tot 4 wedstrijden in de Eerste Divisie en is er een vertrek in maart 2012. U voetbalt onder trainer Ernest Faber. Hoe kwam dat deze periode bij FC Eindhoven van korte duur was?

EA) Er waren wat financiële problemen bij Roda JC en ze wilde doorgaan met jongere spelers. Toen ik kwam bij FC Eindhoven had ik ongeveer 6 maanden niet gevoetbald. Bij FC Eindhoven wilde ze met mij erbij meer ervaring in de selectie hebben. Het koste me veel energie omdat ik 6 maanden niet had gevoetbald en door die kraakbeen problemen moest ik steeds extra door trainen om de spieren sterk te maken. Het was zwaar en met mijn leeftijd was het toen beter om te stoppen als voetballer.

 

WK) FC Eindhoven was uiteindelijk uw laatste club als voetballer in het betaalde voetbal. Wat waren in de beginperiode meteen na uw actieve voetbalcarrière uw vervolg stappen in de maatschappij?

EA) De eerste paar maanden heb ik weinig gedaan, maar ben wel in Nederland gebleven. Toen heb ik John de Jong van PSV gesproken en die vroeg of ik geïnteresseerd was om jonge voetballers te begeleiden en te coachen. Zo ben ik bij PSV onder 015 assistent-trainer geworden van Edwin de Wijs. 

 

WK) Voor Ghana komt u tot 45 interlands. Welke toernooien heeft u aan mee gedaan en hoe was het voor u om voor uw land te mogen uitkomen. Tegen welke grote voetballanden heeft u interlands gespeeld?

EA) In de periode van 1998 tot 2010 was ik international van Ghana. De Africa Cup heb ik mee gedaan op het toernooi in Burkina Faso, Angola en in Ghana. Met Ghana heb ik ook een keer tegen Brazilië gevoetbald, tijdens WK van 2006 in Duitsland. In de poulefase wonnen we van Tsjechië en de Verenigde Staten en verloren van Italië, zo gingen we een ronde verder. De achtste finales verloren we met 3-0 van Brazilië. Bij Brazilië voetbalde onder andere Ronaldinho, Ronaldo, Kaká, Zé Roberto, Cafu en Roberto Carlos.

 

WK) Welke wedstrijden zijn u het meest bijgebleven in uw carrière?

EA) Tegen Brazilië op het WK dat is natuurlijk een absoluut hoogtepunt ondanks dat we verloren. Dan natuurlijk de 5-1 gewonnen wedstrijd tegen Vitesse toen we op de slotdag alsnog kampioen werden dat was prachtig.

 

WK) Heeft u uit de voetballerij vriendschappen of bijzondere contacten overgehouden?

EA) Bij PSV ben je oude legend en daar zien we elkaar dan, Luc Nilis, Gilles De Bilde, Jan Kromkamp, Wilfred Bouma, Andre Ooijer. Daarbij ook natuurlijk oud spelers en medewerkers op de Herdgang die ik hier met grote regelmaat tegen kom.

 

WK) Terugkijkend op u actieve voetbalcarrière heeft u het maximale eruit gehaald, zijn er ooit in uw PSV periode mogelijkheden geweest om elders te gaan voetballen?

EA) Over mijn carrière ben ik tevreden omdat ik een zware blessure heb gehad en toch steeds strijdbaar was om door te gaan waar andere misschien in dezelfde situatie wel eerder gestopt zouden zijn. Borussia Dortmund en FC Liverpool hebben ooit naar mij geïnformeerd maar gesprekken zijn er nooit geweest.

 

WK) U bent trainer geweest van Jong FC Eindhoven en momenteel traint u de jeugd bij PSV. Wat zijn uiteindelijk uw ambities als trainer en gaat u uw benodigde papieren halen?

EA) Ik heb mijn trainers diploma's gehaald en ben 5 jaar trainer geweest bij de jeugd van PSV. Daarna was ik bij FC Eindhoven onder 19 en bij Jong Eindhoven trainer, totaal 3 jaar. Ernest Faber heeft mij gevraagd om terug te komen bij PSV om weer te gaan trainen. Ik heb het C, B en A trainers diploma en ik wil het hoogste trainers diploma nog ooit gaan halen. In de toekomst zou ik graag Bondscoach van Ghana willen worden. Natuurlijk weet je nooit hoe het loopt, misschien komt er in de toekomst ooit een club om te gaan trainen als ik het hoogste trainers diploma heb.

 

WK) Eric Addo mag ik u danken voor dit open interview.

EA) Graag gedaan.

 

Erelijst

  • SuperCup van Belgie 1996, 1998 (Club Brugge)
  • Landskampioen van België 1998 (Club Brugge)
  • Landskampioen van Nederland 2000, 2001, 2005, 2006, 2007, 2008 (PSV)
  • Beker van Nederland 2005 (PSV)
  • Johan Cruijff Schaal 2000, 2001, 2008 (PSV)
  • Jeugdkampioen Ghana 1994

 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 20 sep 2023 - 14:03